рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Вишивка хрестом для початківців: матеріали та інструменти

  1. Канва для вишивки хрестом
  2. Нитки муліне
  3. Голки для вишивання
  4. Ножиці
  5. кравецькі ножиці
  6. Аксесуари для ножиці
  7. П'яльця для вишивання
  8. Маркери для розмітки
  9. зникаючий маркер
  10. Змиваний маркер
  11. незмивний маркер
  12. Схема вишивки хрестом
  13. лампа
  14. наперсток
  15. Організатор для вишивки

Вишивка хрестом для початківців рукодільниць може здатися складною, але варто тільки трохи розібратися і ось вже хочеться скоріше зробити заповітні хрестики! Вишивка хрестом хороша тим, що не вимагає придбання великої кількості складних інструментів або важкодоступних матеріалів.

Вишивка хрестом хороша тим, що не вимагає придбання великої кількості складних інструментів або важкодоступних матеріалів

Арсенал починаючої вишивальниці складається з канви, ниток, голок, ножиць, пялец, маркерів для розмітки і, звичайно, схеми вишивки. Ми з задоволенням розповімо вам про все докладніше!

Канва для вишивки хрестом

Найпопулярніша канва для вишивання - це канва «Аїда», вона підходить для багатьох видів вишивки. Канва «Аїда» - це тканина з йдуть блоками «дірочками». Блоки утворюються шляхом переплетення декількох ниток. Така тканина спеціально створена для легкого рахунку хрестиків і для спрощення процесу вишивки.

Вишивка хрестом на канві Аїда 14

Канві присвоюється номер в залежності від того, скільки хрестиків доводиться на дюйм вишивки. Найпопулярніша канва - з номером 14, вона так і називається - Аїда 14. Запам'ятайте цю назву, щоб без праці пояснити продавцеві в магазині, яку саме канву ви хочете придбати.

Крім канви Аіда, існує ще канва з рівномірним переплетенням. Вона підходить для лічильної вишивки, до якої відноситься і вишивка хрестом. До речі кажучи, досвідчені вишивальниці воліють вишивати саме на равномерке (саме так в словнику вишивальниці називають канву рівномірного переплетення ). Полотно, яким, по суті, є така канва, може служити фоном для вишитого візерунка. При роботі з такою канвою важливо брати до уваги щільність тканини, тобто, скільки ниток або осередків доводиться на 2,5 сантиметра. Чим більше ниток, тим менше буде хрестик.

Вишивка хрестом на канві рівномірного плетіння

Популярна серед майстринь і тканину для вишивки з уже нанесеним на неї малюнком. Процес вишивки по нанесеному на тканину узору стає простіше і швидше. Вишивати по тканини з малюнком може будь-яка людина, навіть той, хто ніколи не брав в руки голку. Широкий вибір тканин з нанесеними малюнками дозволяє підібрати підходящий сюжет і вишити його хрестом або бісером.

Широкий вибір тканин з нанесеними малюнками дозволяє підібрати підходящий сюжет і вишити його хрестом або бісером

Канва з нанесеним малюнком

Нитки муліне

Традиційно для вишивки хрестом використовують нитки муліне. Магазини пропонують широкий вибір ниток муліне таких відомих виробників як Гамма, DMC, Anchor, Madeira, ПНК імені Кірова та інших.

Бавовняні нитки муліне DMC

Найчастіше для вишивки хрестом використовують тонкі бавовняні нитки, зібрані по шість штук в пасмі. Ці нитки дуже легко розділяються. Для того, щоб вишивка стала святковою, можна розбавити звичайні нитки шовковими або металізованими.

Для того, щоб вишивка стала святковою, можна розбавити звичайні нитки шовковими або металізованими

Металізовані нитки муліне DMC

Використовують для вишивки і тонкі вовняні нитки в два складання. Ними можна вишивати і по равномерке, і по Аїді.

Іноді використовують і кручені нитки - перловий бавовна, ірис.

Голки для вишивання

Голки для вишивання бувають різними, і майстриня вибирає голки, які підходять саме для її виду вишивки, а точніше канви. У будь-якому випадку вушко голки має бути такого розміру, щоб нитка легко в нього проходила, що не Мохро і не рвалася.

