- Так смачно, що пальчики оближеш!
- рецепти
- Корейська салат з кабачків (на зиму і не тільки)
- Салат на зиму «Анкл Бенс» з кабачків з помідорами
- Салат з кабачків з майонезом і томатною пастою (рецепт на зиму)
- З кабачками і морквою, але без помідорів і томатної пасти
- Корисні поради та кулінарні замітки
Продовжуємо цикл статей про різноманітні овочевих заготовках. І в цій статті ви дізнаєтеся, як приготувати на зиму смачний салат з кабачків. Розберемо суть цієї страви, його особливості, докладно ознайомимося з покроковими рецептами, а також почерпнемо корисну інформацію зі списку світової в самому кінці. Упевнений, що щось тут вас так зацікавить!
Для зручності та економії часу можете відразу вибрати потрібний пункт в меню статті.
Зміст статті
Так смачно, що пальчики оближеш!
Так звані «зимові салати з кабачків» - це таке дуже смачне овочеве рагу, яке закочують в скляні банки (зі стерилізацією або без неї) і зберігають досить довгий час. Зі стерилізацією таку закуску можна без проблем зберігати до самої зими і навіть весни.
Так як в назві страви є слово «салат», то очевидно, що крім кабачків використовуються і інші овочі. Найчастіше це помідори, болгарський перець, цибуля, різна зелень, часник, а також всякі спеції та приправи, позитивно впливають на смак і аромат.
- Аромат у таких тушкованих салатів дуже насичений, смак яскравий, що поєднує в собі солоне, солодке, кисле, гостре.
- Це хороше доповнення до всіх гарнірів і основних страв. Також це і бажана закуска на святковому столі (особливо взимку).
Принцип готування цього блюда простий, його можна охарактеризувати трьома етапами: подрібнення овочів, їх гасіння та розкладання по банках. Нижче йдуть найпопулярніші рецепти, в перших двох процес описаний дуже детально, крок за кроком з фото, далі тільки з фотографіями готових страв. Також в деяких місцях є і відеоролики з приготуванням. Вибирайте, повторюйте і пробуйте!
рецепти
Салат з кабачків «Тещин язик» на зиму
Дуже популярний і перевірений часом зимовий кабачковий салат з нескромним і прикметною назвою «Тещин язик».
Причому тут мова і теща? За смаком це салат виходить досить пікантним, я б навіть сказав гострим. І тут проводиться паралель, тонкий натяк на «гострий» язик тещі.
Інгредієнти дуже доступні, особливо під час літнього сезону, хтось їх бере з власного городу - це ще краще. Все дуже просто і дуже-дуже смачно. Спробуйте і ви цю чудову закуску!
Нам знадобиться:
- Кабачки - 3 кг.
- Помідори - 1,5 кг.
- Болгарський перець - 5 шт.
- Часник - 3-4 головки;
- Пекучий перець - 3 великих;
- Рослинна олія - 1 стакан;
- Цукор - 0,5 склянки;
- Кухонна сіль - 1 ст. ложка з гіркою;
- Оцет 9% - 5 ст. ложок;
Як приготувати цей салат
Для початку потрібно підготувати всі овочі. Промиваємо водою, у кабачків обрізати краю, з болгарських перців прибрати насіння. Якщо у кабачків груба шкірка, то її також слід зрізати.
Пропускаємо томати через м'ясорубку, туди відправляємо і 2 види перцю. Можна скористатися блендером, можна, врешті-решт, просто дрібно-дрібно нарізати. Тут більше залежить від особистих переваг.
Ось така виходить однорідна маса. Ставимо цю каструлю на плиту і доводимо до кипіння.
Поки можна нарізати соломкою кабачки. Знову ж, нарізати брусочками, кубиками, або натерти на крупній тертці - це на ваш розсуд.
Як томатна маса забулькало, додайте в неї сіль, цукор і рослинне масло. Добре перемішайте і залиште ще на 5 хвилин.
Тепер дійшла черга до кабачків, викладайте їх в каструлю, трохи перемішайте і залиште варитися приблизно 30 хвилин.
Поки потрібно почистити і натиснути зубчики часнику. Як підійде час, викладайте в киплячу кабачкову масу часник. Через 5 хвилин налийте кілька столових ложок оцту. 5 буде досить. Оцет і кислинку дасть, і послужить в ролі хорошого консерванту. Млоїмо ще хвилин 5 і знімаємо з плити.
Баночки простерілізовиваем. Для цього можна їх або наповнити окропом, або налити в кожну трохи води і відправити в духовку на 10 хвилин.
Наповнюємо до країв баночки, щільно закриваємо кришками. Перевертаємо і чекаємо повного охолодження. Потім їх бажано прибрати в темне прохолодне місце.
До речі, дуже рекомендую вам також ознайомитися і з рецептами кабачкової ікри . Спробуйте це ніжне на смак і дуже універсальний в застосуванні блюдо.
