рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Папір із захисними властивостями

  1. Засоби захисту
  2. Волокна (ворсинки)
  3. металізовані смужки
  4. планшетки
  5. Папір, чутлива до розчинників
  6. хімічний захист
  7. флюоресцентні частки
  8. радіоактивні мікрочастинки
  9. виробництво
  10. Гознак

11 - 2003
11 - 2003   Маргарита Григорян   Засоби захисту   виробництво   Гознак   Дороге задоволення   Наші гроші   банкнотний папір   Папір, що володіє захисними властивостями, може стати непереборною перешкодою для бажаючих підробити той чи інший вид продукції або документа, що вже казати про грошових банкнотах

Маргарита Григорян

Засоби захисту

виробництво

Гознак

Дороге задоволення

Наші гроші

банкнотний папір

Папір, що володіє захисними властивостями, може стати непереборною перешкодою для бажаючих підробити той чи інший вид продукції або документа, що вже казати про грошових банкнотах. Як правило, фальсифікатори намагаються досконально повторити все візуальні особливості об'єкта, але досягти абсолютної ідентичності іноді стає неможливим саме через захисних властивостей паперу, підробити які не так-то легко.

Папір із захисними властивостями використовують при запечатування етикеток і упаковок для дорогих товарів, при виготовленні цінних паперів і, звичайно, при друку грошей. Сорти паперу із захисними властивостями діляться на три категорії: папір для замовлень державних організацій, папір для друку цінних паперів і папір документная фірмова з індивідуальним або серійним водяним знаком. Папір першої категорії використовується при виготовленні банкнот, паспортів та інших посвідчень особи, марок (ідентифікаційних, акцизних, поштових і колекційних) і при виконанні інших замовлень, наприклад при друку виборчих бюлетенів і дипломів про освіту. Папір для друку цінних паперів застосовують при виготовленні облігацій, векселів, а також проїзних документів. Папір фірмову використовують для бланків, чекових книжок і документів різного призначення.

Для того щоб хитрощі, до яких вдаються виробники паперів із захисними властивостями, не пропали даром, про ці властивості потрібно знати. І якщо ще кілька десятків років тому більшість захисних ознак було видно неозброєним оком, то зараз їх неймовірна кількість - від відомих всім водяних знаків до таких віртуозних прийомів, як радіаційні мікрочастинки. Отже, розглянемо їх все по порядку.

Засоби захисту

Водяні знаки

Цей спосіб захисту документа або банкноти від підробок є найпоширенішим. Водяними знаками прикрашають весь спектр цінних паперів і, зрозуміло, грошові знаки. З їх допомогою можна зобразити практично будь-який малюнок або візерунок, а також зробити напис. Такі знаки чітко видно тільки при розгляданні паперу під певними кутами або на просвіт. Контури малюнка, виконаного за допомогою водяного знака, повинні бути нечіткими, злегка розмитими.

Водяні знаки формуються під час процесу виготовлення паперу за допомогою спеціальних каландрирова циліндрів з особливого сплаву з тисненням або з ознакою в певних місцях. Найвища якість досягається на циліндрових або круглосеточних машинах з виробництва паперу. Також водяні знаки виготовляють за допомогою машин з плоскою сіткою, але цей спосіб не підходить для відтворення складних напівтонових зображень. Водяні знаки за своєю суттю - не що інше, як локальна зміна товщини паперу, що створює візуальний ефект прихованого зображення, візерунка або тексту.

Замовлення на виготовлення паперу з водяними знаками може виконати тільки компанія, що має ліцензію Міністерства фінансів; при цьому ведеться суворий облік кожного виробленого листа. А ось папір «верже» не відноситься до захисних паперів, оскільки може бути придбана без жодних ліцензій. Хоча коштує він недешево, її можна використовувати для захисту від підробок в тих випадках, коли немає необхідності в особливо високого ступеня захисту.

Водяні знаки можуть бути як локальними (нанесеними на папір в певні фіксовані місця), так і загальними (які займають всю площу аркуша як регулярно повторюваних малюнків). Вони також бувають темними, світлими, двухтоновий, трехтоновимі або Багатотоновий (мають кілька ступенів яскравості). Загальні водяні знаки зазвичай двухтоновий, локальні - Багатотоновий.

Спосіб захисту за допомогою водяних знаків поширений більше інших, тому дуже важливо вміти розрізнити його від підробки. Тут все не так просто, як може здатися спочатку: підроблені водяні знаки найчастіше бувають отримані поліграфічними методами. Завдяки растру друку подібний підроблений знак може мати півтони і виглядати цілком правдоподібно, проте такий водяний знак, як правило, темніше загального фону і не містить елементів, які світліше загального фону паперу.