Розмір голки від 1 до 10 говорить про те, що така голка підходить для вишивання вовняними нитками. Це гострі голки середньої довжини з великими вушками.

Для більш товстих ниток краще взяти голки розмірів від 13 до 26. Ці гострі голки довші і товсті.

Так звані килимові голки мають тупі кінчики і підходять для вишивання по канві або тканини з рівномірним плетінням. Завдяки округлому кінчику вони не можуть розщепити нитку канви або тканини для вишивки.

Голки для вишивки хрестом різних фірм-виробників

Будь-умільці не зайвим буде придбати невеликі круглі магніти (на них можна залишати голки і не боятися, що вони загубляться) або зшити игольниц своїми руками .

Ножиці

Ножиці-цапелькі

Вишивальниці обов'язково потрібні ножиці, причому не одні. Ножиці повинні бути маленькі і з гострими кінчиками - ними відрізають муліне. Найзручніші ножиці для цих цілей випускають під назвою storkscissors (слово stork перекладається як «лелека», а scissors - ножиці), але в Росії їх називають «Цапелька». Ножиці цапелькі ідеально підходять для обрізання ниток. Крім своєї основної функції вони є витонченим аксесуаром. Їх ручки зазвичай прикрашають орнаментами у вигляді рослин, птахів чи квітів. Існують цапелькі спеціально для лівшів.

Здавалося б, для такої роботи можна було б використовувати і звичайні манікюрні ножиці, адже вони схожі з Цапелька, але, по-перше, цапелькі все-таки зручніше, а по-друге, для тонкої роботи з нитками і тканиною краще користуватися ножицями, якими ніхто не ріже інші поверхні.

кравецькі ножиці

Другі ножиці - кравецькі - використовуються для розкроювання канви або тканини.

Можна завести ще одні ножиці - для обрізання металізованих ниток. Такі нитки більш жорсткі, вони швидше зашкодять тонкі ножиці-цапелькі, тому краще для цієї мети мати ножиці, які можна без жалю замінити.

Ні в якому разі не можна різати папір ножицями, призначеними для роботи з тканиною або нитками. Навіть найякісніші та гострі ножиці від цього затупятся.

Аксесуари для ножиці

Ножиці - досить небезпечний інструмент, тому не зайвим буде придбання захисних ковпачків, призначених для гострих кінчиків. Такий захист потрібна не тільки рукам майстрині, а й робочого місця і самої вишивки.

Чохли та маячки для ножиць, прикрашені вишивкою хрестом

Ножиць властиво губитися в купі ниток. Щоб швидко їх виявити, до ножиць прив'язують маячок. Це невелика подушечка, як правило, прикрашена вишивкою. Такі маячки в рукодільної середовищі прийнято дарувати на пам'ять.

П'яльця для вишивання

П'яльця не є необхідним інструментом для вишивки. Хтось не може виконувати роботу на п'яльцях, а хтось навпаки - не уявляє, як можна вишивати без п'ялець.

П'яльця дозволяють натягнути тканину і за рахунок цього виконати роботу акуратніше, проте при натягу важливо не допускати деформації тканини або канви.

П'яльця дозволяють натягнути тканину і за рахунок цього виконати роботу акуратніше, проте при натягу важливо не допускати деформації тканини або канви

П'яльця для вишивання - це два обруча різних розмірів. Внутрішній обруч суцільний, а зовнішній - роз'ємний, забезпечений гвинтом або іншим пристосуванням для регулювання розміру обруча. Розмір зовнішнього обруча залежить від товщини канви або тканини, на якій виконується вишивка. П'яльця можуть бути металевими, дерев'яними або пластиковими, вибір матеріалу залежить виключно від уподобань майстрині.

П'яльця можуть бути і прямокутними і являти собою рамку, що складається з валиків і бічних брусків. Тканина закріплюється і натягується між валиками. П'яльця у вигляді рамки використовують для виконання великих робіт, особливо зручні вони для вишивок з великою довжиною полотна.

Маркери для розмітки

Оволодіння мистецтвом вишивки хрестом для початківців - не легка справа. Вважати хрестики і переносити візерунок на канву може виявитися стомлюючим заняттям. На допомогу прийдуть маркери, якими можна розмічати тканину при підготовці і під час виконання вишивки.