Корейська салат з кабачків (на зиму і не тільки)
А цей салат будемо готувати по-корейськи, тобто він повинен бути дуже гострим і з використанням аналогічних спецій. Самі кабачки та інші овочі будуть натерті в довгі «лапшінкі», відповідні подібним салатів.
Так само для смаку додамо болгарський перець, і все в підсумку піддамо невеликий термічній обробці, щоб закуска дожила до зими.
Складові:
- Молоді кабачки - 2 кг.
- Морква - 500 г.
- Солодкий перець - 500 г.
- Соняшникова олія - 1 стакан;
- Оцет 9% - 1 стакан;
- Цукор - 0,5-1 стакан (смак по ідеї повинен бути кисло-солодко-гострим);
- Сіль - 2 ст. ложки;
- Часник - 2-3 головки;
- Пакетик приправи для корейської моркви (грам 30-50 важить);
покрокове приготування
Кабачки, моркву і перець добре промити. Моркву чистимо, з кабачків і перцю прибираємо підсохлі частини і насіння.
А тепер все потрібно натерти на спеціальній тертці для корейської моркви. Можна, звичайно використовувати і звичайну, але тоді і з вигляду буде салат як в попередньому рецепті. Сюди ж видавити або дрібно нарубати часник.
Ось така виходить повна посудина тертих овочів. Всипаємо сюди пакет спеціальних приправ, вливаємо 1 склянку олії, склянку оцту, сюди ж і дві ложки солі. Перемішуємо до однорідності і даємо настоятися приблизно 2 години.
Час минув, всі овочі добре просочилися оцтом, сіллю і приправами, утворилося багато соку.
Тепер ставимо цю овочеву масу на вогонь, доводимо до кипіння, проварюємо протягом 10 хвилин, потім знімаємо з плити.
Розкладаємо гарячий салат в стерилізовані банки. Банки теж повинні бути гарячими, інакше є ризик того, що щось десь трісне від перепаду температур.
Салат на зиму «Анкл Бенс» з кабачків з помідорами
Прекрасний зимовий салат з кабачків і солодкого перцю з помідорами під назвою Анкл Бенс. При бажанні, замість помідорів можна використовувати томатну пасту.
Звідки взялася така назва? Uncle Ben's (дослівно - Дяді Бена) - це популярний бренд продуктів швидкого приготування (наприклад, рис), а також різних соусів і консервованих овочів в баночках. Так ось, то, що ми будемо готувати - є домашня версія магазинного продукту.
Це дуже смачно, просто, та й шкоди для здоров'я набагато менше, тому що не будемо використовувати всілякі підсилювачі, загусники і ароматизатори.
Складові:
- Кабачок - 1,5 кг.
- Ріпчасту цибулю - 6 шт.
- Солодкий (болгарський) перець - 6 шт.
- Томати (стиглі червоні) - 1 кг.
- Соняшникова олія (без запаху) - 200 мл.
- Цукор - 0,5 склянки;
- Сіль - 2 ст. ложки;
- Оцет (на 9%) - 0,5 склянки;
Приступаємо до приготування
- Спочатку зробимо маринад. Для цього потрібно налити в каструльку масло і оцет. Тепер розмішуємо в них цукор і сіль.
- Кабачки промити водою, обрізати кінці, при бажанні, якщо шкірка занадто груба, можна почистити. Нарізати все тонкими брусочками, ніби робите картоплю для смаження.
- Цибулю почистити і нарізати або півкільцями, або більш дрібними шматочками.
- Перець позбавити від серцевини, аналогічно нарізати на тонкі невеликі часточки.
- Помідори помити і або пропустити через м'ясорубки, або нарізати на дрібні кубики.
- Поставити на плиту каструльку з маринадом, гарненько нагріти, практично до кипіння. Викладаємо кабачки, помішувати і варимо 5-7 хвилин.
- Тепер додаємо цибулю - ще варимо 5 хвилин. Далі йде перець, після нього добре перемішати і варити ще приблизно 6 хвилин.
- В кінці додаємо помідори, варимо ще 10 хвилин, час від часу помішуючи.
- Все, поки салат гарячий, його слід розкласти по стерилізованим банкам і добре закрутити. Потім перевернути, дочекатися остигання і прибрати в темне прохолодне місце.
- Якщо ви хочете не плануєте робити заготовки на зиму, то можете зберігати і без стерилізації. Розкладіть в баночки, дайте охолонути, а потім приберіть в холодильник.
Дивитися відео з приготуванням подібної заготовки
Салат з кабачків з майонезом і томатною пастою (рецепт на зиму)
Як видно з назви, основний акцент тут на соуси: томатну пасту і майонез. Вони здорово урізноманітнюють і прикрасять звичний смак.
З овочів тут тільки качачкі з цибулею. Але, якщо хочете, можете додати сюди баклажани, перці, помідори і таке інше-інше.
