- Гарбуз запечена в духовці - прості правила приготування
- Підготовка інгредієнтів для запікання гарбуза в духовці
- Рецепт гарбуза з фруктами і рисом, запеченої в духовці
- Рецепт запеченої гарбуза з сиром
- Рецепт рагу з гарбуза, запеченої в горщику
- Рецепт сирної запіканки з гарбузом
- Поради як вибрати гарбуз в магазині або на ринку
Гарбуз - це просто городнє диво і за своєю красою, і за смаковими якостями, і за можливостями творити кулінарні ласощі. У старому радянському фільмі, пародіює ідеали суспільства споживання, слово «гарбуз» стало символом жирного благополуччя: «А за бугром такі гарбузи!».
На наших ринках і городах цієї благодаті достатньо, як і більш ніж достатньо чудових і простих рецептів її приготування. Гарбуз парять, смажать, в'ялять, маринують, всіляко запікають, роблять бурштинові цукати і навіть вживають в деяких салатах в сирому вигляді. Страви з гарбуза входять в меню здорового і смачного харчування. І якщо ви не полюбили гарбуз, можливо, вам не довелося спробувати гарбуз запечену в духовці - правильно і з любов'ю приготовану страву з цієї городньої красуні.
Особливо привабливі страви із запеченої гарбуза, рецепти приготування яких ви знайдете в цій збірці тут і рагу, і фрукти, і сир, ви дізнаєтеся, що гарбуз запечена в духовці може бути різною!
Гарбуз запечена в духовці - прості правила приготування
Завдяки своїм цінним природним даним і смакових особливостей, гарбуз при різних варіантах запікання в духовці дає завидний простір як початківцям, так і досвідченим кулінарам, під руками яких вона перетворюється ну не в карету, як в казці «Попелюшка», але в блюда типу: « пальчики оближеш! »В їх числі всілякі запіканки, від солоних гостреньких до солодких з медом або фруктами-ягодами. Чудово красиві і чарівно смачні всякого виду пиріжки, пироги закриті , Відкриті, а також і яскраві десерти за участю кубиків з гарбуза. Але прем'єр-блюдо з гарбуза - це гарбуз фарширована різними начинками для запікання в духовці у вигляді горщика з кришкою.
Вважати повсякденним таке блюдо навряд чи варто, але цікавим і навіть забавним можна. Стінки «горщика і кришечки» просочуються під час запікання усіма запахами начинки, шкірка стоншується і легко знімається - і все це разом - невимовне смакота, ситне, корисне, що вносить різноманітність в наш повсякденний раціон.
Підготовка інгредієнтів для запікання гарбуза в духовці
Як показує кулінарна практика, гарбуз після обмивання і обтирання рушником можна використовувати для запікання і в цілому вигляді, вилучивши попередньо насіння і пухку м'якоть, і шматочками. Молода гарбуз податлива звичайному або спеціалізованому ножа для чищення овочів. Шкірочка гарбуза більш вікової досить жорстка і щільна - боротися з нею занадто багато роботи - краще помістити на деякий час для пом'якшення в розігріту духовку, після чого впоратися з розм'якшується шкіркою буде простіше.
Готувати гарбуз для фарширування досить просто: якщо розмір тиковкі невеликий, можна запікати «горщиком з кришечкою». «Кришечку» робимо з верхньої частини тиковкі, яку акуратно і рівно зрізаємо дуже гострим ножем. а непотрібне вміст гарбуза (насіння і пухку м'якоть) видаляємо, вибравши гарбузове насіння - попутну вкусняшку. Якщо плід гарбуза великий, то можна розрізати його уздовж? вийняти ложкою вміст, заклавши підготовлений фарш і запікати «човником».
Сподіваюся вам сподобався відео-рецепт в ролику вище, а тепер я розповім ще про декілька простих рецептів як приготувати запечену гарбуз швидко і смачно.
Рецепт гарбуза з фруктами і рисом, запеченої в духовці
Ця страва - просто комплексний обід! Його щільність і ситність змагаються зі смакотою і корисністю. При виборі рису слід зупинитися на сортах з довгими зернами, стійких до развариванию, а гарбуз - обов'язково ціла і неушкоджена - важлива вимога для запікання гарбуза половинками.
Інгредієнти:
- родзинки - 1 столова ложка;
- мигдаль - 2 столові ложки;
- яблука - 4 середніх плоду;
- гарбуз цільна - 2-кілограмова;
- кориця мелена - 1 чайна ложка;
- слива - 150 грамів;
- рис - 3-4 столових ложок;
- вершкове масло - 150 грамів;
- цукор - 4 столові ложки;
- сіль - щіпка.
