рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Вишивка хрестиком

Вступ

Вишивання хрестом - один з найпоширеніших видів народного мистецтва. Історія виникнення вишивки хрестом сягає далеко в глиб століть, коли з'явився перший стібок, зроблений первісними людьми при скріпленні шкури убитого мамонта. Матеріалом для вишивки хрестом служили жили тварин, нитки льону, бавовни, конопель, шовку, вовни, а так само застосовували натуральний волосся.

Пишні орнаменти для вишивки хрестом в різних країнах придбали національні особливості. На білої лляної тканини вишивали переважно нитками червоного кольору - кольору життя, яким приписувалася сила, що захищає від злих духів. Зростання популярності і виразності вишивки хрестом триває і в наші дні. Здається, що девізом цього мистецтва для всіх епох стала цитата Гете: «Успадковувати гідний тільки той, хто може до життя прикласти спадок.»

Вишивання хрестом - нескладне рукоділля, яким, проте, можна «захворіти» на все життя. Цей вид вишивки прекрасно підходить для опрацювання дрібних деталей з численними кольоровими переходами, а здалеку виглядає майже як живопис. Можна стати володарем унікальної копії полотна знаменитого художника, оволодівши мистецтвом перетворення безцінного шедевра світового живопису в вишиту хрестом картину.

Вишивка хрестом - це один з найдавніших видів рукоділля, яким захоплено безліч чоловіків і жінок по всьому світу. І це не дивно, адже, все, що треба для вишивання - це терпіння, терпіння і ще раз терпіння.

Вишивці, як і будь-якої творчої діяльності, потрібно віддаватися сповна! Їй потрібно приділяти багато вільного часу, необхідно налаштувати себе на гарний настрій і сприймати свою роботу як корисний і вишуканий працю.

Прагнення створювати прекрасні творіння своїми руками, було, є і буде! Той, хто захоплений вишиванням, знає, чому він так любить це заняття - вся справа в процесі творення, коли на очах відбувається народження краси, і в почутті задоволення і радості, що відбувається з закінчення роботи. Адже вишивання - це той вид рукоділля, який створюється на багато років, роблячи теплим і затишним ваш будинок, радуючи і залучаючи інтерес оточуючих.

Цілі моєї роботи:

Довести: ручна вишивка - це економічно вигідне, екологічно безпечне, самодісціплінірующее заняття.

розвинути творчий потенціал моєї особистості;

навчитися планувати діяльність - час, ресурси;

вміти вибирати краще рішення;

оцінювати результат своєї діяльності;

вчитися виступати перед аудиторією;

Завдання проекту:

вивчити історію появи вишивки;

зацікавити дорослих і дітей заняттями вишивкою;

навчитися строго розподіляти робочий день на час роботи і відпочинку;

переконатися, що роботи, виконані власними руками, економічно вигідні;

переконатися в екологічній безпеці отриманого вироби

З історії вишивки

Найдавніші вишивки, що збереглися до наших днів, датуються вченими VI-V століттями до н.е. Створені вони були на території Стародавнього Китаю. Основою для вишивки послужили шовкові тканини. Малюнок виконувався волосом, шовком-сирцем, золотими і срібними нитками. Вишивальне мистецтво Стародавнього Китаю справила величезний вплив на рукоділля Японії, Росії та інших країн.

Перші тканини, які були придатні для вишивки, робили з вовни. Але пальму першості зайняла лляна тканина, яка відрізнялася білизною і придатною структурою. Її батьківщиною є Стародавня Індія.

За часів Середньовіччя вишивка з'явилася в Візантії. Звідти через Італію вона поширилася на Північ і Захід Європи. Саме тоді стали застосовувати і до теперішнього часу використовуються малюнки старонімецького вишивки по льону. Пізніше цей вид рукоділля стали називати «вишивка хрестом.

Особливою популярністю вишивка хрестом досягла в Західній Європі в XVI столітті. Це був період популярності церкви, і вишивали найчастіше ікони, біблійні сцени і тексти молитов. Візерунки строго підпорядковувалися «квадратному» малюнку тканини льняного переплетення.