Ах да! У цьому рецепті готувати будемо без оцту, так як він в невеликій кількості і так є в майонезі.
Необхідні продукти:
- Кабачки (цукіні) - 3 кг (заздалегідь почистити);
- Ріпчасту цибулю - 550 р
- Томатна паста (або кетчуп) - 250 г.
- Майонез (Провансаль) - 250 г.
- Рослинна олія - 150 мл.
- Цукор - 0,5 склянки;
- Сіль - 4 ч. Ложки;
- Чорний мелений перець - 0,5 ч. Ложки;
- Лавровий лист - 3 шт.
покрокове приготування
- Кабачки розрізати вздовж на половинки, вичистити з них насіння. Потім нарізати ці частки на дрібні кубики або брусочки. Лук теж слід подрібнити.
- Складаємо все в каструлю, додаємо кілька ложок води, щоб до дна продуктів не пригорали кабачки. Прикриваємо кришкою, включаємо середній вогонь і залишаємо на 30-40 хвилин.
- Відкриваємо, перемішуємо, наливаємо масло, викладаємо майонез з томатною пастою, сюди ж сіль і перець. Ще раз перемішати і залишити варитися приблизно 40 хвилин.
- Маса стала дуже ніжною, густуватої за рахунок випаровування рідини. Розкладаємо отриманий салат по банках, закручуємо.
- До речі, якщо у вас є занурювальний блендер, то одним рухом ви можете перетворити цей кабачковий салат в ікру. Виходить дуже вигідно - продукти одні й ті ж, а в підсумку 2 різні закуски.
З кабачками і морквою, але без помідорів і томатної пасти
Хрусткий зимовий салат з кабачків з тертою морквиною, часником і мінімальної термічною обробкою. Як сказано вище, тут немає томатів, а значить, зовнішній вигляд буде зеленувато-жовтим з прозорим маринадом.
За смаком це, як не дивно, чимось схоже на малосольні огірки . Посилання кликабельна, можете ознайомитися з найсмачнішими рецептами.
Складові:
- Кабачок - 4,5-5 кг.
- Морква - 0,5 кг.
- Часник - 5 головок;
- Рослинна олія - 200 мл.
- Оцет (9 відсотків) - 150 мл.
- Цукор - 0,5 склянки;
- Сіль - 2,5 ст. ложки;
- Чорний перець (горошок) - 1 ст. ложка;
- Кріп - кілька гілочок;
приготування
- Кабачки промити, зняти з них шкірку, позбавити від насіння. Нарізати на тонкі кружальця, скибочки, які б мали естетичний вигляд і при цьому без проблем містилися в банку.
- Морквину натерти на крупній тертці, додати до нього подрібнений за допомогою м'ясорубки або спеціальної давилки часник.
- Змішати кабачки з часником і морквою. Окремо з'єднати масло з оцтом, сіллю і цукром. Залити цим маринадом овочі, поперчити, при бажанні сюди ж можна додати кріп.
- Ця овочева суміш повинна настоятися протягом години, при цьому, ви час від часу повинні підходити і перемішувати, щоб кожен шматочок максимально наситився маринадом.
- Потім овочі потрібно перемістити на плиту, довести до кипіння і варити 13-15 хвилин. Поки можна підготувати банки і кришки (стерилізація).
- Наповнюємо банки, закриваємо кришками і даємо поступово охолонути. Для цього прикриваємо зверху будь-якою тканиною.
Корисні поради та кулінарні замітки
Ознайомившись із запропонованими варіантами, ви зрозуміли, що принципи приготування скрізь одні й ті ж. І на смак впливає лише набір овочів і їх пропорції. Нижче йдуть кілька ідей, які допоможуть урізноманітнити смак цієї страви.
- Кабачки - це важливий інгредієнт, але не головний. Тому доповнюйте їх морквою, томатами, зеленою цибулею, баклажанами, буряком і капустою.
- Для підвищення поживності в подібні закуски відмінно йде варена квасоля або інші схожі боби.
- Скрізь, як помітили, додається багато цукру. В цьому і сенс, щоб бувальщина кисло-солоно-солодкий смак. Але якщо вам не потрібні зайві калорії або ви терпіти не можете солодкуватий смак, то сипте менше цукру.
- Чорний перець, коріандр, гірчиця, гвоздика, куркума і інші прянощі здорово урізноманітнюють смак і аромат. Експериментуйте, комбінуючи для кожної баночки унікальний набір приправ.
- Велике значення має ще й те, як ви подрібнює, нарізає кабачки. Ви їх можете перетворити в кубики, тонкі довгі скибочки, якісь смужки, палички, брусочки. Повірте вже мені, це впливає не тільки на зовнішню апетитність, але ще і на смак! Адже чим тонше шматочок, тим краще він просочується спеціями.
Звідки взялася така назва?