- Що таке помандер
- Як зробити помандер з апельсина
- Що ще використовувати в зимовій композиції
- Як підтримувати аромат композиції
У традиційних зимових композиціях, якими століттями прикрашали будинки на Різдво, обов'язково присутні "зимові", зігріваючі спеції: кориця, гвоздика, імбир, мускат, какао, цитрусові. Таку композицію можна помістити на стіл (обідній або журнальний) і в будинку відразу з'явиться атмосфера зимових свят
Див. також: Прикрасимо будинок до Різдва і Нового року!
Що таке помандер
У збірних ошатних зимових композиціях (їх ще називають попурі) часто використовують помандери, зроблені з апельсинів і гвоздики. Слово pomander походить від французького pomme d'ambre. Так називали запашні кульки з сірої амбри, популярні у Венеції в епоху Відродження. Пізніше поняття стали використовувати для позначення елегантних округлих коробочок з срібла, золота або слонової кістки, в яких зберігали ту ж амбру або інші речовини, що добре зберігають запахи.
Як зробити помандер з апельсина
Щоб зробити помандер з апельсина і гвоздики, застроміть палички гвоздики в шкірку апельсина. Ви можете покрити гвоздикою всю поверхню, або скласти з паличок який-небудь вигадливий візерунок, "накреслити" лінії, зобразити завитки або окружності. Можна використовувати красиві стрічки (з оксамиту, атласу, шовку або органзи), обв'язуючи ними апельсин з гвоздикою, як подарунок. Перевертайте апельсини кожен день, щоб вони висихали рівномірно. У міру висихання апельсини і гвоздика виділяють дивовижний "зимовий" аромат. Помандери на стрічках можна підвішувати на різдвяну ялинку в якості прикраси або вручати гостям, які відбувають після святкової вечірки, як маленький сувенір.
Див. також: Зігріваючі напої для зимової вечірки. Глінтвейн і інше
Що ще використовувати в зимовій композиції
Ароматні шишки сосни і ялини в зимових спеціях . Сушені часточки тих же апельсинів, лимонів або яблук, палички кориці, невеликі пучки засушеного червоного гострого перцю чилі , Каштани, горіхи. Засушувати цитрусові і яблука для зимових попурі, порізавши на поперечні часточки, або цілком, зробивши зверху вниз кілька надрізів (див фото). Для швидкого сушіння використовуйте опалювальний шафа, батарею або духовку з температурою 50 ° С.
Засушеними цитрусовими можна нарядити ялинку в стилі еко. Читайте про різні варіанти прикраси новорічної ялинки в нашій статті Різдво зі стилем .
Як підтримувати аромат композиції
Згодом помандери втрачають свій аромат. Щоб освіжити композицію, злегка збризніть її ароматичною олією апельсина і гвоздики.
Див. також: Все про зимові свята на сайті Заміська ЖИТТЯ
Матеріал і фото: Оксана Джетер, CountrysideLiving.net