- Рецепт баклажанів в томатному соусі з часником на зиму
- складові
- Як правильно вибрати інгредієнти
- Що таке ця страва
- Рецепт смажених баклажанів в гострому томатному соусі на зиму
- складові
- покрокове приготування
- Відео рецепта
- Поради та рекомендації по приготуванню
- Інші варіанти приготування
7 банок по 0,5 літра
1 годину
87 ккал
немає рейтингу
Влітку хочеться не тільки вдосталь наїстися овочів, але і продовжити смак і аромат улюбленої пори року якомога довше. З цим завданням нам допомагають впоратися всілякі овочеві заготовки на зиму. Якщо ви, як і я, любитель "синенькі", то вам, безсумнівно, сподобаються мої смачні і прості рецепти закруток з них. Готуються вони нескладно, а з'їдаються просто в одну мить. Отже, ділюся з вами від усього серця!
Рецепт баклажанів в томатному соусі з часником на зиму
Кухонна техніка та інвентар: ваги кухонні; м'ясорубка; скляні банки з кришками ємністю 0,5 л; ніж; закаточний ключ; лопатка; каструля для кип'ятіння кришок; стерилізатор для банок або мікрохвильовка; дошка обробна; ополоник; велика каструля.
складові
Баклажани середнього розміру 2 кг Солодкий перець (великий) 1 шт. Сіль (НЕ йодованої) 1 ст. л. Цукор-пісок 5 ст. л. Часник 3 головки Соняшникова олія 50 мл Помідори 1,5 кг Оцет 9% 3 ст. л.
Як правильно вибрати інгредієнти
- Овочі можуть бути будь-якого розміру, головне, щоб вони були стиглі, соковиті, м'ясисті.
- Найароматніші овочі - ті, які недавно зірвали з грядки. Зверніть увагу на дефекти і пошкодження - їх не повинно бути.
покрокове приготування
- Півтора кілограма помідор промиваємо та нарізаємо їх на четвертинки, вирізаючи в процесі місце кріплення плодоніжки.
- Один великий болгарський перчик промиваємо, видаляємо насіння разом з плодоніжкою і розрізаємо його на 4 частини.
- Три головки часнику очищаємо. Подрібнюємо всі підготовлені овочі за допомогою м'ясорубки.
- Виливаємо отриману масу у велику каструлю.
- Додаємо столову ложку солі і 5 ложок цукру.
- Вливаємо по 50 мілілітрів соняшникової олії і столового 9% оцту.
- Ставимо каструлю на вогонь і доводимо її вміст до кипіння.
- Два кілограми баклажанів промиваємо, відрізаємо у них хвостики і нарізаємо овочі кільцями товщиною приблизно півтора сантиметра. Кожне колечко розрізаємо на 4 частини.
- Знімаємо закипіле томатне пюре з вогню і додаємо в нього нарізані кільцями баклажани.
- Перемішуємо і тушкуємо 20 хвилин. При гасінні баклажани уварюються і повністю покриваються соком.
Стерилізуємо банки з кришками будь-яким зручним для вас способом. Якщо у вас є стерилізатор - потримайте вимиті банки над парою протягом 10 хвилин. Або ж можна простерилізувати їх в мікрохвильовці, налив на дно трохи води і включивши мікрохвильовку на повну потужність на кілька хвилин.
- Кришки кип'ятимо окремо в невеликій каструлі.
- За допомогою ополоника або металевої кружки розкладаємо гарячі баклажани по банкам.
- Накриваємо металевими кришками і закочує. Зберігаються такі баклажани досить довго, як мінімум до весни, в прохолодному місці.
Що таке ця страва
- Така овочева закрутка - відмінна закуска, доречна на будь-якому святковому столі. Також ці баклажани відмінно поєднуються з овочевими та м'ясними стравами. Їх їдять замість салату з хлібом, тостами або грінками.
- Якщо ви не їсте м'яса, то приготуйте до баклажанів на гарнір кашу або макарони. Необов'язково чекати зими, щоб поласувати цією стравою.