Готуємо запечену гарбуз з фруктами і рисом так:
- Промитий рис відварити до напівготовності.
- Ізюм перебрати, промити і, заливши некрутим окропом, залишити набухати. Зливи і яблука промити. У яблук прибрати серцевину, у слив - кісточки. Яблука різати соломкою, сливи подрібнюємо довільно.
- Розрізати гарбуз навпіл, не знімаючи шкірку, видалити насіння і ложкою вискобліть пухку м'якоть так, щоб стінки залишилися не більше 2 сантиметрів завтовшки.
- Щільну вирізану м'якоть гарбуза нарізати шматочками. Ядра мигдалю подрібнити ножем, злегка підсмажити на сковороді без масла при постійному помішуванні.
- Готуємо начинку: родзинки викладаємо на друшляк для стікання води, змішуємо всі інгредієнти, включаючи охолоджений рис, додавши цукор, вершкове масло (100 грамів) і мелену корицю .
- Залишається наповнити масою обидві половинки гарбуза «човники», акуратно помістити їх на деко, попередньо промазаний рослинним маслом, і помістити в розігріту до 180 ° С духовку. Запікати слід до готовності гарбуза і рису протягом півтори години. Готовий гарбуз полити вершковим маслом (50 грамів).
Рецепт запеченої гарбуза з сиром
Блюдо, виконане у цій оригінальному рецептом, варто того, щоб його приготувати і побалувати близьких. Поєднання використовуваних інгредієнтів в якості начинки додадуть гарбузі, запеченої в духовці, незрівнянний смак, аромат і м'якість.
Інгредієнти:
- гарбуз - невелика, пропорційна обсягу начинки;
- жирні вершки - 1 літр;
- твердий сир - 500 грамів;
- вершкове масло - 50 грамів;
- мускатний горіх і чорний мелений перець - за бажанням;
- цукор і сіль - по щіпці.
Готуємо гарбуз запечену з сиром так:
- З підготовленої гарбуза робимо «горщик з кришкою». Для цього акуратно і рівно гострим ножем зрізаємо верхню частину гарбуза, прибираємо насіння і пухку м'якість, а вийшла порожнину заповнюємо натертим попередньо на крупній тертці сиром, заливаємо вершками так, щоб до краю «горщика» залишалося не менше п'яти сантиметрів.
- Додаємо в начинку сіль, цукор перець мелений, мускатний горіх, кубик вершкового масла. Обережно перемішуємо до рівномірності інгредієнтів.
- Накрити фаршировану гарбуз кришкою з верхньої частини гарбуза і помістити в розігріту до 180 ° С духовку на 70-80 хвилин. Готову страву дістати і, злегка остудити, подати до столу в такий спосіб: вміст гарбуза вичерпати з м'якоттю і розлити по порційних глибоких тарілках.
Рецепт рагу з гарбуза, запеченої в горщику
Всі знають, яким смачним буває м'ясо-овочеве рагу в керамічному горщику, а за цим рецептом в ролі горщика пропонується використовувати їстівний «горщик з гарбуза». м'ясо і овочі, що гасяться в гарбузі, набувають особливого аромату і смаку, завдяки тому, що взаємно просочуються соками всіх інгредієнтів в умовах запікання в духовці.
Інгредієнти:
- гарбуз - за обсягом інгредієнтів;
- червоний солодкий перець - 2 штуки;
- цибуля ріпчаста - 2 цибулини;
- картопля свіжа - 400 грамів;
- томати свіжі - 400 грамів;
- консервована біла квасоля - 1 банка (200 грамів);
- консервована кукурудза - 1 баночка;
- куряче філе - 500 грамів;
- курага - 200 грамів;
- рослинне масло - 3 столові ложки;
- вершкове масло;
- часник свіжий - 5 зубків;
- коріандр - 1 столова ложка;
- зелень - 1 пучок;
- спеції і сіль - за бажанням.
Готуємо рагу з гарбуза в горщику так:
- Підготовлену «під горщик» невелику гарбуз (зрізаємо верхівку у вигляді кришки, виймаємо насіння і пухку м'якоть) обмащуємо всередині вершковим маслом, закриваємо «кришечкою» і поміщаємо на змащений жиром деко, який відправляємо на 1 годину в розігріту на 180 ° С духовку.
