- Як приготувати солоне сало по-домашньому з часником і перцем
- Проста засолювання сала з сіллю
- Солоне свиняче сало з перцем і часником
- Засолка свинячого сала в цибулинні
- Поради господині:
Ви не знаєте, як зберегти надовго свиняче сало? Використовуйте засолювання! Як солити сало в домашніх умовах знає не кожен. Однак це дуже простий процес.
буває:
- суха шпилька;
- соління в розсолі;
- гаряча засолювання.
При сухому методі шматок обсипається крупною сіллю з додаванням будь-яких спецій або приправ, герметично закривається і забирається на 5-7 днів (залежить від величини і товщини шматків) в темне прохолодне місце або в холодильник. Тобто, виходить швидко і смачно засолити сало.
Соління в розсолі проходить швидше - досить 3-4 днів. Спочатку готується соляний розчин. Він охолоджується до кімнатної температури або використовується гарячим. Потім шматки повністю занурюються в солоний розчин в холодному стані і витримуються в прохолоді. В результаті засолені шматки виходять соковитими і м'якими.
При засолюванні гарячим методом сало проваривается в розсолі і витримується на холоді близько 24 годин.
Допускається додавання в гарячу суміш води і солі натуральні барвники:
- суха лушпиння цибулі ріпчастої;
- куркума або шафран.
При цьому можна отримати ефект, подібний копчення. Із зовнішнього боку сало інтенсивно забарвлюється, а з внутрішньої - добре просаливается. Крім того, цей метод відрізняється більшою безпекою, так як сало піддається термічній обробці.
Як смакового доповнення використовується:
- свіжі продукти - часник, стручки гострого перцю;
- сухі - спеції, приправи, сухі пряні трави.
Засолити свіже Салос часником - поширений рецепт. Тут можливі два варіанти приготування:
натерти шматок часниковим пюре; нашпигувати сало тонкими часниковими брусочками в невеликі глибокі надрізи по всьому шматку.
Те ж саме можна зробити і з стручком пекучого перцю чилі.
Якщо хочете скористатися гострим меленим перцем, візьміть чорний, білий або червону паприку.
Вибір конкретного методу соління залежить тільки від індивідуальних переваг. З м'ясним прошарком або без неї, свиняче сало має бути повністю Просолов. Тому при способі з розсолом і варінням обов'язково пробуйте соляний розчин на смак.
Але для пам'ятки запишіть:
для розсолу на 1 літр води належить 100 г солі крупного помелу; для сухого соління на 1 кг сала 150-200 г крупної солі.
Не бійтеся покласти солі побільше. Свиняча м'якоть не візьме в себе зайву сіль, вона залишиться на поверхні і легко забереться при необхідності.
Кількість інших інгредієнтів може варіюватися в залежності від потрібної гостроти готової закуски.
Якщо ви зацікавлені в цій темі, давайте разом познайомимося з усіма способами засолювання і їх нюансами!
Як приготувати солоне сало по-домашньому з часником і перцем
З самого початку виберіть свиняче сало - з м'ясними прожилками або без них воно повинно бути доброякісним. Характеристики сала для засолювання:
- з білим крошлівим жирком, допускається злегка рожевий відтінок;
- з шкірою;
- без жовтизни і сторонніх присмаків і запахів.
Часник і пекучий перець промийте і почистіть. Зубчики подрібніть в пюре, а у перцю відріжте кінчик - цього вистачить для трохи гоструватий смак. Однак, якщо ви любите сало гостріше, очистіть від насіння і подрібніть м'якоть, використавши весь стручок пекучого червоного перцю. Один момент - обробляйте чилі в гумових рукавичках або, не торкаючись до нього. У стручка дуже їдкий сік, здатний за дві секунди пошкодити шкіру рук.
Всю пряно-часникову суміш перемішайте з крупною сіллю. Краще брати саме таку сіль екстра без будь-яких добавок.
Свіже свиняче сало добре промийте в прохолодній воді і витріть насухо. Розріжте на невеликі шматки. Найоптимальніше рішення - вибрати нарізку прямокутником. Так шматок сала і в тару для засолювання без проблем зайде і Просолов краще. Кожен шматок свинячого сала гарненько натріть солоної сумішшю по всій поверхні і залиште в засолювальний тарі разом з сіллю. Приберіть на полицю холодильника на 5-6 днів. В цей час на дні тари може утворюватися рідина - сіль виганяє зайву вологу. Це не страшно, необхідно злити її і додати ще трохи крупної солі, а тару потрясти. Знову приберіть в більш прохолодне місце. До речі, тара для засолювання може бути такою:
- контейнер для заморозки відповідного обсягу з кришкою;
- скляні банки з капроновими кришками;
- спеціальний пакет для заморозки з герметичним замком-блискавкою;
- звичайний поліетиленовий пакет.
