рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Рецепти і статті :: Мило з нуля :: Мило з нуля. Частина 6. Гарячий спосіб

  1. Як дізнатися, що маса добре перемішана?
  2. Про індикаторні смужки ...
  3. Як виміряти pH мила?
  4. Якщо Вам подобається наш проект і Ви хочете підтримати його розвиток, поділіться посиланням на статтю...

Гаряче мило з нуля цікаво тим, що його можна збагатити всілякими корисними добавками, а користуватися ним можна вже на наступну добу після приготування

"Гаряче" мило з нуля цікаво тим, що його можна збагатити всілякими корисними добавками, а користуватися ним можна вже на наступну добу після приготування.

Щоб зварити мило гарячим способом, потрібно спочатку діяти за сценарієм холодного способу, а коли мило доведено до "сліду", поставити його варитися в прямому сенсі цього слова.

Варити мило гарячим способом можна:

  • на водяній бані;
  • в духовій шафі.

У кожного з варіантів є свої невеликі особливості. Ви самі визначите, який варіант кращий.

Переваги варіння мила на водяній бані: весь процес миловаріння постійно у Вас перед очима і при необхідності Ви можете його швидко коригувати; заважати мильну масу трохи простіше і виключається ймовірність обпектися, дістаючи каструлю з духовки.

Переваги варіння мила в духовці: мильна маса нагрівається рівномірно і процес омилення йде швидше; мило потрібно рідше перемішувати; на мій погляд, цей спосіб відмінно підійде для тих, у кого температура в духовій шафі точно регулюється.

Варка мила гарячим способом зазвичай займає від 2 до 4 годин. У духовці цей процес відбувається швидше, тому що мильна маса нагрівається більш рівномірно. Щоб мило на водяній бані зварилася швидше, потрібно стежити за рівнем води в нижній каструлі: він повинен бути врівень з мильною масою.

Мило є готовим, коли завершена реакція омилення між жирами і лужним розчином. І тим швидше вона протікає, чим краще перемішані блендером масла з лужним розчином.

Як дізнатися, що маса добре перемішана?

Про це нам підкаже консистенція мильної маси, тобто "Слід". Товстий слід свідчить про те, що все добре перемішано і реакція омилення запущена.

У процесі змішування блендером масла розбиваються на дрібні крапельки, які розподіляються в розчині лугу. Утворюється емульсія і, чим вона стійкіше, тим швидше протікає реакція омилення.

На швидкість реакції омилення впливає також температура. Після змішування мильну масу потрібно поставити нагріватися. Саме на цьому етапі, коли температура підвищується до 80 ° C, відбувається швидке омилення приблизно 80% жирів, і займає цей процес біля півгодини. Далі температура підтримується на рівні 95-105 ° C протягом декількох годин (2-4). Реакція на цьому етапі йде досить повільно, тому що концентрація лугу знизилася, а концентрація гліцерину підвищилася. Настає стадія "гелю" - мило стає напівпрозорим, схожим на желе. Після завершення процесу омилення маса стає восковитость по консистенції, а перевірка рівня pH за допомогою індикаторного паперу дає показник 7-8.

Про індикаторні смужки ...

Смужки для вимірювання рівня кислотності (pH) мають шкалу від 0 до 12 (або до 14):

  • 0 відповідає дуже кислому середовищі;
  • 5,5 - злегка кисле середовище: відповідає середньому рівню кислотності людської шкіри;
  • 7,0 - нейтральний рівень (такий рівень має дистильована вода);
  • 12 - дуже лужне середовище.

Використовувати pH-смужки для домашнього миловаріння слід з поправкою на те, що вони були створені лише для того, щоб визначити, яка перед нами середовище: кисла або лужна, а не показувати ТОЧНИЙ рівень. З цієї причини показник кислотності мила, рівний 7-8 на індикаторної папері, не варто сприймати, як вірне значення, а лише як сигнал, що мило готове.