У ХVII-м і XVIII-му століттях відбулося збагачення вишитих виробів рослинними і квітковими деталями.

Вишивка широко використовували і на Сході. Там вишивали найчастіше квіти і використовували величезну кількість кольорових ниток. Вишивки Ірану та Індії відрізнялися безліччю рослинних мотивів, зображенням різних птахів. Вишивки Візантії відрізнялися красою шовкового шиття і різноманітними візерунками.

У Росії вишивка хрестом має давню історію. Хрест завжди розглядався русичами як оберіг, який здатний захистити від нечистої сили, лихого ока і інших напастей.

Вишивкою на Русі прикрашали взуття, одяг, житло, кінську збрую, предмети побуту. Мотиви, які використовуються вишивальницями, були різноманітні. Найчастіше можна зустріти зображення людської фігури з піднятими вгору руками, священного дерева, символічних райських птахів і казкових тварин.

Найкраще збереглися вироби XIX століття. В ті часи вишивка хрестом поділялась на селянську (народну) і міську. Народна вишивка була пов'язана зі звичаями російського селянства, а міська вишивка хрестом відчувала на собі вплив західної моди і не мала міцних традицій.

До 13-15 років селянські дівчатка повинні були підготувати собі придане. Це були вишиті скатертини, рушники, головні убори. Перед весіллям влаштовували публічний показ приданого як свідчення майстерності нареченої.

На території Росії археологами виявлені фрагменти одягу, вишитій золотими нитками. Ці знахідки відносяться до IX-XII століть. Значить, вишивка хрестом існувала і розвивалася в епоху Київської Русі. З язичницьких часів вишивальниці створювали в своїх вишивках хрестом сцени побутового життя. Вишивкою прикрашали простирадла, весільні та святкові сорочки, рушники, штори, полотняні сарафани, хустки. Пізніше, в християнські часи, на Русі з'явився звичай прикрашати вишитими рушниками ікони дзеркала і вікна.

Вишивка в дизайні інтер'єру

Якщо взяти всі способи оформлення інтер'єру, то вишивка вважається найелегантнішою, витонченою роботою. З давніх-давен панно і серветки, скатертини, рушники вважалися фамільними оберегами. Вироби, прикрашені кропіткою роботою господині будинку, передавалися у спадок, їх зберігали як дорогоцінну реліквію. Вишивка прикрашала найдорожчі людині вироби - дитячі одеялка, сорочки, подушки, для дорослі, вишиті сорочки, білизна, нерідко навіть верхній одяг, а для будинку - скатертини, рушники, рушники для прикраси ікон і домашніх меблів.

В даний час люди почали приділяти більше уваги дизайну інтер'єру, прагнення до індивідуалізму стало модним, в результаті інтер'єр стає більш розкішним і красивим. У гонитві за бажанням зробити свій будинок затишним, комфортним, максимально «особистим» », теплим, люди знову почали вдаватися до виготовлення аксесуарів для дому своїми руками. Цю ідею підхопили декоратори і дизайнери. Для людей стало важливим, щоб будинок виглядав не просто як «будинок», а як місце проживання, відпочинку. З огляду на сучасну моду на простоту ліній, витончені аксесуари, вишивка, виконана руками господинь, вигідно підкреслила індивідуальність будинку, її мешканців.

Сьогодні, здається, неможливо уявити собі інтер'єр квартири, в якому вишивка виглядала б дивно.

При вишиванні для прикраси інтер'єру варто враховувати кілька важливих моментів:

призначення роботи,

загальний стиль кімнати,

вигляд будинку в цілому.

Тільки лише відповівши на ці три питання можна братися за роботу або ж робити замовлення у досвідчених майстринь. Від вашого рішення буде залежати вибір схем, квітів, розміру вишивки, а значить і загальний вигляд, гармонійність інтер'єру.

