рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Камінь Діамант: властивості, фото, знак зодіаку, колір і значення

  1. Історія і походження
  2. Фізичні властивості і характеристики діамантів
  3. Місце народження
  4. особливості освіти
  5. Лікувальні властивості діамантів
  6. Магічні властивості діамантів
  7. Талісмани і амулети
  8. Колір як одна з характеристик діаманта
  9. градація кольорів
  10. блакитний діамант
  11. рожевий діамант
  12. огранювання
  13. Як відрізнити підробку
  14. штучні діаманти
  15. Догляд за виробами з діамантами
  16. Діамант і знаки зодіаку
  17. просто факт

Сам по собі алмаз виглядає блякло. І тільки обробка дозволяє зробити з нього той самий камінь діамант, який схожий на сонце, укладену десь між гострими гранями. Ось тільки діамантами можуть стати лише обрані зі знайдених алмазів: один карат діаманту - це тонни руди і каменів, які добули і обробили. Але і ті, кому діамантом стати не судилося, не менше цінні, адже це чудовий абразивний матеріал.

Історія і походження

Грецьке слово ἀδάμας сходить до арабського almās, тобто незламний. Кажуть, що перший алмаз знайшли шість тисяч років тому в Індії. Довгий час цей камінь цінувався менше, ніж будь-які інші. Справа в тому, що виглядає необроблений мінерал досить блідо: сіруватий, покритий прозорою кіркою. Оцінили його тільки тоді, коли навчилися обробляти. До речі, першими це стали робити все ті ж індуси. Після мистецтвом цим оволоділи ювеліри Амстердама. Справжня популярність до діамантів прийшла половину тисячоліття тому, коли їх полюбила улюблена жінка Карла VII і просто придворна дама Агнеса Сорель. З XV століття ці камені є кращими друзями дівчат, але ж жила прекрасна Агнеса в Парижі, який вже диктував моду всьому не такому вже великому світові того часу, то пошесть поширилася швидко і дорогоцінні камені ці оцінили всюди. Згодом і ограновування їх перетворилася в мистецтво. Ось уже 500 років про них мріють всі жінки світу, ними захоплюються і милуються, їх цінувала Катерина Велика і Наполеон, а один з найбільших діамантів служить прикрасою для британської корони.

Фізичні властивості і характеристики діамантів

На 99,8% цей мінерал складається з вуглецю, в складі у нього трапляються включення деяких мінералів і домішки різних хімічних елементів.

  • Однією з найвідоміших особливостей алмазу і головним його властивістю є виняткова твердість. Вона дорівнює 10 за шкалою Мооса і є абсолютною, а також найвищою як серед штучних матеріалів, так і серед природних.
  • Алмаз - ширококутного напівпровідник.
  • Злам він має від раковистого до заїдливий.
  • Чистий алмаз має щільність 3,5 г на квадратний сантиметр.
  • Сильний блиск (алмазний або жирний). Блиск обумовлений високим показником заломлення (2,417-2,421) і сильною дисперсією (0,0574). Завдяки цим якостям гранований алмаз яскраво блищить і має люмінесценцією, а ще «грає» на світлі різними кольорами.
  • При нормальних умовах може існувати довго, тобто він метастабілен, в інертному газі, при високій температурі або в вакуумі перетворюється в графіт.
  • Модуль його пружності найвищий, а коефіцієнт стиснення найнижчий в порівнянні з іншими матеріалами.
  • Плавиться при температурі 3800-4000 градусів Цельсія.
  • Енергія алмазу дорівнює 1 00000 джоулів на моль, а енергія зв'язку дорівнює 700 джоулів.
  • Кольори можуть бути різні: жовтий, рожевий (з нього можна отримати рожевий діамант), коричневий, чорний, зелений, сірий, червоний, блакитний (його перетворюють в блакитний діамант). Також алмаз може бути безбарвним або водянистим. Забарвлення найчастіше має нерівномірний розподіл.
  • Будь-які (безбарвні, блакитні, білі і рожеві) діаманти і алмази світяться під рентгенівськими, ультрафіолетовими і катодними променями.
  • Алмази прилипають до жирових сумішей, тому на збагачувальних фабриках їх витягають саме жировим способом.
  • Розміри їх бувають як мікроскопічними, так і дуже великими.

Місце народження

Цей мінерал добувають на всіх континентах, окрім Антарктиди. Лідерами з видобутку є:

  • Ангола;
  • Ботсвана;
  • Канада;
  • Росія;
  • ПАР.
  • Рожеві діаманти (точніше, алмази) добувають в Австралії (на шахті «Аргайл», в Бразилії, Індії та Африці. Блакитні діаманти трапляються в Південній Африці, Австралії і в центральній Індії.

На півночі Сибіру є метеоритні алмази.

