- Шпинат, тушкований у вершках з цибулею-пореєм
- складові
- Правильно вибираємо інгредієнти
- Як правильно подавати і з чим
- Смажений шпинат з яйцем
- складові
- послідовність приготування
- Шпинат з рисом по-грецьки
- складові
- покрокове приготування
- Поради та рекомендації по приготуванню
Багато продуктів ми використовуємо в раціоні щодня: це м'ясо, риба, хліб, вода, фрукти і звичні для кожного овочі. Багато хто не уявляє свій раціон без картоплі, капусти, буряка, моркви і бобових, а в літній сезон - без огірків, перцю і помідорів. Але є такі овочі, про які ми дуже мало знаємо і дуже рідко або зовсім не включаємо в свій раціон. Я говорю про шпинаті.
Ці зелені листочки дуже корисні і, завдяки своєму нейтральному смаку, їх можна додавати практично в будь-які страви: до м'яса і риби - їм шпинат додасть м'якість і ніжний присмак, як начинку в штрудели, млинці та пироги, в супи - вони швидкі в приготуванні , ситні і корисні.
Але в цьому матеріалі я хочу вам розповісти про те, як готувати шпинат як гарнір, і поділитися рецептами гарніру зі шпинату.
Шпинат, тушкований у вершках з цибулею-пореєм
Кухонне начиння: плита, обробна дошка і ніж, сковорода і дерев'яна лопатка, порційні тарілки - 2 шт.
складові
Шпинат 300 г Жирні вершки (жирністю від 30%) 40 г Лук-порей 1 стебло Часник 2 зубчики Вершкове масло 15 г Оливкова олія 30 мл Перець мелений чорний за смаком Сіль за смаком
Правильно вибираємо інгредієнти
- Шпинат повинен бути свіжим.
Важливо! Мало хто знає, що якщо зберігати шпинат довше 48 годин не в холодильнику, то в його листі утворюються отруйні сполуки і вживати в сирому вигляді або в готових стравах його вже не можна - це загрожує отруєннями. Готові страви з шпинату теж довго не зберігають, з'їдати їх краще відразу після пріготовленія.Так на що ж треба звернути увагу, вибираючи шпинат? - Зверніть увагу на колір листя. Вони повинні бути насиченого зеленого кольору, яскраве забарвлення говорить про те, що перед вами свіжий продукт. Ніяких дефектів на зелені бути не повинно - листочки повинні бути гладенькими, еластичними і соковитими, а якщо присутні жовті, коричневі або чорні плями, то це ознаки пошкодження листя комахами або сліди обробки засобами захисту рослин від шкідників, такий шпинат брати не можна. Зів'ялу або пом'ятий зелень, теж купувати не варто.
- Свіжий шпинат приємно пахне, а от якщо ви взагалі не чуєте запаху або відчуваєте неприємний, то швидше за все така зелень лежить вже кілька днів, і брати її не варто. Якщо ви, придавивши край листочка почуєте легкий хрускіт, то продукт свіжий, і був зірваний не більше 12 годин тому.
- Звертайте увагу на товщину стебел у листя, якщо вони широкі і м'ясисті, то зелень перезріла. Перезрілу зелень брати не треба, в ній міститься багато гіркоти.
покрокове приготування
підготовка
- Переберія листя шпинату (300 г), промийте їх проточною водою і дайте їй стекти.
- Лук-порей (1 стебло) помийте, відріжте зелену частину (вона нам не знадобиться), а білу наріжте тонкими півкільцями.
- Очистіть 2 зубчики часнику і дрібно порубати його або пропустіть через часниковий прес.
готуємо гарнір
- Поставте сковороду на середній вогонь і розпустіть в ній 15 г вершкового масла. Додайте до нього 30 мл оливкової олії і обсмажте до м'якості півкільця цибулі-порею і часник.
- Додайте в сковороду цілі листя шпинату.
- Постійно помішуючи, трохи припустите шпинат. Посоліть і поперчіть за смаком.
- Коли шпинат зменшиться в обсязі, додайте 40 мл вершків.
- Протушкувати ще кілька хвилин, щоб випарувалася волога, і знімайте сковороду з вогню - страва готова.
Відео рецепта
Приготувати смачний і корисний гарнір всього за 20 хвилин - це реально. Дивіться відео і готуйте.
Як правильно подавати і з чим
Це нескладне в приготуванні блюдо добре поєднується з цілим відвареною картоплею і картоплею-пюре, рисом і макаронними виробами, м'ясом і птицею. Його можна подати з гречкою, подивіться -як смачно приготувати гречку на гарнір-, і з будь-якої кашею, навіть -перловой-, яку можна смачно зварити на гарнір. Добре подавати до бекону. Цю страву можна використовувати в якості начинки для млинців.
Смажений шпинат з яйцем
Час приготування: 30 хвилин.
Кількість порцій: 2.
Калорійність становить: 95,9 ккал на 100 г.
Кухонне начиння: велика каструля, шумовка, друшляк, ніж, обробна дошка, сковорода і лопатка, тарілки (2 шт.) Для подачі готового блюда.
