рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Від 0 до 4, або Як розвивається здорова дитина

  1. Розвиток як механізм
  2. Він народився!
  3. 1 місяць
  4. 2 місяці
  5. 3 місяці
  6. 4 місяці
  7. 5 місяців
  8. 6 місяців
  9. 7 місяців
  10. 8 місяців
  11. 9 місяців
  12. 10 місяців
  13. 11-12 місяців
  14. 2-й рік життя
  15. 2-3 роки
  16. 3-4 роки

зміст:

До змісту

Розвиток як механізм

Нормальний, повноцінний, з точки зору лікарів, дитина повинна не тільки вчасно набирати вагу, рости, але і проявляти свої емоції і виконувати певні рухи. Якщо всі ці функції з'являються вчасно, це означає, що головний мозок малюка і його руховий апарат розвиваються правильно. Тому, виявивши не відповідає віку розвиток моторики (рухових функцій) і психіки, потрібно обов'язково з'ясувати, чи залежить ця затримка розвитку від вродженого дефекту центральної нервової системи або вона викликана тим, що з малюком мало займаються батьки.

Справа в тому, що нервова система дитини, так само як і імунна, розвивається в міру того, як він росте, тому то, наскільки інтелектуально розвиненим буде ваш малюк, багато в чому залежить від умов, в яких він знаходиться. Наприклад, ще до народження дитина потребує спілкування, а з появою на світ воно стає йому просто необхідно. Ось чому діти, які з яких-небудь причин не могли бути поруч з батьками, за фізичними та інтелектуальними параметрами поступаються малюкам, зростаючим в сім'ях, де їм забезпечують не тільки хороший догляд (годування, купання і т.д.), але і повноцінне спілкування як з рівноправними членами сім'ї.

Інтелектуальний розвиток малюка, особливо зовсім маленького, залежить і від режиму виховання і догляду, створеного батьками. Наприклад, діти, яких постійно тримають загорнутими в ковдру (з ногами і руками), пізно починають повзати і брати предмети руками. Існує й інша крайність: батькам здається правильним квапити розвиток малюка. Звичайно, шляхом тренування дитини можна привчити, наприклад, раніше сидіти або стояти. Однак ці ранні успіхи не тільки йому не корисні, але навіть шкідливі. Щоб малюк виріс гармонійною особистістю, треба просто дотримуватися певних правил виховання, режим харчування і сну. Забезпечте його іграшками, постійно розмовляйте з ним, стежте, щоб він вчасно набував необхідні його віку навички, а в разі відставання негайно зверніться до лікаря.

Зрозуміти, як розвивається малюк, вам допоможе наша схема. Вивчаючи її, не забувайте, що кожна дитина росте не стільки по "книжковому", скільки за своїм власним "графіком", і це нормально.

До змісту

Він народився!

Новонароджений фізично безпорадний, його рухи невизначені. До моменту народження він володіє харчовим рефлексом, який проявляється в тому, що дитина шукає мамині груди і смокче її. Добре помітний оборонний (захисний) і орієнтовний рефлекси. Захисний рефлекс проявляється миготінням очей, орієнтовний - рухом очей до джерела світла. Однак малюк поки не в змозі стежити за предметами очима. Якщо ви торкнетеся внутрішньої сторони долоньок новонародженого пальцем, він схопиться за нього. У цьому віці малюк, захопивши великі пальці рук тата чи мами, добре утримується у висячому положенні. Спить він у позі жаби: лежачи на спині, із зігнутими в ліктях і піднятими вгору руками, і з ніжками, зігнутими в колінних суглобах і розсунутими в сторони.

Що має стривожити батьків? Малюк не смокче, не реагує на світло, спить з витягнутими вздовж тулуба ручками і ніжками.

1 місяць

У цьому віці малюк помічає яскраві предмети. Він здригається або блимає, якщо чує різкий звук, намагається прислухатися до того, що відбувається навколо. З'являються перші невизначені звуки - гуління, перша посмішка. На кілька секунд, в основному лежачи на животі, малюк може утримувати голову у вертикальному положенні. Він потягується, намагається відштовхуватися ногами і повзти. Якщо ви будете підтримувати його під пахви, він зможе впертися ніжками в опору (наприклад, в підлогу). З моменту народження і до 2 місяців малюк спить близько 20 годин на добу.