ідея проекту

Вишиті картини - це один з тих елементів декору інтер'єру, які ніколи не вийдуть з моди. Вишитими картинами і панно прикрашали свої будинки ще наші бабусі і прабабусі. Проте, гарні вишиті натюрморти, пейзажі, портрети та ікони здатні перетворити й прикрасити самий сучасний інтер'єр. Картини ручної роботи - це завжди неповторно і оригінально, вони привертають увагу і справляють незабутнє враження на гостей.

Такі картини цінні ще й тим, що вони несуть не тільки зовнішню красу, а й набагато більше - тепло умілих рук, любов, позитивну теплу енергетику. Тому інтер'єр, в якому є вишиті картини, стає таким теплим, домашнім.

Картини можна вишивати різними матеріалами: кольоровими нитками (хрестиком, гладдю і т.д.), атласними та шовковими стрічками, бісером. На сьогодні найпопулярнішими є об'ємні картини, вишиті стрічками, а також вишивка хрестиком.

Завдяки сучасним технологіям, можна розробити індивідуальну схему вишивки буквально під будь-яку вподобану зображення або фотографію. Багатий вибір ниток, стрічок і самих тканин для вишивки роблять процес створення картин ще цікавіше, а результат - набагато красивіше.

Вишитими картинами можна прикрасити будь-яку кімнату в квартирі - кухню, вітальню, спальню і навіть дитячу. Головне, щоб картина (і рама, і малюнок) гармонійно вписалася в стиль інтер'єру і за кольором, і за тематикою. Для кухні підійде вишита картина-натюрморт, з апетитними фруктами і красивими вазами. Для вітальні можна вишити чийсь портрет або мальовничий пейзаж в таких тонах, які підійдуть під колірне рішення кімнати. У дитячій кімнаті теж знайдеться місце для яскравою і барвистою вишитій картини із зображенням казкових персонажів або забавних звіряток.

Вішати вишиті картини потрібно приблизно на рівні очей людини, щоб була можливість оцінити всю красу цієї ручної роботи. Якщо вишитих картин в будинку багато, то ті, що розміром побільше, потрібно розмістити на стіні трохи вище, а маленькі - нижче.

Технологія виконання вишивки хрестом

На початку роботи необхідно дізнатися все про тканини, на якій буде виконуватися вишивка хрестом. Необхідно перевірити, чи не сиплеться вона. Якість тканини прямо залежить від її вартості, тому кожна рукодільниця купує ту, яку дозволяє її бюджет.

Зараз з'явилося безліч ниток, наприклад, нитки з люрексом або вручну пофарбовані муліне. Це може стати в нагоді при виборі кольору малюнка. Необхідно знати, що деякі нитки, наприклад шовк, не слід змочувати перед вишиванням.

Для вишивки хрестом використовується гобеленові голки, які мають закруглений кінець і велике вушко. Завдяки цьому тканина не проколює, а розсовує волокна тканини. Голка повинна бути досить велика для того, щоб переміщати нитка крізь тканину можна було з мінімальним зусиллям. Це зменшує тертя, знос полотна і муліне. На вибір товщини голки також впливає товщина ниток, а також число кількість волокон.

Тканини і нитки для вишивки вибирають в залежності від призначення майбутнього виробу, характеру візерунка і способу його виконання.

Хрестом вишивають по тканинах, на яких чітко видно нитки основи. Один стібок хрестом повинен повністю заповнювати один маленький квадратик тканини. Тому хрестом вишивають на полотнах, витканих на основі квадрата, тобто на полотнах, де нитки основи і качка розташовані під прямим кутом один до одного і де ці нитки однакової товщини. Найкраще в якості тканини для лічильної вишивки використовувати полотна на зразок лляних.

Для виконання вишивки застосовуються лляні та бавовняні Мерсерізованний нитки і муліне різних кольорів. Муліне має міцну забарвлення, блиск і необхідну міцність. Придатні також вовняні, штапельні, шовкові, синтетичні нитки (кашмілон, лавсан, капрон), ірис, бавовняний і вовняний гарус. Моток муліне розкривають і розрізають в тому місці, де знаходиться вузлик. Моток складається з 14 пасм, в кожній з яких 6 тонких ниточок.

