- Чим корисні кальмари
- Як чистити тушку кальмара
- перед варінням
- після варіння
- Як правильно варити кальмари, щоб були м'які
- Час приготування очищеної тушки
- Скільки варити кальмари неочищені
- Як смачно приготувати кальмари
- Запечені в духовці
- тушковані
- смажені
- В мультиварці
- Страви з кальмарів
- Салат з яйцем
- Кільця кальмара в клярі
- У сметані
- Мал
- тушки фаршировані
- По-корейськи
- Відео
Ірина Камшилін
Готувати для кого-то набагато приємніше, ніж для себе))
Багато страви кухні північних народів, азіатської або середземноморської, включають морепродукти. Якщо знати, як приготувати кальмари смачно і швидко, щоб м'ясо вийшло м'яким, то можна забезпечити свій раціон корисними речовинами, які містить цей продукт. Салати, смажені у фритюрі кільця або фарширована тушка доповнять як святковий, так і повсякденний стіл.
Статті по теміЧим корисні кальмари
Морепродукти містять безліч вітамінів і мінералів, серед яких - фолієва кислота, марганець, залізо, кальцій і вітамін С. Кальмар рекомендований навіть тим, хто дотримується дієти. Його корисні властивості:
- допомагає засвоювати залізо. Наприклад, в 85 грамах міститься близько 90% добової норми міді, яка відіграє важливу роль в метаболізмі і зберіганні заліза, значить, і бере участь в процесі формування еритроцитів. Дефіцит міді може спровокувати розвиток анемії.
- перешкоджає розвитку запальних процесів за рахунок вмісту селену.
- послаблює головний біль, оскільки багатий вітаміном В2 (рибофлавін);
- нормалізує стан шкіри, волосся, нігтів за рахунок міститься тваринного білка;
- знижує ризик розвитку хвороб серця завдяки великій кількості вітаміну В12;
- стабілізує рівень цукру в крові за рахунок вмісту вітаміну В3;
- знижує тиск завдяки наявності в складі калію;
- розслаблює м'язи і нервову систему за рахунок магнію;
- зміцнює імунітет завдяки цинку;
- сприяє формуванню здорових міцних зубів і кісток, адже м'ясо насичене мінеральним фосфором.
Як чистити тушку кальмара
Якщо ви купили заморожений морепродукт, не потрібно опускати його відразу в гарячу воду. Краще залиште тушки трохи полежати при кімнатній температурі. Коли вони стануть пластичними, візьміть дошку, гострий ніж і приступайте до чищення.
перед варінням
Сиру тушку щільно притисніть до дошки однією рукою, інший акуратно зніміть тоненьку плівку. Якщо шкірка відходить погано, обдайте кальмара крутим окропом. Голову і щупальця необхідно відрізати. Голову можете викинути, а щупальця знадобляться при готуванні. Видаліть нутрощі - хитнув пластини, що нагадують целофан. Коли тушка стане білою, її можна варити, смажити або запікати в духовці.
після варіння
Якщо ви вирішили відварити кальмарів без попереднього очищення, то від плівочки можна буде позбутися через кілька хвилин. Варені тушки опустіть на хвилинку в холодну воду, а потім акуратно стягніть плівку, підчепивши її пальцями або скориставшись новими кухонними щіткою з м'якими щетинками - після декількох рухів вона скачається в кульки і легко злізе.
Як правильно варити кальмари, щоб були м'які
Кальмари можна тримати в окропі більше 3-х хвилин, інакше ніжне м'ясо перетвориться в шматок гуми, і прожувати його буде нереально. Час варіння морепродукту не залежить від того, в якому вигляді ви будете його готувати - очищеним або з шкіркою.
Час приготування очищеної тушки
Якщо ви не знаєте, як приготувати очищені кальмари, скористайтеся даними радами:
- налийте в каструлю воду, дочекайтеся, поки рідина закипить;
- в киплячу воду додайте сіль, приправи;
- очищені тушки помістіть в окріп на 2 хвилини, коли м'ясо стане білим, злийте воду. Якщо ви переварили дари моря, проваріть їх ще, але не більше 30-ти хвилин - за цей час м'ясо знову стане м'яким;
- відварені тушки наріжте кільцями і подайте до пива або використовуйте для приготування салату.
Скільки варити кальмари неочищені
Процес варіння очищених тушок і тих, що з плівкою, практично ідентичний. У цьому варіанті буде потрібно трохи більше часу. Дійте так:
- розморозити тушки;
- поставити на плиту наповнену водою каструлю;
- в киплячу воду додати сіль, лаврушку, запашний перець;
- опустити в воду тушки, вимкнути вогонь, потім накрити каструлю кришкою;
- через кілька хвилин вийняти морепродукт.
Як смачно приготувати кальмари
Кальмари найменш дорогі з усіх морепродуктів, так що можна їсти набагато частіше, ніж креветки або мідії. Спробуйте нафарширувати тушку, зробити пасту або ризотто з обсмаженими кільцями, приготувати салат з яйцем і майонезом або просто запекти кальмарів цілком і подати замість м'яса.
