- Березовий сік з апельсином - класичний рецепт
- Березовий сік з апельсином - рецепт, консервація, як закатати на зиму
- Кілька секретів збору березового соку
Вирішили заготовити березовий сік з апельсинами - ви не помилилися, це дуже смачний рецепт консервації натурального напою, і, щоб сік вийшов по-справжньому смачним і зберіг корисні властивості, необхідно знати, як його правильно консервувати і закочувати, як зберігати, як зробити з добавками - лимоном, лимонною кислотою і інші ...
Березовий сік з апельсином - класичний рецепт
Одним з найсмачніших, корисних і бюджетних напоїв, заготовляється на зиму, є березовий сік, користь і шкода якого відомі людині з давніх часів. Натуральний свіжий березовий сік має трохи солодкуватий приємний присмак, який він отримав за рахунок вмісту в своєму складі велику кількість цукру - 1,5-2%, але сьогодні придумано безліч рецептів цього напою з різними смаками і ароматами.
Одним з найпопулярніших рецептів приготування напою є березовий сік з апельсинами.
Консервований березовий сік зі смаком цитрусових (замість апельсина може бути використаний лимон - кому як більше подобається) цінується не тільки за неперевершений смак і аромат, але і за подвійну користь - вітаміни та інші елементи, необхідні організму.
Досвідчені господині знають як консервувати березовий сік , Але, особливо сподобається вашим домочадцям, якщо до його складу додати апельсинові шматочки.
березовий сік з лимоном, апельсином
Інгредієнти для приготування такого напою, як березовий сік з апельсином на зиму, з розрахунку на 3 літри знадобляться такі:
- Цукор - 250 г (склянку)
- Лимонна кислота - 1 ч.л. НЕ гіркою
- Апельсини - 1 середній плід.
Як бачите, компонентів потрібно мінімум, а на виході виходить смачний і корисний продукт, який буде особливо актуальний в холодну пору, коли організм відчуває дефіцит корисних елементів.
Березовий сік з апельсином - рецепт, консервація, як закатати на зиму
Березовий сік консервований, рецепт приготування якого ви прочитаєте трохи нижче, готується в певній послідовності:
- Насамперед необхідно підготувати скляні банки або пляшки під березовий сік з апельсинами, - стерилізувати тару можна як на паровій бані, так і в духовці, встановивши температурний режим 150 ° С;
- Тільки що зібраний, очищений і проціджений сік берези вилити в емальовану каструлю і поставити на сильний вогонь, закип'ятити (тут важливо знати, як правильно збирати березовий сік);
- Поки сік приймає потрібну температуру, можна підготувати кришки для закочування, - їх необхідно обполоснути від пилу і відправити в киплячу воду на 5-7 хвилин, потім викласти на серветки або рушник і висушити;
- Як тільки сік закипить і активно завирує, його необхідно вимкнути, - якщо напій перетравиться, його корисні властивості пропадуть;
- У підготовлені банки всипати цукор - 250 г на 3 літри, потім зазначену в рецептурі норму лимонної кислоти;
- Апельсини розрізати на кружечки або часточки і теж опустити на дно порожній банки;
- Розливати сік по банкам акуратно, - від високої температури вони можуть тріснути, а щоб цього уникнути, покладіть в банку металеву ложку або поставте банку в пластмасову чашку з шматочком тканини на дні;
- Банки залити по вінця і закатати простерилізованих металевими кришками;
- Закочені банки укутати ковдрою і не чіпати до повного охолодження, потім помістити в холодне темне місце для зимування. Для тих, хто не знає, як зберегти березовий сік, - ідеально він буде зберігатися в погребі чи в підвалі, температура яких ідеально підходить для зберігання.
Для любителів покіслее апельсин можна замінити на лимон, - в цьому випадку співвідношення інгредієнтів трохи зміниться, - на 3 літри свіжого соку берези потрібна 1 ст. ложка цукрового піску, половина лимона і половинка чайної ложки лимонної кислоти.
Сік вилити в емальований посуд, додати до нього нарізану кружальцями лимон і інші інгредієнти, закип'ятити, потім розлити по банках і закатати.
Деякі господині під час приготування березового соку з лимоном не беруть під його термічній обробці, - свіжий сік процідити, залити в банку, додати в нього 2 ст. ложки цукру і добре перемішати, потім покласти в сік третю частину лимона, порізану на часточки, і 5 родзинок, щільно закрити і прибрати в холодильник. Через 3 тижні сік з цитрусів готовий до вживання.
Кілька секретів збору березового соку
Щоб березовий сік з апельсинами вийшов особливо смачним і зберігався якомога довше, народні умільці рекомендують дотримуватися невеликі хитрощі під час збору цього напою. Зібраний в різних місцях і в різний час, сік берези може мати абсолютно різний смак, тому обов'язково потрібно врахувати такі поради:
Слід пам'ятати, що березовий сік, зберігання якого дозволяє отримувати необхідні вітаміни круглий рік, на самому початку збору буде особливо чистим і прозорим, але менш солодким. Солодкість він придбає до кінця строків збору, однак помітно помутніє. Не забувайте, що період, коли можна збирати сік, невеликий, - приблизно 3-4 тижні.