- Про користь м'яса індички
- Як правильно обробити індичку
- Що можна приготувати з індичатини
- Індичка смажена святкова
- Індичка запечена - на НГ або Різдво
- Індичка по-іспанськи
- Як приготувати індиче ніжку
- Відварене м'ясо в клярі
- Індичка з апельсинової глазур'ю
- смачний шашлик
- маринад класичний
- маринад ніжний
- маринад лимонний
- Маринад східний, гранатовий
- Шашлик в духовці на лушпиння подушці
- Готуємо печінку індички
- У сметані
- З цибулею
- Паштет печінковий дієтичний
- Домашні консерви з індички
Індиче м'ясо відноситься до дієтичного харчування, воно дуже смачне і корисне. У нашій країні індиків розводять ще відносно мало: на одного жителя країни припадає не більше 1 кг м'яса, тоді як в США середньостатистичний громадянин з'їдає 7,5 кг, а в Ізраїлі - все 13 кг. А все тому, що в цих країнах знають, наскільки корисна індичка, рецепти страв з якої не складніше курячих, а за смаком - часто набагато цікавіше.
Тушки індика і індички породи Бронзова
Про користь м'яса індички
Ну, посудіть самі - факти про індиче м'ясо.
- Містить до 30% легкозасвоюваного білка (у курки - 27%), жиру не більш 19% (у курей - до 27%).
- Холестерину менше 75 мг / 100 г (куряче м'ясо містить середній показник 89 - це від 80 до 100).
- Денна норма омега-3 ненасичених жирних кислот - містить варене м'ясо індички в кількості 120 м
Калорійність і цінність м'яса індички
Калорійність: грудка варена 84 ккал / 100 г, смажена 130 ккал, гомілку (ніжка) - 200 ккал / 100 г у вареному вигляді, майже 300 ккал / 100 г в тушкованому і смаженому, печінка - 230 ккал.
Важливо! Ці показники вказані, якщо готувати індичку без шкіри. Або ж додайте по 15 кілокалорій на кожні 100 г м'яса в вареному вигляді і по 80 (це мінімум) - при запіканні, смаженні, а при гасінні - 60.
М'ясо індички можна їсти (єдине !!!) при сечокам'яній хворобі, подагрі і діабеті з ускладненнями, так як пуринів в ньому 50 мг на 100 г - при тому, що в дієтичної курятині їх 125 мг на 100 г, телятині 700 мг, а свинині ... ну як в будь-який ковбасі - зашкалює.
М'ясо індички - вистачить надовго
Індичатина - перша м'ясо, яке можна і краще за все давати немовлятам в якості першого прикорму з 6 місяців.
Рецепт простий - відварити і подрібнити. Після численних досліджень вчені вирішили, що навіть кролятина поступається за всіма параметрами. А курку дітям до року можна давати тільки домашню !!!
Як правильно обробити індичку
Щоб багато не говорити, де нога, де печінку, а де грудка - подивіться на фото і просто запишіть собі рецепти.
Частини тушки індички з назвами
Що можна приготувати з індичатини
Природно, що правила жанру вимагають почати з смаженої індички. У нас мало хто вважає за потрібне смажити цілу птицю навіть на Новий рік - треба багато їдців, щоб оприбуткувати 5-10 кг м'яса за один раз. Але! Можна посмажити і половину, або навіть просто філе індички - і буде ще смачніше. Коротше - тут кілька найвдаліших рецептів приготування індички цілком або частиною.
Індичка смажена святкова
Тушку помити, дочистити. М'яке вершкове масло (0,5 кг) змішати зі спеціями: розмарин, шафран, духмяний перець і чайною ложкою солі (спеції в кількості 1 ч.л. - вже як вийде, але розмарин або чебрець дуже бажаний!). Птицю щедро змастити масляним складом, а всередину помістити цибулину, надрізану на 4 частини, кілька часточок кислого яблука, вмочити в цукор, грамів по 200 замоченного чорносливу і 200 грамів крупно розчавлених волоських горіхів. Якщо готуєте тільки філе індички - просто зробіть надрізи і нафаршіруйте м'ясо, а інше - розкладіть поруч. Крім того, ці ж інгредієнти + (наше вдосконалення - свіже сало), рівномірно посолити і напхати під шкіру індички.
Індичка смажена - блюдо для великої компанії
Підготовлене м'ясо краще всього кілька разів обернути фольгою або запхнути в рукав для запікання і поставити в духовку на півтори години.
Потім обгортку зняти, м'ясо змастити сметаною або майонезом і допікати ще майже годину, періодично розгортаючи і поливаючи соком, що утворюється. Перед подачею індичку все-таки краще порізати, а то за столом ця тривала і не дуже презентабельна процедура може зіпсувати враження від свята. У США засмажену індичку виносять на стіл, всі захоплюються, потім її забирають для оброблення. І подають вже в порційних шматках, политих соусом, з гарніром.
Індичка запечена - на НГ або Різдво
Рецепт один з кращих, як можна приготувати птицю цілком. знадобиться:
- Птах середніх розмірів (5-6 кг).
