рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Весільний рушник, традиції, значення, повір'я

  1. вінчальний рушник
  2. союзний рушник
  3. хлібосольний рушник
  4. Божнік
  5. Весільні орнаменти для рушників
  6. Весільні повір'я

.

Весільний рушник присутній у багатьох обрядах і традиціях, пов'язаних з появою нової сім'ї. Назва обряду сватання в різних українських регіонах, так чи інакше, пов'язане з рушником. Так, у Київській області він називається подаванням рушників, в Харківській - рушники, в Кіровоградській - взяттям або віддачею рушників. Вони виступали атрибутом сватання і в той же час символізували згоду дівчини.

Рушники або пов'язували сватів, або підносили на них хліб. У відповідь свати дякували батьків дівчини і її саму словами: «Спасибі батькові і матері, що дитя своє рано будили і добрій справі вчили. Спасибі і дівчині, що рано вставала, тонко пряла і хороші рушники вишивала ». В окремих районах України рушниками називався має юридичну силу під час вінчання обряд заручення. Вчасно нього староста, накривши рушником хліб і поклавши на нього руки молодята Енов і беруть участь в обряді обрученіяродственніков пов'язував їх символічним вузлом. Це дійство супроводжувалося словами: «Не в'яжеться вузол, а в'яжеться слово». Обряд закінчувався розв'язуванням старостою вузла, після чого заручена дівчина перев'язувала рушниками старостів і підносила всім присутнім в дар сорочки, полотно або хустки. Молода сім'я повинна була зберігати весільні рушники, тому що вони вважалися символом сімейного щастя.

Для традиційного українського весілля було потрібно близько 4 десятків спеціальних рушників . Один використовувався для батьківського благословення на ікону; на інший клали весільний коровай; третім пов'язували руки молодих; четвертий наречена повинна була принести в будинок жениха; п'ятим прикрашали «весільний поїзд»; шостий пов'язували навхрест на грудях дружки (свідка), зараз його замінили стрічки; великі, прикрашені весільними символами, рушники використовувалися для столів і т.д.

У сучасному весільному обряді число рушників помітно скоротилося. Їх залишилося всього п'ять: вінчальний рушник, рушники для ікон молодих (божнік), руки молодих перев'язуються союзним рушником і під коровай йде гостинна рушник.

вінчальний рушник

Весільний рушник присутній у багатьох обрядах і традиціях, пов'язаних з появою нової сім'ї

На вінчальним рушнику молоді стоять під час обряду вінчання. Сучасний обряд менш суворий, ніж раніше, молоді стають на рушник ногами, а в минулому ставали виключно на коліна. Через такого спрощення сформувалося повір'я про те, що не слід використовувати в якості вінчального рушника той, на якому зображені кільця або пара птахів. Наступаючи на такий рушник ногами, як би відбувається розкопування шлюбу. Найбільш придатними для вінчального рушника вважаються рослинні орнаменти, геометричні візерунки. У його центрі не повинно бути вишивки. Це символічне Боже місце.

Вінчальний рушник виступає символом білого хмари, що піднімає молодих до небес і Божого благословення. Цей рушник вважається головним, саме він визначає подальшу долю майбутньої сім'ї.

Не рекомендується використовувати для вінчального рушника і вироби з мережкою. Вона символізує сімейне життя позбавлену цілісності. Також не слід вставляти в рушник мережива, його полотно не повинно перериватися, символізуючи безперервну спільне життя подружжя.

союзний рушник

У вінчальним обряді цей рушник є символом єднання молодих. Для такого рушника найбільш підходить рослинний орнамент, можуть бути вишиті імена молодих або побажання «Совет да любовь». Союзний рушник символізує духовні узи подружжя, союз їх любові і взаємної прихильності.

хлібосольний рушник

Наступний етап весільного обряду, після вінчання або одруження, зустріч молодих батьками. Обов'язковий атрибут - коровай, що лежить на рушнику. По відношенню до цього рушнику не дотримуватися ніяких обмежень. Він яскравий. Його прикрашають орнаменти з квітів, пташині пари (голуби або лебеді), що символізують молодих. Вишиті птиці виступають символом щасливого шлюбу, вірності в любові. На союзному рушнику можуть вишивати побажання молодим ( «Любов та злагода», «На щастя, на долю» та інші).

Божнік

Ікони молодих прикрашають невеликими благословенними або батьківськими рушниками. Божнікі мають найбільш багату вишивку, в якій переважає яскрава червона нитка. Ці рушники наповнені радістю, яка буде супроводжувати подружжя все життя. Окрасою божніков служать багаті орнаментальні рослинні візерунки або візерунки з геометричних фігур.