Вишивку хрестом слід починати з центру. Складіть тканину навпіл - так ви знайдете середину. Уважно подивіться на мотив і спробуйте визначити найкраще місце для початку.

Необхідно пам'ятайте, що при вишивці хрестом, все стібки повинні бути зроблені в одному і тому ж напрямку. Вони можуть бути в зворотному напрямку лише в одному випадку - для досягнення якогось зорового ефекту. Це бажано робити тим, хто добре опанував техніку вишивки хрестом.

Акуратне і надійне закріплення нитки - це основа вишивки. Це краса вивороту і довговічність вишивки. Погано закріплені кінчики ниток вилізуть при першому ж пранні. Є прості (навіть десь банальні) вимоги до цього важливого аспекту вишивання:

 ніяких вузлів;

 намагатися не ховати кінчики темних ниток під стібки, виконані світлими нитками. Іноді, правда, це вимога виконати неможливо, наприклад, одиничний темний стібок очі на світлому обличчі, і тоді потрібно уважно дивитися, щоб захований кінчик не просвічує на лицьову сторону;

 при закінченні вишивки ниткою, закріплювати її не менше, ніж під 4-5 стібками на виворітній стороні;

 вже закріплений кінчик нитки обрізати впритул до тканини, інакше до кінця роботи ваша виворіт буде схожа на махровий рушник.

Якщо ви вишиваєте парною кількістю ниток, то намагатися закріплювати нитку на початку вишивки, використовуючи метод «петля».

Прагнення до красивих і рівним хрестиками, як і до красивої вивороті, може тільки викликати повагу. Звичайно, саме розуміння рівних хрестиків приходить не відразу, але, вкладаючи душу в вишивку, не варто забувати і про техніку. Домогтися ідеальних хрестиків буде легше, якщо дотримуватися деяких правил:

 не використовувати занадто довгу нитку;

 уважно стежити за тим, щоб верхні стібки були завжди спрямовані в одну сторону ( «/» - нижній стібок, "\" - верхній стібок);

 при вишивці нитку скручується, і це значно погіршує зовнішній вигляд хрестиків. Дайте голці вільно повисіти кілька секунд, і нитка розкрутиться сама;

 при вишивці будь-якою кількістю ниток, крім однієї, потрібно стежити за тим, щоб ниточки лягали рівно, не перекручуючи між собою.

Вишивка простим хрестиком.

Для зручності найкраще натягнути роботу на спеціальну рамку для вишивання - п'яльці.

Для того, що б вишивка була більш наочна, всі верхні стібки повинні лежати в одну сторону (в одному напрямку), для цього потрібно відразу звикнути виконувати нижній стібок хрестика від верхньої лівої сторони до нижньої правої. Рядок з хрестиків вишивається в два етапи: спочатку вишиваємо рядок з нижніх стібків в потрібній кількості, потім закінчуємо хрестики верхніми стібками.

Вишивка подовженим хрестиком.

Вишивка подовженим хрестиком

Виконуються ряди з подовжених хрестиків в два прийоми, починаючи справа зверху: виведіть голку на лицьову сторону в точку 1 і введіть її в точку 2. Повторюйте вишивку, рухаючись вліво.

Дійшовши до кінця ряду, виведіть голку на лицьову сторону в точку 3 і введіть її в точку 4, перетинаючи перший стібок. Повторюйте вишивку, рухаючись вправо.

Вишивка подовженим хрестиком з рядком.

Вишивка подовженим хрестиком з рядком

Починаємо справа зверху: Виведіть голку на лицьову сторону в точку 1 і введіть в точку 2, потім в точки 3 і 4, потім виведіть в точці 5і введіть в точку 6, виконавши стібок швом «назад голка» в середині хреста. Підведіть голку з виворітного боку під точку 3, щоб розпочати наступний хрест зліва.

Вишивка прямим хрестом.

