- Дріжджове тісто для ватрушок
- складові
- Секрети тесту на дріжджах
- Ватрушки з картоплею - шаньги
- складові
- Покрокове приготування ватрушок з картоплею
- «Ледачі» ватрушки з картоплею
- складові
- вибираємо батон
- смачні добавки
Сирні ватрушки відомі всім. А ось про існування ватрушек з іншою начинкою знає не кожен. Хочете здивувати і одночасно смачно нагодувати своїх близьких? Приготуйте ватрушки з картоплею.
Класичні шаньги (так вони правильно називаються) випікаються на дріжджовому тесті. Ви можете приготувати його самостійно або придбати готове. Але є ще один, «хитрий», вид ватрушек з картоплею. Вони готуються протягом 15 хвилин, а смак у них божественний. Про все це і поговоримо.
Почнемо з тіста.
Дріжджове тісто для ватрушок
Час приготування: 1,5 години.
Кількість порцій: близько 1 кг.
Кухонна техніка: дві миски середнього розміру, віночок, кухонний рушник, посуд для розтоплення вершкового масла.
складові
Борошно пшеничне до 600 г Незбиране тепле молоко 250 мл Цукор 0,5 ст. л. Живі дріжджі (пресовані) 25 г Кухонна сіль 0,5 ст. л. Вершкове масло 80 г Яйце 1 шт. Рослинна олія дезодорована 1 ст. л.
Секрети тесту на дріжджах
- Пшеничне борошно (вищого сорту або «екстра») необхідно обов'язково просівати через сито: вона насититься повітрям, грудки розіб'ються, сміття відсіється.
- Рідкі інгредієнти теплої температури (до 40 ° С) посприяють підняттю тіста. Гарячі - зупинять процес бродіння.
- Тісто на дріжджах любить тривалий ручної заміс, затишне тепле місце без протягів і перепадів температури. Накривши його, ви створите сприятливі умови для підняття.
- Те ж стосується і випікання: відправляйте вироби в досить розігріту духовку і не заглядайте в неї без потреби.
Покрокове приготування тіста для ватрушок
- Влийте в першу миску 250 мл розігрітого молока.
- Додайте 25 г пресованих або 9 г сухих дріжджів і розчиніть їх до однорідності за допомогою віночка.
- Підсолити 0,5 ст. л. солі без верху. Підсолодіть 0,5 ст. л. цукру.
- Всипте півсклянки просіяного пшеничного борошна, замішати опару і відставте її в сторону.
- У другу миску вбийте 1 яйце і перебити віночком, щоб з'єднати білки і жовтки.
- Розтопіть на слабкому вогні 80 г вершкового масла, злегка остудіть, додайте до яйцю, перемішайте.
- Всипте чверть склянки просіяного пшеничного борошна і збийте до однорідності.
- З'єднайте обидві маси і перемішайте.
- Порціями підсипте ще 2,5 склянки просіяного пшеничного борошна і замісити еластичне, що не липнуче до стінок миски і рук тісто. Для цього при вимішування влийте 1 ст. л. рослинної рафінованої олії.
- Миску з тестом накрийте герметично рушником і відставте на 40 хвилин в тепло підніматися.
- Обімніть тісто і знову накрийте і відставте підніматися вже на півгодини.
Відео приготування тіста на дріжджах для ватрушок
Вам не потрібно стільки тесту, скільки показують в ролику. Тому готуйте за запропонованим вище рецептом. Зверніть увагу на консистенцію і дізнайтеся ще кілька тонкощів вдалого дріжджового тіста.
Це тісто підійде і для випікання ватрушек з сиром або прекрасно буде поєднуватися в ватрушки з повидлом .
Ватрушки з картоплею - шаньги
Кухонна техніка: духовка, великий лист, великий аркуш пергаментного паперу, картопляна толкушкой, стакан з дном діаметром 5-7 см, 2-літрова каструля, піала, пекарські пензлик.