Що має стривожити батьків? Малюк не реагує на різкі звуки, спить мало (не спить між двома-трьома годуваннями) або навпаки багато (коли його доводиться будити, щоб погодувати), погано їсть (які не доїдають покладений об'єм їжі).

2 місяці

Малюк добре стежить очима за рухомими предметами, повертає голову в сторону на людський голос, припиняє смоктати, якщо ви показуєте йому яскравий предмет. Лежачи на животі, він піднімає голову і піднімає груди, на 1-1,5 хвилини утримує голову. Якщо ви будете підтримувати його під пахви, він зможе стояти, правда, поки підгинаючи ніжки. Зникає здатність утримуватися в висячому положенні і прагнення повзати. Він посміхається у відповідь на усмішку і гулит вже більш чітко. Дитина пробує утримувати предмети всією рукою, і його руху вже не такі безладні і невизначені, як раніше.

Що має стривожити батьків? Малюк не проявляє емоцій, байдужий до навколишнього, не реагує на посмішку близьких, не утримує предмети рукою і не з'їдає покладений об'єм їжі.

3 місяці

Перебуваючи у вертикальному положенні, малюк може зосередити погляд і стежити за предмет "5-6 хвилин. Тепер він чітко вловлює напрямок звуку і повертає голову в ту сторону, звідки він лунає. Дитина вже не шукає груди, а сам відкриває рот, коли вона наближається . Лежачи на животі, він може підніматися, спираючись на лікті і передпліччя, пробує сидіти (якщо його підтримують за попку), перевертатися зі спини на бік, тримати голову. Рухи його ручок стають вільними і доцільними: він підносить предмети до рота, тягнеться до игрушк м, гримить брязкальця, плескає в долоні і тягне їх до рота. Тепер малюк дізнається маму, починає посміхатися батькам і знайомим людям. Він сміється, якщо задоволений, і кричить, якщо щось йде не так. Гуліт малюк вже на всі лади і із задоволенням слухає музику.

Що має стривожити батьків? До кінця третього місяця малюк не може утримувати полову сам, не стежить за предметами, що рухаються, не посміхається і не змінює виразу обличчя, лякається при появі чогось незвичайного, не координує руху.

Підіб'ємо підсумок Що необхідно малюкові у віці до 3 місяців? Увага батьків і близьких людей. Йому подобається, коли мама і тато беруть його на руки, розмовляють і спілкуються з ним, розповідають про те, що відбувається навколо, читають книжки. Привчіть малюка спати у власному ліжечку. У цьому віці дитині необхідні брязкальця, вони повинні бути підвішені над ліжечком так, щоб він міг спочатку ударяти по них, а потім і хапати ручками.

4 місяці

Лежачи на животі, малюк стежить за рухомими предметами, обмацує мамині груди. Тепер, побачивши незнайому людину, він може злякатися, або навпаки зацікавитися. Підводячись на руках, малюк спирається тільки на долоні, перевертається зі спини на живіт, вистачає, гладить предмети. Він довше гулит, і в його "пісеньках" з'являються співучі і гортанні звуки. Своє незадоволення малюк висловлює пхиканням.

Що має стривожити батьків? Дитина не перевертається зі спини на живіт, не утримує предмети і не реагує на сторонніх людей.

5 місяців

Малюк по-різному реагує на різних людей. Він впевнено тримає предмети руками і так само впевнено тягне їх до рота. Тепер малюк добре сидить, тримаючись за що-небудь руками. Якщо ви візьмете його під пахви, він буде стояти майже прямо, не підгинаючи ніжки.

Що має стривожити батьків? Малюк погано сидить або робить спроб сісти, не впізнає батьків.

6 місяців

Малюк вже перевертається з живота на спину і навпаки, зі спини на живіт. Тепер він сидить без підтримки, намагається повзати рачки. Якщо ви підтягнете його за руки, він підніметься на ніжки, а якщо підтримаєте за груди - зробить перші спроби переступити з однієї ноги на іншу. Малюк вже вистачає предмети однією рукою, розмахує брязкальцем, піднімає випала іграшку, починає шукати зниклі предмети. Він вміє сміятися, хникати, плакати і реагувати на емоції інших людей. Малюк намагається вимовляти склади, він назве маму - "ма", а бабусю - "ба".