особливості освіти

Цей мінерал, який являє собою аллотропную кубічну форму вуглецю, дійсно рекордсмен по твердості, тому застосовують його і як абразив для точильних кругів і дисків, і для виробництва свердел, ножів і різців. Ще його використовують в ядерній промисловості, у виробництві годин, в мікроелектроніці і квантових комп'ютерах. А ось гранований алмаз - найпопулярніший і дорогий коштовний камінь, це і є діамант, який є точно таким же, але обробленим октаедричних кристалом вуглецю.

Звідки сталися алмази, фахівці все ще не можуть точно розповісти. Популярна версія, що кристалізується він одним з перших мінералів в той час, коли остигає мантійний силікатний розплав. Це відбувається, коли тиск дорівнює 5 тис. МПа, і на глибині в пару сотень кілометрів. Так утворюється кубічна кристалічна решітка. Після ряду вибухів, які супроводжують утворення кімберлітових трубок, вони виносяться на поверхню землі. 1/5 з кімберлітових трубок містить алмази.

Також цей мінерал трапляється в деяких видах гранатових гнейсів і в деяких видах глибинних порід. Ще вони зустрічаються в метеоритах і метеоритних кратерах, але це мелкокристаллические алмази. Наймолодші родовища цих каменів існують не менше половини сотні мільйонів років.

Багато характеристики діамантів залежать від домішок. Кількість подібних включень невелика, але зате саме кремній, азот і залізо з бором впливають на те, яким буде камінь. Так, на його прозорість і здатність світитися під рентгенівським випромінюванням і іншими видами світла впливає кількість азоту. Так що чим більше азоту в мінералі, тим він гарніше. А ще результати деяких досліджень довели, що кристалізуються ці мінерали під дією карбонату кальцію. Блакитні діаманти виходять завдяки домішкам бору, а рожеві діаманти - завдяки деформації в кристалічній решітці. До речі, один карат діаманту дорівнює одній п'ятій частині грама.

Лікувальні властивості діамантів

Такий непростий мінерал не може не мати лікувальних властивостей. Вперше про лікувальні властивості цього мінералу було згадано в трактаті під назвою «Скрижалі тибетських лам», а в такій же старої китайської книзі «Сан-хей-Дін». Літотерапевт стверджують, що цей камінь лікує душу, точніше, психіку:

  • фобії;
  • нервові розлади;
  • депресії;
  • нервові зриви;
  • алкоголізм;
  • наркоманію;
  • склероз;
  • безсоння;
  • шизофренію.

Також вважається, що це непогане жарознижуючий засіб, рятує він від шлункових болів і навіть нейтралізує отрути. Допомагає алмаз побороти запалення легенів, бронхіти, всілякі інфекції, гепатит, хвороби суглобів і передміхурової залози. Ще він допомагає позбутися від ниркових каменів і недуг шкіри, його тонка і потужна енергія може підживити і серце, і мозок, і нервову систему. Аюрведическая медицина вважає його омолоджує каменем, а зелені алмази називають лікарями від жіночих хвороб - це оберіг материнства, який дозволяє без проблем завагітніти, виносити і народити. І рожеві діаманти, і безбарвні діаманти, і блакитні діаманти покращують метаболізм і знімають втому. Та й сучасні вчені його цінують, вважаючи, що ті, хто носить діаманти, ніколи не будуть страждати судинними захворюваннями. До речі, його істинним кольором, тобто енергетичним випромінюванням, є синій, і через це його використовують в кольоротерапії.

Магічні властивості діамантів

Його вважають одночасно сильним і шкідливим каменем. Але шкідливим він може бути якщо з ним грубо звертаються або ж якщо людина занадто злий: камінь може «образитися». А ще цей мінерал підсилює властивості інших каменів. Він може символізувати найрізноманітніші якості:

  • твердість;
  • досконалість;
  • невинність;
  • хоробрість;
  • влада;
  • непереможність.

Блакитні діаманти також є символами відданості, а рожеві символізують жіночність.

Алмаз дарує власникові твердість духу, рішучість і сміливість, робить міцнішими енергетичні центри, рятує від пристріту, дарує удачу, робить людину контактним і більш оптимістичним, розкриває все найсильніші сторони особистості. Але його дарують, а не самостійно набувають. В Азії вважається, що якщо ви купили діамант самі собі, то він повинен чекати свого часу, тобто не вдягатися цілих сім років. Якщо камінь був вкрадений або його попередній власник був убитий, то мінерал не принесе щастя, а якщо на ньому є тріщини, то і поготів. Люди середніх століть алмаз носили як талісман в подорожах і на полювання (щоб ніхто не напав). Китайці вважають, що цей камінь - чисте джерело Яньському енергії, а індуси асоціюють його з чакрою Сахасрара, яка пов'язує нас з космосом і вищими силами. Ось тільки вся його сила може проявитися лише тоді, коли носить його людина, що володіє чистою душею.