вишивка хрест

вишивка хрест

Верхній ряд вишивки виконується зліва направо: Виведіть голку на лицьову сторону в точці 1 і введіть в точку 2, потім виведіть в точці 3 і введіть в точку 4. Після підведіть голку з виворітного боку вишивки під точку 5, щоб розпочати наступний елемент вправо.

Шов зірочка.

Починаємо вишивати зліва зверху. Вишивку виконуйте в послідовності, зазначеної на малюнку, виконуючи косий хрестик поверх стібків вертикального хреста. Другий ряд вишивайте в тому ж порядку, але рухаючись, справа наліво.

Багато роботи вишиваються досить довго, і в результаті вишивка забруднюється. Тому в кінці роботи вишивку треба випрати в трохи теплій воді з додаванням оцту (щоб уникнути линьки, до того ж ниткам повернеться їх початковий блиск). Для прання треба використовувати ніжні пральні порошки (краще рідкі) або дитяче мило. Вишивка ні в якому разі не викручується, акуратно віджимається через рушник і вішається сушитися, але не до повного висихання, а до злегка помітної вологості. Після прання роботу краще пропрасувати. Вишиті роботи гладяться з вивороту через вологу марлю.

Для кого-то вишити велику роботу за пару місяців - це нормально, а хтось може вишивати її рік і довше. Вишивка повинна приносити радість. Причому джерелом можуть бути абсолютно різні стадії: вибір проекту, початок, процес, закінчення або ж милування результатом. Можливо виконання для вас - це лише технічний процес і задоволення прийде лише після відвідування багетній майстерні. Тоді швидкість має більше значення, ніж для людини, який насолоджується неквапливим процесом вишивання.

Матеріали, інструменти, обладнання

Для виконання ручної вишивки потрібні дуже нескладні інструменти: голки, наперсток, ножиці, сантиметрова стрічка, п'яльця, тканину.

Основна частина швів при вішіванні хрестом віконується за рахунками ниток тканини, тому необходимо підібраті тканини світлого тону: білу, жовту, блакитну, світло-зелене, бежевий - полотняного переплетення. Це может буті лляна тканина, льон з лавсаном, домоткане полотно, канва. Для вишивання хрестом найзручніше використовувати канву. Існує велика різноманітність матеріалів, з яких виробляють канву (шовк, льон, бавовна, суміші), але головний її показник - розмірність канви - йде з англійських традицій і вказується числом, що означає число хрестиків на дюйм тканини. Найпопулярніші розмірності канви - 14-я і 18-я, тобто чотирнадцять і вісімнадцять хрестиків на дюйм або, відповідно, 5,5 кл. / См і 7,2 кл. / См.

Вишивають різними нитками: ірисом, муліне, штапельними, шовковими, вовняними, котушковими. Нитки муліне, щоб не плуталися, заплітають нетуго в косичку, розрізавши моток там, де вузликом пов'язано його початок і кінець. Витягати треба по одному шнурочку (6 тонких ниток) з центру кіски. При виборі ниток для вишивання вимагається володіння певними знаннями і досвідом. Якісні нитки повинні бути рівними, мати яскраву, чисту забарвлення, що не линяти, не вигоряти на сонці. У провідних виробників (DMC, Gamma, Anchor, Madeira) є муліне не тільки однотонне, але і Меланжевої (з плавним переходом від більш світлого тону до більш темного одного і того ж кольору), мультиколор (з плавним переходом з одного кольору в інший) , металік.

Голки підбирають в залежності від щільності тканини і вишивальних ниток. Чим щільніше тканина і товщі нитки, тим повинна бути товщі голка, і навпаки, чим тонше тканина, тим тонше голки і нитки. Голки повинні бути з великими овальними вушками, щоб легко витягати вишивальні нитки. Для вишивки можна використовувати штопальні голки.

Вишивати треба з наперстком. Наперсток необхідний для проштовхування голки через тканину при вишиванні без п'ялець, при проколюванні декількох шарів тканини, при підшивки країв вироби. Наперсток надягають на середній палець правої руки, підбираючи точно за розміром пальця. Він повинен щільно прилягати до пальця, чи не стискати і не спадати з пальця. Він оберігає палець від уколів голкою.