- Ви можете не закочувати його в банки, а їсти відразу після охолодження. Але все-таки свій ідеальний, насичений смак ці баклажани знайдуть через кілька днів після приготування.
Відео рецепта
З легкістю впоратися з приготуванням цієї страви вам допоможе перегляд даного відео.
Рецепт смажених баклажанів в гострому томатному соусі на зиму
Час приготування: 1 година.
Кількість порцій: 5.
Калорійність: 79 ккал.
Кухонна техніка та інвентар: сковорідка; ваги кухонні; скляні банки з кришками; ніж; лопатка; дошка обробна; ложка; велика каструля.
складові
Баклажани 600 г Томатна паста 2 ст. л. Сіль (НЕ йодованої) 0,5 ч. Л. Цукор-пісок 1 ч. Л. Часник 2 зубчики Соняшникова олія (рафінована, для смаження) 100 мл Томати 500 г Оцет 9% 20 мл Перець (запашний і горошком) по 3 шт. Кріп невеликий пучок Чебрець 2-3 гілочки Нерафінована олія 2 ст. л.
покрокове приготування
- Півкілограма помідор промиваємо, надрезаем вгорі шкірку хрест-навхрест і поміщаємо їх в киплячу воду на 1 хвилину.
- Баклажани (600 г) промиваємо, відрізаємо хвостик і нарізаємо їх невеликими скибочками.
- Виймаємо з окропу томати і знімаємо з них шкірку. Очищаємо 2 зубчики часнику, дрібно нарізаємо.
- На розігрітій сковорідці з олією обсмажуємо баклажани.
- Кладемо в каструлю нарізані томати і часник, додаємо 2 ложки томатної пасти (її можна замінити такою ж кількістю томатів у власному соку).
- Додаємо 2 ложки нерафінованої ароматного масла (можете замінити його рафінованим), кладемо обсмажені баклажани і тушкуємо овочі 5 хвилин. Масу періодично перемішуємо. Додаємо 20 мл оцту і по 3 горошинки запашного і чорного перцю. Перемішуємо і знімаємо баклажани з плити.
- Зелень дрібно нарізаємо, додаємо до овочів, перемішуємо і солимо за смаком (приблизно половину чайної ложки).
- Всипаємо чайну ложку цукру, перемішуємо і перекладаємо баклажани в банку.
- Додаємо гілочку чебрецю (для аромату).
- Накриваємо банки кришками і стерилізуємо 15 хвилин. Можна для цього використовувати аерогриль або каструлю з киплячою водою.
- Акуратно дістаємо банки з баклажанами. Якщо у вас металеві кришки, то зараз саме час їх закатати або щільно закрутити.
Чи знаєте ви? Зберігати такі баклажани можна до 6-8 місяців в прохолодному місці.
Відео рецепта
Якщо у вас залишилися питання по заготівлі смажених баклажанів на зиму, обов'язково подивіться це відео. У ньому дуже детально і поетапно розписаний весь процес приготування.
Поради та рекомендації по приготуванню
Якщо ви стерилізуєте банки з баклажанами в каструлі з киплячою водою, обов'язково покладіть на її дно рушник або шматок тканини, щоб банки не стикалися з каструлею і не лопнули через перепад температур.
Додавайте в заготовки прянощі і приправи на свій смак. Можна використовувати гострий перець, коріандр, італійські (прованські) трави, лавровий лист і інші.
Інші варіанти приготування
Щоб урізноманітнити асортимент заготовок на зиму, приготуйте фаршировані баклажани або ж зверніть увагу на різноманітні рецепти лечо. Приготуйте смачне -лечо з баклажанов- або дуже корисне лечо з моркви . А якщо у вас є мультиварка, то вам обов'язково варто їй скористатися, приготувавши -лечо в мультіварке-.
Можливо, у вас є свої, перевірені і вдалі рецепти заготовок на зиму з баклажанів. В такому випадку діліться ними зі мною в коментарях. Також пишіть свої побажання, зауваження та пропозиції. Буду рада поспілкуватися. Смачних і вдалих вам заготовок!
Чи знаєте ви?