- Стакан рису.
- За 0,5 кг очищених яблук, чорносливу, горіхів, картоплі, цибулі.
- 200 г вершкового масла.
- Спеції (дуже добре взяти суміш середземноморських трав), сіль, перець.
- Сік 1 лимона.
Запеченнаяіндичка прикрасить новорічний стіл
Птицю вимити, посолити, натерти спеціями, полити соком лимона зовні і зсередини, відкласти на півгодини для маринування. За цей час зробити фарш: рис відварити, цибулю посмажити, потім туди ж додати яблука і замочений чорнослив, все посолити. Фаршем наповнити птицю, черевце зашити. Зверху все змастити розм'якшеним маслом. Смажити в духовці 2 години, регулярно поливаючи соком і жиром.
Якщо у вас немає цілої птиці, так само можна приготувати філе індички: зробити дві кишеньки, заповнити фаршем (всіх інгредієнтів досить взяти по 150-200 г) і запекти.
Індичка по-іспанськи
Дуже смачний рецепт, як приготувати філе індички, причому, на все піде не більше 40 хвилин. Зате гості будуть в захваті! Так само можна зробити і порційне блюдо - взяти гомілку в потрібній кількості, тільки шкіру треба обов'язково зняти.
Вам знадобиться:
- 1 кг м'яса, якщо це грудка, або 1,4 кг, якщо гомілка.
- 300 г сухофруктів (сливи, курага, родзинки, інжир).
- 1 великий апельсин.
- 100 г сухого червоного вина.
- 100 г вершкового масла.
- 100 г жирних вершків.
- 3 склянки води.
- Сіль, спеції, зелень.
Індичка з апельсином - смачна і ароматна
Поетапне приготування:
Етап 1 - відбиття. Берете філе індички або гомілку (кісточку видалити треба обов'язково), соліть і посипати спеціями і без жалю відбиваєте молотком для відбивних. Як радять ресторатори, щоб не розліталися «бризки», то буде добре, якщо грудка або гомілку буде поміщена в пару шарів харчової плівки. Тоді можна бити від душі - для подальшого приготування це буде великим плюсом.
Етап 2 - обсмажування. М'ясо треба просто обсмажити до рум'яного стану.
Етап 3 - запікання. Підготовлене філе індички, фрукти, поділені на дольки апельсини і вершки скласти в форму і запікати 30-40 хвилин, поливаючи кожні 5 хвилин соком. Смачного! Це дуже смачно.
Як приготувати індиче ніжку
Слово ніжка - вельми умовно, так як гомілку індички може важити від 1 до 2 кг. Найчастіше гомілку продають у вигляді порційних шматків - з однієї виходить 4-5 повноцінних стейків. Варіантів, як можна приготувати гомілку, багато: пропонуємо рецепти.
Стейки з гомілки можна купити в магазині
Відварене м'ясо в клярі
Гомілку відварити в бульйоні з корінням і зеленню. Індиче бульйон - більш корисний, ніж курячий Рецепт простий: птицю залити водою в кількості в 8-10 разів більше. Туди ж відправити корінь петрушки, морква. інше - по можливості: кольрабі, селеру. Зробіть у нього манні галушки, які відварюються прямо в бульйоні: розмішайте на 1 яйце 3 ст.л.манной каші, посоліть і чайною ложкою закидайте в киплячий бульйон галушки. Час приготування - 5 хвилин.
Бульйон з індички з галушками
А відварену гомілку поділіть на порції, посоліть і посипте спеціями, умочіть в кляр (яйце, борошно, молоко) і обсмажте на сковороді. Цей же рецепт можна використовувати, щоб приготувати дієтичне філе індички.
Індичка з апельсинової глазур'ю
Ця страва грецької кухні і дозволяє приготувати гомілку або філе індички як святкове блюдо.
Індичка по-грецьки з брюссельською капустою
знадобиться:
- 1 кг брюссельської капусти;
- 250 г дрібного лука (шалот);
- 1,5 кг м'яса - гомілку без кістки або грудка;
- 2 ст. л. апельсинового варення;
- 3 апельсина;
- 0,5 л індичого бульйону;
- 8 паличок гвоздики;
- 3 ст. л. жирних вершків;
- Пакет загустителя для соусу або 1 ст. л. крохмалю;
- Сіль перець.
Готувати треба так:
Зробити на капусті насічки. М'ясо змастити варенням. З апельсина зняти шкірку, порізати її тонкими смужками, сік видавити. Всі інгредієнти скласти (крім 2 апельсинів) скласти в пакет для запікання, влити туди бульйон і відправити на 1 годину в духовку. Пакет у верхній частині наколоти кілька разів. З апельсинів очистити м'якоть. М'ясо вийняти і накрити, щоб не охололо. М'якоть апельсинів змішати з капустою. У сік з пакету додати загущувач, вершки і довести до кипіння.
смачний шашлик
Готується шашлик з індички так само, як і з іншого м'яса: на шампурах або решітці над вугіллям. Різняться рецепти тільки використовуваним маринадом. Ось їх ми і наведемо.
