Дракон розгулював по старовинних вуличках Львова, сповіщаючи про прихід Нового року. Фото: zaxid.net
У Львові вперше голосно відгуляли Новий рік по-китайськи - по вулицях міста "розгулювали" барвисті дракони, а в небо запускали китайські ліхтарики з запаленими всередині свічками і феєрверки з салютами. Екзотичний свято зібрало більше півсотні вихідців з Піднебесної, які живуть на Галичині і в інших містах України, і десятки львів'ян. Епіцентром святкувань став львівський палац мистецтв, де проводжали рік, що минає Кролика і зустрічали самого міфічного звіра китайського календаря.
За традицією, каже Лунь, одяг повинен бути повністю нової - від шкарпеток до капелюхи. До цього дня потрібно повністю прибрати будинок, випрати одяг, віддати всі борги. На наступний день ходять відвідувати близьких родичів. Гуляють китайці майже два тижні.
Львівські китайці вчаться у нас на музикантів, філологів, інженерів. Фото: zaxid.net
До речі, Лунь починав в Києві вчити російську, але коли почув "мову", закохався в неї і переїхав в Львів . Четвертий рік він тут навчається і викладає львів'янам китайську мову. В майбутньому збирається стати викладачем. Крім китайського і українського, володіє японською і англійською. Навчання Лунь в Україні оплачують батьки, які працюють в Китаї кухарем і листоношею.
"У Львові вчиться більше сотні студентів з Китаю. В основному, це майбутні музиканти, художники, інженери, філологи", - говорить студент Кай, член культурно-дослідного центру "Ляньхва". - На це свято у Львові приїхали китайські студенти з Києва, Луганська та Дніпропетровська ".
"Атмосфера на святі чудова, - радів радник посла КНР в Україні Ся Хунчжан. - Рік Дракона повинен бути вдалим для обох наших народів. Адже це міфічне створення вважається покровителем китайського народу, а українці - наші давні друзі".
Палац мистецтв став епіцентром гулянь по-китайськи. Сюди прийшли десятки китайців і наших. Фото: Т. Симко
НОВОРІЧНІ ПЕЛЬМЕНИ: з імбиром і горілкою
Цвяхом програми став конкурс з приготування китайських пельменів. Три групи по 10 чоловік змагалися, хто більше і швидше наліпить пельмешек. Начинка - свинина, пекінська капуста, імбир, часник, ложка соняшникової олії і горілки.
Кореспондент "Сегодня" спробував це одне з головних страв китайського Нового року. Смак у екзотичних пельменів своєрідний - винно-солодкий, але спробувати хочеться ще. Китайські господині на місці сікли капусту, місили тісто, робили фарш. Хлопці теж активно їм допомагали.
Одна з учасниць на ім'я Кей-Кей зізналася нам, що в готуванні не сильна, але для конкурсу намагалася, тому дуже рада перемозі. Сама вона навчається у Львівській академії мистецтв на скульптора. У Львові зустріла свою любов, земляка Фей Біна, якого однокурсники по факультету російської філології називають просто Федя. На китайському вечорі також виступали учні академії Кунг-фу і співоча група "Орфей".
Вкусняшки по-китайськи. Ліпили десять чоловік на швидкість. Фото: Т. Симко
ЛЬВІВ'ЯНИ: ЛЮБИМО ФОНАРИКИ
Привітати китайців приїхав мер Львова Андрій садовий : "Це велика і дуже працьовита нація , Своїм прикладом вони демонструють, що рутинний щоденний труд дає позитивний результат, чого і нам бажаю ". Серед віпів ми помітили нардепа-регіонала Петра Писарчука, але він швидко зник.
Львів'яни по-різному поставилися святкування китайського Нового року. "Мені так подобаються всі ці ліхтарики, ароматні палички, фен-шуй. Цікаво власні очі побачити, як цей народ святкує Новий рік, - говорить вчителька Наталія. - Тим більше у нас модний китайський гороскоп. До речі, так і не зрозумію, чому при зустрічі нашого Нового року стало прийнято накривати стіл і одягатися так, як велить китайський звір-повелитель року. Адже китайський Новий рік настає майже через місяць ". Львів'янка Галина вважає, мовляв, своїх свят досить. "Починаємо зі святого Миколая і закінчуємо Хрещенням. Не вистачало нам ще азіатського Нового року", - бурчить жінка.
Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram
Підписуйтесь на нашу розсилку