Талісмани і амулети

Американські індіанці на щастя посипали голову новонародженої дитини діамантовою крихтою. Це був свого роду талісман. Та й знаменитий камінь «Зірка Південної Африки», який важить 83 карата, викупили у шамана, який черпав від нього свою силу і застосовував в обрядах і заклинаннях.

Сьогодні в якості амулета цей мінерал носять на лівій руці (як кільце на безіменному пальці). Можна носити їх і як сережки або ж кулон, щоб камінь торкався до шкіри. Але для того щоб він давав підтримку, потрібно мати чисті помисли.

Колір як одна з характеристик діаманта

Колір є однією з основних характеристик діаманта, адже вкрай рідко вони бувають безбарвними - найчастіше у них є відтінок, що залежить від того, які домішки в ньому є: це може бути і згаданий вже азот, і цинк, і бор, і мідь, і титан, і залізо, і нікель, і багато інших хімічні елементи. Ці камені можуть бути сірими, чорними, коричневими, жовтими, червоними і рожевими, помаранчевими, зеленими, блакитними.

градація кольорів

  • блакитно-білий, він же ятер;
  • блакитно-білий і абсолютно прозорий - рівер;
  • не такий прозорий, але чисто білий (топ віссельтон);
  • віссельтон - просто білий;
  • топ Крістл - ледь помітний жовтуватий відтінок;
  • Крістл - відтінок жовтого тут більш помітний;
  • верп лайт - невеликий відтінок коричневого;
  • топ кейп - трохи жовтуватий;
  • кейп -трохи жовтизни;
  • світло-жовтий, він же лайт Єллоу;
  • світло-коричневий (лайт браун);
  • просто жовтий (Єллоу).

Втім, існують і інші характеристики діамантів за кольором.

блакитний діамант

Про нього потрібно поговорити окремо, адже це рідкісний вид. Відтінки можуть бути різні: з зеленуватим відливом (якщо є домішка азоту), фіолетовим, сірим. Іноді блакитними можуть бути штучні діаманти, точніше, оброблені за допомогою радіації. У звичайних магазинах можна зустріти в основному саме такі камені.

рожевий діамант

Теж трапляється вкрай рідко: один зі ста тисяч алмазів має такий колір. Всього існує близько 20 відтінків рожевого для цього каменю. Бувають вони пурпурно-рожевими (РР), просто рожевими (Р), рожеві з відтінком коричневого (ВР) і відтінки рожевого шампанського (РС). Також існує класифікація діамантів цього кольору по інтенсивності.

огранювання

Ще одна характеристика діамантів, яка важлива. Огранювання діамантів - це те, що наділяє його блиском і «грою». Вона залежить від вихідної форми самого кристала, і завдання огранщика - зберегти якомога більше каменю при роботі. Огранювання діамантів буває:

  • класична кругла (тут кількість граней стандартне - 57);
  • овальна;
  • принцеса;
  • груша (з гострим кутом);
  • маркіза (формою нагадує око) і багато інших.

Також кругле ограновування нерідко ділять на групи А і В. А- це ідеальні пропорції і квадрати, які перетинаються, утворюючи при цьому майданчик, тобто найбільшу його грань. При огранювання групи В камені можуть бути розтягнутими по діаметру або висоті, а також мати погану симетрію. Втім, на якість діамантів це може і не впливати зовсім. Бувають і інші варіанти обробки алмазу, що залежать від його розмірів, наприклад, спрощена (для тих, що поменше), королівська, high-light cut, і велична (для тих, що побільше).

Як відрізнити підробку

Перед тим, як вибрати діамант, потрібно вивести на чисту воду підробку. Для цього можна запросити його сертифікат. Можна ще поконтактувати з оцінювачем, геммологи або ювеліром. Але головний документ, який відповідає за якість діамантів, - це все-таки сертифікат, який гарантує, що ви купили справжній камінь, навіть якщо зробили це в інтернеті. Найвідоміші види сертифікатів - це GIA, PGGL, AGSL і LGP. Також його може видати незалежний оцінювач, який працює в організації професіоналів.

Але перед тим як вибрати діамант, можна перевірити його навіть не відходячи від каси. Способів вистачає.

