- 1. Цілі мариновані баклажани на зиму
- складові
- приготування
- 2. Гострі смажені баклажани з цибулею
- складові
- приготування
- 3. Баклажани в томатному соусі
- складові
- приготування
- 4. Смажені баклажани з часником і зеленню
- складові
- приготування
- 5. Пряні баклажани з перцем
- складові
- приготування
- 6. Баклажани на зиму як гриби
- складові
- приготування
- 7. Баклажани з морквою, перцем і кетчупом
- складові
- приготування
- 8. Запечені баклажани з волоськими горіхами
- складові
- приготування
- 9. Баклажани з огірками і перцем в томатному соусі
- складові
- приготування
- 10. Баклажани з капустою
- складові
- приготування
Всі заготовки треба розкладати по стерилізованих банках . Після закачування переверніть банки, укутайте чимось теплим і дочекайтеся, поки вони повністю охолонуть.
1. Цілі мариновані баклажани на зиму
namenu.ru
складові
На банку об'ємом 1 л:
- 1 кг маленьких баклажанів;
- 2 столові ложки солі;
- 1 морква;
- 5-6 зубчиків часнику;
- кілька гілочок кропу;
- кілька гілочок петрушки;
- 700 мл води;
- 2 столові ложки цукру;
- 10 горошин запашного перцю;
- 1-2 сушених лаврових листки;
- 1 чайна ложка насіння гірчиці;
- 3-5 бутонів сушеної гвоздики;
- 100 мл оцту 9%.
приготування
Відріжте у баклажанів кінчики з двох сторін і проколіть овочі виделкою в декількох місцях. Налийте в каструлю стільки води, щоб помістилися всі баклажани. Закип'ятіть воду і розчиніть в ній ½ столової ложки солі.
Опустіть в каструлю баклажани на 5-6 хвилин. Вони стануть м'якше, а шкурка почне трохи зіщулюються. Перекладіть овочі на друшляк і притисніть зверху тарілкою, щоб стекла зайва рідина.
Наріжте моркву тонкими смужками за допомогою Овочечистка. Крупно поріжте часник, подрібніть зелень.
На дно стерилізованої банки викладіть трохи часнику, зелені і моркви. Потім - частина баклажанів. Повторюйте шари, поки не дійдете до верху банки.
У чисту каструлю влийте 700 мл води, додайте сіль, цукор, перець, лаврушку, гірчицю і гвоздику. Доведіть суміш до кипіння і варіть 3 хвилини.
Додайте в маринад оцет і перемішайте. Залийте овочі киплячим маринадом і закатати банку.
5 простих рецептів ікри з баклажанів →
2. Гострі смажені баклажани з цибулею
edimdoma.ru
складові
На 2 банки об'ємом 1 л:
- 2 кг очищених баклажанів;
- кілька столових ложок рослинного масла;
- 2 середні головки часнику;
- 2 гострих перцю;
- 2 цибулини;
- 250 мл води;
- 2 чайні ложки солі;
- 2 чайні ложки цукру;
- 125 мл оцту 9%.
приготування
Очистіть баклажани і наріжте невеликими плоскими шматочками товщиною приблизно ½ см. Розігрійте на сковороді частина масла і викладіть баклажани в один шар.
обсмажте овочі до золотистого кольору з обох сторін і перекладіть в миску. Таким же чином обсмажте інші шматочки, підливаючи в сковороду масло.
У блендері подрібніть часник і очищений від насіння гострий перець. Додайте в миску зі смаженими баклажанами суміш часнику і перцю, а також цибулю, нарізану тонкими півкільцями. Ретельно перемішайте.
В окремій ємності розчиніть у воді сіль, цукор і оцет. Перелийте до баклажанів, ще раз перемішайте і розкладіть по стерилізованим банкам.
Застелите дно великої каструлі тканиною, поставте туди банки і прикрийте їх кришками. Влийте в каструлю стільки води, щоб вона покрила банки по плічка. Доведіть воду до кипіння, стерилізують банки 35 хвилин на помірному вогні і закатати.
11 кращих способів приготувати баклажани в духовці →
3. Баклажани в томатному соусі
povar.ru
складові
На 3 банки об'ємом 1 л:
- 2 кг баклажанів;
- 1½ кг помідорів;
- 125 мл рослинного масла;
- 1 столова ложка солі;
- 2 столові ложки цукру;
- 1 середня головка часнику;
- ½ перцю чилі;
- 75 мл оцту 9%.