складові
Шпинат свіжий 400 г Вода питна 1 л Цибуля ріпчаста 1 цибулина Рослинна або оливкове масло 80 мл Перець мелений чорний за смаком Сіль за смаком Бульйонний кубик 1 шт. Рис довгастий пропарений 250 г Вино біле сухе 100 мл Кріп 1 пучок Чебрець або зелена цибуля (за бажанням) 1 пучок Сік і цедра лимонні (лимон) 1 шт Часник 2 зубчики
послідовність приготування
- Переберія і промийте 600 г листя шпинату.
- Бланшируйте їх у великій каструлі в киплячій воді, приблизно 3-5 хвилин.
- Вийміть шумівкою в друшляк і дайте стекти воді, можна злегка віджати.
- Почистіть цибулину і наріжте її невеликими кубиками.
- Обсмажте цибулю в сковороді на рослинному маслі до золотистого кольору.
- До обсмаженої цибулі додайте шпинат і припустіть 1-2 хвилини.
- Вбийте в сковороду 2 курячих яйця.
- Посоліть і поперчіть за смаком. Перемішайте все блюдо і готуйте ще 1-2 хвилини.
- Подавайте з часточкою помідора і хлібом.
Відео рецепта
Цей рецепт відноситься до вірменської кухні. Його приготування не займе багато часу, а от користь від цієї страви буде величезна, особливо для людей, які ведуть активний спосіб життя. Хочете нагодувати своїх домочадців смачним, вітамінним сніданком - дивіться відео приготування смаженого шпинату з яйцем.
Шпинат з рисом по-грецьки
Кількість порцій: 4
Час приготування: 50-60 хвилин.
Кухонне начиння: дерев'яна дощечка для нарізання, ніж, терка, глибока сковорода, дерев'яна лопатка, миска і тарілки для подачі.
складові
Шпинат свіжий 400 г Вода питна 1 л Цибуля ріпчаста 1 цибулина Рослинна або оливкове масло 80 мл Перець мелений чорний за смаком Сіль за смаком Бульйонний кубик 1 шт. Рис довгастий пропарений 250 г Вино біле сухе 100 мл Кріп 1 пучок Чебрець або зелена цибуля (за бажанням) 1 пучок Сік і цедра лимонні (лимон) 1 шт Часник 2 зубчики
покрокове приготування
- Цибулину почистіть і наріжте невеликими кубиками.
- Пучок свіжої зелені: чебрець або зелену цибулю промити, обсушити і дрібно поріжте.
- Очистіть 2 зубчики часнику і наріжте його пластинками.
- Поставте на вогонь велику і глибоку сковороду, а коли вона нагріється, додайте 80 мл рослинного масла.
- Підсмажте в олії порізану цибулю.
- Додайте порізану зелень (3 ст. Л.) І часник і смажте 1-2 хвилини.
- Додайте в сковороду 250 г промитого рису і добре перемішайте дерев'яною лопаткою, щоб рис обволокло маслом.
- У рис влийте 100 мл сухого вина і, помішуючи, почекайте 1-2 хвилини, поки весь алкоголь випарується.
- Коли рідини в сковороді не залишиться (буде одне масло), залийте рис 1 літром чистої води і за бажанням додайте бульйонний кубик.
- Накрийте сковороду кришкою і варіть 15-20 хвилин.
- Поки рис вариться, переберіть шпинат, помийте і просушіть його. Покладіть в суху миску і посоліть, перемішайте, щоб він пустив сік.
- Коли рис майже готовий, злегка відіжміть шпинат і додайте його до рису.
- Після закипання варіть ще, приблизно, 5 хвилин.
- Лимон добре помийте, натріть з нього цедру і вичавіть сік. Додайте сік і цедру в сковороду. Солимо і перчимо до смаку. За бажанням посипаємо подрібненим свіжим кропом.
- Подавайте порційно: на тарілці зі шматочком білого хліба, сиром фета і келихом білого сухого вина. У Греції, звідки родом ця страва, воно вважається основним, але його можна подавати і як гарнір.
Відео рецепта
Хочете приготувати смачне, ситне і недороге грецьке блюдо? Тоді дивіться відео, готуйте і насолоджуйтеся.
Поради та рекомендації по приготуванню
- У листі шпинату міститься багато води, тому, якщо ви хочете його загасити, не додавайте в сковороду ніякої рідини, крім масла.
- Його не можна довго готувати, інакше він втратить свої корисні властивості.
- За смаком шпинат прісний, тому при приготуванні страв з нього, особливо перших, до нього додають щавель.
- Чудово «оживляє» страви з шпинату сік і цедра лимона або лимонна заправка, яка готується так: до 1 чайній ложці лимонного соку додайте 1 столову ложку оливкової олії і перемішайте.
- Гарніри з шпинату, і взагалі з овочів, добре поєднуються з усіма видами м'яса. Я рекомендую навчитися готувати гарнір з кабачків , Він доповнить смак м'яса, підкреслить ступінь його прожарювання і допоможе швидкому засвоєнню. Ще одним дуже смачним і ситним гарніром є квасоля, раджу подивитися, як смачно приготувати червону квасолю на гарнір , І побалувати своїх близьких.
Шпинат і гарніри з нього повинні обов'язково бути присутніми у вашому раціоні. Він легко засвоюється організмом, а невеликої порції досить для поповнення організму мінералами і вітамінами. Його дуже легко і швидко готувати. А ви вже приготували шпинат за моїми рецептами? Напишіть, що у вас вийшло, а що ні.
Так на що ж треба звернути увагу, вибираючи шпинат?А ви вже приготували шпинат за моїми рецептами?