  1. Так, можна на нього просто дихнути: справжній ніколи не запітніє, адже він уміє розсіювати тепло. А ось на підробці може утворитися конденсат.
  2. Ще варто оцінити установку і оправу. Справжню коштовність навряд чи «упакують» в дешевий метал, тому зверніть увагу на те, що написано у кільця або сережки на внутрішній частині. Там повинно бути клеймо. Якщо ви прочитає на ньому Plat або PT, то це платина. Добрими знаками є такі позначення, як 18K, 10K і 14K, а також тавро з пробою. Якщо на виробі стоїть клеймо CZ, то це фианит .
  3. Можна розглянути його за допомогою ювелірної лупи. Штучні діаманти дефектів зазвичай не мають: вони занадто рівні і не мають вкраплень і навіть незначних змін кольору.
  4. Подивіться на те, як переломлює світло камінь. Можна перевернути його і поставити на газету верхньої стороною. Вийшло прочитати текст? Це підробка. Можна перевірити його і за допомогою точки. Її малюють на білому папері і мають у своєму розпорядженні над нею камінчик. На точку дивляться зверху вниз. Якщо бачите колоподібні образи, то це підробка.
  5. Можна кинути його в склянку. Справжні алмази досить щільні, тому тонуть, а ось підробка так і буде плавати посередині.

А ще не забудьте зібрати максимум інформації про магазин, наприклад, думки клієнтів, які купували тут коштовності.

штучні діаманти

Назва це неправильне, адже вони цілком собі уявляють з себе вуглецеву сітку. Доречніше таку назву, як синтетичний алмаз. У ювелірній справі вони використовуються досить рідко. Але і назва «синтетичні» тут не дуже доречно, адже створені вони в лабораторії.

Ці алмази використовують найчастіше в промисловості, а вирощені вони не під впливом геологічних процесів, а за допомогою температури і високого тиску, а також хімічного осадження з пари. У першому випадку синтетичний алмаз носить ім'я HPHT, у другому - CVD. Також для отримання можливе використання синтезу з підривом і обробка ультразвуком графіту.

Догляд за виробами з діамантами

Цей красивий камінь - справжнє диво природи і він унікальний, тому догляд за ним повинен бути регулярним, а ще дбайливим. Як же не дозволити йому втратити блиск або випасти з оправи?

  • Повертаючись додому, обов'язково знімайте виріб. Це кращий спосіб уберегти його від контакту з косметичними засобами, водою, миючими. В іншому випадку прикраса може покритися жиром, який прибрати непросто.
  • Не варто надягати їх в солярій або на пляж. Цей камінь вечірній, вдень він не буде блищати так виразно, та й тепло на нього діє не дуже добре: на гранях через це наростає білий наліт, а прибрати його реально тільки нової огранюванням.
  • Щоб врятувати його від пилу, ховайте в шкатулку, причому краще, якщо буде вона з натурального каменю. Якщо прикрас багато, для кожного можна завести мішечок з оксамиту. Це допоможе попередити подряпини.
  • Бруд і пил можна прибрати мильним розчином, який справляється з брудом навіть всередині візерунка або закріпки. Просто змочіть ганчірку помягче і витріть прикраса. Але краще не використовувати господарське мило, адже воно може позбавити камінь його променистого блиску.
  • Також ці кристали можна чистити спиртом: горілкою або нашатирним. Просто занурюємо в спирт виріб і ваткою прибираємо всі, що на ньому осіло. Ще одне потрібне засіб - денатурат, який подарує сяйво і золоту.
  • Коли чистите алмази, надягайте рукавички з гуми, адже мінерал цей притягує жир, а на руках його зазвичай достатньо.
  • Для більш ґрунтовного і ультразвукової чистки можна і ювеліра навідати. Іноді вона, правда, може бути небезпечною для алмазів.
  • Не потрібно перевіряти діамант на міцність за допомогою биття об тверді поверхні: алмаз хоча і камінь самий твердий, але і крихкий, тому може раптово тріснути або розколотися. Така особливість будь-яких кристалів.
  • Не треба їх і нагрівати. З тієї ж причини. Тому навіть не думайте алмаз кип'ятити для очищення.
  • Не можна чистити камені марганцівкою, содою, йодом, перекисом, оцтом, хлоркою, а також засобами побутової хімії.

Діамант і знаки зодіаку

Астрологи радять носити цей камінь народженим в квітні-березні, тобто Овнам. Сильна енергетика цього мінералу не перекриє сильну енергетику Овнів. Підходить він і представникам інших вогненних знаків - Стрільцям і Левам. А ось не рекомендують їх Рибам. Іноді астрологи радять носити алмази і Козерогам, яким необхідно направляти всю енергетику, яка у них є, в потрібне русло. Камені ці краще купувати на п'ятнадцяті суті по місяцю, а носити можна все життя.

просто факт

Для оцінки діамантів нерідко застосовується правило 4 С:

-Вага (carat);

-Чістота (англ.Clarity);

-Огранка (англ.Cut);

-Colour (колір).

А ще - чим якість каменю вище, тим він виразніше блищить при вечірньому світлі. Камінь це вечірній, і вдень з ним не ходять.

Камінь брілліант- камінь розкоші і багатства

4.3 (85%) 12 votes

Вийшло прочитати текст?
Як же не дозволити йому втратити блиск або випасти з оправи?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com