приготування
Наріжте баклажани невеликими шматочками. Пропустіть помідори через м'ясорубку, щоб вийшов сік.
Перелийте сік в каструлю, додайте баклажани, масло, сіль і цукор і доведіть до кипіння на середньому вогні. Зменшіть температуру і варіть, помішуючи, 20 хвилин.
Додайте дрібно нарізані часник і чилі і готуйте ще 20 хвилин. За 5 хвилин до кінця варіння влийте в каструлю оцет. Розкладіть баклажани з соусом по стерилізованих банках і закатати.
4 рецепта смачного домашнього кетчупу зі свіжих помідорів →
4. Смажені баклажани з часником і зеленню
складові
На 3 банки об'ємом ½ л:
- 1½ кг баклажанів;
- 3 чайні ложки солі;
- кілька столових ложок рослинного масла;
- 3 середні головки часнику ;
- 1 пучок петрушки;
- 1 пучок кропу;
- 60 мл оцту 9%;
- 1½ чайної ложки цукру.
приготування
Наріжте баклажани кружечками завтовшки приблизно 1 см. Присипте ложкою солі, перемішайте і залиште на 15 хвилин.
Відіжміть і сполосніть баклажани. Обсмажте їх на розігрітій олії до золотистого кольору з обох сторін. Подрібніть часник, петрушку і кріп. Додайте оцет, сіль і цукор і перемішайте.
Розподіліть по дну стерилізованих банок по 1 чайній ложці часникової суміші. Зверху викладіть кілька кружалець баклажана. Повторюйте шари, поки повністю не заповните банки.
Прикрийте їх кришками і поставте в каструлю, застеливши її дно тканиною. Налийте в неї воду по плечики банок і доведіть до кипіння. Стерилізують банки 20 хвилин і закатати.
10 салатів з баклажанів, які змусять по-новому поглянути на овоч →
5. Пряні баклажани з перцем
iamcook.ru
складові
На банку обсягом 1½ л:
- 600 г баклажанів;
- 400 г очищеного болгарського перцю;
- 3 столові ложки цукру;
- 1 столова ложка солі;
- 1 столова ложка меленого коріандру;
- ¼ чайної ложки меленого чорного перцю;
- 500 мл води;
- 50 мл оцту 9%;
- 8 зубчиків часнику.
приготування
Наріжте баклажани товстими плоскими шматочками, а очищений перець - великими смужками. Викладіть овочі в миску і залийте окропом на 5 хвилин. Потім відкиньте їх на друшляк.
У каструлю киньте цукор, сіль, коріандр і чорний перець і залийте водою. Перемішайте, щоб інгредієнти розчинилися, і доведіть до кипіння. Зніміть з вогню, влийте оцет і знову перемішайте.
На дно стерилізованої банки покладіть часник. Зверху розмістіть баклажани і перець і залийте маринадом.
Прикрийте банку кришкою і поставте в каструлю, дно якої застелене тканиною. Налийте в каструлю воду по плечики банки і доведіть до кипіння. Стерилізують банку 25 хвилин, а після закатати.
5 рецептів смачного маринованого перцю →
6. Баклажани на зиму як гриби
складові
На 3 банки об'ємом ½ л:
- 1½ кг баклажанів;
- 1½ столової ложки солі;
- 1 середня головка часнику;
- 1 пучок кропу;
- невеликий шматочок гострого перцю - опціонально;
- 70 мл оцту 9%;
- 80 мл рослинного масла.
приготування
Наріжте баклажани невеликими кубиками. У широкій каструлі закип'ятіть воду, додайте ложку солі і викладіть баклажани.
Акуратно помішуючи, доведіть воду до кипіння ще раз і варіть овочі 5 хвилин. Відкиньте баклажани на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
Дрібно наріжте часник і кріп. Додайте до них пластинки гострого перцю, сіль, оцет і масло і перемішайте.
Перекладіть баклажани в миску, додайте часникову суміш і акуратно перемішайте. При необхідності посоліть. Розподіліть баклажани по стерилізованих банках.
Поставте їх у каструлю з застеленим тканиною дном. Прикрийте заготовки кришками і налийте в каструлю воду по плечики банок. Стерилізують банки 15 хвилин після закипання і закатати.
12 дуже смачних страв з баклажанів →
7. Баклажани з морквою, перцем і кетчупом
складові
На 4 банки об'ємом ½ л:
- 1 кг баклажанів;
- 300 г моркви;
- 500 г очищеного болгарського перцю;
- 3-4 зубчики часнику;
- 150 мл гострого кетчупу;
- 100 г цукру;
- 2 чайні ложки солі;
- 4 столові ложки рослинної олії;
- 3 столові ложки оцту 9%.
