- Шпроти з уклейки рецепт
- Уклейка рецепти незвичайних страв: риба, запечена в капусті
- Уклейка з грибами
- Холодник з ревеню з уклейкою
Хто-хто, а рибалки-любителі точно знають не один рецепт того, як приготувати уклейку. Тому що в улові ця рибка - один з найпоширеніших трофеїв рибалки.
З традиційних, звичайно ж, можна перечистити уклейка рецепти: солона, маринована, смажена, запечена (на багатті або будинку в духовці), тушкована.
Є і більш унікальні страви приготування цієї прісноводної риби невеликих розмірів. Розглянемо деякі з них.
Шпроти з уклейки рецепт
Навіщо купувати шпроти промислового виробництва, коли з власного улову можна приготувати дуже непогану уклейку-шпроти. Вам не знадобляться якісь особливі інгредієнти, тільки певний набір спецій, власне, риба, кілька годин вільного часу і ... чай.
Так-так, саме в чаї буде гаситися наша рибка.
Шпроти з уклейки рецепт наступний:
- заварюємо чай в пропорції - 1 ч. лож. на порцію води;
- рибу тільки моєму і знімаємо луску;
- укладаємо уклейку на суху сковороду шарами;
- кожен шар риби посипають сіллю,
- кидаємо кілька горошин запашного перцю і шматочки товченого лаврового листа;
- виливаємо в сковороду настояний чай (без чаїнок);
- рослинне масло, щоб покривало рибу.
На вогні доводимо наше «диво» до кипіння, відразу зменшуємо до мінімуму і «коптимо» 2-3 години, поки вся рідина не випарується. Час від часу на поверхні буде утворюватися шум, також будуть спливати деякі горошинки перцю - все це з сковороди треба видаляти.
Готова уклейка-шпроти має золотистий відтінок, вишуканий смак і аромат. До речі, щоб рибка не розвалювалася, витягувати уклейку з сковороди краще остигнула.
Уклейка рецепти незвичайних страв: риба, запечена в капусті
Нам знадобиться: риба, капуста білокачанна (можна квашена), цибуля ріпчаста, томатна паста, соняшникова олія, спеції за смаком.
Капусту для початку потрібно стушкувати з цибулею на олії.
Якщо у вас свіжа капуста, то в кінці гасіння додайте томатну пасту, в квашену капусту томати не йдуть. Тепер беремо форму для запікання, змащуємо її маслом і викладаємо шар тушкованих овочів.
Потім викладаємо шар уклейки (філе), а зверху риби розподіляємо залишки капусти. Відправляємо наше блюдо хвилин на 40 в духовку.
Уклейка з грибами
Інгредієнти: філе уклейки, 100 г яблучного соку, гриби, 50 г вершків, зелень селери, спеції, паприка. приготування:
- проварюємо уклейку хвилин 10 в розчині з води і яблучного соку;
- гриби смажимо на сковороді до готовності;
- в готові гриби додаємо варене філе уклейки, спеції за смаком і вершки;
- тушкуємо, поки вершки НЕ загустеют.
Рибно-грибну страву подають гарячим з зеленню селери і притрушений паприкою.
Холодник з ревеню з уклейкою
Думаєте як приготувати уклейку незвично? Тоді ось вам такий рецепт. Риб'ячі тушки обробляв, на філе, потім обсмажуємо з двох сторін на соняшниковій олії, розрізаємо на шматочки і відставляємо поки в сторону.
Ревінь миємо, нарізаємо, заливаємо окропом і варимо до готовності, стежимо, щоб не розварився, даємо настоятися близько двох годин. Дрібно нарізану зелену цибулю розтираємо сіллю, туди ж: порубана зелень петрушки, кубики свіжого огірка, відвареної картоплі, яєць.
бульйон з ревеню проціджуємо, наливаємо в порційний посуд, туди ж відправляємо шматочки смаженої уклейки і овочевий гарнір.
Рибно-овочева юшка вживається в холодному вигляді, для смаку можна додати трохи сметани (схоже на окрошку). Страви з уклейки можна зробити оригінальними, якщо прикласти до них трішки кулінарної фантазії.