Через трохи менше тижня пора діставати солоне сало з часником. Його можна обмити від солі і протерти серветкою. При бажанні залиште і в солі.
Для зберігання солоне сало приберіть в морозилку, а при необхідності дістаньте і наріжте тонкими скибочками. Для подачі закуски дістаньте житній хліб, столову гірчицю і пір'я молодого зеленого лука.
Проста засолювання сала з сіллю
Таке соління відноситься до класичних рецептів. Найшвидший і простий метод сухої засолювання - з крупною сіллю. Готове сало виходить без всяких присмаків - чистий солоний смак.
Складові:
- Сире свиняче сало - 1 кг;
- Велика сіль екстра - 150-200 г.
рецепт:
- Сало обполосніть в холодній воді і витріть насухо. Наріжте на довгасті скибочки і старанно витріть сіллю.
- Правильно солити сало разом з сіллю в засолювальний тарі. Щільно закупорьте тару. Приберіть на верхню полицю холодильника або будь-яке інше прохолодне затемнене місце на 5-7 днів.
- Діставши пакет через час, сало очистіть від зайвої солі і перекладіть для збереження в морозилку.
- Вживайте його смачно з простим чорним хлібом і зеленою цибулею.
Солоне свиняче сало з перцем і часником
Засолене сало з перцем і часником має приємний островатий присмак і аромат. При цьому можна взяти запашний або чорний перець горошком і вручну перемолоти його.
Складові:
- Сире свиняче сало - 1 кг;
- Горошини запашного перцю - 3 шт .;
- Перець чорний в горошку - 3 шт .;
- Зубчики часнику - 100 г (10 шт.);
- Лавровий лист - 2-3 шт .;
- Сіль - 150-200 г.
рецепт:
- Перець в горошинах помістіть в кам'яну ступку і перемеліть вручну (або за допомогою кавомолки). Тільки що перемелений перець відрізняється кращими смаковими якостями, ніж готовий гострий порошок. До речі, для цього можна скористатися готовою сумішшю перців в магазинній млині.
- Часник почистіть, дрібно наріжте або подрібніть на тертці.
- В окремій чашці змішайте перець, лавровий лист і сіль. Ще трохи пам'ятаєте солоно-пряну суміш до однорідності. До речі, в таку суміш відмінно підуть ягоди ялівцю, брусниці або журавлини. Досить 6-7 штук. Вийде цікаве і оригінальне за смаком сало.
- Свиняче сало обполосніть в воді, витріть насухо. Поріжте на порційні шматки розміром 8х15 см. Натріть кожен шматок часником і вивалявся з усіх боків в солоній суміші.
- Разом з сіллю і спеціями покладіть сало в скляну банку і закрийте кришкою. Приберіть в холодильник на 5-6 днів.
- Через зазначений час можна сміливо пробувати засолювання або відправляти її в морозильну камеру для збереження.
Тізерна мережу
Засолка свинячого сала в цибулинні
Метод гарячої засолювання з сухою лушпинням ріпчастої цибулі дозволяє приготувати сало за смаковими якостями схоже на копчене сало. В якості додаткових спецій виберіть будь-яку пряну суміш або свіжий часник і перець.
Складові:
- Сире свиняче сало - 1,5 кг;
- Зубчики часнику - 100 г;
- Чорний мелений перець - 5-6 м
Для розсолу:
- Вода - 3 л;
- Велика сіль екстра - 300 г;
- Суха коричнева лушпиння від цибулі - 100 г.
рецепт:
- З'єднайте воду, сіль і лушпиння в каструлі. Закип'ятіть.
- Покладіть в розчин чисті шматки сала, нарізані на невеликі порції.
- Проваріть чверть години на помірному вогні. Закрийте кришкою і витримайте половину доби.
- Витягніть шматки з відвару і трохи обсушити. Натріть часником і чорним меленим перцем. Зберігайте в герметичній упаковці в морозилці.
При методі гарячої засолювання можливий ще один варіант приготування:
- спочатку засолити сало сухим способом, а лише потім відварити його в цибулинні для кольору і додаткової м'якості і привабливості зовнішнього вигляду.
Поради господині:
Для оригінального смаку сала зробіть суміш засолювання з подрібненої свіжої або сушеної пряної зеленню:
- розмарин;
- кмин;
- чебрець;
- насіння фенхелю або кропу.
- Для засолювання беріть тільки велику екстра класу або звичайну кам'яну сіль. Тільки вона виводить зі свинячої м'якоті всю зайву воду і зберігає в ній поживні речовини, що гарантує збереження і свіжість сала. Вибравши для засолювання дрібну йодовану або будь-яку іншу сіль з смаковими добавками, ви ризикуєте безповоротної псуванням сала.
- Не зберігайте засолений продукт в теплі і на світлі, інакше він зіпсується.
Раніше ми готували сало з часником перекручене на м'ясорубці .