Ножиці для роботи потрібно мати трьох видів: маленькі з гострими кінцями для підрізання і висмикування ниток з тканини, середніх розмірів з загнутими кінцями для обрізання ниток при вишиванні і великі для розрізання тканин і мотків ниток. Ножиці повинні бути добре заточені, кінці лез повинні повністю замикатися.

Сантиметрова стрічка потрібна для визначення розміру вироби, розмітки візерунків на тканини, при виконанні швейних робіт.

П'яльці необхідні для утримання тканини в натягнутому стані і оберігання її від деформації, а вишитий візерунок від стягування. Заправляти тканину в п'яльці треба так, щоб не виходило перекосів, інакше вишитий візерунок деформується після зняття тканини з п'ялець. П'яльці можуть бути прямокутні і круглі. Вони складаються з двох обручів діаметром 20-40 см, що входять один в інший. Розмір п'ялець може варіюватися в великому діапазоні: від маленьких круглих, які тримають в одній руці, до великих прямокутних рам, які кріпляться до підставці і стоять на підлозі. Використання пялец, які кріпляться до робочого столу або стоять на підлозі, зручніше тим, що при роботі з ними обидві руки вільні, що робить вишивання швидше і точніше. Раніше пяльци робили з дерева, кістки, в тому числі слонової. Сучасні моделі найчастіше виготовлені з дерева або пластмаси.

Правила техніки безпеки

Дуже важливо звернути увагу на робоче місце при вишиванні. Найкраще обладнати його біля вікна, тому що необхідно хороше освітлення під час роботи, це дозволить зберегти свій зір вишивальниці.

У темний час доби потрібно обов'язково використовувати настільну лампу або ж спеціальну лампу для вишивання, яка має прищіпку в підставі і кріпиться безпосередньо на п'яльці.

Робочий стілець повинен бути зручним, з твердою спинкою і відповідати зросту, щоб робота над виробом не стомлювала. Сидіти необхідно вільно і рівно. Корпус тримати прямо, злегка нахиливши голову до роботи. Ноги не повинні висіти, необхідно їх поставити на щось тверде.

Якщо у вишивальниці не дуже хороше зір або вона працює з дрібної канвою, то потрібно обов'язково використовувати відповідні окуляри або лупу для вишивання, яка кріпиться на п'яльці.

Так само необхідно дотримуватися правил техніки безпеки при роботі з голкою і ножицями:

обережно користуватися інструментами;

НЕ гарувати під час роботи голку в одяг або не залишати її на робочому місці;

голка завжди повинна бути з ниткою, в разі втрати її відразу ж треба шукати (для цього корисно мати магніт, з його допомогою можна легко знайти впала голку);

не шити іржавою голкою;

голки зберігати в ігольніце;

голку не брати в рот;

зберігати ножиці в спеціальній укладанні;

НЕ відкушувати нитку зубами, а відрізати ножицями;

передавати ножиці один одному тільки кільцями вперед.

Розрахунок собівартості виробу

Підіб'ємо підсумок витрачених коштів. Вартість сантиметрової стрічки, наперстки, ножиць не враховуються, т. К. Вони знайшлися у мене вдома. Витрати на електроенергію не враховуємо, тому що роботи проводилися в денний час.

вікорістовувані матеріали

Ціна, руб)

витрата

Витрати (грн.)

1

Набір для вишивання «Весна», 8 х 13 см з набором 10 кольорів, (шерсть) і схемою вишивки

59

1 набір

59

2

Набір для вишивання «Зима», 8 х 13 см з набором 8 кольорів, (шерсть) і схемою вишивки

59

1 набір

59

3

Набір для вишивання «Літо», 8 х 13 см з набором 13 кольорів, (шерсть) і схемою вишивки

59

1 набір

59

4

Набір для вишивання "Осінь", 8 х 13 см з набором 12 кольорів, (шерсть) і схемою вишивки

59

1 набір

59

5

П'яльці дерев'яні, діаметр 12 см

35

1 шт

35

6

Голки гобеленові №22 (набір 5 шт)

35

1 шт

7

7

рамки дерев'яні

25

4

100

РАЗОМ витрачено

378

Сп = М2 + Роп,

де

Сп - повна собівартість;

М2 - матеріальні витрати;

Роп - вартість самої роботи.