Шашлик з індички можна приготувати десятками способів
маринад класичний
1 кг філе індички порізати на порційні шматки, обов'язково поперек волокон. Маринад: 4 цибулини, червоне сухе вино 1 стакан, оливкова олія 2 ст. л., сіль, перець, прованські трави. Все змішати, м'ясо витримувати не менше 5 годин.
Підготовлене м'ясо для шашлику
маринад ніжний
На 1 кг філе індички треба взяти 3 ківі, які очистити від шкірки, розім'яти і добре обробити м'ясо разом з сіллю і спеціями. Час витримки - 3 години.
Маринад для індички з ківі
маринад лимонний
Такий шашлик з індички буде не тільки дуже смачним, але і ароматним. М'ясо в кількості 1 кг треба замаринувати в соку 3 лимонів, з цибулею (штук 5-6) перцем і лавровим листом. Витримувати мінімум 10 годин.
Маринад лимонний дуже ароматний
Маринад східний, гранатовий
Берете по пучку кінзи, петрушки, кропу і 1 велику цибулину, все подрібнює, додаєте мелений перець і зіру (по половині чайної ложки) і заливаєте 2 склянками гранатового соку (можна магазинного). Витримувати добу в холодильнику, 2-3 рази все перемішати.
Шашлик в духовці на лушпиння подушці
Найкраще для цієї мети підходить грудка індички. Шматки треба робити не більше 3х3 см. Маринад класичний, з оцтом.
У будь-який маринад треба додати багато цибулі
На 1 кг м'яса взяти 1 кг цибулі, порізаного півкільцями, все розім'яти з сіллю, перцем, спеціями для шашлику і додати половину склянки оцту. Маринувати 5-6 годин. Потім в пакет для запікання викласти шар цибулі, зверху рівномірно розподілити м'ясо, защипнути і запікати в духовці при 200 градусах 30 хвилин. Потім пакет зверху розрізати і дати м'ясу ще підрум'янитися.
Шашлик на лушпиння подушці готується в духовці
Готуємо печінку індички
Печінка - один з найкорисніших субпродуктів. Готувати з неї можна як дієтичні страви, так і вельми пікантні закуски.
У сметані
Печінка в сметані можна давати навіть маленьким діткам. Рецепт підходить як для готування в сотейнику, так і в мультиварці.
Все дуже просто: очищену і порізану на невеликі шматки печінку 0,5 кг злегка підсмажити на вершковому маслі, потім влити 0,5 л домашньої сметани і згасити 15 хвилин, не більше. Це важливе правило, так як печінка має таку властивість - чим довше її готувати, тим вона стає жорсткішим. Для курячої достатньо 10 хвилин інтенсивного кип'ятіння, индюшиной і свинячий - 15 хвилин, а яловича печінка готується не більше 20 мінут.пе
Печінка індички в сметані - дієтичне блюдо
З цибулею
Печінка з цибулею - класика жанру. Інгредієнти беруться в рівних кількостях, порізати треба дрібно, всю скласти в сковороду з рослинним маслом, поперчити і посолити і готувати 15-20 хвилин.
Паштет печінковий дієтичний
Діти саму печінка не дуже люблять, але від бутерброда з такою начинкою не відмовляться ніколи. На 0,5 кг відвареної печінки візьміть 1 варену моркву, 1 велику цибулину підсмажте до м'якості на маслі. 100 г вершкового масла витримайте при кімнатній температурі. Всі збийте блендером. Солити і перчити за смаком. Якщо любите - можна додати зелень кропу. Печінку можна зберігати до 3-х днів в холодильнику.
Паштет з печінки індички стане улюбленою стравою
Домашні консерви з індички
Найкраще підходить індичих грудка, яку треба порізати проти волокон на шматочки. Треба підготувати 0,5-літрові банки, їх прожарити в духовці (волога стерилізація не підходить). Найкраще брати банки з закрутками, а якщо берете закаточні, то гумку на час готування треба вилучити, а перед закачуванням - поставити на місце.
Домашні консерви з індички
На кожен кілограм м'яса потрібно:
- 0,5 кг свіжого свинячого сала або 400 г смальцю.
- Спеції: сіль, перець, лавр, часник, шматочок корінця хрону.
У банку покласти лаврушку, 5-7 горошин запашного і чорного перцю, шматочок хрону, 3 столові ложки свинячого смальцю (можна замінити рослинним маслом - тоді треба близько 70 мл - 4 столові ложки). М'ясо посолити і добре розім'яти руками, скласти в банку нижче горлечка на 2 см. Банки накрити кришками і відправити в холодну духовку. Стерилізувати 1,5 години. М'ясо пустить сік і утворюється дуже смачний бульйон, який потім стане желе. А жир не буде давати йому випаровуватися і утворює зверху щільний захисний шар. Гарячі банки закатати і, не перевертаючи, замотати в ковдру до охолодження. Зберігати в холодному місці (льох, холодильник) не більш 6 місяців.