- 10 секретів ідеального різотто
- 1. Різотто по-міланськи
- Складові:
- 2. Різотто з грибами
- Складові:
- 3. Різотто з куркою і зеленню
- Складові:
- 4. Різотто з креветками
- Складові:
- 5. Різотто з рибою і шпинатом
- Складові:
- 6. Різотто з горошком, беконом і козячим сиром
- Складові:
- 7. Різотто з баклажанами і помідорами
- Складові:
- 8. Різотто з кабачками
- Складові:
- 9. Різотто з гарбузом
- Складові:
- 10. Ризотто з грушею і голубим сиром
- Складові:
Класичного рецепту різотто не існує. Незмінні складові цієї страви - рис і бульйон. А от інші інгредієнти можуть варіюватися.
Однак є кілька загальних правил приготування різотто, які потрібно дотримуватися.
10 секретів ідеального різотто
- Для різотто потрібно вибирати круглі крохмалисті сорти рису. Кращими вважаються сорти «арборіо», «карнаролі», «Бальді» і «віалоне нано». Іноді на упаковках з рисом виробники спеціально вказують, що він підходить для різотто.
- На початку приготування практично завжди обсмажують ріпчасту цибулю. Він повинен пом'якшити, але не підрум'янитися.
- До цибулі додають рис і обсмажують його протягом 2-3 хвилин, постійно помішуючи. Крупинки повинні просочитися маслом і стати напівпрозорими.
- Майже завжди в різотто додають біле сухе вино. Воно надає страві особливий аромат. Але якщо ви не хочете використовувати алкоголь, просто замініть його бульйоном.
- Для будь-якого різотто підійде курячий або овочевий бульйон. Іноді буде доречний грибний, рибний або яловичий. В крайньому випадку бульйон можна замінити водою з розчиненими в ній бульйонні кубики.
- Бульйон обов'язково повинен бути гарячим, але не киплячим.
- Рідина потрібно додавати частинами - приблизно по одному ополоник за раз. Наступну порцію вливають після того, як випарується попередня. При цьому потрібно часто помішувати рис і готувати на повільному вогні.
- На приготування рису йде приблизно 20-25 хвилин. Крупинки рису повинні залишитися злегка жорсткими, але саме різотто повинно мати кремову консистенцію. Якщо воно виходить сухуватим, влийте ще бульйону.
- Бульйон і пармезан, який майже завжди додають в різотто, досить солоні. Тому солити готову страву потрібно акуратно.
- Після приготування накрийте різотто кришкою і залиште на 3-5 хвилин. Подавайте гарячим.
1. Різотто по-міланськи
Складові:
- 1 л курячого бульйону;
- 1 чайна ложка шафрану;
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 1 цибулина;
- 200 г рису;
- 100 мл білого сухого вина;
- 50 г пармезану;
- сіль - опціонально.
приготування
Підігрійте бульйон і додайте в нього шафран. Розігрійте в сотейнику оливкову олію і ложку вершкового масла. Обсмажте дрібно нарізану цибулю до м'якості.
Викладіть до цибулі рис і обсмажуйте пару хвилин. Влийте вино і, помішуючи, дочекайтеся, щоб воно вбралося в рис. Поступово влийте бульйон з шафраном.
Додайте вершкове масло і тертий сир і добре перемішайте різотто. При необхідності підсолити.
Як приготувати ідеальний смажений рис з яйцем →
2. Різотто з грибами
Складові:
- 300 г грибів (печериць або білих);
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 1 цибулина;
- 200 г рису;
- 50 мл білого сухого вина;
- 1 л курячого, грибного або овочевого бульйону;
- 1 зубчик часнику;
- кілька гілочок петрушки;
- 50 г пармезану;
- сіль - опціонально.
приготування
Наріжте гриби тонкими пластинками і викладіть на сковороду з розігрітим оливковою олією. Обсмажуйте, поки гриби не підрум'яняться.
У сотейнику розтопіть вершкове масло. Викладіть дрібно нарізану цибулю і обсмажте його до м'якості. Додайте рис і готуйте, помішуючи, пару хвилин.
Влийте в сотейник вино. Коли воно вбереться в рис, поступово влийте гарячий бульйон. Потім додайте подрібнений часник, обсмажені гриби, рубану петрушку, тертий пармезан і сіль і добре перемішайте.
Рецепт ароматних запечених печериць з часником →
3. Різотто з куркою і зеленню
howsweeteats.com
Складові:
- 450 г курячих стегон без шкурки і кісток;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець - за смаком;
- 2 столові ложки оливкової олії;
- 1 столова ложка вершкового масла;
- 1 цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- 300 г рису;
- 200 мл сухого білого вина;
- 1 л курячого бульйону;
- 1 чайна ложка тертої лимонної цедри;
- 30 г пармезану;
- кілька пір'я зеленої цибулі;
- кілька гілочок базиліка;
- кілька гілочок петрушки.
