рестораны Кировограда

рестораны Кировоградской области

гостиницы Кировограда

гостиницы Кировоградской области

Лучший ресторан города где можно заказать фирменный шашлык и выбрать зал под настроение. Народный зал, Восточный зал, VIP зал а так же Большой зал - для отдыха с друзьями. Утомившись Вы можете заказать номер в гостинице. На выббор есть простой номер, полулюкс и люкс. Все это по разумным ценам. Подробнее смотрите на сайте.

установите флеш для просмотра анимации
установите флеш для просмотра анимации
Жемчужиной Кировоградщины называют наш ресторан.
Он удивляет посетителей своим архитектурным ансамблем,
неповторимым и своеобразным интерьером,
изысканным кулинарным ассортиментом.

работаем с 11.00 до 23.00, гостиница круглосуточно
Главная
Рецепты: Варенье | Выпечка | Компоты | Крем | Кулинария | Лобио | В мультиварке

Статьи

Одеський Ботанічний сад при ОНУ ім. Мечникова

Одеський Ботанічний сад при ОНУ ім. Мечникова

Дивлячись на Одесу потопаючу в зелені, як би не старався - неможливо уявити собі, що буквально якихось 200 років тому тут зовсім не було дерев. Погляду відкривався досить сумний степовий пейзаж. Все докорінно змінилося в той момент, коли в 1820 році, при легендарному Ланжерона, за площею носить назву «Куликове поле» був закладений ботанічний сад, який і став родоначальником дивовижної краси парків і скверів, якими славиться сучасна Одеса.

Дивлячись на Одесу потопаючу в зелені, як би не старався - неможливо уявити собі, що буквально якихось 200 років тому, що всього лише мить для міста, тут зовсім не було дерев. Погляду відкривався досить сумний степовий пейзаж. Все докорінно змінилося в той момент, коли в 1820 році, при легендарному Ланжерона, за площею носить назву «Куликове поле» був закладений ботанічний сад, який і став родоначальником дивовижної краси парків і скверів, якими славиться сучасна Одеса. Варто відзначити, що найперше дерево посадив тут Олександр Ланжерон. Під час свого перебування в Одесі А.С. Пушкін в своєму творі писав, що дерева тут дають «насильницьку тінь» ...


... Кой-де недавній працю змусив
Минали гілки в спекотний день
Давати насильницьку тінь.

Все це було результатом кропіткої роботи з озеленення міста, де в той час було багато сонця і мало води. Величезний внесок вніс брат засновника міста Фелікс де Рібас, який подарував одеситам Міський сад.

Заснований Одеський Ботанічний сад був у 1867 році, при відомому в той час Імператорському Новоросійському Університеті. Через 23 роки було прийнято рішення про перенесення його на Малий Фонтан. Тут, на університетській дачі, була продовжена робота по створенню експозицій, які покликані були служити свого роду навчальним посібником для кафедри ботаніки, очолюваної професором Л.В. Рейнгардом і іншими вченими мужами з гучними в ті часи іменами. На жаль, сумнозвісна революція 1917 року і що послідувала за нею громадянська війна, завдали Ботанічному саду непоправної шкоди. В результаті варварських дій більшовиків, квітучий сад був практично повністю спустошений.

Радянська влада все ж прийшла до висновку, що без освіти неможливо побудувати сильну і шановне сусідами держава. У 1924 році Одеський Ботанічний Сад був «перекваліфікований» в науково-дослідна установа. Величезну роль у відновленні Ботанічного Саду зіграв професор Д.О. Свириденко. У 1928 році керівником саду стає Володимир Іполитович Липський, людина фанатично віддана своїй справі. Під час його керівництва, створюється унікальний, науково-оформлений гербарій, постійно поповнюється колекція рослин, налагоджуються контакти, як з вітчизняними, так і з закордонними ботанічними установами, завдяки чому здійснюється постійний обмін насінням.