Що має стривожити батьків? Малюк не може сидіти навіть з підтримкою.

7 місяців

Початок шляху маленького дослідника малюк тягнеться до свого зображення в дзеркалі і дивується йому. Тепер він сам піднімає і тягне в рот випала пляшечку, стає на карачки, повзає, сидить, встає на коліна, спираючись на поручні ліжечка. Якщо ви будете підтримувати його під пахви, він почне крокувати. Його рухи стають цілеспрямованими, наприклад, він вміє перекладати предмет з руки в руку, проситися на ручки, протягувати руки мамі, татові. Малюк починає повторювати склади: "ба-ба-ба", "ма-ма-ма".

Що має стривожити батьків? Дитина не перевертається з живота на спину і назад, йому важко доносити предмети до рота. Спираючись на ноги, він не здатний витримати власну вагу. Малюк нічому не радіє, що не обіймає маму і тата, не стежить очима за рухомими предметами, не проявляє інтересу до гри в "ку-ку", що не лепече.

Підведемо підсумок. Що необхідно малюкові у віці 4-7 місяців? Він потребує ще більшої уваги близьких. Малюк любить обіймати батьків, і в цьому задоволенні йому не можна відмовляти, адже саме так він намагається перемогти в собі почуття страху. Постарайтеся розібратися в його лепет, відповідайте словами і жестами. У цьому віці дитині потрібні жорсткі іграшки, але йому як і раніше корисні колишні "друзі": брязкальця, кільця.

8 місяців

Малюк посміхається своєму відображенню, шукає поглядом предмети, дивується, побачивши чогось нового. Він сам сідає і з цього положення може лягти. Тепер малюк вміє стояти, тримаючись однією рукою, а якщо ви підтримаєте його за ручки, зробить спробу пройтися. Він вчиться грати в "Ладушки", тобто намагається плескати в долоні.

Що має стривожити батьків? Дитина не сидить, не намагається встати або не може довго стояти. У нього постійно поганий настрій, йому не доставляють радості ні іграшки, ні присутність батьків.

9 місяців

Тепер малюк вже сам шукає захований або предмет, що впав. Він робить спроби стояти без опори і ходити за стільцем (береться руками за спинку стільця і ​​рухає його вперед). Якщо ви підтримаєте його за обидві ручки, він зможе сісти і встати на коліна. Малюк вже може збирати дрібні предмети, очима стежить за падінням предметів. Під час їжі пробує користуватися ... власним пальцем. Дитина починає освоювати жести, наприклад, хитає головою, намагаючись пояснити, чого він не хоче.

Що має стривожити батьків? Малюк не може крокувати, не вміє стояти без опори і знайти захований предмет.

10 місяців

Малюк стоїть і піднімається без опори і робить спроби пересуватися, тримаючись за одну руку. Він вчиться наслідувати рухам дорослих, відкриває і закриває дверцята, бере дрібні предмети двома пальцями. Малюк називає предмети окремими, але одними і тими ж спрощеними словами чи складами. Тепер він вміє виконувати прості вимоги і розуміє заборона.

Що має стривожити батьків? Дитина не варто, не намагається ходити, не вимовляє склади.

11-12 місяців

В кінці 1-го року життя (11-12 місяців) маля вже може накласти один предмет на інший, присідає без опори, нагинається НЕ присідаючи, щоб підняти предмет, добре ходить, тримаючись за одну руку (в 11 місяців), робить перші кроки сам (в 12 місяців). Він знає назви багатьох предметів, розрізняє частини тіла, виконує вимоги, вимовляє окремі слова: мама, тато. Із задоволенням імітує дії інших людей.

Що має стривожити батьків? У віці 8-12 місяців малюк не повзає, повзає з працею або повзе в яку-небудь одну сторону, не може стояти без підтримки. Він не користується жестами, например не махає ручкою на прощання, не промовляє прості слова. Не може змінити позу - переміститися з положення сидячи на карачки, не здатний брати іграшки з коробки.

Підведемо підсумок. Що необхідно малюкові у віці 8-12 місяців? Малюк любить рухатися, грати з дорослими, він вимагає до себе уваги, активно бере участь у всіх домашніх справах. Йому необхідні іграшки (наприклад, м'ячі і механічні іграшки) і простір для активної гри (кімната, де б малюк міг вільно пересуватися).

2-й рік життя

Малюк впевнено ходить, його словниковий запас збагачується: тепер він вимовляє окремі слова (до 15-18 місяців), а потім пропозиції з двох, трьох слів (до 18-24 місяців). Він розрізняє словесні позначення близьких: мама, тато, бабуся, дідусь. Починає бігати, піднімається і спускається зі сходів. Тепер він сам може зняти щось з одягу, знає і показує, де знаходяться ніс, очі. Малюк бере предмети великим і вказівним пальцем, вчиться малювати, розглядає картинки, цікавиться суспільством однолітків, підкоряється вимогам дорослих.

Що має стривожити батьків? У словниковому запасі малюка немає жодного зв'язкового слова, він не може виконати просту прохання, насилу грає в "ладушки", до 18 місяців так і не почав ходити. Свої потреби він висловлює плачем, не турбується з приводу відсутності мами, тата.

Підведемо підсумок. Що необхідно дворічному малюкові? І знову головне для малюка - вашу увагу, тому проводите з ним більше часу. Подаруйте йому дитячий стіл, стільчик, кубики, піраміду, що складається з 3-4 кілець, стаканчики різної форми. Не забудьте про м'які іграшки, предмети для гри в воді, "господарські інструменти" (молоток, кілочки, посуд). Обзаведіться іграшками для прогулянки: відром, лопаткою, машинками.


2-3 роки

Малюк їсть ложкою, правда, володіє їй поки нетвердо. Він багато малює, гортає і розглядає книжки, дізнається на картинках предмети, називає кольору, задає дорослим нескінченні питання, запам'ятовує прості віршики і мелодії. Його словниковий запас досягає 250-300 слів. Малюк вміє жаліти, ніяковіти, пишатися собою.

Що має стривожити батьків? Дитина не може пересуватися сам, знімати одяг, будувати прості фрази, він плутає назви частин тіла, не проявляє інтересу до інших дітей.

Підведемо підсумок. Що необхідно трирічному малюкові? Йому важливо відчувати, що батьки завжди готові включитися в його діяльність, що для них він - найцікавіший людина на світі. У цьому віці дитина гостро відчуває любов і нелюбов своїх близьких і формує свої прихильності, які зберігаються на все життя. Малюк повинен мати речі, які можна брати і носити: книжки, машинки, іграшки. Покажіть йому, як користуватися пастеллю, великими крейдою і папером. Тримайте під рукою книжку з картинками, де зображені прості дії, і просите малюка показати і назвати персонажів. Учіть дитину конструювати предмети, відгвинчувати і загвинчувати кришки.

3-4 роки

Малюк починає активно користуватися багатоскладовими фразами, стає допитливим. Він намагається малювати людини і тварин. Дитина любить галасливі рухливі ігри, метушню з дітьми і дорослими, ігри з правилами, із задоволенням вбирається. З ним потрібно багато грати, дозволяти розмовляти по телефону, спілкуватися з іншими дітьми вдома і на прогулянці. Розглядайте разом альбом з фотографіями і називайте знайомих людей, слухайте пісеньки і наспівуйте їх. Читайте казки, вірші та просите малюка переказувати їх зміст. Прийшла пора обзавестися різними предметами для рухливих ігор: матрацом, подушками, м'ячами, шведською стінкою.

Любов Харитонова, лікар-педіатр
Любов Харитонова, лікар-педіатр   Стаття з травневого номера журналу
Стаття з травневого номера журналу.

Коментувати можут "Від 0 до 4, або Як розвивається здорова дитина"

Що має стривожити батьків?
Що має стривожити батьків?
Що має стривожити батьків?
Що має стривожити батьків?
Що має стривожити батьків?
Що має стривожити батьків?
Що має стривожити батьків?
Що має стривожити батьків?
Що необхідно малюкові у віці 4-7 місяців?
Що має стривожити батьків?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com