рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Який туристичний ніж краще купити

  1. Закон про ножах в Росії.
  2. Складаний або нескладною ніж - який краще купити?
  3. З чого складається ніж.
  4. Які бувають види ножів і їх призначення.
  5. Розміри ножів.
  6. Товщина леза ножа.
  7. Хвостовик ножа.
  8. Яка заточка ножа краще.
  9. Форма лез ножів.
  10. Твердість леза.
  11. Рукоятка ножа.
  12. Піхви для ножа.
  13. З якої стали краще купити ніж.

Найголовніший інструмент в туристичному поході - це ніж. Хороший якісний ніж завжди виручить вас в складній ситуації, а поганий, навпаки, доставить багато проблем. Широко поширена думка, що найкращий ніж - це той ніж, який вже у вас є, і що з відповідними навичками можна багато чого зробити будь-яким ножем. В одній і тій же ситуації ніж може ідеально підійти людині, що володіє певними навичками поводження з ножем, але виявитися марним для іншої людини, що володіє абсолютно іншими навичками. Однак найкращі ножі мають унікальні характеристики, яких немає у інших моделей туристичних ножів і без яких складно обійтися. Найголовніший   інструмент   в   туристичному поході   - це ніж

Це коротке керівництво в допомогу вибирає ніж для походу. Вам не обов'язково дотримуватися всіх рекомендацій, так як вибір правильного туристичного ножа залежить перш за все від ваших особистих переваг і умов походу. Але я буду радий розповісти про основні характеристики, якими повинен володіти хороший туристичний ніж. Також читайте наш огляд найкращих ножів , Відповідних наших рекомендацій по вибору хорошого ножа для туризму.

Також читайте наш   огляд найкращих ножів   , Відповідних наших рекомендацій по вибору хорошого ножа для туризму

Перше, про що потрібно сказати з самого початку - ніколи не спокушайтеся на ножі, які ви бачите по телевізору, наприклад, такі, як у фільмах про Рембо. Це практично завжди самі непрактичні ножі, які ви могли б купити. Через свої величезні розміри вони не пристосовані для тонких робіт, але також вони не підходять і для робіт з більшими об'єктами.

Закон про ножах в Росії.

У Росії за законом заборонено носіння і зберігання ножів, які є холодною зброєю. Тому потрібно знати який ніж вважається холодною зброєю, а який ні. У сертифікаті на ніж зазвичай зазначено чи стосується ніж до бойової зброї або ж до виробничих і господарсько-побутових інструментів.

Але як бути, якщо на ніж немає сертифіката? Визначити який ніж є холодною зброєю можна по його параметрам. Наприклад, згідно із законом дозволена довжина леза ножа становить 9 см. Якщо товщина леза ножа перевищує 5 - 6 мм, то він також не заборонений. Ножі з викидних лезом і фіксуються автоматично (під дією сили тяжіння або за допомогою важеля) відносяться до холодної зброї. Повний список параметрів можна знайти в інтернеті.

Складаний або нескладною ніж - який краще купити?

Для повсякденних робіт буде достатньо невеликого складного кишенькового ножа, з замком або без нього - в залежності від завдань, для яких він призначений. Звичайно, з одного боку складаний туристичний ніж краще, так як його набагато зручніше носити в кишені. Але з іншого боку його набагато легше зламати, ніж ніж з жорстко зафіксованим лезом, так як лезо і рукоятка складного ножа є два окремих компонента, з'єднаних разом за допомогою шарніра. Складні туристичні ножі, як правило, обладнані більш короткими і тонкими лезами, що обмежує діапазон їх застосування. Крім того вони не дуже міцні - невеликий складаний ніж навряд чи довго прослужить, якщо з його допомогою ви захочете нарізати або нарубати гілок для багаття або що-небудь потовкти на камені за допомогою рукоятки. До ще одного гідності нескладного ножа можна віднести головку на кінці рукоятки, на яку можна ставити ніж. Тому для походів по малонаселеній місцевості краще купити нескладною ніж. У цій статті мова і йтиме про таких ножах.

З чого складається ніж.

З яких частин складається ніж показано на малюнку вище. Також біля основи рукоятки може бути потовщений кінець, зазвичай металевий, а також захист біля основи леза.

Які бувають види ножів і їх призначення.

Якщо ви вирішили відправиться в тропічні джунглі, то вам би слід було обзавестися великим мачете або сокирою , Щоб ви могли розчищати дорогу крізь густі зарості.

Розміри ножів.

Зазвичай для походу рекомендується купувати ніж довжиною 4 - 6 дюймів, так як занадто маленькі і дуже великі ножі не володіють високою універсальністю. Короткого ножа буде досить для дрібних робіт, наприклад таких як різьблення, а для більш важких робіт краще купити великий ніж. Але все таки вибір довжини леза це особиста справа кожного.

Товщина леза ножа.

Найкращі похідні ножі забезпечені дуже товстими лезами, що в порівнянні з ножами з лезами середніх розмірів дозволяє таким ножам витримувати дійсно жорстоке поводження і не підвести в найскладнішій ситуації. Ми рекомендуємо купувати туристичні ножі з лезом товщиною 5/32 "- 1/4".

