рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Професія перукар-універсал. Все, що ви хотіли дізнатися - зарплата, умови і навчання

  1. Як і де вчитися на перукаря
  2. Як почати працювати - шукаємо свою першу перукарню
  3. Перший робочий день в перукарні
  4. Як проходить співбесіду в салоні краси
  5. Особливості роботи перукарем
  6. Бережи свій інструмент!
  7. Які бувають клієнти
  8. Зарплата перукаря - як вона формується
  9. Трудова книжка і нюанси оформлення
  10. Плюси і мінуси професії перукаря
  11. Як зробити кар'єру в салоні краси

Одна з найпопулярніших жіночих професій - перукар. Щороку тисячі дівчат вирішують отримати професію перукар-універсал. Насправді напевно кожна з них в душі мріє стати стилістом, але ж в світі моди треба з чогось починати, правда? А кваліфікація майстра-універсала - прекрасний старт. Сьогодні журнал Reconomica розповість про професії перукаря.

Автор тексту - наш запрошений експерт Зирянова Євгенія Олександрівна, 28 років, місто Єкатеринбург, стаж роботи перукарем-універсалом 6 років, зараз працює в салоні краси "Брусниця" в місті Єкатеринбурзі.


Хто такий перукар?

Перукар - це майстер краси, що допомагає людям подивитися на себе з іншого боку.

зміст матеріалу

Як і де вчитися на перукаря

Якщо ви запитаєте моя думка, як стати перукарем, я б почала відповідь з іншого боку. Стати перукарем не складно, набагато складніше почати працювати. Багато, відучившись, так і не використовують свої навички, закидаючи диплом на дальню полицю. Перебороти себе і стояти біля крісла, щоб самостійно обслужити першого клієнта, перукаря-початківцю складніше, ніж зважитися на стрибок з парашутом. У цю професію йдуть все підряд, але залишаються працювати і рости професійно тільки комунікабельні, творчі і неабиякі люди.

Різні школи, профучилища, академії та інститути краси навперебій пропонують навчитися на перукаря з нуля. Є короткі тримісячні курси, де навряд чи зможуть навчити навіть гребінець правильно тримати, є навчання на рік, звідки виходять впевнені в собі майстра, можна навіть піти на вищу профільну освіту і отримати університетський диплом, де буде присутній гордий напис, що ви витратили п'ять років свого життя, щоб вивчитися на модельєра-перукаря. Найкраще зупинитися на золотій середині і закінчити курс в хорошій перукарні школі. Там дадуть міцну базу основних стрижок, укладок та зачісок, а додаткову освіту і навички можна отримати вже в процесі роботи перукарем.

Якщо вас цікавить, скільки коштують перукарні курси - в кожному місті по-різному, все залежить від того, хто навчає, індивідуальні або групові заняття, як і тривалість курсів. Вартість навчання на перукаря може варіюватися від 15 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Гроші, витрачені на навчання, відбиваються швидко, на відміну від багатьох інших професій.

Як почати працювати - шукаємо свою першу перукарню

Перукарні та салони краси виростають в кожному місті, як гриби після дощу. Не встигає відбудуватися новий будинок, як в ньому вже горить яскрава вивіска майбутньої обителі краси. Тому майстри будуть затребувані завжди. Новачкові після курсів не важко влаштуватися в перукарню без досвіду роботи, головне - тверезо оцінювати свої сили і мати досить чарівності, щоб роботодавець зважився взяти вас до себе.

Багато іменитих салони краси вирощують майстрів самі. Мені випала нагода потрапити на роботу в зоряний салон "Aldo Coppola". І х принцип роботи в тому, щоб пройти весь шлях кар'єрних сходів з нуля. Неважливо, скільки у тебе стажу за плечима і наскільки золоті руки, ти приходиш працювати і стаєш на місце "шампуніста", моя голови всім клієнтам. Кому-то знадобиться півроку, щоб встати в учні до основного майстру, інші стоять за мийкою роками. Зручний варіант для новачків в професії, але несправедливий по відношенню до досвідчених майстрів.

Приходячи влаштовуватися на роботу перукарем, завжди варто тверезо оцінювати себе і свої сили. Для випускників спрощених курсів оптимальним варіантом буде місце в невеликій економ-перукарні. Невибагливі клієнти допоможуть вам почати працювати без скандалів і стресів.

