Варення з яблук: рецепти і секрети приготування. Яблучне варення з апельсинами, родзинками, курагою, ожиною та мигдалем.
Варення з яблук - це солодкі ласощі з багатим букетом ароматів. Згадуючи його неповторний смак, ми повертаємося в щасливу, світлу і безтурботну пору дитинства. Солодке, як мед, яблучне повидло, бурштиновий сироп з витонченими часточками-півмісяцями, золотисте яблучне пюре, райські яблучка в прозорому соку - такі вони, дитячі спогади про домашніх заготовках.
Як приготувати яблучне варення: рецепти
Рецепт 1. Яблучне варення-п'ятихвилинка «за бабусиним рецептом»
Знадобиться: стакан цукру, 2 кг яблук улюбленого сорту. Горіхи, вершкове масло і кориця - за бажанням.
Яблука ретельно вимийте, обполосніть в декількох водах, виріжте серединки. Шкірку можна залишити, але якщо вона занадто тверда, краще її зрізати. Кришки прокип'ятіть, банки стерилізують. Яблука подрібніть на тертці, переслоіть цукром, а коли пустять сік, викладіть в казан з товстим дном, поставте на плиту і помішуйте, поки вони не закиплять. Проваріть пюре 5 хвилин, зніміть посуд з вогню, розкладіть яблука по банкам, закатати і укутайте на добу. У варення, приготованому за цим рецептом, з мінімумом цукру і за 5 хвилин, зберігається весь набір вітамінів, що містяться в яблуках. Як заправку для пирогів його можна використовувати, як є, або загасити трохи на вершковому маслі, додавши горіхи, ванільний цукор і корицю. З такою начинкою випічка вийде приголомшливо ароматної.
Рецепт 2. Прозоре варення з ранеток
Знадобиться: 1,2 кг цукру, 1 кг ранеток (можна замінити коричних яблуками або китайкою), 1,5 склянки води, половина кавової ложки лимонної кислоти.
Яблука промийте в декількох водах, плодоніжки коротко підстрижіть, а плоди наколи кілька разів дерев'яною зубочисткою, залийте окропом і бланшувати 3-4 хвилини. Бажано, щоб всі яблука були однакового розміру. Якщо плоди великі, збільште час варіння до 5 хвилин. Готові яблука перекладіть в окрему каструлю і остудіть в мисці з холодною водою, а з рідини, в якій вони варилися, цукрового піску і лимонної кислоти приготуйте сироп. У нього занурте яблука, закип'ятіть і зніміть з вогню. Після цього плоди повинні постояти в сиропі декілька годин. Потім знову поставте їх на плиту і бланшуйте на тихому вогні 7-8 хвилин. Тепер варення потрібно залишити до наступного дня в прохолодному місці, щоб плоди наситилися сиропом. Через добу прокип'ятіть яблука в сиропі ще 5 хвилин. Готове варення з ранеток перекладіть в банки, закупорьте кришками і укутайте на добу.
Рецепт 3. Яблучне варення з ожиною
Знадобиться: 0,5 кг ожини, 300 мл води, 1 кг кислих або кисло-солодких яблук, 1,4 кг цукру.
Спочатку підготуйте ягоди. Очистіть ожину від плодоніжок, добре промийте в холодній воді, викладіть на друшляк, а коли вся рідина стече, засипте ягоди склянкою цукру і дайте постояти, щоб вони пустили сік. З води і цукру, що залишився приготуйте сироп. Коли ожина настоїться, викладіть в сироп промиті, очищені від насіннєвих гнізд і нарізані на шматочки яблука, бланшуйте 2 хвилини, а потім влийте в сироп з яблуками сік, отриманий з ягід. Продовжуйте варіння ще 7 хвилин. Після цього опустіть ожину в киплячий сироп і потримайте варення на плиті ще 5-6 хвилин. В цілому воно повинно готуватися 15 хвилин. Готовий десерт розлийте по банках, закупорьте і укутайте на добу. Ожину в цьому рецепті можна замінити чорноплідної горобини, червоної або чорної смородини.
Рецепт 4. Швидке варення з яблук з курагою
Знадобиться: 1,5 кг яблук, по склянці води і кураги, 1,5 кг цукру, 1 великий лимон.
Курагу промийте і наріжте на скибочки. З лимона вичавити сік. Яблука очистіть від шкірки, перегородок і насіння, наріжте на часточки і полийте лимонним соком. Додайте в воду цукор і варіть, помішуючи, в казані з товстим дном протягом 10-12 хвилин. У киплячий сироп опустіть курагу, яблука, закип'ятіть і зніміть з вогню. Коли сироп з фруктами охолоне, знову поставте казан на плиту, доведіть до кипіння і півгодини варіть, періодично знімаючи піну, на слабкому вогні. Готове варення гарячим розлийте в банки, укупорьте і загорніть у ковдру на добу.
