- Як приготувати
- скільки запікати
- рецепт
- У фользі
- Зі сметаною
- В духовці
- під сиром
- З овочами
- З картоплею
- запіканка
- котлети
- Поради шеф-кухарів
- Відео
Ірина Камшилін
Готувати для кого-то набагато приємніше, ніж для себе))
Страви з морепродуктів багаті вітамінами, мінералами, фосфором і іншими мікроелементами, тому так важливо їсти рибу хоча б два рази за сім днів. На жаль, не у всіх виходить часто ласувати лососем або омарами, тому багато хто віддає перевагу більш демократичною за ціною представниці морської фауни - трісці.
Статті по теміЯк приготувати
Перед запіканням риби, її потрібно попередньо підготувати: очистити, випатрати, нарізати. Головна перевага риби - це дрібна луска, яку можна швидко і просто прибрати за допомогою навіть не сильно наточеного ножа. У багатьох магазинах продається вже підготовлене філе, але цей продукт трохи дорожче цілої рибини. Перед тим як готувати тріску в духовці, не потрібно видаляти шкуру, оскільки в ній містяться вітаміни і смачний сік. Видалити хребті зі спинки і розділити тушу на два однакових філе.
скільки запікати
Всім початківцям кулінарам необхідно знати, скільки запікати тріску в духовій шафі. Це дуже важливий момент, оскільки за недостатню кількість часу жар не встигне проникнути до середини філе, а якщо перетримати рибу, то вона стане сухою і несмачною. Для того, щоб не упустити момент, використовуйте таймер на духовці або навіть звичайний годинник. Оптимальний час запікання - 30-35 хвилин, а якщо риба цілком, то можна додати ще 5-10 хвилин.
рецепт
Перелік страв з тріски, яким користується більшість домогосподарок, мізерний, але ж з цієї риби можна приготувати практично все. Секрет простий - використання допоміжної провізії (овочів, яєць, сиру, інших молочних продуктів) і спецій, які довершать і без того неперевершений смак атлантичної риби. Розглянемо кілька популярних рецептів, які зроблять блюдо з тріски таким апетитним, як на фото кулінарних журналів.
У фользі
Один з найпростіших способів готування за допомогою духової шафи - це запікання в фользі. Використовуючи цей матеріал, будь-яка господиня зможе зберегти всі містяться в рибі корисні речовини, розкрити смак страви, зберегти кухню чистою і зменшити витрату використовуваного масла. Додавати до риби, запеченої у фользі, можна все що завгодно, починаючи зі всіляких спецій і закінчуючи овочами на гарнір, а можна і по простому рецептом - з сіллю і перцем.
Інгредієнти:
- рибка - 1 риба;
- морквина - 50 г;
- зелень петрушки - пучок;
- масло (слив.) - 2 ст. л .;
- лимонний сік - 30 г;
- цибуля - 1 головка;
- сіль - 1 ч. л .;
- перець чорний, гірчиця - при потребі.
Спосіб приготування:
- Насамперед вимийте рибу, очистіть від луски, відріжте голову і випатрати.
- Натріть зсередини рибу сіллю і перцем.
- Шкірку намажте тонким шаром гірчиці.
- Збризніть на рибу лимонний сік з двох сторін.
- Помийте морква, очистіть від шкірки і наріжте соломкою.
- Ріпчасту цибулю наріжте півкільцями, а петрушку дрібно наріжте ножем.
- Овочі злегка обсмажте на сковороді.
- Поставте розігріватися духовку на 190 градусів.
- Паралельно розстеліть лист фольги і змастіть його вершковим маслом.
- Покладіть на фольгу рибу, і злегка пригни догори краю листа, щоб не витік сік.
- Начините рибу половиною овочів, а другою половиною присипте рибу.
- Запікайте півгодини при 180 градусах.
- подавайте запечену рибу до столу.
Зі сметаною
Нерідко господині використовують в якості маринаду для запікання риби молочні продукти. При цьому повинно виходити смачна страва з ніжного рибного м'яса, нагодована сметаною чи вершками. Відомі кулінари і шеф-кухаря радять використовувати домашню, екологічно чисту молочку, але якщо її купити можливості немає, то магазинні продукти цілком підійдуть і не зіпсують блюдо. Рецепт тріски, запеченої в сметані, дуже простий.
Інгредієнти:
- рибка - 1 кг;
- сметана - 150 г;
- цибуля - 1 головка;
- лимон - половинка;
- майонез - 50 г;
- вершки - 70 мл;
- сіль, приправи - за смаком;
- помідори - 2 шт.
Спосіб приготування:
- Профілюють рибу: гострим ножем відокремте м'ясо від шкіри, приберіть кістки (для спрощення процедури можна придбати філе в магазині).
