- жиросжигающий склад
- Гарячі рецепти
- дієтичні салати
- Запікаємо в духовці
- баклажанна дієта
- секрети успіху
- Шкода і протипоказання
Баклажани, сприймаються більшістю людей, як овочі, але насправді є ягодами сімейства пасльонових, у багатьох джерелах називаються білковими продуктами, хоча вуглеводів в них в 10 разів більше. Важливо інше: баклажани вважаються ще й одним з найкращих продуктів для схуднення і з них виходять прекрасні дієтичні страви.
Зміст статті:
жиросжигающий склад
Окультурені в Індії понад 10 століть тому, баклажани відрізняються унікальним для зниження ваги складом: насититися ними легше, ніж іншими овочами, і апетит потім «не пробуджується» набагато довше.
Корисний для схуднення склад баклажанів
Є баклажани краще з жировими продуктами (наприклад, сиром або оливковою олією) - тоді їх жиророзчинні вітаміни (бета-каротин, А, Е і К) засвояться відмінно. Інші вітаміни - С і групи В (цілих 7), велика кількість клітковини, органічних кислот і мінералів: кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк, мідь, марганець, селен.
Пектин, що допомагає «збирати відходи», нейтралізувати жири і цукру, баклажани теж багаті. А ось калорій в них мало, 20-35 ккал - так називаємося негативна калорійність, проте дія баклажанів на апетит дійсно схоже з білковим.
У баклажанах є і сапоніни, що поліпшують травлення і нормалізують рівень цукру - це теж сприяє схудненню. Але ще цікавіше хлорогенова кислота з яскравим антиоксидантну дію, регулює метаболізм, нормалізує холестерин і прискорює процес спалювання жирів.
Чим ще корисні баклажани для схуднення? Баклажани також знімають набряки, підсилюють сечовиділення, нормалізують обмінні процеси (особливо ліпідний і водно-сольовий) і мають безліч інших лікувальних властивостей.
Гарячі рецепти
Важко повірити, що ситне рагу з баклажанів з куркою допомагає реально позбуватися від зайвої ваги, але це так. Насичені жири не використовуються, але можна додати рослинного масла - буде смачно. Шматочками нарізають 400 г курячої грудки, цибулину і 1-2 солодких перцю - півкільцями, морква - на крупній тертці, великий баклажан і 2 свіжих помідора - кубиками. Шарами кладуть в горщики або товстостінну каструлю курку, цибулю, баклажани, перець, морква, помідори, додають масло і 2-3 ст.л. води, 2 дрібно нарізану зубчики часнику, трохи солі. Закривають кришкою, готують в духовці на 140˚ або на плиті, на малому вогні: вийде ароматне «рагу у власному соку». При подачі посипають рубаною петрушкою або кропом.
Відмінно насичують і баклажани, фаршировані овочами і рисом. На овочевому бульйоні протягом 15 хвилин відварюють на слабкому вогні 150 г бурого рису з чебрецем (½ ч.л.), трохи підсоленого. Поки вариться, ріжуть навпіл по довжині 4 баклажана і обережно вичищають м'якоть: «човники» повинні вийти товщиною близько 1,5 см, їх посипають сіллю і залишають на 15 хвилин; м'якоть дрібно нарізають. Цибулину - теж дрібно, часточку часнику - порубати. Солодкий перець (1 шт.) І 2 великих помідора - дрібними кубиками. Половинки баклажанів промивають, кладуть у глибоку форму і наповнюють. Спочатку суміш - цибуля, часник, помідори, перець, баклажанна м'якоть, шавлія (½ ч.л.) і бульйон (1-2 ст.л.), зверху - зварений рис, на нього - нарізану тонкими пластинками сир (моцарелла, рікотта , фета або інший нежирний, 120-130 г). Ставлять в духовку на 200˚ на 35-40 хвилин, перед подачею посипають зеленою цибулею.
дієтичні салати
Любителів салатів баклажани теж порадують. Пропонуємо вам 2 дієтичних рецепта салату:
Обсмажте кубики баклажана 5-7 хвилин на середньому вогні в оливковій олії (1-2 ст.л.). У салатник складіть дрібно порізані варені яйця (3 шт.) І зелень цибулі, 2-3 ст.л. консервованої кукурудзи і охолоджені баклажани. Полийте соком лимона, перемішайте, посипте рубаною зеленню.
Трохи більше ситний салат підійде і для зими. Нарізані баклажани (2 шт.) Обсмажте з цибулею (півкільцями) до м'якості. Дрібно наріжте велике яблуко і 1-2 варених яйця. Тепер все підготовлене - в салатник, додайте 3 ст.л. зеленого горошку. Соус: 3 ст.л. натурального йогурту, подрібнена часточка часнику, гірчиця (½ ч.л.) - ретельно перемішати, заправити салат і посипати зеленню.
