Чи можна їсти сир при грудному вигодовуванні? Це питання часто задають жінки, які зовсім недавно стали мамами і ще не знають, які продукти можна їсти в період ГВ, а від яких варто відмовитися, щоб не нашкодити своєму новонародженому маляті.
Склад і користь
Щоб відповісти на яке хвилює багатьох молодих мам питання, потрібно розібратися в склад і властивості сиру.
Сир входить в список найкорисніших продуктів на планеті. У ньому міститься велика кількість вітамінів і мікроелементів. А білок, що входить до його складу, засвоюється організмом легше і швидше, ніж той, який міститься в молоці. Всі компоненти, які входять до складу цього кисломолочного продукту, в повному обсязі засвоюються організмом, а також не мають побічних дій.
Також до складу сиру входять:
- цинк;
- йод;
- фосфор;
- калій;
- кальцій;
- залізо;
- селен;
- вітаміни групи А, В, С, Д і Е.
Всі ці речовини дуже потрібні мамі, що годує, особливо в перший місяць після пологів, коли її організм найбільш ослаблений. Для повноцінного розвитку новонародженого вітаміни і мікроелементи потрібні не менше. Сир володіє такими корисними властивостями:
Завдяки багатому складу і корисним властивостям сиру, лікарі рекомендують їсти його годуючим мамам вже в перший місяць після пологів. Але в його вживанні є деякі нюанси. Не варто поїдати улюблений продукт у великій кількості. Також потрібно звертати увагу на сорти, яких існує величезна кількість:
- чеддер;
- фета;
- пармезан;
- рокфор;
- російський;
- швейцарський;
- голландський;
- адигейський;
- бринза;
- сулугуні;
- філадельфія;
- сир з цвіллю або «Дор блю».
І це ще неповний список. У магазині можна знайти твердий, сирний, плавлений сир. Всі види мають специфічну консистенцію і свій унікальний смак. Кожна країна, яка виробляє цей кисломолочний продукт, використовує свої, перевірені століттями рецепти. Для його приготування використовуються ферменти і спеціальні бактерії. Причому в основі цього продукту може бути не тільки коров'яче, але і козяче або овече молоко.
Який же вид улюбленого продукту можна з'їсти жінці при ГВ? Вибирати його молодій мамі потрібно ретельно. Він повинен бути свіжим і хорошої якості. Перший раз можна з'їсти невеликий шматочок. А якщо в організмі малюка не відбудеться неприємних процесів, тоді можна збільшити порцію.
Від сиру з пліснявою краще відмовитися, так як він виробляється з використанням грибків, які часто викликають алергічну реакцію у грудних дітей. Плавлений сир також не варто їсти в перший місяць після пологів, тому що він важче засвоюється організмом.
Тверді або зернисті сорти, навпаки, не тільки можна, а й потрібно їсти в період лактації. Моцарелла і бринза багаті вітамінами і мінералами, які необхідні для розвитку малюка і нормального самопочуття молодої мами.
Кому не варто їсти сир
Крім позитивних, сир має і негативні властивості. Це потрібно враховувати, особливо мамі, що годує. Через великий вміст натрію, цей продукт не рекомендується вживати при таких захворюваннях, як:
- гастрит;
- мочекам'яна хвороба;
- пієлонефрит.
Як їсти?
Зазвичай сир використовують у приготуванні різних холодних і гарячих закусок, салатів. Його можна додавати при приготуванні гарячих страв, супів, соусів. У десертах також можна зустріти солодкі сорти цього продукту.
Якщо у дитини раптом виникне негативна реакція на будь-якої сорт улюблених ласощів, молодій мамі не варто відмовлятися від усіх кисломолочних продуктів. Сир може легко замінити його в період грудного вигодовування. Сир як самостійну страву їдять нечасто. Як варіант використовується сирна нарізка на святковому столі. Мамі, що годує не варто захоплюватися цим продуктом. Його можна додати в будь-яку страву, з'їсти бутерброд з сиром. Причому це може бути не тільки твердий, але і вершковий, плавлений або сирний сорт. Такий сорт, як «Дор блю», краще не їсти в період лактації. Цей сир з цвіллю може негативно вплинути на самопочуття дитини.
Схожі статті
Останні обговорення:
917 перегл. 0 відповідь. 0 голос.
699 перегл. 1 відповідь. 0 голос.
489 перегл. 0 відповідь. 0 голос.
Який же вид улюбленого продукту можна з'їсти жінці при ГВ?Як їсти?