приготування
Натріть курку сіллю і перцем. Можна використовувати інші приправи на ваш смак. На сковороді на середньому вогні розігрійте оливкову олію. Викладіть курку і обсмажуйте по 4-5 хвилин з кожного боку до рум'яної скоринки. Остудіть і наріжте невеликими шматочками.
Розтопіть в сотейнику вершкове масло і обсмажте дрібно нарізану цибулю до м'якості. Додайте подрібнений часник і обсмажуйте ще хвилину. Викладіть до овочів рис і злегка обсмажте.
Частинами влийте в рис вино і гарячий бульйон. Потім додайте лимонну цедру, тертий пармезан, курку, частина нарізаної зелені і сіль (при необхідності). Перед подачею посипте різотто залишилася зеленню.
10 крутих способів приготувати курячі крильця в духовці і на сковороді →
4. Різотто з креветками
delish.com
Складові:
- 3 столові ложки вершкового масла;
- 1 цибулина;
- 4 зубчики часнику;
- 200 г рису;
- 950 мл курячого бульйону;
- 350 мл білого сухого вина;
- 2 лимона;
- кілька гілочок петрушки;
- 1 чайна ложка меленого червоного перцю;
- 450 г очищених креветок;
- сіль за смаком;
- 100 г пармезану.
приготування
У сотейнику розтопіть одну ложку вершкового масла. Наріжте цибулю невеликими кубиками і обсмажте на олії до м'якості. Додайте один подрібнений зубчик часнику і готуйте ще пару хвилин.
Викладіть до овочів рис і, помішуючи, обсмажуйте кілька хвилин. Частинами влийте в сотейник гарячий бульйон і 250 мл вина.
На іншій сковороді розтопіть масло, що залишилося. Додайте три подрібнених зубчики часнику, сік двох лимонів, частина рубаною петрушки і червоний перець і готуйте, помішуючи, дві хвилини.
Викладіть на сковороду креветки, приправити сіллю і обсмажують їх на середньому вогні 3-4 хвилини. Влийте вино і доведіть до кипіння.
Додайте до рису креветки разом з соусом і тертий пармезан і добре перемішайте. При необхідності підсолити. Перед подачею посипте різотто подрібненої петрушкою.
Як вибирати рибу і морепродукти →
5. Різотто з рибою і шпинатом
bbcgoodfood.com
Складові:
- 1 столова ложка вершкового масла;
- 1 цибулина;
- 250 г рису;
- 100 мл білого сухого вина;
- 1 л овочевого або рибного бульйону;
- 250 г копченої скумбрії;
- кілька пір'я зеленої цибулі;
- 100 г шпинату;
- сіль - опціонально.
приготування
У сотейнику розтопіть масло і обсмажте на ньому подрібнену цибулю. Викладіть рис і обсмажуйте пару хвилин.
Поступово влийте в рис вино і гарячий бульйон. Потім додайте рибу, нарізану невеликими шматочками, рубаний зелений лук і шпинат і перемішайте.
Готуйте ще трохи, поки шпинат не розм'якшити. При необхідності додайте в різотто сіль.
7 цікавих страв з риби від Гордона Рамзі →
6. Різотто з горошком, беконом і козячим сиром
jamieoliver.com
Складові:
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 1 цибулина;
- 100 г бекону;
- 1 пучок свіжого чебрецю;
- 400 г рису;
- 150 мл білого сухого вина;
- 1 л курячого або овочевого бульйону;
- 200 г замороженого горошку;
- сіль - опціонально;
- мелений чорний перець - за смаком;
- 100 г козячого сиру;
- 75 г пармезану.
приготування
У сотейнику розтопіть масло. Викладіть туди дрібно нарізану цибулю, невеликі шматочки бекону і чебрець і готуйте кілька хвилин, поки цибуля не пом'якшиться. Додайте рис і злегка обсмажте.
Поступово влийте в рис вино і майже весь гарячий бульйон. Додайте горошок, бульйон, сіль і перець. Зніміть сотейник з вогню, додайте половину козячого сиру і пармезану і перемішайте. Перед подачею посипте різотто залишилися сирами.
Як приготувати гороховий суп: 5 цікавих рецептів →
7. Різотто з баклажанами і помідорами
nytimes.com
Складові:
- 3 столові ложки оливкової олії;
- 1 великий баклажан;
- 800 г помідорів;
- сіль за смаком;
- кілька гілочок свіжого чебрецю або ½ чайної ложки сушеного чебрецю;
- 1 цибулина;
- 1 зубчик часнику;
- 250 г рису;
- 100 мл білого сухого вина;
- 1½ л овочевого або курячого бульйону;
- мелений чорний перець - за смаком;
- 30 г пармезану.
приготування
Застеліть деко фольгою і змастіть ложкою олії. Розріжте баклажан уздовж навпіл, зробіть кілька надрізів на місцях зрізу і викладіть овочі на деко. Запікайте при температурі 230 ° C близько 20 хвилин.