Окрасою божніков служать багаті орнаментальні рослинні візерунки або візерунки з геометричних фігур

Весільні орнаменти для рушників

Найбільш часто на весільних рушниках використовують зображення дерева життя, як символічну нескінченність роду, символ міцної родини та побажання щасливого сімейного життя. Популярна і пара вишитих голубів, що символізує міцну любов. В основі орнаментів лежить хрест, який виступає символічним відображенням сонця, добра, щастя і світла.

На весільних рушниках часто вишивають рослини: виноград, який символізує багате життя і плодючість; калину - символ жіночого здоров'я і краси, подружньої вірності і довголіття; дуб, який виступає уособленням чоловічої енергії і сили багатство і плодючість; мак - символ благополуччя і продовження роду. Символом жіночої краси, чистоти і невинності виступає зображення лілії, а її бутон з листям символізує появу нового подружньої пари. Справжню, щиру любов висловлює зображення троянди. Вінки з квітів символізують життєвий шлях.

Крім голубів на весільних рушниках може зображуватися ластівка (міцне сімейне господарство), жар-птиця або павич (сімейне щастя).

Вишита на рушнику корона виступає символом благословення Бога.

Весільні повір'я

З весільним рушником пов'язана велика кількість повір'їв:

З весільним рушником пов'язана велика кількість повір'їв:

  • ✓ По тому, хто першим з молодої пари стане на вінчальний рушник, визначають майбутнього главу сім'ї. Поганою прикметою вважається, якщо хтось випадково встане на нього під час розпису або обряду вінчання, що настав на рушник забирає частинку щастя у молодої сім'ї.
  • ✓ Відповідно до одного з повір'їв слід розстеляти його на траві в зоряну ніч на повний місяць. Тоді життя сімейної пари буде такою ж чистою і ясною як зірки на небі. В українських повір'ях місяць символізувала плодючість жінки. Висушений на сонечку рушник гарантував багату і світле життя.
  • ✓ Приступати до вишивання весільного рушника необхідно порівняти з вимитими попередньо руками. Цей ритуал звільняв від нехороших думок.
  • ✓ Особливою сакральної силою володіють вишивальні нитки з шовку або вовни, менш кращі бавовняні.
  • ✓ Братися за вишивання рушника слід вранці в четвер, при цьому думки вишивальниці повинні бути чистими і, тим більше, вона не повинна сваритися.
  • ✓ Якщо під час вишивання допущені незначні огріхи або робота виконана трохи неакуратно, не слід їх виправляти і випаривать. Це може внести в життя майбутньої семьіхаос. Слід сприймати життя таким як вона є.
  • ✓ Для оформлення обох країв рушника підбирається однаковий малюнок, тому що вони символізують 2 світу - духовний і матеріальний, а між ними повинна бути гармонія.
  • ✓ Згідно з повір'ям середня частина рушника виступає провідником Божественного світла і сили. Тому її не заповнюють малюнком.
  • ✓ З виворітного боку роботи не слід допускати перехрещення ниток. І взагалі ця сторона повинна бути акуратною. Вона захищає сім'ю від людського поговору і не допускає втручання в справи сім'ї сторонніх осіб.
  • ✓ Під час вставання на рушник наречена повинна знаходиться зліва (цей край слід вишивати другим). Наречений стає праворуч. Між молодими пролягає чистий життєвий шлях. Щоб не переплутати краю рушників, під час вінчального обряду або розпису, краще зробити невелику позначку зліва.
  • ✓ Весільні рушники не скручується трубочкою, щоб запобігти ходіння по життєвому шляху молодих нечисті.
  • ✓ повірити, обрядів і традицій, пов'язаних з весільним рушником величезна кількість і не представляється можливим розповісти про них в невеликій статті. Тут йдеться тільки про ключові принципи, що дозволяють не зробити грубі помилки в доленосному для народжується сім'ї весільному обряді.
  • ✓ Не слід віддавати з дому весільні рушники. Вони здавна вважаються оберегами сімейного вогнища, символізують щасливе сімейне життя. Такі рушники відмінні елементи в оформленні інтер'єру. Їх використовують для прикраси ікон. До того ж вони будуть нагадувати про незабутній подію в житті кожної родини - день весілля.

Вишиті рушники ETNODIM можна придбати за посиланням - https://etnodim.com.ua/ru/accessories-ru/ru-rushniki/

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com