Привіт, дорогі читачі. Уже кінець літа. Люблю літо і осінь, такий достаток фруктів і овочів. З овочів можна готувати різні смачні страви. Можна і пофантазувати трохи і додати в приготування страв яскравих фарб. Сьогодні я готую кольорову капусту. Люблю я капусту з дитинства. Причому кольорову капусту у нас завжди готувала бабуся саме вона розповіла мені як смачно посмажити кольорову капусту в клярі. Це одне з найулюбленіших страв осені. Виходить легке і смачне блюдо.
Цвітна капуста вимагає догляду за собою, тому її не всі вирощують. Навіть на ринку її не часто можна зустріти. Ми виїжджали в місто робити покупки для дочки в школу. Пройшлися по сільському ринку і побачили кольорову капусту. Пройти повз неї я не могла враховуючи мою велику любов до капусти.
Я на радощах купила два кілограми цвітної капусти. Вдома я її приготувала в клярі. Сподобалася кольорова капуста всім, навіть дітям.
Інгредієнти:
- 1 кг. цвітної капусти
- 2 яйця
- 2 ст. ложки борошна
- сіль
- вершкове масло
- зелень за бажанням
Яйця я використовувала для приготування страви сільські. Купуємо у знайомих. Сільські яйця не порівняти з магазинними. Яйця дуже смачні. І причому я помітила, що і страви з додаванням таких яєць стають смачними.
Також я використовую для смаження капуста не рослинне, а вершкове масло. Хоча провела експеримент. Частина цвітної капусти посмажила на вершковому маслі, а частина на рослинному. Так ось, на вершковому маслі капуста виходить дуже смачна.
Рецепт приготування на зразок і простий, але капуста виходить дуже смачна. Перше що я роблю в приготуванні капусти так це поділяю її на суцвіття.
Якщо у вас велика кольорова капуста, отже і суцвіття у неї великі, то їх можна розрізати навпіл.
Цвітна капуста красива, біла, без пошкоджень, темних частин. Якщо купуєте на ринку кольорову капусту, то намагайтеся брати капусту без пошкоджень і не мляву.
На вогонь ставлю каструлю з водою, додаю в воду сіль і чекаю поки вода закипить. Вода повинна бути добре підсолити.
Коли вода закипить, в воду висипаємо кольорову капусту і варимо її 7 хвилин. Я варила 10, це багато. Так як капуста була дуже м'яка.
Потім воду з капусти потрібно злити. Можна вибрати капусту шумівкою. А можна відцідити на друшляк.
Рекомендують після цього промивати капусту холодною водою, щоб зупинити процес варіння, але я цього не роблю. Я даю охолонути капусті природним шляхом.
Далі готуємо кляр для цвітної капусти. Для цього потрібно збити яйця з борошном, додавши в суміш трохи солі.
На одне яйце я додаю одну столову ложку борошна. Отже на 2 яйця - 2 ст. ложки. А якщо у вас багато капусти, то вам знадобиться для клярі 3-4 яйця.
Збиваю віночком яйця, борошно і сіль, але не до фанатизму, це не тісто для бісквіта. Можна в кляр додавати молоко або сметану, але я не додаю. Я вважаю за краще зверху, вже готову капусту, поливати свіжою сметаною.
Потім кожне суцвіття цвітної капусти потрібно помістити в кляр. Тим часом потрібно поставити сковороду на вогонь і додати в неї вершкове масло.
Як тільки масло розтопити і сковорода розігрілася можна смажити кольорову капусту. Кожне суцвіття капусти обмакиваем в яєчному клярі і викладаємо на сковороду.
Краще це робити по одному суцвіття, так як якщо всю капусту помістити в кляр, а потім на сковороду буде просто каша.
Смажимо кольорову капусту з двох боків до утворення рум'яної скоринки. І так смажимо все суцвіття цвітної капусти.
Гасити кольорову капусту не потрібно, так само як і додатково накривати кришкою при готуванні. Нам важливо посмажити кожне суцвіття до утворення золотистої скоринки.
Готову кольорову капусту можна подавати як в гарячому, так і в холодному вигляді. Виходить смачно і так, і так.
Одного разу спробувавши кольорову капусту в інший раз неможливо від неї відмовитися. Дуже смачно, ніжно, незвично, під хрусткою скоринкою.
Цвітну капусту можна полити сметаною, посипати будь-якою зеленню. Я посипала кольорову капусту дрібно порізаним кропом.
Цвітна капуста в клярі, для мене, дуже смачно блюдо. Тим більше як смачно посмажити кольорову капусту в клярі на сковороді, ви знаєте. А якщо у вас є свої секрети приготування капусти смачно, то поділіться з нами нижче в коментарях. Поки ще є у продажу кольорова капуста будемо пробувати.
Я ще і готую консервовану кольорову капусту в банках на зиму . Але використовую я її в основному для приготування салату. А наша знайома взимку обсмажує в клярі консервовану капусту. Але мені вона не подобається, так як вона готується з оцтом і в ній присутній кислота. Я вважаю за краще свіжу кольорову капусту смажити в клярі, а не консервовану.
Приємного вам апетиту і всіх вам благ!