- Історія створення страви
- Інгредієнти для курячого рулету
- Варіанти приготування рулету з курки з чорносливом
- Користь курячого рулету
Найчастіше це блюдо готують на святковий стіл, але в повсякденному житті рулетами з курки можна замінити покупну ковбасу. До того ж куряче м'ясо відноситься до пісних видів, тому його можна вживати навіть тим, хто дотримується дієтичного харчування або має якісь проблеми з шлунково-кишковим трактом і роботою кишечника.
Історія створення страви
Створення цієї страви можна віднести до кулінарних винаходів якогось конкретного кухаря або господині. Одне відомо напевно, що ці курячі рулети з начинкою готують в різних його інтерпретаціях вже дуже давно, а перші курячі рулети подавалися ще на стіл турецьких султанів. Саме такі рулети є попередниками сучасної ковбаси. Та й саме слово "ковбаса" прийшло до нас з поєднання двох тюркських слів, які в перекладі означають "рука" і "тиснути".
Можна вважати, що курячі рулети, як блюдо, з'явилися приблизно в 12 столітті, коли вперше Російські князі отримали в подарунок від заморських правителів це блюдо. Хоча свою популярність м'ясні рулети придбали трохи пізніше - приблизно в 14-15 століттях. Ось тільки тоді для приготування страв використовували філе різної птиці - індика, качки і навіть маленької перепілки. В якості начинки використовували не чорнослив, а інші інгредієнти - сливи, груші, виноград, тверді сорти сиру або навіть відварені види круп. Такі рулети готували як порційними шматочками, так і цілісними рулетиками у вигляді ковбасок. Запікали їх найчастіше в печі, а на стіл подавали як в гарячому, так і в холодно вигляді з різноманітними соусами.
У наш час рулети готувати може навчитися кожна господиня, тим більше, що рецепт курячого рулету з чорносливом настільки простий, що вже з першого разу його результат можна подавати на святковий стіл. Поєднання м'яса і солодких інгредієнтів роблять з страви прекрасну закуску під будь-які напої. Крім того, набір інгредієнтів для страви мінімальний.
Інгредієнти для курячого рулету
- 1 куряче філе (половинка для одного рулетика)
- 5-6 шт чорносливу
- 100-150 г твердого сиру
- сіль і перець за смаком
Спосіб приготування
- Для початку заготовив необхідні інгредієнти.
Підготуємо необхідні продукти
- Куряче філе добре промиваємо і обсушуємо.
Курку моєму і обсушуємо паперовим рушником
- Потім розрізаємо половинку філе поперек по товщині не до кінця таким чином, щоб шматочок м'яса можна було розкрити немов книгу і воно залишилося єдиним м'ясним полотном.
Надрізаємо філе по всій довжині не доходячи до кінця - робимо своєрідну основу для рулету
- М'ясо солимо і перчимо, щоб в процесі відбивання воно просочилося спеціями. За допомогою молоточка відбиваємо м'ясо.
М'ясо відбиваємо через плівку і приправляємо сіллю і спеціями за смаком. Найкраще це робити за допомогою харчової плівки, щоб філе курки залишалося більш-менш цілісним, оскільки воно дуже м'яке і розбивається під ударами, перетворюючись на своєрідну кашку. Плівкою накриваємо м'ясо і відбиваємо
- Чорнослив промиваємо під проточною водою, обсушуємо і нарізаємо невеликий соломкою або довільними шматочками. Нарізаний чорнослив викладаємо на відбите філе по одному краю.
Чорнослив необхідно вимити і нарізати соломкою. Потім викласти його по краю курячої основи для рулету
- Твердий сир нарізаємо також брусочками або соломкою. Можна натерти сир на тертці, але тоді він більше розплавиться. А якщо нарізати його шматочками, то він застигне ніжною начинкою в рулетик, злегка розплавилися під впливом температури під час запікання. Викладаємо на чорнослив. Тепер рулет загортаємо, щільно притискаючи м'ясо в процесі. В результаті виходить ковбаска. Рулет зав'язуємо нитками, щоб в процесі запікання він не розвернувся. Зверху рулет ще трошки солимо і приперчує.
Насипаємо на чорнослив подрібнений твердий сир, щільно загортаємо рулет і прихоплює його ниткою або зубочистками. При бажанні зверху рулет теж можна посолити і присмачити спеціями
- Запікаємо курячий рулет в духовці при температурі 180 градусів близько 20-30 хвилин. Деко для запікання можна трохи змастити олією. Коли куряче філе підрум'яниться, його можна виймати з духовки, адже цей вид м'яса готується дуже швидко. Остужаем рулет.
Запікати рулет слід в духовці на деку змащеному рослинним маслом протягом 25 хвилин при температурі 180 градусів
- З готового рулету знімаємо нитки і розрізаємо на порційні шматочки. Подаємо на стіл в холодному вигляді як закуску.
З готового охололого рулету знімемо нитки, а потім наріжемо його невеликими порційними шматочками
Курячий рулет з чорносливом фото - це не тільки уявлення зовнішнього вигляду готового блюда, але ще і привід для роздумів над різноманітними начинками для нього.
Варіанти приготування рулету з курки з чорносливом
Начинкою для курячого рулету може служити не тільки чорнослив, але ще і інші складові - горіхи, родзинки, гриби і навіть маслини і оливки. Дуже часто в начинку додають дрібно нарізану зелень, а сам чорнослив замінюють на курагу, свіжі овочі, ягоди і фрукти. Особливо смачними виходять курячі рулети з грушею або ананасом, але з фруктами бажано поєднувати ще й якийсь гострий інгредієнт, щоб блюдо в результаті не вийшло занадто солодким. Рецепт курячих рулетів з чорносливом можна досить легко придумувати і самому, взявши за основу лише тільки спосіб підготовки курячого філе. Для більш дієтичного курячого рулету в результаті його можна запекти у фользі або рукаві для запікання. Ну а для поціновувачів не жирна їжі ідеальним варіантом буде запікання рулету в мультиварці або пароварці.
Користь курячого рулету
Корисні властивості цієї страви можна вихваляти навіть в самих дієтичних меню, адже куряче м'ясо відноситься до одних з найбільш пісних і корисних видів для тих, хто піклується про своє здоров'я і дотримується здорового харчування. Ця страва містить мінімальну кількість холестерину, а ще дієтичне м'ясо курки поєднує в собі цілий набір корисних вітамінів і мікроелементів, в тому числі вітаміни групи B, E, PP, а також магній, кальцій, калій, залізо, йод та інші. Твердий сир - додаткове джерело кальцію. а чорнослив позитивно відбивається на роботі органів шлунково-кишкового тракту. Курячий рулет з чорносливом - це не просто смачно, але і корисно.