Запечені в духовці
Морепродукт необхідно спочатку замаринувати: на кілька годин залишити в суміші з лимонного соку, перцю, часнику і паприки. Після цього можна перекладати на решітку і запікати, обливши залишками маринаду. Температура духовки повинна бути 200 градусів, по часу процес не повинен займати більше 30 хвилин.
тушковані
Кальмари тушковані найкраще виходять з додаванням сметани. Щоб приготувати страву, необхідно порізані тушки викласти в розпечену сковороду з маслом і протушкувати півтори хвилини. Далі, додавши борошно, підсмажити кільця на сильному вогні 30 секунд. В кінці залити окропом, приправити і згасити його під закритою кришкою на малому вогні ще півтори хвилини.
смажені
Перш ніж посмажити кальмари, їх необхідно відварити, потім нарізати соломкою або кільцями. Підготовлені морепродукти рекомендується вмочити в льєзон (збита з яйцями, сіллю і спеціями сметана), обваляти в сухарях для панірування і обсмажити на рослинному маслі (або вершковому) або опустити заготовки у фритюр. Перетримувати продукт на вогні не варто - через 5 хвилин можна подавати блюдо.
В мультиварці
Якщо ви любите користуватися сучасною технікою, адаптуйте будь-який рецепт для мультиварки. Щоб зварити кальмари, закип'ятіть 2 літри води, додайте приправи, сіль, залиште її покипіти 5 хвилин. Після цього починайте опускати по одній тушці, потримавши кожну по 10 секунд, виймайте - цього часу цілком вистачить.
Страви з кальмарів
Морепродукти чудово поєднуються з овочами, пастою, крупами, зеленню і навіть деякими фруктами. Можна готувати салати або гарячі блюда. Вегетаріанці замінять кальмарами м'ясо.
Салат з яйцем
- Час приготування: 1 година 20 хвилин.
- Кількість порцій: 2 персони.
- Калорійність страви: 102 ккал.
- Призначення: на закуску.
- Кухня: європейська.
- Складність приготування: легка.
Класична холодна закуска - суміш кальмарового м'яса, яєць, горошку і картоплі. Можна обійтися без картоплі. Якщо вам не подобається занадто ніжний смак сметаною заправки, додайте до неї пару чайних ложок майонезу або трохи гірчиці.
Складові:
- яйця - 2 шт .;
- сіль перець;
- свіжий огірок - 1 шт .;
- консервований горошок - 120 г;
- сметана - 1 ст. л .;
- картопля - 2 шт .;
- кальмар - 1 шт.
Спосіб приготування:
- Картоплини обернути фольгою, запекти. Остигнули бульби очистити, нарізати кубиками.
- Яйця відварити, порізати на тертці.
- Кальмари нарубати кільцями, згасити.
- У тонкі півкільця перетворити морквину з огірком.
- Підготовлені продукти змішати в піалі, додати горох.
- Заправити складові салату сметаною, приправити, ложкою перемішати.
Кільця кальмара в клярі
- Час приготування: 30 хвилин.
- Кількість порцій: 5 персон.
- Калорійність страви: 346 ккал.
- Призначення: на закуску.
- Кухня: європейська.
- Складність приготування: легка.
Дане блюдо - відмінна закуска до пива. Кільця вийдуть ще смачнішими, якщо кляр буде хрусткий: для цього необхідно дистильовану воду заморозити, потім розморозити і крижаний додати її до основи.
Складові:
- пиво - 70 мл;
- кальмари - 1 кг;
- сіль - 5 ст. л .;
- яйця - 5 шт .;
- рослинне масло - 0,5 склянки;
- лист лавровий - 1 шт .;
- перець горошком - за смаком;
- борошно - 2 ст. л.
Спосіб приготування:
- Закип'ятити воду, всипати туди сіль, додати спеції.
- Після закипання відправити в вируючу рідина розморожені тушки кальмарів. Проварити їх 2 хвилини, витягнути і потримати під холодною водою, після - порізати кільцями.
- Підготувати кляр: до добре збитих яєць поступово всипати борошно, продовжуючи збивати суміш. Додати пиво, трохи солі. Збити компоненти, щоб кляр вийшов рідким, як сметана.
- У глибокій сковороді розігріти масло.
- Вмочити черзі кільця в кляр, відправити кожне в масло. Обсмажити заготовки з двох сторін до золотистого кольору, відразу подавати.
У сметані
- Час приготування: 30 хвилин.
- Кількість порцій: 3 персони.
- Калорійність страви: 150 ккал.
- Призначення: на обід.
- Кухня: російська.
- Складність приготування: легка.
Тушковані в сметані кальмари замінять м'ясні страви (наприклад, бефстроганов) під час посту або в разі, якщо ви хочете більш легку їжу.
Складові:
- зелень - за смаком;
- ріпчаста цибуля - 2 шт .;
- сіль - 1 ч. л .;
- сметана - 300 мл;
- тушки кальмара - 4 шт .;
- приправа для риби - на смак.
Спосіб приготування:
- Видалити нутрощі, хрящову пластинку, прибрати плівку.
- Порізати в формі кілець або розрізати кожну тушку і нашаткувати соломкою.