Сп = 378 + 600 = 978 (грн.)

екологічна експертиза

У сучасному індустріальному урбанізованому світі величезне значення має вплив будь-якої праці, хобі, підприємництва на навколишнє середовище, або екологічність процесу. Такі впливові міжнародні організації, як ООН, ПАРЄ, ЮНЕСКО не перший рік оголошують боротьбу за екологію одним із пріоритетних завдань.

Домашній пил є виключно антропогенний субстрат, до складу якого крім частинок піску і грунту входять текстильні волокна, волосся і епідерміс людини, шерсть домашніх тварин, а також пилок рослин, метаболіти синантропних організмів і т.д.

Постійно йде процес пилоутворення - витираються килимові покриття, обсипається і вишарківается фарба, з вулиці потрапляє пил і вихлопні гази автомобілів, люди і домашні тварини втрачають волосся, шкірний епітелій, лупа і т.д. Пил є транспортним засобом для поширення бактерій і вірусів і сприяє виникненню і поширенню епідемій.

Склад і вплив на здоров'я людини звичайної побутової пилу все частіше стає предметом наукових досліджень і обговорень на міжнародних симпозіумах. Ще в 1993 році в журналі "Біологічні науки" був опублікований прогноз Всесвітньої організації охорони здоров'я - до початку XXI століття найпоширенішими будуть алергічні захворювання. Тепер ми бачимо, що так воно і є.

Але самий неприємний компонент пилу - це мікроскопічні пилові кліщі. Підраховано, що в 1 г домашнього пилу може жити до 30 тисяч таких кліщів. У житлові приміщення вони потрапляють з одягом, взуттям або всередині м'яких меблів. Ці кліщі не є паразитами людини, але продукти їх життєдіяльності часто викликають алергію.

До складу пилу входить обсипається побілка, лак, що витирається, фарба для підлоги і т.д .; органічні - волосся і лупа людей і домашніх тварин, витирає килими і килимові покриття, пух і пір'я подушок і домашніх птахів.

Словом, саме вдома нас усюди підстерігають шкідливі для здоров'я фактори. Повітря всередині будинку практично завжди більш курний, ніж на вулиці. Адже при провітрюванні кімнати, коли потоки вуличного повітря входять через кватирку і виходять через вентиляційні решітки або через іншу кватирку, швидкість і напрямок повітряного потоку постійно змінюються. При цьому пил випадає в осад, а на вулицю виходить очищений в кімнаті повітря. Фахівці виміряли, що за добу ми вдихаємо разом з повітрям в середньому близько двох столових ложок пилу! І чим дрібніше пил, тим глибше вона проникає в наші легені. Частинки пилу ушкоджують стінки альвеол, порушуючи перший імунний бар'єр і відкриваючи шлях інфекціям і алергенів. Так що серйозно захворіти від пилу будинку або на роботі набагато ймовірніше, ніж на вулиці, де дрібний пил несеться вітром, прибивається і змивається дощем.

На щастя, моє улюблене вишивання, повністю відповідає всім критеріям екологічності. Перерахуємо компоненти, необхідні для роботи. До них відносяться: нитки, канва, п'яльця і ​​голки для роботи. У даній роботі, і переважно в інших, я використовую нитки російського виробництва фірми «Гамма». Вони виготовлені з бавовни або вовни, оброблені стійким натуральним барвником. Я принципово не користуюся китайськими нитками, так як їх колір нестійкий - вони швидко вицвітають, линяють при пранні. Це пояснюється їх неекологічністю - до складу барвника входить бистроразлагающееся компоненти на основі шкідливих хімічних сполук, включаю фенол.

