рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Дабка.Стілі східного танца.Dabke.Музика.Костюм.

ДАБК

ДАБК (Dabke; від «ДАБК» - тупання ніг) - стиль танцю, що виконується на узбережжі Середземного моря. ДАБК здійсняться в Лівані, Сирії, Афганістані, Туреччині, Іраку, Курдистану і інших країнах. Існують танці, схожі з ДАБК, реклама, яка народами Греції, Кавказу та Балканського півострова. У Єгипті теж виконують ДАБК, але в якості шоу або бедуїнського варіанту.

У Єгипті теж виконують ДАБК, але в якості шоу або бедуїнського варіанту

Традиційно ДАБК виконувалися на святах, а також при найважливіші події життя: весілля, народження дітей, проводи на війну і зустріч після неї. Ліванська ДАБК вважається найвідомішою в світі. Поговоримо про ліванської дабке.

Поговоримо про ліванської дабке

ДАБК - той вид танцю арабського світу, який має кілька місць походження і всюди танцюється по різному.

Основні ритми ДАБК звучать так "так-дум-дум-дум-так" або "так-дум-так-дум-так"
З'являється старий, у якого в руках дарбука , І кілька чоловіків з різними флейтами . Починає грати музика. Тут же підскакують кілька чоловіків і жінок, беруться за руки, і починають танцювати, інші ляскають в такт танцюючим. До них приєднується жінка з глечиком на голові, конкуруючи з ними. Потім з'являються і чоловіки з мечами, імітуючи в танці бій. Періодично в центр з лінійки виходить танцюючий, щоб показати, наскільки він вправний у цьому танці. Все це - святкування сезону врожаю виноградної лози, який проходить в ліванському селі і по сей день.
Є кілька історій про походження ДАБК. Найпоширеніша з них. Раніше ліванці покривали дахи своїх будинків гілками дерев, перемішані з соломою і брудом. Якщо все це погано утрамбувати, взимку, в сезон дощів могли утворитися тріщини, і бруд починала стікати в будинок. Господар будинку скликав родичів і друзів, для того щоб вони допомогли зробити дах. Вони бралися за руки, формували лінію і топтали ногами всю цю суміш, йдучи по даху. Для більш ритмічних рухів, ну і взагалі щоб процес проходив більш веселіше, ввели музику і спів. Дарбука і міжьуіз (флейта) стали основними інструментами для ДАБК.
Інша історія походження цього танцю, розповідає, що під час правління Османської імперії на території Лівану, жителі в знак протесту, виходили на дороги і топтали їх, щоб зруйнувати, тим самим, перешкодивши турецьким солдатам дістатися до їх притулків.
Ще не менше цікава історія. Ліванські фермери підскакували і топтали землю, для того щоб зробити її більш родючою.
Також є кілька теорій про те, що на походження ДАБК вплинула турецька культура, на яку в свою чергу вплинула циганська. На доказ того наводять приклад однакових пісень. Арабська «Ala Ain Moulayiteen», має турецька циганський аналог «Shashkin».
Це також танець солідарності і спосіб висловити націоналізм. Лідер ДАБК повинен бути схожим на дерево. Гордий, з руками в повітрі, що характеризують зброю, і ногами які топчуть землю, так підкреслюючи свій зв'язок з нею. Значення ДАБК на арабській мові - «тупання ніг». Тупання, так само як стрибок і удар ногою, є кроками, які характеризують ДАБК в унікальній манері. Лідеру, який зветься «рас», що означає «голова», дозволяється імпровізувати в танці, і він або вона також обертає носову хустку або низку намистин, відомих як масбха (подібний вервиці), в той час як інша частина танцюристів тримає ритм. У танці також використовуються вокал, щоб показати енергію і акцентувати ритм. Надалі до танцюючих приєднався і табліст, людина, яка пританцьовує разом з з усіма, але при цьому ще й б'є у великий барабан, який має назву - табл.
Найпоширеніші стилі ДАБК в Лівані це - Badawiyye, Baalbakiyye, Houwara, Dalouna. Всі стилі походять від пісень з аналогічними назвами, під які виконувалися ДАБК. Крім того, є ще один старий стиль під назвою «Askarieh». У цьому стилі виконуються досить важкі кроки, і не всякий міг його станцювати. Цей стиль виконувався в середину 50-их років, в областях - Besharre, Hermel, Akkar і Bekaa. Також існує ДАБК Hayzrani. Це танець з палицями, що символізує боротьбу.


Костюми для ДАБК


Костюм для ДАБК дійшов до нас в первозданному вигляді. Використовуються національні кольори країни - червоний і зелений. Чоловіки танцюють в широких шароварах - шіруель, сорочці і жилеті. На голову одягається червона шапочка - тарбуш або хустку. Костюми прикрашаються власною символікою. Нерідко на костюмі вишиваються хрести, показуючи цим свою релігійну приналежність. Жіночий костюм досить різноманітний, на відміну від чоловічого. Це може бути і спідниця, і шаровари, і довгий халат. Блузка і жилетка, або каптан середньої або нижче середньої довжини. Хустка який пов'язується на голову - це напевно єдиний обов'язковий атрибут в жіночому костюмі. На рукава також можуть пришивати маленькі хусточки. Також існує щось на кшталт пояса, але в кожному селі, свій варіант костюма. Чоловіки танцюють в чоботях, а жінки в туфлях на маленькому каблучку, що краще притупували.
Чоловіки на відміну від жінок, танцюють більш розмашисто і різко. Стрибки довші і високі. У той час коли жінки роблять все більш щільно, присадкуватий і скромніше. Є деякі рухи, які жінки взагалі не роблять, вони в цей час, стоячи осторонь, підтанцьовці, коли чоловіки солістами цими рухами.


сучасна ДАБК


На сьогоднішній день виповнюється більш-менш гібрид всіх сільських варіантів, який і був сформульований перед своїми братами Рахбані для фестивалів. ДАБК вчать з дитинства, і танцюють в кожній родині, збираючись, наприклад, навколо столу з ліванської mazza (різноманітні ліванські закуски), Аракі або вином. Танець зазнав змін і став більш живим і різноманітним. Ліванські ДАБК можуть виконуватися окремо і чоловіками, і жінками, і обома разом. Його танцюють як на весіллях та інших значимі події, так і без приводу, просто, коли гарний настрій. Цей танець живе всередині самих ліванців. Напевно, немає більше народу на землі, який би так любив свою національну музику і свій національний танець ДАБК.

Автор статті: Валерія Дабул

джерело


Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com