Перший робочий день в перукарні

Часто салони краси пропонують початківцям майстрам проходити у них практику, поступово включаючись в робочий процес і дізнаючись багато робітників нюанси прямо на місці. Мені пощастило потрапити відразу в салон середнього класу, де я проходила практику. Минуло вже більше шести років, а я до сих пір пам'ятаю свій перший робочий день. Пам'ятаю, як тряслася гребінець в моїх руках перед головою першого клієнта, які безглузді проділи я відділяла, я навіть примудрилася неправильно тримати ножиці під час стрижки, але головне, що моя перша клієнтка залишилася задоволена і навіть не помітила, що її голова опинилася в руках у недосвідченої практикантки.

На жаль, потім все було не так гладко. Хтось відчував мої невпевнені відтягнення і зрізи, і закочував скандал на рівному місці, інші просто не хотіли платити, в якихось випадках моя недосвідченість видавала мене з головою зіпсованими стрижками і укладаннями. У такі моменти хотілося все кинути і піти, спасибі підтримці керівництва та колег. Кожен з них проходив той самий шлях, немає жодного майстра, у якого не було б жодного незадоволеного клієнта. Так, що вони з розумінням ставляться до невдач новачків і намагаються надати підтримку.

Як проходить співбесіду в салоні краси

Стандартні співбесіди в салонах краси проводяться в неформальній обстановці, ніхто не вимагатиме від вас стоси паперів, що підтверджують кваліфікацію та заповнену трудову книжку. Звичайно, сертифікати про проходження елітних курсів і дипломи з конкурсів перукарського мистецтва справлять враження на керівника, але все буде видно по роботі майстра, причому з першого помаху ножиць.

Перший час початківці перукарі працюють, а не заробляють. Рідко хто здатний запропонувати молодому недосвідченому фахівцеві гідну оплату. У багатьох місцях пропонується одна процентна ставка без окладної частини, хтось пропонує мінімальний оклад. Так чи інакше, перші робочі місяці початківці майстра проводять на голому ентузіазмі.

У цю професію повинні йти стримані і терплячі люди. Робота з людьми, тим більше в безпосередньому контакті, зобов'язує. Вам може не сподобатися клієнт просто по енергетиці, але вам доведеться з ним працювати так, щоб він про це навіть не здогадався.

Особливості роботи перукарем

На курсах дають загальну інформацію і намагаються дати максимум знань за короткий термін. Зазвичай після їх закінчення майстер охоче погоджується на будь-який вид роботи, у нього немає ще улюблених або нелюбих пунктів в прейскуранті. Приблизно через півроку щось починає в нього вийдуть краще, і всі інші види робіт відходять на другий план. Можна стати вузьконаправленим майстром і перейти працювати в чоловічий зал тільки на стрижки - або стати колористом, змішуючи відтінки в студії фарбування волосся. У цьому випадку майстер втрачає велику частину заробітку, адже бувають дні, коли йдуть одні жіночі укладання, а в інші дні трапляються тільки чоловічі короткі стрижки. Тому в кризові роки стали з'являтися перукарі-універсали, які вміють працювати як з жіночими, так і з чоловічими, і навіть дитячими волоссям.

Бережи свій інструмент!

У кожного майстра повинен бути свій інструмент - починаючи від кількох видів гребінців і ножиць, до фена і машинки для стрижок. Весь цей набір стане в кругленьку суму, тому для початку роботи можна взяти недорогий учнівський інструмент. Перший час з незручних рук інструменти будуть постійно випадати і ламатися. Буде шкода втратити ножиці або машинку за кілька тисяч рублів в перший же місяць роботи. Іноді в поломці інструмента винні не тільки майстри, а й самі клієнти. Мені хотілося розтерзати на шматки чоловіка, випадково зачепився ногою за провід моєї машинки і упустив її на кахельну підлогу. На щастя, я зуміла стримати свої емоції, а машинка вижила на зло ворогам, втративши лише частину корпусу.