Запікаємо в духовці
Для любителів страв «легше» - баклажановий паштет і баклажани печені.
Пару баклажан запікають цілком, в шкірці, охолоджують, виймають ложкою м'якоть. Змішують з припущена в оливковій олії цибулиною і порізаними вареними яйцями (3 шт.), Додають за смаком сіль і чорний перець, перетворюють в паштет в блендері.
Якщо запекти баклажани (3 шт.) Разом з кабачком, буде смачніше і ситніше, а калорійність майже не підвищиться. Очищені плоди, нарізані великими кубиками, шарами кладуть в горщики, заливають натуральним йогуртом і запікають 40 хвилин в духовці при 180˚. Гаряче блюдо посипають нежирним тертим сиром.
баклажанна дієта
Є багато варіантів дієти з баклажанами для схуднення. По суті вони відрізняються застосуванням і приготуванням головного інгредієнта дієти - баклажанів: так, їх поєднують з м'ясом, рибою, сиром, яйцями, іншими овочами, цільнозерновими хлібцями і крупами. Тут наведемо дієту на «заморської» баклажанної ікрі, приготовленої дієтичним способом.
Рецепт баклажанної ікри для схуднення
При 180˚ 30 хвилин запікають у духовці, в глибокій формі баклажани (3 великих) і болгарський перець (3 шт.), Розрізані по довжині, в шкірці роблять проколи; порізані на 4 частини очищені цибулини (3 шт.) і моркву (2 великих), соковиті помідори (4 шт. загорнутих у фольгу). З запечених перців, помідорів і баклажанів шкірку знімають, разом з морквою і цибулею перетворюють їх в ікру в блендері (протирають через сито), додають 2 ст.л. оливкового масла, пряні трави і трохи солі за смаком.
Меню дієти для схуднення на 5 днів
Дієта для схуднення з баклажанами включає білки, вуглеводи з овочів-фруктів і мінімум рослинного масла; розрахована на 5 днів.
1-й день - баклажанна ікра і салати з сирих овочів;
2-й - ікра і варена курка без шкірки;
3-й - курка, 2 яйця круто і ікра з баклажанів;
4-й - ікра, фрукти (НЕ банани і виноград), овочі, сир, яйця;
5-й - відварна риба, фрукти, ікра, кефір.
Ікри можна з'їдати до 500 г в день, доповнюючи іншими продуктами; непоєднувані продукти (сир і курка, ікра і кефір та ін.) не змішувати в один прийом. При дотриманні дієти з баклажанами обіцяється схуднення на 5 кг. За різними відгуками, вдається позбуватися від 3-6 кг. Непоганий результат, правда? При цьому дієта смачна і не голодна.
секрети успіху
Фахівці дозволяють «сидіти на баклажанах для схуднення» до 2-х тижнів. Надалі, щоб не набирати вагу, треба частіше включати їх в меню, а копченості, солодощі, насичені жири і білу муку виключити.
Баклажани краще не смажити, а запікати або тушкувати (можна спочатку злегка припускати в маслі).
Перед приготуванням нарізати, посолити, придавити гнітом на 30 хвилин, щоб пішла гіркота і речовини, дратівливі шлунково-кишкового тракту; до того ж так вони вбирають менше масла.
Широко поширений рецепт схуднення на соку баклажана, причому в багатьох джерелах його пропонується пити сирою, по ½ склянки за півгодини до їди. Не варто це робити - сирої сік токсичний, але можна його прокип'ятити 10-15 хвилин. Корисні для схуднення властивості соку баклажана при цьому зберігаються.
Шкода і протипоказання
Баклажани принесуть шкоди лише при безграмотному вживанні - в сирому або перезрілому вигляді. Купуйте стиглі (краще молоді) плоди з блискучою і гладкою шкіркою без плям, але не м'які або зморщені. Натисніть пальцем біля плодоніжки: «ямки» не залишилося - плід хороший.
При готуванні теж будьте уважніше: м'якоть повинна бути білою і не темніти в перші хвилини після розрізання плода; занадто темні насіння з різким запахом - теж ознака перезрілість.
Протипоказань для вживання баклажанів мало: виразкова хвороба і гастрит в стадії загострення, розлади шлунково-кишкового тракту.
Автор: Гатаулина Галина
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов'язкова!
Теги: баклажани для схуднення
Чим ще корисні баклажани для схуднення?Непоганий результат, правда?