рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Як правильно вишивати хрестиком?

  1. складові успіху
  2. Підготовка до роботи
  3. Техніка вишивання хрестиком
  4. Що робити з готовою роботою?
  5. Корисні поради

Рукоділля сьогодні знову перебуває на піку моди. Майстрині з успіхом освоюють як нові види хобі, так і давно відомі. Особливою популярністю користується створення вишитих хрестом картин, які чудово прикрашають інтер'єр і можуть служити гідними подарунками.

Втім, для більшості рукодільниць найбільшу цінність представляє саме сам процес вишивання, а не можливість внести зміни в дизайн квартири, доповнивши його новою дрібничкою. Це досить монотонне заняття, що вимагає посидючості і терпіння, дозволяє їм відволіктися від повсякденних справ, відпочити від роботи або домашніх турбот. Однак щоб радість приносив не тільки процес, але і результат, слід розібратися з усіма тонкощами ремесла. Наприклад, потрібно розібратися в розмаїтті матеріалів та інструментів, з'ясувати, як правильно вишивати хрестиком, навчитися красиво оформляти готові вироби.

складові успіху

Перед початком роботи потрібно приділити серйозну увагу підбору інструментів і матеріалів. Все необхідне для створення вишитої картини можна придбати в магазині швейних приладдя або товарів для рукоділля. При цьому витрати будуть відносно невеликі: мабуть, вишивка хрестом - це один із самих бюджетних видів рукоділля.

Список інструментів, які стануть в нагоді і для всіх наступних робіт такого ж плану, має зовсім небагато пунктів.

  • Ножиці кравецькі для розрізання канви.
  • П'яльці, використовувані для фіксації тканини в натягнутому стані. Вони бувають різних розмірів і можуть відрізнятися матеріалом виготовлення. Пластикові варіанти значно дешевше, але дерев'яні моделі прослужать довше.
  • Голки для вишивання з тупим кінчиком і великим вушком.
  • Наперсток, щільно сидить на середньому пальці правої (для правшів) або лівої (для лівшів) руки. Різниця в ціні між пластиковими і металевими виробами несуттєва.
  • Маленькі ножиці для роботи з нитками.
  • Водорозчинний маркер для нанесення розмітки на тканину.

Перелік витратних матеріалів, необхідних для кожної конкретної картини, ще коротше.

  • Схема для вишивання, яку можна купити, скачати в інтернеті або розробити самостійно за допомогою спеціальних нескладних програм. Кожен з малюнків складається з квадратиків з умовними позначеннями і легенди, в якій зазначено, які відтінки ниток ховаються за значками. Як правило, розшифровка дається для муліне, що випускається декількома фірмами, наприклад, Гамма, DMC, Anchor і ін.
  • Канва, що представляє собою тканину з особливим переплетенням ниток, що створює квадратики певних розмірів. Цей показник відбивається в номері - 14, 16, 18. Чим він більший, тим дрібніше клітки. Канва буває різних кольорів, найпростіше працювати з білою основою. Можна замінити її на льон або бавовна з чіткою фактурою, але в цьому випадку доведеться постійно вважати нитки по вертикалі і горизонталі.
  • Нитки муліне, при виготовленні яких використовуються бавовняна основа і стійкі барвники. Кольори підбираються строго відповідно до вказівок схеми і з урахуванням фірми-виробника. Втім, останнім часом з'явилася тенденція вишивати вовняними нитками, малюнок при цьому виходить більш щільним і рельєфним. Однак вони більше схильні до утворення вузликів і петельок, та й коштують трохи дорожче.

Все це можна купувати окремо, підбираючи самостійно, або купувати набором. Перший варіант зручний для досвідчених майстринь, що мають чітке уявлення про специфіку роботи. Адже вони здатні самі оцінити розмір майбутнього твору, навіть якщо він не вказаний на схемі, і купити потрібний відріз тканини, не забувши про припуски. Та й уміння орієнтовно підрахувати необхідну кількість моточків муліне кожного конкретного відтінку з'являється далеко не відразу.

А ось тим, хто тільки планує почати вишивати хрестиком картини, можна порадити зупинитися на готовому комплекті. При цьому слід враховувати складність майбутнього завдання. Вона залежить від розмірів полотна, кількості використовуваних кольорів і номера канви. Починати варто з простих виробів, це дозволить оцінити власні сили і відпрацювати основні прийоми.

до змісту ↑

Підготовка до роботи

Перед тим як приступити безпосередньо до вишивки, потрібно подбати про зручне робочому місці. Воно повинно бути дуже добре освітлено, інакше очі стануть швидко втомлюватися від постійної напруги. Слід підібрати зручний стілець з високою спинкою. Він повинен підходити до столу, на який можна помістити моточків ниток, ножиці, схему і олівець або маркер для відміток на ній.

Канву перед початком роботи потрібно розмітити. Для цього буде потрібно знайти її центр, двічі служив відріз - спочатку по вертикалі, а потім по горизонталі. Від цієї точки слід відрахувати вказане в схемі кількість клітинок і провести кордону малюнка. При бажанні можна відокремити квадрати 10 на 10 клітин, повторюючи розмітку, наявну на папері. Це полегшить підрахунки і зведе кількість помилок до мінімуму. Лінії можна наносити водорозчинних маркером або нитками контрастного кольору, використовуючи широкі стежки.

Також потрібно обробити краї канви, щоб вони не обсипалися. Є два варіанти зміцнити зрізи:

  • промазати їх клеєм;
  • обмітати ниткою відповідного кольору.