Рецепт 5. Яблучне варення з ізюмом
Знадобиться: 2 кг кислих яблук, 1 склянка ізюму, 2 кг цукру, 1 чайна ложка лимонної кислоти.
Підготуйте яблука: промийте, очистіть від насіннєвих гнізд і шкірки і наріжте маленькими шматочками. Викладіть часточки в казан з товстим дном, рівномірно пересипаючи шари цукровим піском, і дайте постояти, поки він не почне танути. Коли яблука пустять сік, поставте казан на плиту, регулярно помішуйте, а після закипання варіть на тихому вогні близько 15 хвилин. Потім, коли вміст каструлі повністю охолоне, проваріть яблука ще 15 хвилин і знову остудіть. Виконайте те ж саме ще один раз, тобто в цілому варення має готуватися в три заходи. Під час останньої, третьої варіння за 5-6 хвилин до її закінчення додайте в сироп з яблуками родзинки і лимонну кислоту. Готовий десерт розкладіть по банках. Яблучне варення з ізюмом ідеально підійде на сніданок до оладок і млинців.
Рецепт 6. Пряне яблучно-імбирне варення з мигдалем
Знадобиться: 2 кг яблук, терта цедра трьох лимонів, корінь імбиру розміром з куряче яйце, 2 кг цукру, жменю очищеного мигдалю, 2 склянки води.
Імбир і яблука промити, обсушити і очистіть від шкірки. Корінь імбиру подрібніть на крупній тертці, з яблук видаліть перегородки з насінням і наріжте часточками. Акуратно перемішайте яблука з імбиром і викладіть шарами в казан з товстим дном, пересипаючи кожну порцію цукром. У такому вигляді залиште яблука на 6-7 годин. Потім влийте в посуд з фруктами воду, закип'ятити, зменшіть вогонь і готуйте 5 хвилин. Дайте варенню настоятися 45-50 хвилин, після цього знову закип'ятити, тримайте на тихому вогні 20 хвилин. Лимонну цедру додайте за 5 хвилин до готовності. Горіхи подрібнити ножем, злегка обсмажте на сковороді без масла, додайте в гаряче варення, розмішайте і розкладіть по банках.
Рецепт 7. Яблучний джем з апельсинами
Знадобиться: по 1 кг яблук і апельсинів, 300 мл води, 1,4 кг цукру.
Ідеально для цього рецепта варення підійде сорт яблук «Білий налив». Фрукти ретельно вимийте. Апельсини звільніть від кірки (її не викидайте), розділіть на часточки і ретельно очистіть від білих плівок. З апельсинових кірок акуратно зніміть цедру, не зачіпаючи підкорковий білий шар. З яблук зчистити шкірку, видаліть насіннєві гнізда, подрібніть м'якоть на тертці, додайте воду і тушкуйте до розм'якшення плодів. Готове пюре з яблук пропустіть через сито або дрібнозернистий друшляк, покладіть в нього цукор, цедру і часточки апельсинів, перемішайте і варіть, помішуючи, протягом 10-12 хвилин на тихому вогні. Готовий джем в гарячому вигляді розфасуйте по банкам, укупорьте і укутайте на ніч.
Секрети смачного варення
- Під час варіння яблука не перемішуйте ложкою, а струшуйте в каструлі. Крім цього, потрібно постійно знімати піну.
- Від зацукровування варення охоронить патока, додана в цукор. Таким же ефектом володіє і лимонний сік.
- Варення можна вважати готовим, якщо на блюдце крапелька сиропу не розтікається, а зберігає свою форму, а фрукти рівномірно розподілені в сиропі. Якщо вони падають на дно або спливають на поверхню, значить, варення не доварити.
- Найсмачніше варення виходить з сортів з кислуватим присмаком - анісу, грушівки, слов'янки, антонівки, апорту.
- Нового звучання традиційним смакам додадуть запашні трави і прянощі. Особливо добре яблука поєднуються з корицею, ваніллю і мускатним горіхом.
Варення з яблук - це простий і доступний, але такий смачний і ароматний десерт. Для кожної господині вміння його готувати просто безцінне. Взимку швидке варення-п'ятихвилинка стане джерелом вітамінів, а солодке яблучне пюре стане в нагоді для пирогів, млинців та пиріжків.
Готуйте з любов'ю і їжте на здоров'я! Нехай варення з яблук холодної зимової пори принесе в ваш будинок шматочок літнього сонця, подарує вашій родині затишок і тепло!
Алеся Мусіюк для сайту «f-Journal.Ru»