Розмітка маркером канви рівномірного плетіння

Розмітка маркером канви Аіда

зникаючий маркер

Такий маркер хороший тим, що його слід через кілька днів після нанесення сам зникає. Користуватися таким маркером зручно для розмітки невеликої ділянки вишивки і порівняння його зі схемою.

Змиваний маркер

Такий маркер зазвичай використовують при розмітці канви для вишивки на квадрати. Слід маркера не зникне сам по собі, такий маркер змивається холодною водою.

Змиті маркери випускають для світлої і темної канви. Вони відрізняються способом застосування. Тканина, розмічену маркером для світлої канви, не можна нагрівати, інакше слід буде неможливо видалити. Для таких маркерів випускають спеціальні гумки, які видаляють слід маркера простою водою. А ось білий слід, який залишає маркером для темної канви, можна не тільки змити водою, а й звести нагрітою праскою.

незмивний маркер

Такий маркер використовується не для розмітки основи, а для зафарбовування канви, що просвічує крізь вишивку. Умільці наносять ними останні штрихи на готову вишивку. Купити подібні маркери можна в магазинах іграшок. Як правило, вони представлені в широкому асортименті, і завжди можна підібрати потрібний відтінок. Такі маркери витримують прання, кип'ятіння, застосування відбілювача містить хлор, і вплив гарячої праски.

Схема вишивки хрестом

Найчастіше для вишивки хрестом використовують вже готові схеми. Їх можна придбати разом з необхідними для вишивки нитками в магазині рукоділля. Невеликі безкоштовні схеми вишивки хрестиком можна знайти навіть на сайті виробників. Вони призначені для знайомства з фірмою, що виробляє нитки для вишивки або набори для вишивання. Такі маленькі схемки дуже зручні для початківців вишивальниць.

Кольорова символьна схема вишивки хрестиком

Схема являє собою розбитий на дрібні клітини аркуш паперу. У кожній клітині проставлений значок, що означає колір ниток. Клітка відповідає хрестику. Схеми можуть бути чорно-білими або кольоровими.

Схему обов'язково супроводжує ключ, в якому наводиться відповідність значків схеми квітам ниток. Крім кольору в ключі може бути зазначено кількість складань нитки. Схема з ключем може містити інструкцію по виконанню окремих хрестиків і всієї роботи.

Ключ до схеми вишивки хрестом

лампа

Правильне освітлення дуже важливо для рукодільниці, адже воно заставу акуратності виконання роботи, а також гарного самопочуття і настрою майстрині. Лампа може бути спеціальної, купленої в магазині товарів для рукоділля. Зазвичай такі світильники продаються разом з лупою. Втім, лампа може бути і самої звичайної. Головне, щоб вона досить висвітлювала робоче місце.

наперсток

У наш час мало хто користується наперстки, але деякі умільці використовують його для захисту пальців або проштовхування голки. Наперсток може бути зроблений з металу або пластмаси. Головне, щоб він добре надягав на середній палець.

Організатор для вишивки

Для зберігання всіх матеріалів та інструментів відмінно підходить сумка-органайзер, яка не тільки дозволить тримати все для вишивки в одному місці, а й здатна захистити вишивку від впливу негативних факторів (наприклад, води, різних плям або домашніх тварин).

У записнику є кишеньки для вишивальних приладдя - голок для вишивки, ножиць, маркерів для тканини. Є навіть спеціальні файли для зберігання муліне, намотаних на кісточки.

Органайзери зазвичай роблять з жорстким каркасом, щоб зберігається в такій сумці вишивка і схема не пом'ялися.

Широкий асортимент органайзеров представлений в магазинах рукоділля, проте багато майстрині роблять їх своїми руками відповідно до свого бажаннями і уявленнями про ідеальну сумці-органайзере.

Сподіваємося, що розповівши про основні матеріалах і інструментах, ми змогли відкрити для початківців дверцята в світ вишивки хрестом!

Сподіваємося, що розповівши про основні матеріалах і інструментах, ми змогли відкрити для початківців дверцята в світ вишивки хрестом

Щиро вітаємо!
«Хрестик» поганого не порадить! :)

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com