Хвостовик ножа.

Хвостовик є продовженням металевого леза, що проходить всередині рукоятки. Хвостовик, зображений на малюнку вгорі, - це частково прихований хвостовик або вставлений хвостовик. Така конструкція хвостовика може виявитися корисною у випадку з порожнистої рукояткою. Багато фірм підносять як переваги порожнисті рукоятки своїх похідних ножів, аргументуючи тим, що в рукоятці можна зберігати предмети першої необхідності, наприклад, набір вижівальщіка. Через втрату міцності я б вкрай не рекомендував купувати ніж з таким хвостовиком. У ножа посередині повний хвостовик, відповідний формі рукоятки. Нижня лезо має прихований важільний хвостовик або так званий мишачий хвостик, який вставлений в рукоятку і який йде по всій її довжині.

Лезо ножа повинно йти по всій довжині рукоятки і складати з нею єдине ціле. Ножі складовою конструкції не такі міцні - при дуже сильних навантаженнях вони можуть зламатися в самій невідповідної ситуації. У більшості випадків порожниста рукоятка слабкіше суцільний.

Наявність частково вставленого хвостовика не завжди вказує на недостатню міцність ножа - все залежить від якості виготовлення ножа, але я б рекомендував купувати тільки ніж з повним хвостовиком або хвостовиком типу мишачого хвостика. В цьому випадку, навіть якщо ви зламаєте рукоятку, у вас буде що використовувати замість рукоятки.

Яка заточка ножа краще.

Існує безліч способів заточування ножів, але серед них виділяють шість основних видів:

  1. Заточка у вигляді шпаги: Найкраща заточка ножа, так як ріжучакромка добре зберігається і одночасно ріже не гірше, ніж увігнута заточка. Від рівною заточування відрізняється тим, що починається на лезі трохи далі.
  2. Удвічі заточена або складно заточена: У самої кромки лезо дуже тонке, що покращує ріжучі здатності ножа, а у решті ріжучої кромки кут заточки ширший. Тому така заточка зберігається довше і ріже також добре.
  3. Опукла заточка: Протилежна увігнутою заточування. На ріжучої кромці багато металу. Тому вона добре зберігається і досить гостра. Цей тип заточки часто використовується в сокирах та інших інструментах, призначених для важкого застосування або рубки.
  4. Рівна заточка: Лезо поступово звужується з обох сторін.
  5. Увігнута заточка: При цьому способі заточування виходить найгостріша ріжучакромка і при цьому лезо дуже легко проходить через предмети, але ніж доводиться занадто часто точити.
  6. Одностороння заточка ножа (у вигляді долота): Нагадує долото (звідси і назва), коли заточується тільки одна сторона.

Профіль ріжучої кромки дуже важливий не тільки при визначенні того який ніж буде найгострішим, а й того наскільки легко буде заточити той чи інший ніж. Леза з виїмками дуже гостре, але їх надзвичайно складно заточити в польових умовах, в той час як рівні леза набагато легше заточити в умовах походу і при цьому вони досить гострі.

Ідеальна заточка для туристичного ножа - складно заточена заточка або заточка у вигляді шпаги, так як цими способами найлегше заточити ніж без спеціальних інструментів і при цьому ріжучакромка зберігається досить добре.

Форма лез ножів.

Як ви можете побачити на фото вище, існують різні форми лез. Так як ми говоримо про туристичні ножах загального призначення, то зосередимося на двох широко поширених формах лез:

  1. Лезо ввігнутої форми ( «фінка»): У такого леза тонкий кінчик, тому воно добре підходить для копання і вищипування. Також можна заточити кривої ділянку ножа вгорі, пристосувавши його для полювання.
  2. Лезо копьеобразной форми: Копьеобразная форма або форма з пониженням лінії обуха є стандартною формою леза, використовуваного в складаних ножах. Таке лезо містить достатню кількість металу, тому воно дуже міцне і добре ріже. Воно не дуже підходить для тонких робіт, що вимагають гострого кінчика, але все ж представляє дуже практичну форму леза.

Я не можу сказати ніж якої форми найкращий - все залежить від того, який ніж для чого призначений. Для різних завдань буде оптимальна своя форма леза, тому перед придбанням ножа подумайте про те, що ви швидше за все будете їм різати і зробіть обдуманий вибір. Особисто я б вважав за краще увігнуту форму, тому що мені доводиться робити багато тонкої роботи, але остаточний вибір залежить від вас.

Якщо ніж вам потрібен переважно для зачистки або патрання, то варто задуматися про покупку ножа з зазубреним або хвилястим лезом, яке ріже, як по маслу. Але врахуйте, що в польових умовах його складно заточити.

Твердість леза.

Для похідного ножа ідеально підходить не дуже тверда сталь, щоб вона не виявилася дуже крихкою або складної при заточуванні в польових умовах, і не дуже м'яка, щоб ріжуча кромка була досить гострою.

