- Густий грибний соус
- Для грибного соусу нам буде потрібно:
- Тахіни (кунжутний) соус
- Для тахіни (кунжутного) соусу нам буде потрібно:
- Солодкий імбирний соус
- Для імбирного соусу нам знадобиться:
Іноді вони повертаються ... разом з літом, спекою і морем овочів на Помаранчеву кухню повертаються вегетаріанські соуси.
Минулого разу ми не полінувалися і приготували за один раз цілих три вегетаріанських соусу : Томатний, картопляний і сирний. Негоже і зараз собі змінювати і знижувати планку - знову зробимо три в одному. А потім, хто його знає, можливо, з'явиться в майбутньому і продовження соусної епопеї: "Вегетаріанські соуси: Початок" або "Вегетаріанські соуси і чарівний лаваш"? Але це коли-небудь, а поки ...
Як доповнення до вегетаріанським соусів нам знадобляться коржі, вірменські лаваші, дієтичні хлібці і неминучі нарізані овочі - все, що можна змастити соусом або в нього вмочити.
Крім того, у кожного соусу будуть свої інгредієнти ...
Густий грибний соус
містить цибулю
підходить веганам
У мене з минулого року залишалися сушені гриби, тому першим номером нашої програми - грибний соус. Він самий времезатратний з сьогоднішньої трійки, але і самий універсальний - відмінно підходить до гречаної каші, рису, макаронів або веганські картопляного пюре .
Для грибного соусу нам буде потрібно:
- 2 жмені сушених грибів;
- 3 склянки води;
- 1 цибулина;
- 3 ст.л. рослинної олії;
- 1 ст.л. борошна;
- сіль за смаком.
Сушені гриби добре промиваємо і замочуємо у воді аж на 2-3 години. Доведеться потерпіти, переробити купу інших справ, а потім відварити гриби в тій воді, в якій вони замочували.
Поки гриби варяться, ми встигнемо обсмажити дрібно нарізану цибулю в одній столовій ложці рослинного масла.
Відварені гриби відкидаємо на друшляк, але відвар не виливаємо. Він нам знадобиться пізніше. А прямо зараз нам потрібно порізати гриби на шматочки і відправити в сковорідку до цибулі. Додаємо масло, що залишилося і обсмажуємо гриби і цибулю разом.
Додаємо борошно, перемішуємо і вливаємо грибний відвар. Тепер на повільному вогні протягом 12-15 хвилин варимо соус, періодично помішуючи.
У самому кінці варіння солимо наш грибний соус по своєму смаку і все! Перший готовий!
У 100 гр. страви:
Калорійність, ккал Білки, г Жири, г Вуглеводи, г 73 2,4 5,7 3,0
Тахіни (кунжутний) соус
містить часник
підходить веганам
Цей смачний, традиційно подається з фалафель соус багатий на кальцій, практично сироедческій, а тому дуже корисний з будь-якого боку.
Для тахіни (кунжутного) соусу нам буде потрібно:
- 1 стакан кунжутного насіння;
- 100 мл. рослинної олії;
- 1 зубчик часнику;
- сік одного лимона;
- сіль за смаком.
Для тахіни соусу нам буде потрібна дуже холодна вода, тому краще з самого початку подбати про те, щоб пляшечка з водою в холодильнику або навіть в морозилці була. Вода нехай охолоджується, а наша справа за допомогою блендера розтерти кунжут з маслом в однорідну непривабливу сіру масу.
У цю масу додаємо дрібно натертий часник. Віджимаємо сік з лимона і вливаємо його в тахинную пасту - вона на очах починає створаживаться, густіти і світлішати.
Тепер виймаємо з холодильника воду і поступово, повільно вливаємо її в кунжутно-часникову масу, доводячи консистенцію соусу до необхідної нам густоти. Чим холодніше вода, тим світліше буде соус.
Залишилося тільки посолити і готово! Другий вегетаріанський соус ... check!
У 100 гр. страви:
Калорійність, ккал Білки, г Жири, г Вуглеводи, г 421 30,6 193,2 19,6
Солодкий імбирний соус
Останній на сьогодні соус - найлегший, найбільш неординарний - обов'язково сподобається любителям гостро-солодкого смаку. Можна спробувати його і як соус для вегетаріанської піци , Заради нових смакових відчуттів.
Для імбирного соусу нам знадобиться:
- 1 великий солодкий перець;
- 1 лимон;
- 2 ст.л. меду;
- -1 ч.л. меленого імбиру.
Для автентичності краще взяти жовтий солодкий перець, але у мене був тільки червоний, тому і соус вийшов не жовтого кольору, як годиться, а в моїй улюбленій помаранчевої гамі. Але якого б кольору не був перець, з нього потрібно видалити насіння, а все інше подрібнити в блендері або натерти на тертці.
З лимона теж потрібно видалити насіння. А потім натерти на дрібній тертці разом з цедрою. Можна, звичайно, і блендером, але на тертці виходить краще.
Тепер просто змішуємо перетертий перець з перетертим лимоном, а також з медом і імбиром заодно.
На цьому приготування вегетаріанського імбирного соусу закінчилося. Несподівано швидко, але ось так.
У 100 гр. страви:
Калорійність, ккал Білки, г Жири, г Вуглеводи, г 90 1,1 0,0 21,1
Ну ось ми і виконали свою програму на сьогодні. Ай да молодці, саме час підкріпиться коржами з свіжоприготовленими соусами. Смачного!
PS Ті ж, чий апетит коржами з соус не вгамувати, зможуть знайти для себе відповідні рецепти страв і приготувати повноцінний обід або вечерю.
КОСМЕТИКУ, вітаміни І ДЕЯКІ ВЕГЕТАРІАНСЬКІ ПРОДУКТИ Я замовляю В ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИНІ IHERB.COM СКУШТУЙТЕ І ВИ!
А потім, хто його знає, можливо, з'явиться в майбутньому і продовження соусної епопеї: "Вегетаріанські соуси: Початок" або "Вегетаріанські соуси і чарівний лаваш"?