- вам знадобляться
- послідовність приготування
- збірка мантів
- соус
- Відео-рецепт, як приготувати манти з гарбуза
Кухонна техніка: приготуйте мультиварку (або об'ємну каструлю ємністю від 1000 мл, щоб готувати на пару), кілька мисок обсягом 500-800 мл, дошку обробну (бажано дерев'яну), блендер, блюдо для мантів, терку, ложки столові і чайні, ніж, качалку, мірний посуд або ваги, сито, стакан для вирізання форми з тіста і лопатку.
Моя сім'я довгий час жила в Узбекистані, і ми все швидко полюбили традиційну середньоазіатську кухню, часто віддаючи їй пріоритет перед звичними слов'янськими стравами. Думаю, багато хто чув про чудовому зразку істинно східного блюда - мантії, які зазвичай готуються з гарбузом і називаються Гул хунон, що означає рулет-квітка: такий виріб не так вже шкідливо для наших шлунків, як, наприклад, пельмені, і славиться своєю зниженою калорійністю . Однак ми рідко звертаємо на них увагу, так як вуличні гарбузове манти, які можна купити у метро, виглядають неапетитно і пахнуть прогірклим маслом.
Відкрию секрет: справжні смачні і ніжні манти з гарбузом і м'ясом виходять за єдиним перевіреним рецептом приготування родом з сонячного Узбекистану, так що відкладіть ваші справи і спробуйте зі мною це відмінне блюдо, яке порадує і вас, і ваших близьких.
За оригінальним рецептом манти з гарбузом можна готувати не тільки на пару з традиційною овочевою начинкою без м'яса, але і з фруктовим фаршем, а також картоплею або курагою в мультиварці. Більш того, дуже соковита начинка з м'якоті гарбуза для ваших мантів виходить з бараниною, куркою або яловичиною, а більш традиційне виріб включає в себе і насіння гарбуза.
Однак ми не будемо зупинятися на самих незвичайних варіантах, наприклад, манти з гарбузом, приготованих в горщиках в духовці, щоб спочатку навчитися покроково готувати найпоширеніші види мантів - з фаршем або картоплею.
Багато починаючі кулінари задають питання: як швидко приготувати вдалі манти з гарбузом і м'ясом, щоб вони вийшли смачними і не йшли супроти від зайвого дотику? Думаю, відповідь не повинен нікого здивувати, так як лежить на поверхні проблеми: робіть ваші манти не поспішаючи і з перервами, а також простежте, щоб фарш і гарбуз до початку приготування зберігалися в холодному місці.
вам знадобляться
тісто
Борошно 500 г Кип'ячена вода 250 мл Яйця 1 шт. Сіль 5 г
начинка
- 500 г очищеної гарбуза;
- 400 г фаршу або 300 г відвареної картоплі;
- 2 цибулини;
- 1 стіл .л. бальзамічного оцту;
- 3 г чорного меленого перцю;
- 5 г солі.
М'ясо повинно бути самого вищого сорту, а овочі свіжими - це необхідно для поліпшення якості виробів, так як, зробивши манти з млявою і несвіжої гарбузом і протухлого фаршу, ви на виході отримаєте шкідливі або навіть небезпечні для здоров'я «пельмені», які доведеться викинути.
соус
- 100 г помідорів;
- 25 мл соняшникової олії;
- 1 зубчик молодого часнику;
- 5 г цукру;
- 5 г солі;
- 3 г чорного меленого перцю.
Соус для мантів з картоплею і гарбузом дещо відрізняється і може бути приготований за іншим рецептом, який передбачає додаткове додавання середнього болгарського перцю і приправи «карі» - а ось для класичних мантів з гарбузом і м'ясом по-узбецьки двох невеликих помідорів цілком достатньо, так як іншими добавками може бути перебитий смак і аромат соковитого фаршу.
послідовність приготування
тісто
- Борошно просіваємо в глибоку миску з сіллю, робимо в центрі поглиблення.
- Додаємо яйце, ретельно перемішуємо руками до однорідності.
- Потроху вливаючи воду (не обов'язково використовувати всю), замішуємо еластичне тісто.
- Накриваємо його бавовняним рушником і відставляємо в сторону.
начинка
- Дрібно нарізаємо цибулю (можна скористатися дрібної теркою). У начинку для мантів з гарбуза деякі додають ще й натертий часник - його поєднання зі звичайним цибулею надає більш делікатний аромат фаршу.
- Гарбуз ріжемо на кілька шматків і подрібнюємо в блендері.
- Викладаємо її в окрему містку миску.
- Додаємо до гарбузі фарш (картоплю) і цибулю, добре перемішуємо ложкою.
- Всипаємо сіль, перець і бальзамічний оцет, ще раз перемішуємо.
- Ставимо в холодильник на 20 хвилин.
Якщо ваш фарш вийшов занадто знежиреним і виглядає не дуже густим для мантів, замішати з гарбузом і м'ясом трохи вершкового масла - це зробить начинку більш цілісною і пружною.
збірка мантів
- Тісто викладаємо на стіл або обробну дошку.
- Розкачуємо в пласт товщиною від 3 мм.
- За допомогою склянки вирізаємо гуртки з тіста.
- У кожен гурток кладемо чайну ложку начинки (можна більше).
- Гарненько заліплює наш мант і кладемо на решітку для варіння на пару.
- Наливаємо в чашу мультиварки літр води і ставимо решітку зверху.
- Готуємо близько 40 хвилин.
Якщо у вас немає мультиварки, налийте воду у містку каструлю і поставте на вогонь. Після того як вода закипить, поставте решітку з мантами на каструлю зверху і готуйте за рецептом.
соус
- Помідори викладаємо в миску.
- Нарізаємо на дрібні шматочки (краще подрібнити в блендері).
- Часник трьом на тертці, додаємо до нього сіль, цукор і перець, перемішуємо.
- Висипаємо часникову приправу до помідорів, вливаємо олію.
- Перемішуємо ретельно ложкою або блендером на маленькій швидкості.
- Виливаємо соус в соусницю.
Наші манти готові! Подавайте їх всі разом на великому блюді і не забудьте поставити поруч соусницю, щоб ваші близькі та гості змогли повністю оцінити як ваше кулінарне мистецтво, так і гідний зразок середньоазіатської кухні.
Відео-рецепт, як приготувати манти з гарбуза
Знамениті манти з гарбузом і м'ясом - увагу на покроковий рецепт, представлений на докладному відео виготовлення:
Експерименти з начинкою для мантів з гарбуза і м'яса можна обмежити лише вашою фантазією, так як крім основних складових в неї також додають маслини, паштет або навіть сир. Якщо вам сподобалися ваші узбецькі «пельмені», але ви бажаєте додати в них трохи інші інгредієнти - дерзайте, і все у вас вийде.
Наостанок хочу порекомендувати ще кілька рецептів для любителів гарбуза і всього, що з нею пов'язано. Я часто готую - Котлети з гарбуза -, оскільки процес не займає багато часу і сил, а також з-за того, що це корисне блюдо для дитячого ранкового сніданку.
Крім того, дуже раджу спробувати Плацинди з гарбузом , Дуже смачні маленькі пиріжки у формі конвертиків, які швидко зможуть задовольнити полуденну голод у дітей і дорослих. Всі ці рецепти перевірені мною, так що не бійтеся експериментувати і готуйте з легкістю!
Сподіваюся почути від вас відгуки та коментарі з приготування мантів з гарбуза, а також ваші ідеї щодо вдосконалення рецепта тесту або начинки. Приємного вам апетиту!