Першим номером у нас йде курка. Мені завжди хочеться зробити її трішки ніжніше. Тому сьогодні ми запекти в духовці курку з сюрпризом: начинимо маслом з ароматними добавками. Потрібно користуватися тим, що у курки шкіра легко відходить від м'яса, саме тому її легко фарширувати. Нічого, якщо частина масла, розплавилися в духовці, витече з кишень на шкірі: вона зробить курочку рум'яні, а шкірку більш хрусткою. У начинку йде шинка: нехай вона буде подкопченной і передасть курці свій аромат. Масло з добавками саме по собі чудова намазки - копчено-перчене, часникова, з пряними нотками кінзи і свіжістю кропу. І якщо щось залишиться, його можна подати окремо, зі свіжим багетом або підсмажений тостом. У черевце пташки я кладу четвертинки лимона - так м'якоть птиці не стане занадто кислою, але буде пахнути цитрусом. Картоплю для гарніру краще не чистити, особливо якщо вона молода. Чи не ріжте картоплю занадто дрібно: курці потрібно години півтори провести в духовці, і великі картопляні часточки будуть готові одночасно з птицею. До того ж гарнір просочиться ароматним маслом, яким ми забезпечили курку. В кінці посипте курочку рубаним кропом і петрушкою.
На десерт сьогодні фруктовий пиріг на всі випадки життя. Таке тісто буде мати гарний вигляд з будь-якими фруктами - персиками, яблуками, грушами, нектаринами. Головне, щоб при запіканні фруктові часточки зберігали форму. З карамелевими сливами пиріг виходить ефектним і не дуже солодким. Для пишності тесту важливо збити масло в легку, світлу масу. Ви відчуєте момент, коли цукор перестане хрустіти під віночком, а масло почне бліднути на очах. Використовуємо зовсім небагато борошна - її роль частково беруть на себе горіхи, розмелені в дрібну крихту. Завдяки їм тісто густіє і набуває особливого смаку. Найкраще підійдуть фундук або мигдаль, а ось волоські горіхи для такого тесту важкуваті, в них багато масла. Пиріг дуже ніжний, так що гарненько змастіть форму маслом, щоб тісто не приставало до стінок. Не потрібно прагнути ідеально вирівняти поверхню: стирчать боки рум'яних слив додадуть йому шарм ручної роботи.
Курка з секретом
(4 порції)
Інгредієнти:
- тушка курки (вагою 1,5 кг) 1 шт.
- картопля 1 кг
- вершкове масло 100 г
- лимони 1 шт.
- копчена шинка або бекон 50 г
- петрушка 1 невеликий пучок
- кріп 1 невеликий пучок
- кінза 1 невеликий пучок
- часник 3 зубчики
- рослинне масло 2 ст. л.
- мелений чорний перець 1 щіпка
- морська сіль 1/4 ч. л.
Спосіб приготування:
Духовку попередньо розігріти до 180 ° С. Бекон дрібно нарізати. Всю зелень порубати. Часник почистити і подрібнити. Попередньо розм'якшене вершкове масло розтерти з дрібкою солі і перцю, зеленню, часником і беконом.
Під шкіру курки з боку грудки, намагаючись не пошкодити шкіру, ввести половину отриманої суміші. Зробити невеликі, але глибокі надрізи на ніжках і туди теж помістити мясляную суміш. Лимон розрізати на 4 частини і начинити їм курку. Деко змастити частиною рослинного масла і укласти в нього курку. Картоплю почистити, порізати кружальцями, скропити рослинним маслом, посолити, розкласти навколо курки. Запікати в розігрітій духовці близько години.