Волокна (ворсинки)

Кольорові волокна або нитки - теж досить поширений спосіб захисту паперів і банкнот від підробок. Захисні волокна бувають різної довжини і квітів і яких неможливо побачити неозброєним оком при звичайному освітленні, а можуть бути невидимими, люминесцирующими при освітленні ультрафіолетовими променями. Справжні волокна неможливо відтворити ні якимось способом друку, ні за допомогою копіювальної техніки, а у вільному продажі папір із захисними волокнами практично відсутня.

Захисні волокна, які можуть бути бавовняними, лляними, синтетичними, штучними або металізованими, вводяться в м'яку паперову масу в процесі створення паперу. Вони не обов'язково повинні бути строго круглими в перерізі, більш того захисні нитки незвичайної, несиметричною або змінної форми неможливо підробити звичайними способами. Об'єднання "Гознак" використовує при створенні паперів із захисними властивостями так звані ступінчасті волокна, що представляють собою ланцюг з циліндрів, що мають різні діаметри і кольору, причому кожна з таких ступенів або безбарвна, або має насичений колір; або пасивна до ультрафіолетового випромінювання, або люминесцирует в ультрафіолетових променях. Ідентифікувати подібні волокна можна тільки за допомогою лупи або ультрафіолетової лампи, а підробити їх поліграфічним способом неможливо.

Ідентифікувати подібні волокна можна тільки за допомогою лупи або ультрафіолетової лампи, а підробити їх поліграфічним способом неможливо

Водяні знаки на 500-рублевої банкноті мають як світліші, так і більш темні порівняно із загальним фоном паперу ділянки

Буває, що з метою захисту папір виготовляється цілком з бавовняного волокна. Щільність такого паперу вище, ніж у звичайної, та й виглядає вона інакше, що і надає їй захисні властивості.

На підроблених документах або банкнотах захисні нитки або малюються, або друкуються поліграфічним способом.

металізовані смужки

Як і захисні волокна, спеціальні захисні металізовані (а також пластикові та металеві) смужки вводяться в м'яку паперову масу при її виготовленні. Часто їх можна виявити неозброєним оком - коли, наприклад, така смужка виходить на поверхню грошової купюри або цінного паперу з лицьового боку. За допомогою спеціальних технологій захисні смужки можуть бути пофарбовані в різні кольори, що дозволяє ідентифікувати достовірність вироби оптичними методами. Крім того, металізовані смужки можуть флюоресцировать під ультрафіолетовим випромінюванням, причому світіння буває як одноколірні, так і багатобарвне, а в окремих випадках вони можуть володіти магнітними властивостями. Як правило, металізовані смужки містять повторюваний мікротекст. Ширина таких смужок зазвичай варіюється від 0,4 до 1,5 мм. У перетині вони можуть бути круглої, прямокутної і навіть неправильної форми. Підвищення ступеня захисту досягається і за рахунок нанесення на поверхню смужок радіоактивних, магнітних і флюоресцирующих речовин.

На додаток до своїх захисних властивостях захисні смужки можуть стати елементом дизайну композиції на купюрі або на цінному папері. Крім металізованих смужок для додання грошовому знаку або з документом захисних властивостей використовуються також смужки полімерні, які видно неозброєним оком (якщо вони виходять на поверхню паперу) або тільки на просвіт (якщо повністю впроваджені в папір). Існують і смужки з мікротекстом, який видно тільки на просвіт, як, наприклад, на банкнотах доларів США.

планшетки

В процесі відливу в папір можуть вводитися планшетки, або, як їх ще називають, конфетті, що представляють собою круглі або квадратні включення невеликого діаметра (1-2 мм) з різними оптичними ефектами. Як і захисні волокна, планшетки можна витягти з паперу за допомогою пінцета, в той час як підробки або промальовується вручну кольоровими олівцями або фарбами, або відтворюються друкованими способами. Оскільки виготовити папір з впровадженими планшетками неймовірно складно і дорого, це є досить ефективним способом захисту паперу та грошей від підробки. Планшетки бувають безбарвними, кольоровими і навіть райдужними, які виготовляються з тонких термопластікових плівок, спресованих разом. Конфетті можуть бути паперовими або пластиковими. Деякі планшетки стають видимими тільки в ультрафіолетових променях. Крім того, вони можуть бути флуоресцентними, фотохромними (чутливими до світла), а також мати мікрозапечаткі текстів, цифр і навіть логотипів. Є й планшетки, які люминесцируют тільки при впливі лазерних променів.

Папір, чутлива до розчинників

Для забезпечення захисту особливо цінних документів їх віддруковують на папері, чутливої ​​до найпростіших органічних розчинників - до вологи і жировим виділенням людських пальців. При попаданні певної речовини на таку папір вона змінює свої властивості. Тому для перевірки такого документа потрібно просто доторкнутися до нього або крапнути на нього водою. Якщо після цього папір не змінила своїх властивостей і кольору, то, мабуть, у вас в руках підробка.

