- 1. Цедра апельсина допомагає знизити рівень холестерину
- 2. Бореться з печією
- 3. Допомагає при проблемах з кишечником
- 4. Допомагає боротися із захворюваннями дихальної системи
- 5. Покращує стан ваших зубів
- 6. Допомагає скинути вагу
- 7. Піклується про вашу шкіру
- помиємо апельсини
- знімаємо цедру
- сушена цедра
- Засахаренная цедра
Не викидайте цедру апельсина! Вона має деякі дивовижні властивості. Дізнайтеся, які! А також читайте про те, як правильно готується цедра апельсина. Як зробити її не гіркий і зберегти корисні речовини.
Апельсини є одними з найпопулярніших фруктів, їх їдять по всьому світу. Багато людей не знають, що шкірка апельсина є джерелом багатьох поживних речовин, які добре впливають на здоров'я. Шкірка апельсина, як правило, інстинктивно викидається в кошик. Сьогодні, можливо, ви зміните свої звички.
Її смак не такий звабливий, як сік або м'якоть цього плода. Однак активні сполуки, які містяться в шкірці, допомагають запобігти багатьом захворюванням. Існує безліч рецептів, які дозволять вам насолодитися екзотичним смаком цедри, незважаючи на її гіркий присмак.
Про шкоду апельсинової цедри можна сказати коротко: якщо у вас алергія на цитрусові, і зокрема на апельсини, тобто цедру апельсина не варто. Також є сенс вживати цедру, як і будь-який інший продукт, в помірних кількостях. І власне все, зі шкодою покінчено. А тепер будемо говорити тільки про користь!
1. Цедра апельсина допомагає знизити рівень холестерину
Шкірка апельсина має в своєму складі флавоноїди, які є природним засобом для людей, що борються з неконтрольованим рівнем поганого холестерину. Крім того, антиоксиданти, що містяться в шкірці апельсина, очищають кров від токсинів. Так само вживання цедри апельсина знижує ризик гіпертонії, а також серцевого нападу та інсульту.
2. Бореться з печією
Активні лужні сполуки, що містяться в помаранчевій шкірці, знижують кількість шлункової кислоти. Цедра апельсина може бути додана в чаї і смузі, не збільшуючи таким чином травний показник pH, а допомагаючи тримати його на потрібному рівні. Якщо у вас є проблеми з травленням, цедра апельсина, безсумнівно, допоможе вам в їх вирішенні. У разі гострої та повторюваної печії, слід пити такий напій щодня, протягом трьох тижнів.
3. Допомагає при проблемах з кишечником
Підраховано, що кожні 100 г апельсинової кірки дають вам 10.6 грам клітковини. Це поживний компонент, необхідний для правильного функціонування травної системи. Його регулярне вживання прискорює рух їжі в кишечнику. Тим самим цедра може допомогти вам відчути легкість і забути про найделікатніші проблеми. Шкірка апельсина - це одне з кращих домашніх засобів для лікування синдрому роздратованого кишечника, проносу, а також всіляких запалень.
4. Допомагає боротися із захворюваннями дихальної системи
Шкірка апельсина містить до 10 разів більше вітаміну С, ніж сік самого фрукта. В результаті це один з кращих способів для зміцнення імунної системи. Антиоксиданти, які містяться в цедрі, уповільнюють розмноження вірусів і бактерій. Крім того, вони підсилюють захисні механізми організму. Це запобігає захворюванням дихальної системи, такі як:
- бронхіт
- застуда
- грип
- алергія
- астма
- рак легенів
5. Покращує стан ваших зубів
Шкірка має екстракти та ефірні масла, які забезпечують захисний бар'єр проти шкідливих дій зубного нальоту. Жування цедри апельсина рекомендується людям з чутливими зубами. А це тому, що це дію знімає біль і підвищену чутливість. Жування шматочка шкірки апельсина - це звичка, яка допоможе вам:
- освіжити дихання
- зменшити кількість бактерій в ротовій порожнині
- позбутися від жовтих плям на зубах
Ви також можете накладати терту цедру апельсина, як зубну пасту. А ще її можна втирати на внутрішню сторону зубів.
6. Допомагає скинути вагу
Цей натуральний продукт містить мало калорій. Він сповнений клітковини, а також має очищаючі властивості, які допоможуть вам скинути зайву вагу. Вживання апельсинової кірки у вигляді настою або додавання її в страви, стимулює процеси очищення організму. Крім того, продовжує почуття ситості.
7. Піклується про вашу шкіру
Цедра апельсина піклується про вашому тілі не тільки зсередини, але і зовні. Вона багата на вітамін С, що допомагає зменшити плями і інші сліди на шкірі, викликані передчасним старінням. Завдяки своїм властивостям, шкірка видаляє плями, що виникли під впливом сонця, опіків або токсинів. Настій з помаранчевої шкірки глибоко очищає пори. Це запобігає виникненню прищів.
Цедру використовують в самих різних цілях. З нею готують смачний продукт, який пробували багато - шоколад з апельсиновою цедрою. Його можна просто купити в магазині. Але є ще різноманітні торти, запіканки, кекси і печиво з апельсиновою цедрою. Тому більшість тих, хто любить готувати десерти і випічку, знають, як приготувати апельсинову цедру. Тим же, хто цікавиться цим питанням вперше, буде корисно дізнатися, як прибрати гіркоту апельсинової цедри. Ви дізнаєтеся як готується зацукровані або сушена цедра апельсина.
помиємо апельсини
Це важливо. Цитруси можуть бути оброблені хімічними речовинами. Їх обов'язково потрібно змити перед вживанням. У цьому допоможе тепла вода і жорстка сторона губки. Апельсин потрібно ретельно потерти, вимити і обдати окропом.
знімаємо цедру
Знімати потрібно тільки помаранчевий шар, залишаючи білу частину на місці. Це зручно робити за допомогою дрібної терки, гострого ножа, а також Овочечистка або спеціального коктейльної зестера. Як це робити? Просто терти і різати. Великі шматочки цедри, зрізані ножем, можна потім подрібнити.
сушена цедра
Для сушки краще підійдуть великі смужки або спіральки цедри, зняті ножем. Їх потрібно розкласти на одному рушник, накрити іншим і сушити 2-3 діб, перевертаючи кожен день. Суху цедру можна подрібнити в кавомолці і насипати в банку з щільною кришкою. Зберігати її можна як пряність в кухонній шафі.
Засахаренная цедра
Для зацукровування беремо 1 частину натертої цедри і 2 частини цукру. Все це кладемо в банку з щільною кришкою і добре змішуємо. Зберігаємо баночку в холодильнику.
Як ви бачите, шкірка апельсина, яку зазвичай викидаєте у відро для сміття, може допомогти вам дбати про своє здоров'я та красу. Їжте її терту, у вигляді настою, і додавайте її в найрізноманітніші страви!
Більше корисного:
Користь лимонної цедри: 21 дивовижний спосіб використання
Користь м'яти для організму людини
Найкорисніші овочі для організму і кращі способи їх приготувати
10 найпотрібніших спецій і прянощів на вашій кухні
Про автора: porezeptu
Як це робити?