Наріжте помідори і остиглі баклажани невеликими кубиками. На сковороді розігрійте ложку масла, викладіть туди овочі і додайте сіль і чебрець. Готуйте, помішуючи, 10-15 хвилин, поки помідори не стануть м'якими.
У сотейнику розігрійте масло, що залишилося і обсмажте дрібно нарізану цибулю. Додайте подрібнений часник і готуйте ще пару хвилин. Потім викладіть в сотейник рис і злегка обсмажте.
Влийте до рису вино. Коли воно випарується, додайте овочеву суміш і перемішайте. Поступово влийте гарячий бульйон. Додайте перець, тертий пармезан, посоліть при необхідності і перемішайте.
10 салатів з баклажанів, які змусять по-новому поглянути на овоч →
8. Різотто з кабачками
jamieoliver.com
Складові:
- 1 цибулина;
- 1 зубчик часнику;
- 2 черешки селери;
- 1 столова ложка вершкового масла;
- 1-2 чайні ложки оливкової олії;
- 2 невеликих кабачка;
- 800 мл овочевого бульйону;
- 1 пучок базиліка;
- 300 г рису;
- 200 мл білого сухого вина;
- 250 г моцарели;
- 40 г пармезану;
- сіль - опціонально;
- мелений чорний перець - за смаком;
- 1 червоний перець чилі.
приготування
Наріжте цибулю, часник і селеру дрібними кубиками. У сотейнику розтопіть вершкове масло на слабкому вогні. Додайте оливкову олію, нарізані овочі і трохи води. Готуйте, помішуючи, близько 5 хвилин, поки овочі не пом'якшать.
Розріжте кабачки уздовж на чотири частини і наріжте кожну з них невеликими шматочками. Підігрійте овочевий бульйон, додайте до нього стебла базиліка, проваріть кілька хвилин і приберіть стебла. Вони потрібні тільки для аромату.
Викладіть в сотейник рис, перемішайте і обсмажуйте близько хвилини. Додайте вино і готуйте, помішуючи, поки рис його не вбереться. Поступово влийте ⅔ бульйону, потім викладіть кабачки і частинами додайте бульйон.
Зніміть різотто з вогню. Додайте половину дрібно нарізаного листя базиліка, шматочки моцарели, половину тертого пармезану, сіль і перець. Перемішайте і залиште під кришкою на пару хвилин.
Очистіть чилі від насіння і наріжте дрібними шматочками. Перед подачею посипте різотто перцем чилі, залишилися листям базиліка і тертим сиром.
Як приготувати кабачки в духовці. 10 крутих рецептів →
9. Різотто з гарбузом
bbcgoodfood.com
Складові:
- 1 кг м'якоті гарбуза;
- 1 пучок свіжого шавлії;
- 3 столові ложки оливкової олії;
- 3 столові ложки вершкового масла;
- 1 цибулина;
- 300 г рису;
- 100 мл білого сухого вина;
- 1½ л овочевого бульйону;
- 50 г пармезану;
- сіль - опціонально.
приготування
Наріжте гарбуз невеликими кубиками. Подрібніть половину листя шавлії. Викладіть гарбуз і рубаний шавлія на деко, полийте ложкою олії і перемішайте. Запікайте 30 хвилин при температурі 220 ° C, поки гарбуз не стане м'якою.
Тим часом розтопіть в сотейнику половину вершкового масла. Обсмажте на ньому дрібно нарізану цибулю до м'якості. Додайте рис і, помішуючи, обсмажуйте його кілька хвилин. Поступово влийте в рис вино і гарячий бульйон.
На іншій сковороді розігрійте оливкове масло, викладіть листя шавлії і обсмажуйте, поки вони не стануть злегка хрусткими. Перекладіть шавлія на паперовий рушник, щоб стік зайвий жир.
Пюріруйте половину запеченої гарбуза. Додайте до рису гарбузове пюре, вершкове масло і тертий пармезан і ретельно перемішайте. При необхідності підсолити. Перед подачею прикрасьте різотто шматочками гарбуза і листям шавлії.
4 смачних гарбузових пирога, в тому числі від Джеймі Олівера →
10. Ризотто з грушею і голубим сиром
webspoon.ru
Складові:
- 1 столова ложка вершкового масла;
- 1 цибулина;
- 120 г рису;
- 100 мл білого сухого вина;
- 500 мл овочевого бульйону;
- 300 г груш;
- 60 г блакитного сиру;
- 20 г пармезану;
- сіль - опціонально.
приготування
У сотейнику розтопіть масло і обсмажте дрібно нарізану цибулю. Додайте рис і обсмажуйте ще кілька хвилин.
Поступово влийте вино і майже весь гарячий бульйон. Очистіть груші від шкірки і насіння і наріжте невеликими шматочками. Додайте до рису груші і бульйон і готуйте, поки фрукти не пом'якшать.
Додайте шматочки блакитного сиру і тертий пармезан і ретельно перемішайте. При необхідності підсолити різотто.
10 пирогів з грушами, перед якими неможливо встояти →