Канва зроблена з бавовни знаменитими Ивановским виробниками. П'яльці з чудесного дерева бука, - виготовлені в Індії.

Голки - з високолегованої сталі - російського виробництва, для тривалого користування.

З вищесказаного випливає, що основні компоненти для вишивання не завдають природі шкоди, ні в процесі виробництва, ні в процесі експлуатації. Вони не викликають алергії, не діють дратівливо на зір і слух людини. При грамотному підході і утилізація старих і непотрібних виробів не викличе екологічних проблем. Утилізованих вишивка швидко і безпечно розкладається або переробляється на сучасних спеціальних підприємствах.

самооцінка

Чим далі я просуваюсь у виконанні конкретної роботи, і взагалі, в нарощуванні професіоналізму в вишиванні, тим більше звертаю увагу на ряд позитивних тенденцій, що характеризують цей процес.

В першу чергу, це - радісне відчуття гармонії, яке обвіває, як тільки берешся за улюблену справу. Воно народжується в творчому мисленні, коли образи картини починають приймати виразні обриси, колірну насиченість і палітровость в міру заповнення канви. Природа подарувала нам колір і треба вміти застосовувати його барвисті щедроти, його властивості, навчитися розпізнавати відтінки. Тут фантазія підносить різні варіанти картини, компонентні і колірні імпровізації.

Не можна не відзначити психологічний і фізіологічний вплив. Вишивання проганяє стрес і похмурі думки. Заспокоюється нервова система, поліпшується настрій. Підвищується, таке необхідне, уважність, зібраність, виробляється посидючість і акуратність. У міру зростання вміння відзначаєш поліпшення моторики рук, кращу скоординованість рухів.

Крім того, вишивання відкрило в мені дизайнерські здібності. На джинси, брюки, блузки я можу, при бажанні, нанести симпатичну вишивку, що зробить одяг більш модною і оригінальною.

Нарешті, інтерес до даного виду творчості допомагає мені встановлювати нові контакти, знайомитися з іншими вишивальницями і знаходити серед них однодумців, розширюючи свій кругозір.

Висновок

Закінчуючи цю роботу, я підводжу підсумки своєї вишивальної діяльності на даному етапі.

Головне - це, звичайно ж, величезне естетичне душевне задоволення, яке я отримала, проходячи всі етапи вишивання картини. Я ще раз переконалася, що поєднання хобі, творчеств і праці в цій діяльності є оптимальним, гармонійно поєднується, розвиває і мобілізує корисні навички і нахили.

Провівши за роботою багато годин і днів, я ще раз зіткнулася з необхідністю дисципліни, організованості, контролю над собою. При цьому як розвивається фантазія, як разюче відчуваються півтони і відтінки малюнка, як приємний, творцем і радісний процес! У піднесеному захопленому стані я налаштовуюся на інші роботи. Фактичні витрати на мою роботу склали всього 378 рублів. Картини, вишиті мною, на відміну від килимів, не накопичують в собі пил. Д ля цього досить протирати їх від пилу вологою серветкою 1 раз на добу.

Поставлених цілей я досягла.

Спасибі тобі, вишивання!

список літератури

1. Джейн Кетлі Мейх'ю. Світ тварин. Вишивка хрестиком. - М .: Ниола 21 століття, 2005р.

. Джен Ітон. Вишивка хрестиком. Шедеври світового живопису. - М .: Контент, 2009р.

. Т.В. Миронова, С.О. Єрмакова. Вишивка хрестиком. Велика колекція візерунків. - М .: Мир до НІГІ, 2009р.

. І.М. Наниашвили. Вишивка хрестиком. Клуб сімейного дозвілля. Білгород, 2010р.

. Е.С. Розанова. Нова енциклопедія вишивки. - М .: АСТ, 2011 р.

Для підготовки даної роботи були використані матеріали з сайту http://www.bibliofond.ru

Дата додавання: 29.12.2013

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com