- Натріть філе сіллю і перцем, потримайте на холоді годину.
- Тим часом почистіть цибулю, наріжте його півкільцями.
- Помийте помідори, поріжте часточками.
- Викладіть рибу на фольгу, збризніть лимонним соком (свіжовичавленим).
- Покрийте філе зверху спочатку помідорами, а потім цибулею.
- Змішайте сметану, вершки і майонез.
- Вилийте соус зверху цибулі.
- Покладіть всю начинку в фольгу або рукав для запікання, відправте майбутнє блюдо запікатися в розігріту духовку до 180 градусів.
- Подавайте запечену рибу до столу з картопляним пюре і келихом білого сухого вина.
В духовці
Воістину королівським вечерею можна вважати красиво зарум'янений стейк в духовці, що подається з смачним вершковим соусом. Мало того, що страва буде виглядати як на фото кулінарних журналів, так ще й смак морська риба матиме відмінний. Якщо господиня робить стейк з цілої тріски, то потрібно враховувати ширину нарізаються шматочків. Оптимальною для відправки в духовку товщиною вважається межа 1,5 сантиметра, що дозволить морепродукту пропектися повністю або не пересушити.
Інгредієнти:
- стейк - 2 шт .;
- цибулина - 1 шт .;
- лимон - 0,5 шт .;
- мед - 1 ч. л .;
- куркума - щіпка;
- вино (біл. сух.) - 190-100 г;
- сіль / перець - на смак;
- оливкова олія - 1 ст. л .;
- приправа рибна (білий перець, суха гірчиця, розмарин, чебрець, цедра лимона) - 0.5 ч. л .;
- картопляні чіпси - 10 м
Спосіб приготування:
- Стейки посоліть, окропити лимонним соком, натріть приправою.
- Очистіть цибулю, наріжте кільцями.
- Лимон поріжте трикутниками.
- Розм'якшіть цибулю, злегка обсмажити його на сковороді з оливковою олією.
- Помістіть на сковороду лимон, куркуму, перець, добре перемішайте і тушкуйте 5 хвилин на слабкому вогні.
- На форму для запікання викладіть просякнуті приправами стейки.
- Зверху м'яса викладіть лимонно-цибульну заготовку.
- Надішліть майбутнє блюдо в розігріту до 190 градусів духовку на 15 хвилин.
- Поки готується рибка, подрібніть картопляні чіпси.
- Посипте ними стейки, запікайте ще 10 хвилин.
- Подавайте до столу.
під сиром
Уявіть, що в ресторані вам подають ніжне біле філе риби під хрусткою сирною скоринкою, полите вершковим соусом. Таке смачне блюдо легко можна приготувати вдома і порадувати всіх домочадців. Тріска, запечена з сиром - дієтичне блюдо, яке підійде тим, хто стежить за споживанням кількості калорій і тримає свою фігуру в ідеальному стані. Перед тим, як готувати вечерю, обов'язково подумайте над додаванням овочів. Наприклад, запечена рибка з сиром чудово поєднується з помідорами.
Інгредієнти:
- філе риби - 500 г;
- сир (твердих сортів) - 150 г;
- томат - 1 шт .;
- сіль, перець чорний, розмарин - на смак;
- масло (слив.) - 1 ст. л .;
- сік лимонний - 30 м
Спосіб приготування:
- Викладіть помиті філе в блюдо для запікання, полийте лимонним соком, натріть приправами.
- Помідор вимийте, наріжте кружальцями.
- Форму для запікання натріть маслом (вершковим), викладіть рибу.
- Покладіть зверху помідори.
- Натріть сир на крупній тертці, посипте майбутнє блюдо.
- Поставте форму в духовку (180 градусів), запікайте півгодини.
- Подавайте на стіл запечену рибу з картопляним пюре.
З овочами
Ще один приклад прекрасного страви - риба, запечена з овочами . Плоди можна використовувати будь-які на свій смак: помідори, перець, кабачки, брокколі, морква та ін. Чим більше овочів, тим корисніше буде вечеря. Перед приготуванням рослинну провізію необхідно вимити, очистити від плодоніжок / насіння, зняти шкірку (якщо потрібно). Тріска, запечена з овочами, готується просто.
Інгредієнти:
- тріска (філе) - 0,7 кг;
- цибулина - 2 шт .;
- перець солодкий - 2 шт .;
- часник - 2 зубчики;
- брокколі - 100 г;
- масло (олив.) - 20 г;
- сіль / перець - за бажанням.
Спосіб приготування:
- Помийте перець, очистіть, поріжте півкільцями.
- Почистіть цибулю, наріжте часточками.
- Часник отпрессуйте, а кольрабі і брокколі подрібніть ножем.
- Всі овочі помістіть в одну ємність, перемішайте з сіллю / перцем.