Які бувають клієнти

Емоції стримувати майстрам-перукарям доводиться постійно: хтось категорично відмовляється мити голову перед стрижкою, інші хапають ножиці, щоб підрівняти собі брови, треті засипають в кріслі і починають клювати носом під час стрижки. Але найчастіше мені доводиться стримувати сміх, щоб не образити клієнта. Одного разу я запросила немолоду вже жінку пройти до мийки, щоб змити попередню укладку з голови. Провівши її до місця, я відвернулася, щоб взяти рушник, але коли я повернулася назад, мої вилиці звело від сміху. Примудрившись піднятися колінами на крісло мийки і зігнувши шию, вона поклала свою голову прямо в раковину. Довелося зробити вигляд, що все йде за планом і помити їй голову в цьому положенні.

Або в інший день записується до мене дівчина, все як завжди, запрошую в крісло, сідає, обговорюємо майбутню стрижку, накриваю її захисним пеньюаром. Поки відволікалася за інструментом, повертаюся, а вона сидить з пиріжком в одній руці і коробкою з кефіром в інший. «Я тут перекушу, поки ви стригти будете», - перехоплює вона мій здивований погляд. Що ж, бажаєте випробувати пиріжків з волоссям, які будуть летіти в різні боки - будь ласка.

Навіть якщо відпустити ці незручні моменти, то робота перукарем - це не тільки стрижки на автоматі. Перед тим, як взяти в руки ножиці, доводиться розбиратися в тому, що має на увазі черговий клієнт, вимовляючи вголос свою інтерпретацію назви стрижки. Мені щодня доводилося виконувати стрижки «Грибочек», «А рлекіно», «Оселедець», причому ці назви вимовлялися не з вуст дитини дошкільного віку, а від цілком розсудливих адекватних на вигляд людей.

Зарплата перукаря - як вона формується

З моєї практики, 90% перукарів отримують зарплату на руки щодня. Хтось отримує оклад, інші сидять на голому відсотку. Мої перші зароблені перукарнях працею гроші - як зараз пам'ятаю - 120 рублів (% від першої стрижки під час практики). Найбільший заробіток за день - 5600 рублів. Середня зарплата за місяць на останньому місці роботи - з графіком 2/2, з 10 ранку до 9 вечора, виходить 35.000 - 40.000 рублів в сезон (травень-вересень, новорічний сезон і предмартовскій ажіотаж). У сезон затишшя прибуток перукарні знижується майже в два рази, тому доводилося виходити в додаткові зміни та навіть працювати без вихідних, щоб покрити заплановані витрати.

Зарплата перукаря безпосередньо залежить від вартості послуг в конкретному салоні краси, де майстер працює. В економ-перукарні доведеться виконати 10 стрижок ціною в 250-300 рублів, щоб заробити тисячу собі в кишеню, тоді як в салоні бізнес-класу можна обслужити лише одного клієнта і покласти в кишеню ту ж суму. Не варто забувати, що це сфера послуг - а значить, можна розраховувати на чайові від вдячних клієнтів. Всі ваші посмішки, терпляче вислуховування проблем клієнта, дбайливе ставлення до його комфорту в кінці дня може перерости в непогану суму.

Трудова книжка і нюанси оформлення

Рідкісні роботодавці готові відразу оформити новоприбулого майстра офіційно. Зазвичай встановлюється випробувальний термін в три-шість місяців, після якого ви зможете принести свою трудову, але і в цьому випадку не варто розраховувати на хорошу білу зарплату - в 99% випадків вас виведуть на мінімалку. Тобто, зарплата в цій галузі сіра або чорна завжди. Якщо вам потрібна біла зарплата - виберіть собі іншу професію.

До того доведеться кожні півроку проходити медогляд і викладати зі своєї кишені ще 1500-2000 тисячі. За законодавством він повинен оплачуватися з коштів керівництва, але не всі директори і власники салонів краси готові піти на такий крок. Щоб не сталося незручних ситуацій, всі ці моменти повинні обумовлюватися безпосередньо під час співбесіди.

Плюси і мінуси професії перукаря

Плюси і мінуси професії перукаря

У кожній професії можна знайти свої позитивні і негативні моменти. Якщо останні переважають над першими, то варто замислюватися про зміну кваліфікації. У кожного майстра є свій погляд на цю проблему, свій список плюсів і мінусів.