хімічний захист

В процесі обробки паперу в неї можуть бути введені різного роду хімічні склади. Визначити справжність такого паперу можна за допомогою хімічного аналізу. Часто такі папери забезпечують хороший захист при спробі скопіювати або просканувати видрукуваний на ній документ. У цих випадках можуть проявитися приховані написи або документ може засвічуватись цілком, набуваючи при копіюванні або скануванні чорний колір.

На об'єднанні «Гознак» запатентований ряд способів хімічного захисту. Один з них спрямований на визначення автентичності паперу: за допомогою спеціального фломастера на папір наноситься хімічний реактив, що змінює колір справжньої паперу. Другий спосіб забезпечує захист від витравки цінних паперів і банкнот (за допомогою механічного стирання первісної написи і нанесення на її місце нового тексту): використання певних хімічних реагентів призводить до того, що при подібних спробах сам папір або нанесений на неї текст необоротно змінюється, наприклад може проявитися невипраному кольорова пляма.

флюоресцентні частки

Ще один поширений спосіб захисту цінних паперів та грошових банкнот - введення в паперову масу в процесі її відпливу спеціальних флюоресцентних частинок. Щоб перевірити такий папір, слід розглянути її під ультрафіолетовими променями. Якщо папір справжня, то флюоресцентні частки будуть світитися певним кольором, іноді утворюючи малюнок, композицію або напис.

радіоактивні мікрочастинки

Введені до складу паперу мікроскопічні дози рідкоземельних елементів, що володіють слабким радіаційним випромінюванням, також можуть стати надійним захистом паперу від підробки. Ці елементи не завдають ніякої шкоди людині, але можуть бути легко виявлені спеціальними детекторами. Головними ідентифікаційними параметрами при перевірці автентичності таких паперів є тип ізотопу, активність і координати міток.

виробництво

Способи виготовлення захисних сортів паперу зі зрозумілих причин зберігаються виробниками в найсуворішому секреті. Технології принципово відрізняються від виробництва звичайного паперу: використовується спеціальне обладнання, особливі способи обробки паперу, а також ексклюзивні прийоми впровадження в паперову масу захисних елементів, які недоступні звичайним виробникам.

До паперів із захисними властивостями, що використовуються для виготовлення цінних паперів і документів, пред'являється цілий комплекс вимог. Маса такого паперу повинна варіюватися від 80 до 140 г / м2. Обов'язково зміст в композиції до 50% волокон бавовни, наявність водяного знаку, присутність не менш двох видів захисних волокон, видимих ​​при звичайному або спеціальному освітленні. Замість одного з видів волокон допустимо використання інших засобів захисту. І звичайно, такий папір повинна змінювати колір в ультрафіолетовому світлі.

Гознак

Нещодавно відзначило свій 185-річний ювілей об'єднання "Гознак" має виняткове право на виробництво основних видів захищеної друкованої продукції на території Росії. Паперові фабрики «Держзнаку» виробляють банкнотну папір найвищої якості, що володіє унікальними характеристиками міцності і зносостійкості. У таких паперах використовуються явні і приховані захисні елементи, що відповідають міжнародному рівню. Крім виробництва захищеної друкованої продукції для Росії, «Гознак» також виконує замовлення з поставки захищеного паперу для виробництва грошових знаків Індонезії та Єгипту. Об'єднання "Гознак" виробляє банкнотну папір різної товщини і міцності, причому для кожного паперу підбирається свій унікальний захисний комплекс. Відповідно до заяв представників «Держзнаку», можливість підробки або створення копій захисних елементів банкнотного паперу виключена.

Асортимент видів паперу з елементами захисту «Держзнаку» дозволяє використовувати їх в багатьох областях, де рівні захисту цінних паперів та документів повинні відрізнятися за ефективністю і при цьому мати прийнятну вартість виготовлення. Виробництво паперу для подібної продукції вимагає суворого дотримання технологій. Продукція, що випускається «Держзнаком» папір може мати друковані, цифрові та інші захисні елементи, які наносяться на неї за допомогою спеціального друкарського обладнання, що гарантує захищеність і цілісність готової продукції. Паперова фабрика «Держзнаку» також випускає папір, до якої пред'являються не такі високі вимоги по захищеності, наприклад для посвідчень, пропусків і інших бланків з різними даними, сканованими фотографіями і підписами, які наносяться власником документа безпосередньо перед його отриманням.

Крім того, в арсеналі «Держзнаку» є захисні елементи, які є ексклюзивними розробками об'єднання. Один з них - муаровий ефект: приховане зображення, невидиме під прямим кутом, проявляється при розгляданні паперу під гострим кутом. При цьому колір зображення змінюється в залежності від напрямку огляду, а переходи від одного кольору до іншого здійснюються плавно, створюючи райдужний ефект.

КомпьюАрт 11'2003

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com