Якщо замість канви використовується бавовняна або лляна тканина, її перед початком вишивання потрібно випрати і висушити. Це дозволить їй дати усадку, не зіпсувавши малюнка. Для досягнення тієї ж мети вовняну тканину можна просто відпарити. Ця процедура необхідна, якщо вишивка буде служити обробкою на предмет одягу. В цьому випадку слід використовувати удаляемую канву, що представляє собою жорстку сітку з рідкісним переплетенням ниток.

Останнім етапом підготовки служить натягування основи на п'яльці. Для цього тканину треба покласти на менший внутрішній обруч, а зверху накрити другим елементом пристосування. Повертаючи гвинт, який регулює довжину окружності, і акуратно поправляючи канву з усіх боків, слід домогтися рівномірного натягу матеріалу.

до змісту ↑

Техніка вишивання хрестиком

Проробивши все попередні операції, можна приступати до вишивки. Принцип отримання хрестика досить простий: потрібно всього лише перехрестити два стібка, розташовані на діагоналях кожного з квадратиків. Однак, як і в будь-якому іншому ремеслі, тут існують свої хитрощі. І щоб навчитися правильно вишивати хрестиком, з ними потрібно ознайомитися.

Головна умова створення красивої картини - розташування верхніх стібків в одному напрямку. Така дрібниця робить роботу акуратною, а зображення - чітким. Ще один принцип - відсутність вузликів і вільних кінчиків ниток на виворітного стороні - обов'язково повинен дотримуватися при роботі з одягом, скатертинами, серветками, рушниками і т. П. Іншими словами, виворіт в цьому випадку повинна бути не менше акуратною, ніж лицьова частина. Як цього добитися, показано в ролику, що розповідає про закріплення ниток і принципах вишивки окремих елементів.

Однак якщо мова йде про картини, подушках або одязі, що має підкладку, принципом ідеальної вивороту можна знехтувати. У цій ситуації варто уникати лише довгих - понад 2-3 см - протяжок, які здатні деформувати готову роботу.

Останнім часом модною стала досить своєрідна техніка вишивання хрестиком, яка називається «паркування». Вона полягає в роботі відразу декількома нитками на обмеженій ділянці вироби. Наочно дана методика продемонстрована в відео:

Іноді схема передбачає використання додаткових елементів. Наприклад, часто вироби прикрашають стебельчатим швом, рядком, французькими вузликами, бісером, намистинками. Всі подібні доповнення виконуються тільки після завершення основи, гаптованій хрестиком.

до змісту ↑

Що робити з готовою роботою?

Процес створення цілої роботи може займати досить довгий час. Тому вона неминуче втрачає свіжість. Щоб повернути їй яскравість, вишивку потрібно випрати в теплій воді з будь-яким щадним - без відбілювача - миючим засобом. Сушити виріб краще в горизонтальному положенні, розправивши на рушник.

Коли тканина з малюнком стане злегка вологою, її слід пропрасувати з виворітного боку, розстеливши на м'якій основі, наприклад, на тому ж рушник. Така тактика дозволить ниткам розправитися, але не притисне їх до тканини. Малюнок залишиться опуклим, рельєфним.

Якщо мова йде про картину, то її потрібно оформити, зробивши, купивши або замовивши в багетній майстерні рамку. Відтінок і стиль обрамлення повинен відповідати виробу, відтіняти його. Якщо відразу зайнятися декором немає можливості, зберігати полотно потрібно в розправленому стані, захистивши від пилу поліетиленом.

до змісту ↑

Корисні поради

На закінчення - кілька хитрощів, що дозволяють полегшити роботу над вишивкою.

  • Не варто робити нитку занадто довгою (більше 50 см), інакше вона буде заплутується і перекручуватися.
  • Зберігати готову вишивку можна, намотавши її на картонну трубочку від фольги лицьовою стороною всередину. Таку бобінку дуже зручно класти в пакет або вкривати харчовою плівкою.
  • Великі картини простіше вишивати на спеціальному верстаті, розташувавши одну руку під канвою, а іншу - над нею.
  • Для зберігання ниток можна використовувати звичайні білизняні прищіпки або невеликі картонні фігурки.
  • Щоб не плутатися в схемі, пройдені шматочки зручно зафарбовувати хайлайтер або простим олівцем.
  • При роботі над картиною все використовувані нитки простіше зберігати на органайзере - пластикової або картонній дощечці з пронумерованими отворами.
  • Зберігати схеми можна, скручуючи їх в трубочку і закріплюючи гумкою для грошей. Є і ще один варіант - папка з файлами, але він актуальний тільки для малюнків, розмір яких не перевищує формат А4. Використовуючи електронні схеми, розумно створювати тематичні каталоги.
  • Для зручності моточків муліне можна розрізати на шматочки метрової довжини.

Зрозуміло, з досвідом у будь-який майстрині з'являються свої прийоми роботи з вишивкою. Але їх не завжди можна назвати універсальними, зручними для всіх. Тому шукати свій індивідуальний стиль створення вишитих шедеврів кожної рукодільниці доводиться самостійно.

Вишиті картини незмінно викликають захоплення. Таке ж враження справляє столова білизна з незвичайним орнаментом або одяг з ексклюзивною обробкою. Тому, займаючись подібним ремеслом, можна не замислюватися про подарунки колегам, рідним і близьким. Всі вони з радістю прикрасять свої будинки і квартири картинами або іншими предметами ручної роботи. Та й унікальна обновка призведе будь-яку модницю в захват.

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com