- Викладіть на деко овочі, а зверху тріску, полийте олією.
- Надішліть в духовку (180 градусів) на 40 хвилин, в процесі перевертаючи рибу.
З картоплею
Самий універсальний і популярний гарнір до риби або м'яса - картопля. Цей овоч, що його не приготуй (пюре, в смаженому, тушкованому, вареному вигляді), буде доповнювати блюдо звичним і неповторним смаком. Тріска, запечена з картоплею - кращий вибір для будь-якої домогосподарки, яка бажає ситно нагодувати своїх домочадців, як на рядовому сімейній вечері, так і під час святкового застілля.
Інгредієнти:
- тріска (філе) - 500 г;
- картопля - 600 г;
- цибуля ріпчаста - 1 шт .;
- розмарин - 1 гілочка;
- сіль / перець - за смаком;
- часник - 1 зубчик;
- оливкова олія - 2 ст. л.
Спосіб приготування:
- Картоплю вимийте, почистіть, наріжте часточками.
- Філе наріжте середніми кубиками.
- Лук, розмарин, часник подрібніть ножем.
- Змішайте всі інгредієнти в жароміцної формі, змастивши її оливковим маслом.
- Посоліть / поперчіть.
- Запікайте 40 хвилин при температурі 180-190 градусів.
запіканка
Як правило, рибна запіканка готується з філе, яке необхідно нарізати на дрібні шматочки. Склад такого блюда обов'язково повинен включати молоко і яйця, щоб страва вийшло пишним і легким. Овочі в запіканку з тріски можна додавати будь-які, але краще зробити класичний варіант з хрусткою сирною скоринкою. Блюдо обов'язково сподобається всім і навіть дітям, які морепродукти не дуже полюбляють.
Інгредієнти:
- філе тріски - 400 г;
- молоко - 150 г;
- яйце - 3 шт .;
- сир твердий - 100 г;
- сіль / перець - за бажанням;
- зелень петрушки - за смаком.
Спосіб приготування:
- Насамперед поріжте філе на дрібні шматочки.
- Яйця і молоко збийте до утворення однорідної маси, додайте сіль / перець.
- Змастіть форму для запікання олією (будь-яким), покладіть рибну нарізку.
- Залийте молочно-яєчну масу в ємність і посипте зверху нашаткованої петрушкою.
- Готуйте півгодини при температурі 190 градусів.
- Потріть сир на середній тертці і посипте їм запіканку.
- Після цього доготовляє блюдо протягом 10 хвилин, поки воно не покриється кіркою.
котлети
Якщо в сім'ї люблять часто їсти морепродукти, то урізноманітнити раціон можна, приготувавши рибні котлети з тріски в духовці. Для такої страви буде необхідно додаткове обладнання - м'ясорубка або блендер. Готовий рибний фарш непросто купити, тому його потрібно буде зробити самому. Як готувати соковиті і м'які котлетки з тріски з допомогою духовки? Дуже просто!
Інгредієнти:
- рибний фарш - 0,5 кг;
- яйце - 1 шт .;
- цибуля - 1 головка;
- хліб - 2 скибочки;
- сметана - 1 ст. л .;
- рослинне масло - 1 ч. л .;
- сіль / перець - за смаком.
Спосіб приготування:
- Подрібніть цибулю і хліб (в крихту).
- В окремій ємності змішайте фарш тріски, цибуля, сметану, яйце і хлібну крихту, доведіть до однорідності маси.
- Дайте змести півгодини настоятися, а після сформуйте руками невеликі котлетки.
- Покладіть їх у жароміцних посуд, попередньо змастивши її олією.
- Розігрійте духовку до 160 градусів, помістіть блюдо на 25-35 хвилин (залежить від розміру котлет).
- Подавайте запечені котлети до столу.
Дізнайтеся більше рецептів, як приготувати котлети з тріски .
Поради шеф-кухарів
Кілька корисних порад від досвідчених кулінарів про те, як смачно приготувати тріску в духовці :
- Вибирайте тільки свіжу рибу, причому краще її брати цілком і робити з неї філе самостійно.
- Якщо ви готуєте запечені котлети, то при ліпленні умочуйте руки холодною водою, оскільки так буде зручніше формувати.
- Перед тим, як запекти тріску в духовці, підготуйте для неї кляр з яєць і борошна - так блюдо залишиться соковитим всередині і придбає хрустку скоринку.
- Якщо при готуванні тріски використовується фольга, то не забудьте відкрити її за 10 хвилин до кінця запікання - блюдо покриється ніжною скоринкою.
Відео
Тріска з вершковому соусі
Знайшли в тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо! Розповісти друзям:Як готувати соковиті і м'які котлетки з тріски з допомогою духовки?