Сире мило має високий рівень вмісту лугу. У міру дозрівання мила він знижується і значення pH готового мила становить 8-10.
Як бачите, індикаторні смужки мають велику похибку при вимірюванні. Для отримання точних даних використовується спеціальний pH-метр (коштує недешево). Хоча багато миловари пробують готовність мила на мову: якщо не щипає, значить готово)))

Як виміряти pH мила?

Зробити це можна за допомогою спеціальної лакмусового паперу. Просто опустіть один кінець смужки в рідку мильну масу на кілька секунд, дістаньте і порівняйте отриманий колір з еталонною шкалою. Якщо мило вже зварено і тверде, то потрібно його злегка змочити водою, спінити, і вмочити смужку в отриманий мильний розчин.

Сире мило забарвить жовту лакмусовий смужку в темно-синій колір, а готове - в зелений або синьо-зелений.

Отже, для того щоб Ви наочніше уявляли собі процес варіння мила гарячим способом, пропоную Вашій увазі невеличкий майстер-клас в картинках.

До сих пір процес був ідентичний холодного способу. А далі починається безпосередньо сама варіння мила.

А далі починається безпосередньо сама варіння мила

Як Ви вже зрозуміли, мило при варінні гарячим способом поступово переходить з гелеобразного стану в воскоподобное. На поверхні мила може утворюватися скоринка, тому його потрібно перемішувати при необхідності (1 раз в 40-60 хвилин).

На поверхні мила може утворюватися скоринка, тому його потрібно перемішувати при необхідності (1 раз в 40-60 хвилин)

Поки мило вариться, підготуйтеся до завершального етапу: зважте масла для пережіра, відміряйте корисні добавки, застеліть форму для мила пергаментом, калькою або інший жіроотталківающей папером.

Поки мило вариться, підготуйтеся до завершального етапу: зважте масла для пережіра, відміряйте корисні добавки, застеліть форму для мила пергаментом, калькою або інший жіроотталківающей папером

Після того, як ви визначили, що мило готове, в нього додаються корисності, пережір, ефірні масла і воно розкладається по формах.

Після того, як ви визначили, що мило готове, в нього додаються корисності, пережір, ефірні масла і воно розкладається по формах

Таким милом можна користуватися вже на наступний день. Якщо дати милу просохнути ще кілька днів, зайва волога випарується і мило стане тільки краще.

На закінчення розповім, як складати рецепт для гарячого способу.

  1. Введіть загальну кількість масел в грамах.
  2. Введіть відсоток води: для гарячого способу зазвичай беруть 35-38%, тому що частина рідини випарується вже при варінні.
  3. Пережір виставте на 0%.
  4. Введіть кількість обраних масел в%.
  5. Окремо на звичайному калькуляторі розрахуйте пережір. Наприклад, пережір 7% для даного рецепта складе: 500 * 0,07 = 35. Т.ч. в кінці варіння мила ми повинні додати 35 г пережиривающие масел.

Нехай Ваше мило буде не тільки красивим, але і корисним!

Увага! При повному або частковому використанні матеріалів статті допускається виключно за умов згадування джерела шляхом розміщення активного посилання на відповідний розділ нашого сайту.

Якщо Вам подобається наш проект і Ви хочете підтримати його розвиток, поділіться посиланням на статтю зі своїми друзями або читачами в соціальних мережах. ДЯКУЄМО!

Читайте також:
Мило з нуля. Початок.
Мило з нуля. Частина 1. Інструменти
Мило з нуля. Частина 2. Види масел і їх властивості
Мило з нуля. Частина 3. Калькулятор лугу
Мило з нуля. Частина 4. Корисні добавки в милі
Мило з нуля. Частина 5. Холодний спосіб
Мило з нуля. Частина 7. Свірли - загальна інформація

Як дізнатися, що маса добре перемішана?
Як виміряти pH мила?
Як дізнатися, що маса добре перемішана?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com