Лікар-кардіолог Сердар Онур поділився з кореспондентом агентства «Мінськ-Новини» секретами приготування турецьких страв, від яких приходять в захват навіть розпещені цінителі кулінарних шедеврів.
Турецька кухня за популярністю поступається тільки французької та китайської. У Мінську також можна скуштувати національні турецькі страви - кебаб, лукум, пахлаву.
Сердар Онур - частий гість в білоруській столиці. Кілька років тому медик побував на науковій конференції в Мінську. Цікавий турист заглянув і в місцеві заклади громадського харчування, щоб дізнатися, чи правильно готують тут турецькі страви. Їх якість задовольнило прискіпливого гурмана, а ось меню, навпаки, роздратувало: занадто мізерним виявилося. І Сердар вирішив відкрити своє кафе, відвідувачі якого змогли б насолодитися багатогранністю справжніх турецьких страв. На даний момент заклад готується до відкриття, але його господар уже радує білоруських друзів пловом, сіміт і Лахмаджун - турецькими бубликами і піцою. Страви виходять такими апетитними і смачними, що ті, кому доводиться їх спробувати, чи в обморок не падають. Тим самим повторюючи історію турецького імама (священика), який, покуштувавши фаршированих баклажанів, приготованих дружиною, зомлів. Згодом це блюдо так і назвали - імам баялди ( «священик в непритомності»).
Тулумба
Для тіста: пшеничне борошно - 200 г, яйця - 4 шт., Вершкове масло - 2 ст. л., вода - 300 мл, манна крупа - 100 г, рослинна олія - 200 мл.
Для сиропу: цукор - 200 г, вода - 200 мл, сік лимона - 0,5 ч. Л.
Для приготування тіста закип'ятити в невеликій каструлі воду, додати вершкове масло і ретельно перемішати, щоб воно повністю розплавилося. В отриману суміш всипати борошно, манну крупу, ще раз перемішати і варити на невеликому вогні 2-3 хвилини. Остудити до кімнатної температури, вбити яйця, ретельно перемішати до отримання однорідної консистенції.
Для формування тулумб знадобляться кондитерський шприц або пакет з зубчастої насадкою. Наповнити його готовим тестом. У киплячу олію видавити джгутики довжиною 3-4 см. Обсмажити до золотистого кольору на середньому вогні 2 хвилини.
Для сиропу з'єднати воду, цукор і сік лимона, перемішати і довести до кипіння на сильному вогні. Зменшити вогонь і варити ще 15 хвилин. Коли сироп охолоне, покласти в нього готові тулумби і залишити на 15 хвилин, щоб вони добре просочилися.
Лахмаджун
Для тіста: борошно - 450 г, вода - 250 мл, рослинне масло - 3 ст. л., сухі дріжджі - 3 ч. л., цукор - 1 ч. л., сіль - 1 ч. л.
Для начинки: яловичий фарш - 250 г, болгарський перець - 2 шт., Помідори - 2 шт., Ріпчаста цибуля - 0,5 шт., Томатна паста - 1 ст. л., часник - 2 зубчики, сіль, перець, паприка за смаком, кілька гілочок зелені для прикраси.
Розчинити в теплій воді цукор і дріжджі. Поставити в тепле місце на 15 хвилин, щоб дріжджі почали бродити. В цей час просіяти борошно, змішати її з сіллю, додати приготовані дріжджі. Тісто місити до тих пір, поки не стане м'яким і еластичним. Накрити поліетиленовою плівкою або тканиною і залишити в теплому місці на годину.
На помідорах зробити неглибокі надрізи, опустити в киплячу воду і варити півхвилини. Потім залити їх холодною водою і залишити до повного охолодження. Після очистити помідори від шкірки і порізати невеликими шматочками. Перець очистити від насіння і дрібно нарізати. Цибулину порізати тонко, зубчики часнику подрібнити. Готові овочі з'єднати з фаршем, посолити, поперчити, додати паприку і томатну пасту, ретельно перемішати. При необхідності влити пару ложок холодної води, щоб фарш став в'язким.
Розділити тісто на 6 рівних за розміром кульок. Розкачати з кожного тонкий коло, викласти їх на деко, змащене олією і застелений пергаментним папером. По всій поверхні отриманих коржів рівномірно розподілити начинку.
Випікати лахмаджун при температурі 240-260 градусів протягом 10 хвилин. Прикрасити зеленню.
