- Кухонний інвентар
- інгредієнти
- Як правильно вибрати інгредієнти
- послідовність приготування
- Приготування в мультиварці
- Чим можна урізноманітнити стандартний рецепт
- З чим подавати кукурудзяну кашу
- Корисні поради
Зміст: 1 Інгредіенти2 Послідовність пріготовленія2.1 Подготовка2.2 Приготування на пліте2.3 Кукурудзяна каша з гарбузом на плиті: відео3 Приготування в мультіварке3.1 Кукурудзяна каша ...
Каша з кукурудзяної крупи з гарбузом - рідкісний гість на наших столах. Ми чомусь не звикли використовувати кукурудзу десь ще, крім салатів. І даремно! Корисні властивості такої каші важко переоцінити, а в поєднанні з ніжною гарбузом, вона стає просто джерелом корисних вітамінів і елементів. Ця страва настійно рекомендують включати в програму харчування тих, хто бажає схуднути, а також дітей і підлітків.
Кукурудзяна каша славиться низьким вмістом калорій, однак при цьому залишається дуже ситної і живильної, неповторно смачною і ароматною. Рецепт кукурудзяної каші з гарбузом, яку можна готувати на молоці або воді, в мультиварці або на плиті, мені дістався від бабусі - як-то вона вирізала його з барвистого кулінарного журналу, в якому містилося покрокове керівництво приготування каші з фотоготового продукту. Давайте ж приготуємо її разом прямо зараз.
Кухонний інвентар
Щоб кукурудзяна каша вийшла ароматної і смачної, а також не зажадала від вас занадто багато часу на приготування, рекомендую заздалегідь підготувати всі необхідні прилади та інструменти:
- каструлю об'ємом від 4 л або чашу мультиварки;
- кілька мисок керамічних ємністю від 400 мл;
- пару чайних і столових ложок;
- кинджал;
- мірну чашу (краще використовувати кухонні ваги);
- обробну дошку;
- сталевий віночок.
Крім того, для підготовки деяких компонентів можна використовувати кухонний комбайн із спеціальними насадками.
інгредієнти
Вода 400 мл Кукурудзяна крупа 200 г Молоко 300 мл Гарбуз 100 г Коричневий цукор 50 г Вершкове масло 25-30 г Сіль 6 г
Як правильно вибрати інгредієнти
Подібну кашу можна приготувати швидко і без клопоту, проте варто пам'ятати, що важливо правильно вибрати компоненти для страви, щоб не зазнати розчарування після першої ж ложки. Багато досвідчені господині радять дотримуватися наступних рекомендацій:
- кашу можна приготувати як на молоці, так і на воді, проте краще все ж молоко: воно надає страві неповторного смаку, робить його смачніше і ароматні;
- коричневий цукор можна замінити звичайним, додавайте його на власний смак;
- гарбуз вибирайте ретельно, вона не повинна бути підгнилого або не повністю достигли: в першому випадку каша вийде кислуватою на смак, у другому - просто неїстівної;
- в кашу можна додати також деякі прянощі: мелений кардамон, куркуму, натертий імбир або лимонний сік;
- кукурудзяна крупа - головний компонент страви, так що постарайтеся, щоб вона була свіжа і не містила сторонніх зерняток або залишків пластикових пакетиків.
Також варто нагадати, що кукурудзяна каша на воді менш калорійна і важка для травної системи, ніж та, що була зварена на молоці.
послідовність приготування
підготовка
- Кукурудзяну крупу висипаємо у містку миску і заливаємо водою.
- Перемішуємо масу столовою ложкою і відразу ж зливаємо помутнілу рідина.
- Повторюємо цю процедуру кілька разів, поки рідина після промивання крупи не залишиться чистою.
- Добре промиту крупу поміщаємо в каструлю або чашу мультиварки, заливаємо водою.
- Гарбуз гарненько моєму, потім очищаємо від шкірки і насіння.
- Нарізаємо її довільно, залежно від вашого смаку: мені подобаються невеликі кубики.
Приготування на плиті
- Каструлю з промитої кукурудзяною крупою в воді ставимо на середній вогонь.
- Доводимо рідину до кипіння, потім зменшуємо інтенсивність вогню до слабкого.
- Варимо кашу близько десяти хвилин, за цей час вона повинна збільшитися в обсязі.
- Додаємо в масу кухонну сіль і інші прянощі за бажанням.
- Потім висипаємо в посуд підготовлену гарбуз, знову доводимо кашу до кипіння, постійно помішуючи.
- Вливаємо молоко або воду, як тільки на поверхні варива з'явилися пухирці.
- Всипаємо цукровий пісок і розмішуємо до повного розчинення крупинок.
- Накриваємо посуд кришкою і варимо кашу близько півгодини, частенько помішуючи.