- Чистимо свіжий картопля, часник і цибулю звільняємо від лушпиння. Солодкий перець очистимо від насіння. Томати обшпарюємо і знімаємо шкірку. Все нарізаємо: картопля - великими шматками. перець і цибулю - кільцями. часник - дрібно рубаємо. шаткуємо зелень.
- Коріандр обсмажуємо в сковороді без масла на сильному вогні не більше 40 секунд і викладаємо остигати в блюдце. На рослинному маслі пасеруємо кільця цибулі, в які викладаємо шматочки курячого філе, підливати трохи води або овочевого бульйону і тушкуємо все це до напівготовності.
- У цю ж сковороду кладемо картоплю, перець, скибочки томатів, курагу і квасоля, додаємо півтора літра води або бульйону. На тихому вогні доводимо до кипіння, закладаємо часник і мелений підсмажений коріандр і продовжуємо гасіння близько 20 хвилин. На 17-й хвилині гасіння закладаємо в загальну масу консервовану кукурудзу.
- Знявши сковороду з вогню, запускаємо в рагу шинкованную зелень, кращі спеції і сіль за смаком. Вийшло рагу перемішуємо, закладаємо в порожнину горщика з гарбуза, закриваємо його гарбузової ж кришечкою, поміщаємо на деко, змащене маслом, - в духовку при 180 С запікатися протягом 30-40 хвилин. Розкладаємо готове рагу по порційних мисочках з м'якоттю «горщика».
Рецепт сирної запіканки з гарбузом
Такий гарний, ароматний і корисний десерт повинен припасти до смаку всім, хто любить страви з сиром і не відмовляється і від гарбуза, і особливо дітям, які відчувають гостру потребу в кальції, яким багатий сир. Запіканка по цьому рецепту підходить і до сімейного чаю і гостей порадує.
Інгредієнти:
- сир свіжий - 1 кілограм;
- курячі яйця свіжі - 3 штуки;
- гарбуз свіжа - 300-400 грамів;
- борошно пшеничне біла - 4 столові ложки;
- цукор-пісок - 100 грамів;
- панірувальні сухарі - 2 столові ложки;
- волоські горіхи - 50 грам;
- ванільний цукор - 6 чайних ложок;
- жовток курячого яйця свіжий - 1 штука;
- сода харчова - на кінчику ножа.
Готуємо сирну запіканку з гарбуза так:
- Протерти через густе сито сир до рівної м'якої консистенції. Запустити в нього три свіжі яйця, ванільний цукор, соду і все ретельно перемішати. В отриману масу всипати за рецептом просіяне борошно і замісити м'яке сирне тісто.
- Свіжу підготовлену гарбуз, нарізану шматочками, пропустити через м'ясорубку і з'єднати з цукром. Форму для випічки сирної запіканки змастити вершковим розм'якшеним маслом і рівномірно посипати її дно меленими панірувальними сухарями.
- Розділити сирну масу на дві рівні частини, одну з яких укласти рівномірно по дну форми. На неї викласти рівним шаром начинку з гарбуза і знову рівномірно покрити другою частиною сирної маси. Верх запіканки змастити збитим жовтком.
- Залишається помістити форму з сирно-гарбузової запіканки в розігріту до 180 ° С духовку і запікати її в цьому режимі протягом 20-30 хвилин. Як тільки запіканка зарум'яниться, слід вийняти її з духовки, дати охолонути і подати до столу зі збитими вершками або зі свіжою сметаною.
Поради як вибрати гарбуз в магазині або на ринку
При покупці гарбуза необхідно дізнатися, до яких саме сортам гарбуза вона відноситься: осінні сорти слід вжити до нового року, а зимові - можуть полежати і до весни, зберігаючи смакові і корисні якості. У холодильнику немає необхідності - гарбуз воліє прохолодне і темне місце.
Гарбуз добре показує себе і при заморожуванні - її можна очистити, нарізати шматками і помістити в відповідному контейнері в морозильну камеру. Згодом можна використовувати для приготування улюблених страв з гарбуза. Через свого неяскравого смаку і запаху гарбуз добре поєднується з іншими продуктами, відтіняючи їх пікантний аромат, пом'якшуючи їх гостроту і кислоту. Гарбуз в будь-якому кулінарному вигляді є джерелом клітковини, мінералів і вітамінів. Щоб гарбуз, запечена в духовці, вийшла дійсно смачною - ви повинні пам'ятати, що купуючи гарбуз на ринку або в овочевому магазині, вибирати її слід за зовнішніми даними: чиста і гладка шкірка без пошкоджень і плям, а на вагу - важче, ніж здається.
Якщо плід гарбуза великий, то можна розрізати його уздовж?