У моєму випадку список плюсів професії перукар такий:

  • можливість роботи фрілансом;
  • великий простір для творчості;
  • швидкий кар'єрний ріст;
  • цікаві семінари;
  • можливість самостверджуватися за допомогою конкурсів перукарського мистецтва;
  • доступ до додаткових послуг салону з великою знижкою (манікюр, масаж, косметолог);
  • заробіток «без стелі».

Мінусів роботи в салоні краси не так багато, але всі вони мають місце бути:

  • важка робота «на ногах»;
  • нестабільна зарплата;
  • стреси.

Як зробити кар'єру в салоні краси

Амбітні майстри здатні домогтися запаморочливої ​​кар'єри в максимально швидкі терміни. Особисто зустрічала тих, хто через рік після початку свого кар'єрного шляху відкривав свій бізнес або ставав за крісло ведучого майстра в салоні краси. Ледачі і боягузливі «перукарки» так і працюють роками в насидженому місці, підстригся стандартні пенсійні стрижки і не прагнучи виглянути за межі свого акваріума, в пошуках чогось нового і цікавого.

Починаючи кар'єру в маленькому уральському місті на 30 перукарень, я не могла знайти можливості відвідувати авторські семінари, щоб підвищити кваліфікацію і вийти за межі 3 розряду. Доводилося їздити в сусідні області (Челябінськ, Єкатеринбург і Тюмень) на творчі курси. Я накопичила достатньо знань і навичок, далі мені стало складно рости кудись вище в своєму місті. Зрозумівши, що це стеля, я зібрала валізи і виїхала в найближче місто-мільйонник Єкатеринбург.

Влаштуватися на роботу перукарем в Єкатеринбурзі простіше простого, ніхто не буде вимагати трудову, дипломи та прописку. Головне - працьовитість, професіоналізм і здоровий оптимізм. Складніше знайти своє місце, гідне ваших навичок і прагнень. Важливо знайти керівника, який буде йти назустріч бажанням майстра розвиватися і навчатися. У простих перукарень, директори не беруть на себе витрати на навчання майстра; салони краси середнього класу пропонують оплату половини вартості. Якщо посміхнеться удача, можна зустріти адекватне керівництво, яке буде зацікавлене в якісних навичках своїх майстрів і з задоволенням відправить вас на курси підвищення кваліфікації за свій рахунок.

Мені пощастило влаштуватися в мережу салонів краси, де вже через два місяці директор запропонувала мені пройти навчання від школи відомого французького бренду. Звичайно, важко поєднувати роботу і навчання. Два місяці недосипів, двогодинні поїздки по пробках на інший кінець міста, але результат того вартий: я отримала не тільки хороше поглиблене знання колористики - нову кваліфікацію, а й впевненість у своєму професіоналізмі. Тепер моя посада стала називатися не просто "перукар-стиліст", а "колорист-експерт". Разом з кількістю грамот на стіні біля мого робочого місця виросла і моя зарплата. Люди люблять отримувати якісні послуги від професіоналів своєї справи, і вони готові за це платити.

Я ніколи не мріяла працювати перукарем-стилістом, вважала, що для того, щоб працювати з чужими волоссям, потрібно мати мінімальний рівень огиди. На свої базові перукарні курси я потрапила зовсім випадково і безкоштовно. Після цього мої переконання кардинально помінялися. Я полюбила цю професію, для мене вона найкраща і творча з усіх існуючих. Всім тим, хто бажає спробувати себе на терені творця краси варто подумати - чи дійсно ви настільки любите людей, що готові їх терпіти в будь-якому вигляді: дурних, смішних, злих і вимогливих. Якщо готові летіти в 6 ранку на інший кінець міста, щоб зібрати чергову наречену; мрієте стати для всіх друзів домашнім перукарем і забути, що таке відпочинок на всіх святах; хочете знаходити чужі волосся всюди: в тарілці з супом, у взутті і навіть нижній білизні - то вперед, підкорювати вершини перукарень подіумів, адже, як не крути, це одна з найбільш вдячних професій.

Насправді напевно кожна з них в душі мріє стати стилістом, але ж в світі моди треба з чогось починати, правда?
Хто такий перукар?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com