приготування
Порубати баклажани великими кубиками. Натріть моркву на тертці для корейської моркви . Очищений від насіння і плодоніжок перець наріжте невеликими смужками.
Викладіть овочі в каструлю. Додайте подрібнений часник, кетчуп, цукор, сіль, масло і оцет. Поставте каструлю на повільний вогонь і перемішайте її вміст. Варіть під кришкою кілька хвилин, поки овочі не пустять сік.
Додайте вогонь і готуйте, помішуючи, ще 10 хвилин. Розкладіть салат по стерилізованих банках і поставте в каструлю з покритим тканиною дном.
Прикрийте баклажани кришками, налийте в каструлю воду по плечики банок і дайте закипіти. Стерилізують банки 15 хвилин і закатати.
5 рецептів лечо з приголомшливим смаком і яскравим ароматом →
8. Запечені баклажани з волоськими горіхами
edimdoma.ru
складові
На 2 банки об'ємом ½ л:
- 1 кг баклажанів;
- 150 мл рослинного масла;
- 100 г волоських горіхів;
- 100 г часнику;
- ½ пучка петрушки;
- невеликий шматочок гострого перцю;
- 3 столові ложки оцту 9%;
- 1½ чайної ложки солі.
приготування
Наріжте баклажани кружечками завтовшки приблизно 1 см. Змастіть половиною масла два дека. Викладіть на них баклажани в один шар і збризніть їх маслом, що залишилося. Запікайте 25-30 хвилин при температурі 200 ° C.
Подрібніть горіхи і часник блендером. Змішайте їх з дрібно нарізаним гострим перцем, рубаною петрушкою, оцтом і сіллю.
На дно стерилізованих банок викладіть по чайній ложці часникової суміші і розрівняйте. Зверху покладіть кілька кружалець баклажанів. Повторюйте шари, поки не закінчаться інгредієнти.
Застелите дно каструлі тканиною і поставте туди банки. Прикрийте їх кришками і налийте в каструлю воду по плечики банок. Доведіть до кипіння, стерилізують 15 хвилин і закатати банки.
Як приготувати рулетики з баклажанів з горіхами і часником →
9. Баклажани з огірками і перцем в томатному соусі
складові
На 3 банки об'ємом 1 л:
- 1 400 г баклажанів;
- 1½ столової ложки солі;
- 700 г огірків ;
- 700 г очищеного болгарського перцю;
- 1 400 г помідорів;
- 2 цибулини;
- 4½ столової ложки цукру;
- 200 мл рослинного масла;
- 70 мл оцту 9%.
приготування
Наріжте баклажани невеликими кубиками. Посипте ½ столової ложки солі і залиште на 15-20 хвилин. Злийте виступила рідина, промийте овочі та відіжміть.
Наріжте огірки напівкружечками, а очищений від насіння і плодоніжок перець - невеликими смужками. Пропустіть помідори через м'ясорубку, щоб отримати сік.
Перелийте томатний сік в каструлю і доведіть до кипіння на середньому вогні. Додайте крупно нарізану цибулю. Через 5 хвилин викладіть в каструлю інші овочі.
Перемішайте і знову доведіть до кипіння. Готуйте, помішуючи, ще 20 хвилин під кришкою. Додайте сіль, цукор, масло і оцет. Перемішайте і варіть ще 5 хвилин. Розкладіть салат по стерилізованих банках і закатати.
5 рецептів смачних маринованих огірків →
10. Баклажани з капустою
povarenok.ru
складові
На 1 банку об'ємом 1 л і 1 банку обсягом 250 мл:
- 1 кг баклажанів;
- 2-3 столові ложки солі;
- 250 г капусти;
- 100 г моркви;
- 3-5 зубчиків часнику;
- невеликий шматочок гострого перцю - опціонально;
- 150 мл оцту 6%.
приготування
Розріжте кожен баклажан на 3-4 частини. Викладіть в киплячу підсолену воду на 4-5 хвилин і відкиньте на друшляк.
Нашинкуйтекапусту. Подрібніть в блендері або м'ясорубці морква, часник і гострий перець. Додайте до капусти морквяну суміш і оцет і перемішайте.
Наріжте злегка остиглі баклажани великими кубиками. У стерилізовані банки щільно викладіть шарами баклажани і овочеву суміш. Верхнім шаром повинна бути капуста. Засукайте банки.