Твердість щодо мінімальної товщини Поверхнева шкала визначення твердості по Роквеллу Лінійна шкала визначення твердості по Роквеллу 15-N 30-N 45-NADC 15 КГС 30 КГС 45 КГС 60 КГС 100 КГС 150 КГС Товщина в дюймах (мм) Алмазний индентор N Алмазний индентор 0,006 ( 0,15) 92 - - - - - 0,008 (0,20) 90 - - - - - 0,010 (0,25) 88 - - - - - 0,012 (0,30) 83 82 77 - - - 0,014 (0, 36) 76 78,5 74 - - - 0,016 (0,41) 68 74 72 86 - - 0,018 (0,46) X 66 68 84 - - 0,020 (0,51) X 57 63 82 77 - 0,022 (0, 56) X 47 58 79 75 69 0,024 (0,61) XX 51 76 72 67 0,026 (0,66) XX 37 71 68 65 0,028 (0,71) XX 20 67 63 62 0,030 (0,76) XXX 60 58 57 0,032 (0,81) XXXX 51 52 0,034 (0,86) XXXX 43 45 0,036 (0,91) XXXXX 37 0,038 (0,96) XXXXX 28 0,040 (1,02) XXXXX 20

Примітка: За вказаною таблиці ви можете перевірити будь-яку товщину і твердість.

Твердість леза ножа вимірюється за допомогою шкали Роквелла і визначається термічною обробкою леза під час виготовлення. Твёрдостние характеристики сталей для ножів:

  • Висока твердість (приблизно 60 - 65 за шкалою Роквелла):
    Це досить тендітні леза. Ріжуча кромка зберігається дуже добре. Удари ножем можуть привести до відколів, тому зустрічаються переважно на маленьких ножах, призначених тільки для різання.
  • Середня твердість (приблизно 58 - 60 за шкалою Роквелла):
    Ножі для походу оснащені цими лезами. Вони призначені для широкого діапазону робіт. Ріжуча кромка зберігається досить добре.
  • Низька твердість (приблизно 52 - 58 за шкалою Роквелла):
    Це найменш тендітні леза, але ріжучакромка дуже швидко затупляется. Такі леза використовуються в сокирах і ножах, призначених для рубки, наприклад, для рубки м'яса.

Рукоятка ножа.

Рукоятки виготовляються з широкого діапазону матеріалів: пластика, гуми, кістки, рогу, дерева і шкіри. Вибір рукоятки залежить від особистих переваг. Гумова рукоятка забезпечує хороше зчеплення навіть у вологих умовах. Кістки і ріг досить міцні і мають естетично приємний вигляд. Рукоятки з деревини і шкіри також має приємну обробку і забезпечують хороше зчеплення, але щоб вони не псувалися за ними потрібно стежити. Пластик досить міцний матеріал і не боїться води. Рукоятка хорошого туристичного ножа не повинна бути красивою - вона повинна за формою і розміром відповідати вашій кисті і лежати в руці, як влита. Також вона не повинна викликати потертостей при тривалому використанні.

Невеликий виступ між лезом і рукояткою перешкоджає вислизанню ножа і захищає пальці (особливо з боку ріжучої кромки). Одностороння захист як правило краще двосторонньої, тому що вона дає можливість використовувати різні захоплення.

Зазвичай на рукоятці хорошого ножа є отвір під шнурок.

Піхви для ножа.

У ножа повинні бути піхви, які б захищали ніж і вас від ножа. Хороші піхви зроблені з міцного матеріалу, такого як шкіра або кайдекса, і мають незатягівающійся ремінець. Рукоятка також повинна мати ремінець, який би перешкоджав випадання ножа з піхов. У деяких піхов є невелика кишенька для точильного каменю - він додає трохи ваги, але ніколи не буде зайвим. На свій розсуд ви можете завжди носити своє ніж з собою - на ремені, на нозі або в будь-якому іншому місці, але поліції може не сподобається захований ніж! У громадських місцях ніж краще зняти і покласти глибоко в сумку , А ще краще не брати його з собою без крайньої необхідності.

З якої стали краще купити ніж.

Існує безліч різних видів стали, але що стосується туристичного ножа, то їх можна розбити на дві категорії - нержавіюча сталь і вуглецева сталь. Ножі з нержавіючої сталі краще чинять опір корозії, але трохи більш тендітні, ріжучакромка швидше затупляется і її складніше заточувати. Ніж з вуглецевої сталі жоще, легше заточується і добре зберігає ріжучу кромку, але при поганому догляді може іржавіти.

З особистого досвіду я не можу сказати яка сталь краще для ножа, але я можу надати список кращих марок сталі для похідного ножа:

Нержавіючі стали Вуглецеві сталі S60V D2 BG-42 A2 (найкраща сталь для ножа) S90V O1 CPM S30V Carbon V CPM 154 (найкраща сталь для ножа) CPM 154

Насолоджуйтесь походом, але завжди проявляйте обережність при використанні ножа. Мені доводилося бачити безліч травм через неуважність.

Складаний або нескладною ніж - який краще купити?
Але як бути, якщо на ніж немає сертифіката?
Складаний або нескладною ніж - який краще купити?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com