- Цибулини нарізати, відправити смажитися, щоб шматочки стали м'якими і прозорими.
- На сковороду до цибулі влити сметану, закип'ятити все, насипати приправу, сіль.
- Надіслати до одержали сметанному соусу підготовлені дари моря, протушкувати 4 хвилини, не забуваючи помішувати.
- Посипати блюдо зеленню.
Мал
- Час приготування: 25 хвилин.
- Кількість порцій: 5 персон.
- Калорійність страви: 80 ккал.
- Призначення: на обід / вечеря.
- Кухня: азіатська.
- Складність приготування: легка.
Ті, хто правильно харчується і віддає перевагу дієтичної їжі, обов'язково оцінять рис з кальмарами і овочами. Головне робити все поетапно, інакше морепродукт вийде жорсткий і несмачний.
Складові:
- цибуля - 1 шт .;
- помідор - 1 шт .;
- оливкова олія - 2 ст. л .;
- червоний солодкий перець - 1 шт .;
- вода - 600 мл;
- морква - 1 шт .;
- рис - 200 г;
- цукіні - 300 г;
- кальмари - 370 г;
- сіль за смаком;
- соєвий соус - 50 мл.
Спосіб приготування:
- Відварити промитий рис.
- Нарізати дрібно цибулю, моркву, обсмажити їх на розпеченій сковороді з маслом.
- До підсмаженні відправити дрібні шматочки цукіні, помідори і солодкого перцю, згасити всі разом.
- Коли інгредієнти будуть майже готові, додати до них кальмаровие шматочки, залишити гаситися ще на 2-3 хвилини.
- Влити в сковороду соєвий соус, дати покипіти протягом трьох хвилин.
- Засипати до готових компонентів рис, все добре перемішати.
тушки фаршировані
- Час приготування: 1 година 10 хвилин.
- Кількість порцій: 10 персон.
- Калорійність страви: 90 ккал.
- Призначення: на обід / вечеря.
- Кухня: середземноморська.
- Складність приготування: легка.
Якщо приготувати тушку кальмара в духовці, нафарширований її сумішшю з яєць, курячого філе і грибів, вийде святкове блюдо. Головне - не перетримати його в теплі.
Складові:
- відварне філе курки - 350 г;
- сметана 15% - 3 ст. л .;
- сіль перець;
- яйця - 3 шт .;
- тушки молюсків - 10 шт .;
- цибуля - 2 шт .;
- печериці свіжі - 400 г;
- зелень - за смаком;
- цибуля - 2 шт.
Спосіб приготування:
- Гриби поріжте невеликими скибочками середньої товщини, відправте смажитися на сковороду.
- До напівготових шампіньйонів засипте заздалегідь порізаний тонкими півкільцями цибулю. Луково-грибну суміш приправте, посоліть, тушкуйте до готовності всіх компонентів.
- Відварну курячу грудку наріжте не дуже великими кубиками, як і яйця.
- Засипте в посуд до філе і яйцям готову цибульний-грибну суміш, туди ж нарізану зелень, налийте сметану. Спробуйте начинку, а в разі необхідності приправте або підсолити - вона повинна бути повністю готовою і смачною.
- В очищені варені тушки помістіть начинку.
- Заготовки розкладіть на деку на невеликій відстані один від одного, інакше вони можуть злипнутися, зверху полийте все сметаною (за бажанням можна використовувати майонез) і присипте меленою червоною паприкою - так блюдо буде більш яскравим і ароматним.
- Надішліть деко в духовку, яка до цього часу вже встигла прогрітися до 180 градусів. Засічіть 20 хвилин і виймайте готові фаршировані морепродукти.
- За бажанням на додаток до страви подавайте соєвий соус.
По-корейськи
- Час приготування: 12 годин.
- Кількість порцій: 10 персон.
- Калорійність страви: 125 ккал.
- Призначення: на закуску.
- Кухня: корейська.
- Складність приготування: легка.
Пікантні кальмари в корейському стилі сподобаються, якщо ви любите гострі страви. Кількість часнику і перцю можна міняти на свій смак.
Складові:
- часник - 4 зубчики;
- сіль за смаком;
- масло пісне - 30 мл;
- кальмари - 1 кг;
- цукор - 1 ст. л .;
- мелений чорний перед - за смаком;
- оцет - 2 ст. л.
Спосіб приготування:
- Обробити тушки, опустіть кожну по черзі в вируючу воду на 3-4 хвилини.
- Наріжте кальмари кільцями або соломкою.
- Змішайте масло з оцтом в каструлі, нагрівайте суміш, але не кип'ятіть.
- Влийте олійно-оцтову суміш до м'яса.
- Посоліть заготовку, додайте перець і дрібно порубаний часник, перемішайте все, остудіть.
- Накрийте посуд харчовою плівкою, приберіть на ніч в холодильник.
Відео
Як правильно ВАРИТИ КАЛЬМАРІВ / майстер-клас від шеф-кухаря / Ілля Лазерсон / Обід безшлюбності
Юлія Висоцька - Кальмари на грилі
Знайшли в тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо! Розповісти друзям: