рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Де здати пляшки і пластик в Єкатеринбурзі і скільки це коштує

У Єкатеринбурзі зараз більше 300 помаранчевих контейнерів для пластику

Поки деякі з вас піклуються про екологію (і правильно роблять), викидаючи пластикові пляшки та каністри в спеціальні сітки-контейнери, інші люди роблять на вашому смітті гроші. За нього в Єкатеринбурзі вже розгорнулася боротьба . Хоча роздільний збір «як у Європі» поки тільки приходить в наше життя. Так, папір, скло і відходи «зі столу» ми з різних пакетів не розкладаємо (тим більше в сміттєвозі вони все одно опиняються в одному баку ), Але вже тягнемо на смітник окремо п'ятилітрову бутель від води - привчили.

Про те, чому збір пластику (а, наприклад, не макулатури або скла) в Єкатеринбурзі раптом став таким популярним, як на ньому можна заробити, який пластик потрібно викидати, а який ні, ми розпитали Романа Годуадзе з компанії «Баркас +», яка займається цією темою вже не один рік. Зустрілися з ним, звичайно, на смітнику (на Південно-Заході Єкатеринбурга), щоб розібратися в усьому на місці.

Біля сміттєвих баків нині не пахне - вони закриті кришками. Від «нашого» контейнера теж запаху немає, адже всередині суцільно пляшки, пакети та упаковки від тістечок. Хоча, за словами Романа, харчові відходи в сітках все ж іноді знаходять, але це менше 10% від усього обсягу.

- З решти 90% корисного сировини - від 50% до 70% - це те, що можна віддати на переробку. Решта йде на Північний полігон, з яким у нас укладений договір, - каже Роман, сміттєвих справ майстер.

Корисне сировину - це поліетилен, поліпропілен. У побуті з них роблять пляшки для газованої води, пива, шампунів, засобів для чищення, каністри для моторного масла, автохімії, для їжі. Баночки з-під майонезу теж підуть на переробку, туди ж харчові контейнери і пакувальна плівка.

- Практично на кожній ємності є штамп з цифрою, яка означає вид пластику. Припустимо, 1 - це поліетилентерефталат, 2 - поліетилен низького тиску, 4 - високого. На наших контейнерах є пам'ятки з цифрами і їх позначенням. Види 1, 2, 4, 5 підлягають переробці, 3, 6, 7 - не підлягають. На пам'ятках вказано мій телефон, часто телефонують люди і кажуть: «Я не можу розібратися, підійде пляшка чи ні». Я відповідаю - дивіться на штампик, там все написано, - пояснює Роман.

За «заборонені» види пластика переробники не беруться, вони при нагріванні виділяють отруйні речовини. Серед того, що краще відправити в звичайний контейнер, а не в сітку для пластику, - пляшки з-під соняшникової олії, упаковки з-під тортів і тістечок, печива, салатів, яєць, підкладки для продуктів (наприклад, для курки або напівфабрикатів) .

Роман демонструє п'ятилітрову бутель - одну з найпоширеніших ємностей, які викидають в сітки Роман демонструє п'ятилітрову бутель - одну з найпоширеніших ємностей, які викидають в сітки   Сітки ставлять поруч зі звичайними контейнерами   В основному викидають пляшки, але є і упаковки з-під яєць, пакети Сітки ставлять поруч зі звичайними контейнерами В основному викидають пляшки, але є і упаковки з-під яєць, пакети

У Єкатеринбурзі і області є компанії, які просто купують-продають пластик, а є ті, хто вторсировина переробляє. Вони теж діляться на два профілі. Перші роблять так званий напівфабрикат - полімерну гранулу або флекси - і потім продають їх в центральні регіони, де з них роблять кінцевий продукт - підвідний стрічку, синтепон і т. П. Другі відразу дають повний цикл.

- Наприклад, в Косуліно є підприємство, яке робить для транспортних компаній стрічку для кріплення великогабаритних вантажів, їм ми продаємо пляшки, - розповідає Годуадзе. - А в Арамілі працює підприємство, яке займається виготовленням полімерного профілю. Ви вже писали, що вони зробили огорожу для вулиці Союзної . Їм йдуть каністри з-під побутової хімії.

Їм йдуть каністри з-під побутової хімії

Поки ми стоїмо біля сітки і обговорюємо види пластика, під'їжджає сміттєвоз. Кожен контейнер, а їх у компанії більше 300 в Єкатеринбурзі, вивозиться раз в тиждень. Для кожного району - свій день. Буває, що сітка наповнюється раніше, і люди залишають пляшки поруч, а деякі, свідомі, дзвонять і просять вивезти раніше.

- Пляшки дуже об'ємні, але при цьому мало важать. Якщо кришки щільно закручені, то їх неможливо спресувати в сміттєвозі, і тоді більше половини його обсягу - це просто повітря. Так що кришки краще відкручувати, - радить Роман. - Часто запитують: «чи треба мити пляшки»? Ні не треба. Сам етап переробки на увазі відмивання сировини.

Сітки забирає звичайний сміттєвоз Сітки забирає звичайний сміттєвоз   Її вручну підтаскують до кузова і закріплюють   Вміст вивалюється в кузов Її вручну підтаскують до кузова і закріплюють Вміст вивалюється в кузов

Сміттєвоз зачіпляє контейнер і перевертає його, як звичайний сміттєвий бак. Цікавлюся: чи не бояться, що який-небудь конкурент поїде забирати свої сітки і прихопить вміст їх. Роман відповідає, що на цей рахунок вони підстрахувалися:

- У конкурентів, які працюють в інших районах міста, трошки інша конструкція сітки. Вони використовують не сміттєвози, а машини типу Isuzu або ГАЗелі, наші сітки їм не захопити.

Бездомних і п'яничок, які збирають скляні пляшки і банки, пластик теж не сильно приваблює, хоча спочатку бувало, що крали.

- Є картон, є алюмінієва баночка, є скло. Це зрозуміле для таких людей сировину, яке вони можуть продати. З пластиковими пляшками складніше: людині треба спочатку вивантажити їх все в якийсь великий мішок, м'яти пляшки марно, вони розправляються, потім дотягнути мішок до пункту прийому і здати за сущі копійки. Всього рази два таке було, що пляшки пропадали, - пояснює Роман.

Тому, до речі, ставити контейнери для картону або скла досить ризиковано, і цей напрямок поки не розвивається. Любителі халяви швидко «прироблять ноги» і макулатурі, і алюмінієвим банкам.

Судячи з заповненості контейнерів, екатерінбуржци вже частково готові до роздільного збору сміття Судячи з заповненості контейнерів, екатерінбуржци вже частково готові до роздільного збору сміття   Тільки 50-70% вмісту контейнера піде на переробку Тільки 50-70% вмісту контейнера піде на переробку. Усе інше, наприклад, упаковка від тортика, буде поховано на полігоні

Але займатися тільки пластиком, та ще в невеликих обсягах, поки не вигідно, вважає Роман.

- У нас є підприємці в місті, які пробують цим займатися. Вони побачили - о, сітки поставили, - напевно, це золоте дно. Але це не так. Ми маємо дуже малу вагу вторсировини, істотні вкладення в контейнери і транспортування, тому, якщо обсяг маленький, я вважаю, що невигідно цим займатися. Ми і самі зараз тільки на перспективу працюємо, - каже Роман. Компанія, в якій він працює, спеціалізується на зборі та транспортуванні твердих побутових відходів, а «пластиковий бізнес» - розвивається напрямок.

- У нас поки слабо розвинений ринок. Хоча зараз попит на вторсировину перевищує пропозицію. По-перше, економічна криза змушує виробників робити акцент на вторинній сировині, по-друге, є великі можливості для експорту продукції, одержуваної після переробки. Я вважаю, що це перспективний напрямок, - говорить він.

З одного сітки в рік збирається приблизно півтори тонни пластика. Скільки компанія заробляє на цьому бізнесі, Роман, звичайно, не сказав - комерційна таємниця. Але приблизний порядок цифр можна порахувати: один кілограм пляшок ПЕТ (звичайна пластикова пляшка з-під газованої води або простої води) підприємства купують за 18-20 рублів, значить, при грубому розрахунку, одна сітка на рік приносить 28 500 рублів. За розміщення сітки компанія при цьому не платить, але зобов'язується забиратися на контейнерному майданчику.

Текст: Анна Жилов
Фото: Артем Устюжаніна / E1.RU
Інфографіка: Ілля ДАВИДОВ / E1.RU

Часто запитують: «чи треба мити пляшки»?

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com