сіміт
Пшеничне борошно - 400 г, соняшникова олія - 4 ст. л., сухі дріжджі - 2 ч. л., вода - 275 мл, цукор - 1 ч. л., мед - 1 ст. л., сіль - 0,5 ч. л., кунжут за смаком.
Розвести сухі дріжджі і цукор в 125 мл теплої води. Поставити отриману суміш в тепле місце на 10-15 хвилин до утворення пишної шапки. Потім додати сіль, 3 ст. л. соняшникової олії і добре перемішати. Всипати борошно і замісити тісто. В кінці замісу додати ще 1 ст. л. масла і знову вимісити. Готове тісто скачати в кулю, залишити на 1 годину, накривши рушником або харчовою плівкою. Після злегка обмять і розділити на 4 частини. Розтягнути кожен шматочок в тонкий джгут 50-60 см завдовжки, скласти навпіл, переплести і з'єднати кінці так, щоб вийшов бублик.
Приготувати «ванну» для купання сіміт. Для цього розчинити 1 ст. л. меду в 150 мл води. Занурити кожен бублик в отриманий сироп, потім рясно з кожного боку посипати кунжутом. Викласти сіміт на деко, застелене пекарської папером, і залишити на 20-30 хвилин. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин.
Карідеш гювеч
Креветки - 400 г, солодкий перець - 1 шт., Ріпчаста цибуля - 1 шт., Помідор - 1 шт., Томатний сік - 100 мл, печериці - 200 г, часник - 2-3 зубчики, сир твердих сортів - 150 г, рослинне масло - 2-3 ст. л., чорний мелений перець і сіль за смаком.
Очистити креветки, опустити їх в киплячу підсолену воду на 3 хвилини, відкинути на сито. Цибулину, нарізану півкільцями, обсмажити до золотистого кольору на рослинній олії, додати подрібнений часник і порізаний кубиками перець, тушкувати 5-7 хвилин. Покласти нарізані пластинками гриби, готувати ще 7 хвилин. Потім - дрібно нарізану помідор, попередньо очищений від шкірки. Влити в отриману суміш томатний сік і тушкувати, поки не випарується волога. Посолити, поперчити. Додати креветки і зелень. Через 5 хвилин овочі з креветками перекласти у форму або деко, посипати натертим сиром, запікати в розігрітій до 180 градусів духовці 15 хвилин.
імам баялди
Баклажани - 2 шт., Помідори - 2 шт., Солодкий перець - 2 шт., Часник - 2-3 зубчики, ріпчаста цибуля - 1 шт., Оливкова олія - 3 ст. л., томатна паста - 1 ст. л., цукор - 1 ст. л., сіль і перець за смаком, кунжут для обсипання.
Баклажани нарізати кружальцями завтовшки 5 мм, скласти в миску і посипати сіллю для видалення гіркоти. Для начинки нарізати кубиками солодкий перець, півкільцями - цибулю, подрібнити часник. Помідори ошпарити, зняти шкірку, розім'яти. На оливковій олії обсмажити часник і цибулю. Слідом додати солодкий перець, томатну пасту і м'якоть помідорів. Всипати цукор, посолити і поперчити. Гасити 15 хвилин.
Кружечки баклажанів промокнути серветкою, щоб прибрати зайву вологу. Викласти на деко. На кожен гурток помістити по 1 ст. л. готової овочевої начинки. Запікати овочі в розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин. Готові баклажани викласти на блюдо і посипати кунжутом.
Менемен
Зелений болгарський перець - 2 шт., Ріпчаста цибуля - 1 шт., Помідори - 2 шт., Яйця - 2 шт., Часник - 2 зубчики, рослинне масло - 1-2 ст. л., сіль - 1 ч. л., перець за смаком.
Перець нарізати кубиками, цибулю - півкільцями, часник подрібнити. Помідори дрібно порізати. На невеликому вогні обсмажити на олії цибулю, перець і часник протягом 5-7 хвилин. Додати помідори. Перемішати, посолити і поперчити, тушкувати ще 5 хвилин. Збиті яйця тонкою цівкою влити в сковороду з овочами, весь час помішуючи. Готувати ще 5 хвилин.
Ще матеріали рубрики:
ГУРМАН. Цацики, скордалія, Тірокафтері: страви кухні кіпріотів
ГУРМАН. Смачна вечеря на швидку руку
ГУРМАН. Фірмові рецепти від Ірини Кабасакал
ГУРМАН. Рецепти до Великодня
ГУРМАН. Рецепти страв для пасхального столу з Свято-Єлисаветинського монастиря