- Через зазначений час додаємо вершкове масло і перемішуємо кашу до його розчинення.
Кукурудзяна каша з гарбузом на плиті: відео
За простим і швидким приготуванням смачної кукурудзяної каші ви зможете поспостерігати в ролику нижче.
Приготування в мультиварці
- Чашу мультиварки поміщаємо в пристрій і включаємо програму «Каша» або «Варка».
- Варимо масу близько 10 хвилин, потім додаємо сіль і інші прянощі.
- Перемішуємо, викладаємо гарбуз і чекаємо, поки рідина знову закипить.
- Вливаємо молоко і всипаємо цукор, перемішуємо лопаткою.
- Закриваємо кришку пристрою і варимо виріб приблизно двадцять хвилин, помішуючи час від часу.
- Додаємо масло, розмішуємо масу і дозволяємо їй трохи настоятися.
Кукурудзяна каша з гарбузом в мультиварці: відео
На відео нижче представлено покрокове приготування дивовижно смачною кукурудзяної каші в мультиварці.
Чим можна урізноманітнити стандартний рецепт
Проста і смачна кукурудзяна каша обов'язково сподобається вашим близьким, проте є спосіб зробити її ще більш привабливою і апетитною - спробуйте додати в неї додаткові компоненти. Наприклад, я нерідко експериментую і кладу в кашу такі добавки:
- лимонні або апельсинові цукати;
- варення (особливо смачна каша з малиновим);
- пропарений родзинки;
- мелені горіхи (волоські або мигдаль);
- консервовані фрукти (мочені яблука чи груші);
- сухофрукти (фініки, курага, інжир і чорнослив);
- фруктовий сироп (наприклад, журавлинний або сливовий);
- кондитерську стружку.
Крім того, пам'ятайте, що кукурудзяну кашу з гарбузом можна також приготувати на свіжому кефірі, тільки цукру доведеться покласти побільше, щоб усунути неприємну кислинку.
З чим подавати кукурудзяну кашу
Таке блюдо всякий їсть по-різному: наприклад, мій чоловік обожнює уплітати кашу з квасом, а діти - зі склянкою солоденького компоту. Взагалі, кукурудзяна каша вважається універсальним блюдом - її однаково корисно їсти як вранці, перед походом до школи і на роботу, так і ввечері, як вечері.
Дієтологи радять подавати кашу з кукурудзяної крупи з гарбузом на обід дітям, вона здатна зарядити хлопців енергією для навчання й ігор. Також кукурудзяна каша з гарбузом чудово поєднується з продуктами, що вказані нижче.
- Овочі: картопля в мундирі або зелений горошок.
- Хліб: бажано подавати пшеничний або житній.
- Вершкове масло: деяким буває мало масла в каші.
- Булочки і печиво: особливо добре йдуть крекери.
- Напої: лимонад, компот, чай або кава.
Намагайтеся не готувати за один раз занадто багато кукурудзяної каші: вона швидко псується, повністю втративши свої ароматичні та смакові властивості, а розігріти її не так-то просто.
Корисні поради
Наостанок хотілося б поділитися з початківцями (і продовжують) кулінарами власним досвідом по швидкому і простому приготування кукурудзяної каші, щоб ви не наступили на ті ж граблі, які колись дісталися мені.
- Намагайтеся не переварювати кашу, навіть якщо у вас достатньо часу і ви нікуди не поспішаєте. Пам'ятайте, що кукурудзяна крупа може перетворитися в клейку, неапетитну масу. Тому варіть кашу до того моменту, коли переконаєтеся в готовності гарбуза.
- Постійно помішуйте кашу, навіть якщо у вашому рецепті нічого подібного не сказано: так ви зможете бути впевнені, що вони не підгорить і не прилипне до дна посуду.
- Щоб підвищити навички, ознайомтеся з іншими рецептами каш з гарбузом: вам обов'язково сподобається пшоняна каша з гарбузом на молоці і її різновид пшоняна каша з гарбузом на воді . Також буде не зайвим згадати рисову кашу з гарбузом на молоці - дуже смачне і ніжне блюдо, яке повинно бути в арсеналі кожної поважаючої себе господині.
Каша з кукурудзяної крупи з гарбузом - корисне і поживне блюдо, що славиться своїми смаковими якостями. Може бути, хтось із тих, хто прочитав рецепт, знає щось ще про це виробі або вміє його по-іншому готувати? Або ви додаєте продукти, які не були тут згадані? Поділіться своїми знаннями і досвідом в коментарях, давайте обговоримо переваги та недоліки кукурудзяної каші. Приємного апетиту і вдалих кулінарних експериментів!
Може бути, хтось із тих, хто прочитав рецепт, знає щось ще про це виробі або вміє його по-іншому готувати?Або ви додаєте продукти, які не були тут згадані?