У 1930 році, Липський організовує експедицію, метою якої - є вивчення морської водорості Phylophora nersosa DC Grev мешкає на мілководді. Ця експедиція, отримала назву «йодна», її результатом стала поява першого в Україні йодного заводу. При ньому було налагоджено відкрите провадження живильного середовища агар-агар, що є життєво-необхідним для лабораторних досліджень і в наш час.

До 1941 року в Одеському Ботанічному Саду, який знову став університетським, ведуться постійні наукові дослідження, вивчаються субтропічні плодові культури, розвивається декоративне садівництво. Велика увага приділяється флорі Півдня України, серед якої величезна кількість лікарських рослин.

Велика Вітчизняна Війна не обійшла стороною Одесу і її прекрасний Ботанічний Сад. Багато експозиції були безповоротно втрачені, одесити в перші повоєнні десятиліття усіма силами відновлювали їх улюблений сад. Уже в 1948 році сад отримав додаткову площу і знайшов ті кордону, які має і в наш час. Його площа перевищує 16 гектарів, на них «проживають» більш ніж 3000 представників флори нашої планети.

Це була історія Одеського ботанічного саду, прочитавши яку все ж не можна отримати повного уявлення про це місце Це була історія Одеського ботанічного саду, прочитавши яку все ж не можна отримати повного уявлення про це місце. Скоро, з 1 листопада, сад закривається на зимовий період, і відкриється тільки в травні - в розпал весни і цвітіння. Ми, учасники Nice-Places Team, побували в осінньому ботанічному саду і хочемо розповісти про свої враження.

Були ми в другому філії саду на Французькому бульварі, 87, де знаходиться основна колекція рослин. Може тому, що відвідали сад в робочий день (це було в п'ятницю після обіду), здивувало те, що ми були єдиними відвідувачами, не рахуючи охорону і декількох працівників саду. Це, звичайно, привносить в прогулянку по саду особливе відчуття спокою й умиротворення.

В саду дійсно дуже багато різних незвичайних видів кущів і дерев, які ми бачили тільки на картинках або взагалі не бачили. Дуже багато видів хвойних: сосни з вниз і вгору зростаючими голками, їли, кедри, величезні модрини, ялівці і багато інших. Єдина незручність, яке відчуваєш в саду без екскурсовода це те, що дуже мало табличок з назвами рослин. Нам на весь сад попалося лише штук 10-15.

Так як пора осіння, зустрічалися різноманітні чагарники з ягодами, але пробувати їх не рекомендуємо, так як екскурсовод на виході сказала нам, що є в саду і отруйні рослини.

Ще одна з особливостей саду - в'юнкий по землі плющ, який замість трави густо покриває землю біля підніжжя дерев. Виглядає дуже красиво і незвично, адже в основному звикли бачити під деревами підстрижену траву. Екскурсовод каже, що плющ розноситься птахами, працівники тільки підстригають його на узбіччі стежок.

На території саду знаходяться 2-3 оранжереї, де вирощують тропічні рослини. На жаль, вхід туди тільки службовий, навіть екскурсії не пускають. Згідно з розповіддю екскурсовода, взимку 2010 року співробітники оранжереї з пальмами вирішили не утеплювати приміщення, понадіявшись на теплу зиму, які часто бувають в Одесі. Як на зло, зима 2010 видалася найхолоднішою за 160 років, і багато пальм вимерзло.

Вцілому враження від відвідування саду дуже приємні, хоча погода була досить холодна. В кінці травня обов'язково з'їздимо туди ще, коли все буде цвісти і пахнути. До речі, тоді можна будт побачити цвітіння деревовидного півонії, квіти, якого, за словами екскурсовода, досягають розміру дитячої голови.

Автори Олексій та Олена Труфанова

PS Уже доступна для перегляду фотогалерея Одеського ботанічного саду в травні в період цвітіння деревовидних півоній

Мітки: Парки та сади

Новости

Rambler's Top100 © 2008-2017 Graalstudio.com