В Україні зростає інтерес до вирощування пряно-ароматичних трав, які користуються високим попитом на світовому ринку. На півдні України проект UHBDP допоміг фермерам здійснити закладку тестового поля під шафран площею 0,5 га.
Про це розповів Сергій Потапов, менеджер з розвитку плодоовочевого бізнесу проекту UHBDP, повідомляє Херсон Онлайн .
«У новому сезоні Україна загрожує надвиробництво плодоовочевої продукції по багатьом культурам. Фермери шукають ніші. Проект UHBDP в ході опитування фермерів виявив, що в Каховці (Херсонська область) 29 фермерів хочуть вирощувати шафран. Посадили тестових півгектара. Навесні поточного року буде результат », - зазначив він.
Це дуже дорога спеція. Проект UHBDP може тільки частково підтримувати дороге виробництво шафрану українськими фермерами.
«Шафран вимагає інвестицій в обсязі 27 тис. Євро на гектар. Зростає 7 років. З 1 га отримують 10 кг шафрану. Вартість 1 кг шафрану на світовому ринку становить 3-7 тис. Євро. Традиційно цю спецію вирощують в Ірані », - прокоментував Потапов.
Всього в світі в рік проводиться близько 320 т шафрану. Іран виробляє 300 тонн. Ціна продажу 1 кг шафрану в якості сировини (в залежності від якості) на світовому ринку коливається від 2 до 12 тис. Євро.
З одного гектара можна зібрати від 4 до 12 кг шафрану, так як на врожайність впливає безліч факторів. Але інвестиції в посадку 1 га можуть скласти від 24 до 30 тис. Євро (в залежності від якості цибулин). Шафран - семирічна культура.