- Суп з морської капусти
- Складові:
- Складові:
- Салат з морської капусти з крабовими паличками
- Складові:
- Складові:
- Соус з морською капустою
- Складові:
Їжа повинна бути ліками, а ліки - їжею. Ці слова Гіппократа, мабуть, ніколи не втрачали актуальності, адже природа дарує нам все, що необхідно для нормального функціонування організму. І влітку, і взимку ми маємо можливість харчуватися повноцінно, отримуючи всі необхідні поживні речовини.
Звичайно, з приводу літа ніхто не сперечатиметься, але ось що робити взимку або ранньою весною? Крім каш, заготовок і коренеплодів є й інші продукти, корисні і багаті вітамінами, серед яких - морська капуста (Ламінарія).
Читай також: Найдушевніші - страви з жаровні: 5 безпрограшних рецептів
Вона містить в собі багато вітамінів, а також йод, який благотворно впливає на здоров'я щитовидної залози. Це низькокалорійний продукт, який сприяє нормалізації травлення. Ламінарія також здатна очищати організм від токсинів і солей важких металів, протистояти утворенню холестеринових бляшок в судинах і застосовується в якості профілактики онкозахворювань.
Ми на 100% переконані в користь морської капусти, але не є ж кожен день один і той же салат. І не потрібно! З неї можна готувати багато інших смачних страв, часом навіть найнесподіваніших. Спробуємо?
Суп з морської капусти
Складові:
- картопля - 3 шт.
- вода / курячий бульйон - 1,5 л
- цибуля ріпчаста - 1 шт.
- морква - 1 шт.
- морська капуста - 250 г
- яйце варене - 2-3 шт.
- консервований горошок - 1 баночка
- зелень за смаком
- сіль за смаком
- перець за смаком
- сметана для подачі
Спосіб приготування:
- Картопля наріжте невеликими кубиками і опустіть в киплячий курячий бульйон або воду.
- Спассеруйте на рослинному маслі нарізану дрібно цибулю.
- Додайте до нього терту моркву, смажте протягом 5 хвилин.
- Перекладіть цибулю і моркву в бульйон, варіть до готовності картоплі.
- Додайте морську капусту.
- Відразу ж додайте зелений горошок.
- Одне яйце покришите, інше залиште для подачі.
- Покладіть в суп подрібнену відварене яйце.
- Додайте дрібно посічену зелень (петрушку або кріп).
- Посоліть, поперчіть.
- Подавайте зі сметаною і зеленою цибулею.
Солянка з морської капусти і кальмара «За-далекосхідному»
Складові:
- морська капуста варена - 800 г
- кальмари - 1 кг
- морква - 2 шт.
- цибуля ріпчаста - 2 шт.
- паста томатна - 4 ст. л.
- крохмаль - 2 ст. л.
- цукор - 1 ст. л.
- сіль по смак
- оцет за бажанням
Спосіб приготування:
- Заморожену капусту опустіть в окріп і відваріть протягом 15 хвилин, не накриваючи кришкою.
- Відкиньте на друшляк, промийте і залийте підкисленою водою. Потім відцідити.
- Кальмар очистіть, покладіть в окріп, доведіть до кипіння і зніміть з вогню.
- Цибулю і моркву почистіть, наріжте тонкою соломкою.
- Злегка обсмажте в сотейнику на рослинному маслі, додайте половину солі, цукор, томатну пасту і злегка протушкувати.
- Потім влийте розведений в склянці води крохмаль і тушкуйте ще дві хвилини.
- Кальмар вийміть з води, наріжте дрібною соломкою.
- Капусту і кальмар викладіть в сотейник до овочів, додайте решту солі, оцет, перемішайте, прогрійте хвилин п'ять.
- Потім вогонь вимкніть і дайте закусці охолонути в тій же посуді.
- Після цього заберіть у холодильник, щоб настоялась.
Читай також: Страви з черемші: 5 кращих рецептів за версією SMAK.UA
Салат з морської капусти з крабовими паличками
Складові:
- морська капуста маринована - 200 г
- яйце - 4-5 шт.
- крабові палички - 200 г
- сир - 100 г
- Зелена цибуля
- кріп
- олія соняшникова - 2 ст. л.
- майонез - 2 ст. л.
Спосіб приготування:
- Капусту поріжте шматочками завдовжки 1,5-2 см.
- Зваріть яйця круто, наріжте їх тоненькими шматочками, щоб в салаті білок нагадував білясті водорості.
- З невеликої частини білка ножем виріжте прикраси для салату.
- Наріжте тонкою соломкою крабові палички.
- Не дуже гострий твердий сир натріть на крупній тертці.
- Дрібно наріжте зелену цибулю.
- Наріжте зелень кропу.
- Заправте соняшниковою олією і майонезом.
- Ретельно перемішайте всі інгредієнти.
Паста з мідіями і морською капустою
Складові:
- паста (спагеті / лінгвіні) - 250-300 г
- морська капуста консервована - 200-300 г
- мідії в олії - 200 г
- масло вершкове за смаком
- сіль
Спосіб приготування:
- Закип'ятіть 2 л води.
- Посоліть.
- Поставте варитися пасту.
- За пару хвилин до закінчення всипте в каструлю з пастою морську капусту, доведіть до кипіння.
- Злийте воду, додайте вершкове масло, струсіть і викладіть на тарілки.
- Зверху покладіть мідії і полийте олією з банки.
Читай також: Топ-5 картопляних гарнірів до м'яса
Соус з морською капустою
Складові:
- морська капуста сушена - 1 стакан
- окріп - 2,5 склянки
- коріандр (зерна) - 3 ст. л.
- кмин - 1 ст. л.
- запашний горошок - 5-6 зерен
- бадьян - 1-2 зірочки
- гвоздика - 2-3 бутона
- імбирний порошок - 1-2 ч. л.
- ріпчаста цибуля - 10 шт.
- масло рослинне - 100-150 мл
Спосіб приготування:
- Сушену морську капусту всипте в літрову банку, залийте окропом, накрийте серветкою і дайте набрякнути.
- Перемеліть все прянощі, змішані разом, в кавомолці.
- Пряну борошно всипте в набряклу капусту і ретельно перемішайте.
- Головки лука очистіть і наріжте якомога дрібніше.
- Якщо ви любите часник, можна додати 4-5 зубків.
- Лук ретельно втрутився в соус, додайте рослинне масло за смаком.
- Вимісити ложкою, як би забиваючи повітря в соус.
- На наступний день соус готовий.
- Подавайте в якості заправки до салатів із зелені.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Звичайно, з приводу літа ніхто не сперечатиметься, але ось що робити взимку або ранньою весною?Спробуємо?