рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Винахід технології виготовлення паперу в Китаї

  1. Матеріали для письма до появи паперу
  2. Китайське виробництво паперу
  3. Поширення виробництва паперу
  4. Поширення паперу на Близькому Сході і в Європі
  5. Різноманіття в використанні паперу

Спробуйте уявити життя без паперу. Навіть в нашу епоху електронної пошти і цифрових книг папір використовується всюди. Пакети для продуктів, паперові гроші, магазинні чеки, коробки з-під пластівців, туалетний папір. Ми використовуємо папір різними способами щодня. Так звідки ж з'явився цей дивовижний універсальний матеріал?

Згідно древнекитайским історичними джерелами, євнух на ім'я Цай Лунь представив щойно винайдену папір імператору Хеді зі східної династії Хань в 105 році н.е. Історик Фань Хуа (398-445 н.е.) вів літопис цих подій, однак археологічні знахідки на заході Китаю і в Тибеті виявили, що папір був винайдений декількома століттями раніше.

Зразки давнішої паперу, деякі з яких датуються 200 роком до н.е., були виявлені в стародавніх містах Великого шовкового шляху, таких як Дуньхуан, Хотана, а також в Тибеті. Сухий клімат в цій області дозволив зберегтися папері до 2000 року: вона навіть повністю не розклалася. Дивно, але на деяких зразках збереглися чорнильні сліди, а це доводить, що чорнило були винайдені набагато раніше, ніж припускали історики.

Матеріали для письма до появи паперу

Звичайно, люди з різних країн по всьому світу почали писати задовго до того, як була винайдена папір. Такі матеріали як кора, шовк, дерево і шкіра виконували ту ж функцію, що і папір, хоча вони були набагато дорожче і важче. У Китаї багато ранні роботи писалися на довгих бамбукових смужках, які потім об'єднувалися і стягувалися за допомогою шкіряних ремінців або зшивалися в книги.

Люди в усьому світі використовували каміння і кістки для запам'ятовування особливих позначення. Також вони застосовували сиру глину, на якій залишали свої відбитки (клеймо), а потім підсушували глиняні шматочки, тим самим зберігаючи написані ними слова. Проте, лист (а пізніше друк) вимагало матеріалу, який одночасно був би дешевим і мав легкий вага, що дійсно дозволило б використовувати його повсюдно. Папір ідеально відповідала цим вимогам.

Китайське виробництво паперу

Перші китайські виробники паперу застосовували волокна конопель, які вони замочували у воді, а потім розтирали великими дерев'яними молотками. Отриману масу вони викладали в горизонтальні форми. Після цього ремісники натягували неміцну тканину на основу з бамбука: тканина вбирала і випаровувала воду з маси, після чого виходив плоский лист сухий конопляної паперу.

Згодом виробники паперу почали використовувати інші матеріали, включаючи бамбук, шовковицю та інші види деревної кори. Вони фарбували папір для офіційних записів жовтим речовиною (імператорський колір), що давало їй додаткову перевагу: це речовина відганяв комах, які могли зіпсувати папір.

Одним з найбільш поширених форматів паперу вважалися сувої. Кілька довгих шматків паперу склеювалися у велику лінію, яку потім намотували на дерев'яний ролик. Інший кінець паперу приєднувався до тонкої дерев'яної клепанні, весь сувій затягувався шовковим вузлом, щоб папір не випадала з ролика.

Поширення виробництва паперу

Оскільки папір почали виробляти в Китаї, в наслідок її виготовлення поширилося по всій Азії. У 500 році н.е. ремісники на Корейському півострові почали виготовляти папір, використовуючи ті ж матеріали, що і китайські виробники. При виготовленні паперу корейці також застосовували рисову солому і водорості, тим самим розширюючи набір волокон, придатних для виробництва. Раннє поширення паперу дало поштовх розвитку корейських інновацій в друкуванні : Металевий рухливий тип друкування був винайдений в 1234 році н.е. на Корейському півострові.

Згідно з легендою, в 610 році н.е. корейський буддійський монах Дон-Чо представив виробництво паперу японському імператорові Котоку. Технологія виготовлення паперу також поширилася на захід через Тибет, а потім на південь, до Індії.

Поширення паперу на Близькому Сході і в Європі

У 751 році н.е. китайські війська Танг Чину і армія розширюється Арабської імперії Аббасидів зіткнулися в битві на річці Талас (нині територія Киргизії). Одним з найцікавіших наслідків перемоги арабів стало захоплення в полон китайських ремісників, в тому числі виробників паперу, таких як Те Хань: араби вивезли їх на Близький Схід.

У той час Імперія Аббасидів простягалася від Іспанії і Португалії по західній частині Північної Африки до Центральної Азії на сході. Тому новий дивовижний матеріал поширився дуже далеко. Незабаром після цього такі міста, як Самарканд (нині Узбекистан), Дамаск і Каїр стали центрами паперового виробництва.

У 1120 році маври створили першу паперову фабрику в Валенсії в Іспанії (колишня назва Ксатіва). Звідти китайський винахід прийшло в Італію, Німеччину та інші європейські країни. Папір допомогла поширити знання, більшість з яких були отримані з великих азіатських культурних центрів і Шовкового шляху: так, Європа вступила в епоху Високого Середньовіччя.

Різноманіття в використанні паперу

Тим часом, в Східній Азії папір використовувалася в різноманітних цілях. У поєднанні з лаком папір стала красивою лакованої ємністю для зберігання посуду і предметів меблів. В Японії часто стіни в будинках робили з рисового паперу. Крім картин і книг, з паперу також виробляли віяла і парасольки. Папір дійсно одне з найдивовижніших азіатських винаходів людства.

Відео

Так звідки ж з'явився цей дивовижний універсальний матеріал?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com