складові
Тісто на дріжджах 1 кг Картопля 5-6 бульб Вершкове масло 50-60 г Майонез 4 ст. л. Яйце 1 шт.
Покрокове приготування ватрушок з картоплею
- Відваріть в підсоленій воді очищений і крупно нарізану картоплю.
- Злийте, потовчіть.
- Додайте 30-40 г вершкового розм'якшеного масла.
- Вбийте 1 яйце, перемішайте товкачем.
- Тісто скачайте в вузьку ковбаску і поріжте на 15-16 рівних частин.
- Деко застеліть пергаментним папером і змастіть 20 г вершкового розм'якшеного масла.
- Порізані частини тіста скачайте в кульки і викладіть на деко.
- Накрийте кульки рушником, відставте в сторону і дайте підійти хвилин 15.
- Увімкніть духовку на 180 ° С.
- У кожній кульці зробіть поглиблення дном склянки, попередньо вмочивши його в борошні.
- Поглиблення заповніть картопляним пюре.
- Помістіть деко з ватрушками в духовку і випікайте 10 хвилин.
- Вийміть ватрушки і намажте їх тонюсеньким шаром майонезу. Після відправте назад в духовку і допечіть протягом 15 хвилин (до зарум'янювання).
Відео приготування ватрушок
Зверніть увагу на середні розміри ватрушек. Дізнайтеся, на якому етапі приготування їх необхідно змащувати майонезом.
А ви знаєте, що є ватрушки розмірами з великою деко - французькі ? А є ватрушки, подібні пирога - угорські .
«Ледачі» ватрушки з картоплею
Рецепт призначений для тих, хто цінує свій час.
Час приготування: 15 хвилин.
Кількість порцій: 14-16 штук.
Кухонна техніка: нарізна дошка, духовка, ніж, невелика мисочка, картопляна толкушкой, пекарські пензлик, 2-літрова каструля.
складові
Картопля 5-6 бульб Яйце 2 шт. Батон 1 шт. Молоко незбиране 1 ст. л. Вершкове масло 30-40 г
вибираємо батон
- Для приготування «ледачих» ватрушек нарізний або молочний батон не підходить. Вам варто запастися французької булкою, багетом або Винклером. Після випічки вони будуть хрусткими, а пюре залишиться м'яким. Таке поєднання надає «ледачим» ватрушкам дивовижний смак.
покрокове приготування
- Відваріть в підсоленій воді очищений і крупно нарізану картоплю. Злийте воду і потовчіть картоплю. Додайте 30-40 г вершкового розм'якшеного масла. Вбийте 1 яйце, перемішайте товкачем.
- Увімкніть духовку на 200 ° С.
- Наріжте батон на рівні поперечні частини сантиметрової товщини.
- Рівномірно розподіліть на них картопляне пюре.
- Вбийте в мисочку 1 яйце. Додайте до яйця 1 ст. л. цільного молока і збийте.
- Перемажьте яєчно-молочною сумішшю картопляне пюре.
- Надішліть в розігріту духовку і випікайте 10 хвилин до рум'яної скоринки.
- Викладіть на решітку для охолодження.
Відео виготовлення «ледачих» ватрушек з картоплею
Подивіться, як швидко готується це блюдо. А за смаком не поступається вишуканим гарячих бутербродів.
смачні добавки
- Для різноманітності смаку підмішати в пюре перемелене відварне м'ясо, гриби, зелень, відварені яйця, шматочки шинки або ковбаси.
- Посипте за 5 хвилин до закінчення випікання тертим сиром, полийте часниковим соусом або розтопленим вершковим маслом.
- Накрийте тонкими смужками бекону.
А у вас є які-небудь ідеї, чим прикрасити або доповнити ватрушки з картоплею? Підкажіть нам в коментарях.
Хочете здивувати і одночасно смачно нагодувати своїх близьких?А у вас є які-небудь ідеї, чим прикрасити або доповнити ватрушки з картоплею?