- Основні види спаржі, корисні властивості і рецепти смачних страв Сезон спаржі починається навесні...
- Рецепти зі спаржею
Основні види спаржі, корисні властивості і рецепти смачних страв
Сезон спаржі починається навесні
Фото: freepik.com
Спаржа - досить новий продукт для нас, і багато хто ще не змогли належним чином оцінити її смакові якості. Правильно приготовлена спаржа володіє не тільки тонким і делікатним смаком, але і масою корисних властивостей.
Фото: pixabay.com
Існують три різновиди спаржі: зелена, біла і фіолетова. Зелена спаржа найпоширеніша, так як урожай збирається цілий рік. Спаржа насправді - це молоді пагони кущистого рослини. Ще древні римляни культивували цей овоч, але в основному в цілющих цілях і використовували насіння і кореневища рослини. Зелена різновид зростає на відкритому повітрі. В приготованому вигляді спаржа залишається соковитою і хрусткою.
Біла спаржа - це сезонний овоч, який збирається з середини березня по червень. Трудомісткість збору і короткий сезон позначаються на більш високій ціні цього різновиду. Біла спаржа має більш ніжний смак, на відміну від зеленої. Вирощується ж вона в піщаних "горбках" при повній відсутності сонячного світла. Фіолетовий сорт найрідкісніший і має досить незвичайний, злегка гіркуватий смак. При готуванні фіолетовий колір втрачається, і спаржа стає зеленою.
користь спаржі
Фото: pixabay.com
Спаржа, незалежно від сорту, багата цінними вітамінами (A, C, B1, B2 і Е) і мінералами (кальцій, фосфор, калій, мідь, магнію, залізо і цинк). Калієві солі і спаржева кислота активують роботу нирок, що полегшує виведення продуктів розпаду обміну речовин, цинк сприяє загоєнню ран і зміцненню сполучних тканин. Кальцій і фосфор корисні для будівництва кісткових тканин, а залізо і магній підвищують здатність кровотворення. Спаржа також відмінний дієтичний продукт (180 ккал на 1 кг) і сприяє виведенню шлаків з організму, оскільки містить багато баластних речовин. У поїданні спаржі є один делікатний момент: неприємний запах сечі - це результат посиленої роботи нирок, так як спаржа складається на 94% з води.
При виборі спаржі в магазині звертайте, перш за все, увагу на її свіжість. Зрізи пагонів повинні бути сухими і твердими, головки щільними. Нижню частину стебел білої спаржі потрібно чистити (найкраще ножем для чищення картоплі), у зеленій досить відрізати жорстку частину черешка (2-3 см).
Спаржа відмінно поєднується з різноманітними соусами, що робить блюдо справжнім делікатесом. Спаржу можна їсти холодної і гарячої, як основне блюдо і як гарнір, з неї виходять відмінні супи і муси. Це також єдиний овоч, який з етикету можна їсти руками.
Рецепти зі спаржею
Фото: pixabay.com
Пропонуємо вам кілька традиційних рецептів приготування спаржі:
Біла спаржа з лососем
- 2 зв'язки білої спаржі (близько 24 штук)
- 8 тонких скибочки копченого лосося
- 30 г масла
- 40 г борошна
- 0,5 л молока
- 120 г тертого сиру Емменталь
- Мускатний горіх
- Сіль і перець
Відваріть спаржу в солоній воді (10-15 хвилин). Визначити готовність можна наступним чином: лезо ножа повинно легко розтинати спаржу без прикладання зусиль. Якщо спаржа вже подвяла, покладіть в воду для варіння по столовій ложці цукру і соку лимона. Злийте воду і відкладіть спаржу. Порада: бульйон від варіння можна використовувати для приготування супу.
Розтопити масло в невеликій каструльці, всипте борошно і перемішайте з допомогою віночка. Додайте молоко і мускат, постійно помішуючи. Посоліть і поперчіть. Після закипання соус повинен загуснути, зніміть з вогню і перемішайте з натертим сиром.
Загорніть в скибочки лосося по три втечі спаржі і викладіть на вогнетривке блюдо, полийте соусом і запікайте в духовці в режимі гриля (якщо такого немає, то поставте термостат на максимум і включите тільки верхній нагрів). Запікайте до золотистої скоринки на соусі.
Подавайте на підігрітих тарілках. Ідеально поєднується з відварною молодою картоплею і петрушкою. До спаржі добре підходить біле вино сорту мускат.
Варіант: замість лосося можна використовувати сирокопчену шинку (якщо дозволяють кошти, то пармскую). Замість білої спаржі можна використовувати зелену, час варіння якої коротше на 3-4 хвилини.
Голландський соус до спаржі
Голландський соус - це класичне супровід спаржі, який можна використовувати і з іншими стравами (рибою, овочами).
- 2 ст.л. лимонного соку
- 4 ст.л. гарячої води
- 3 великих яєчних жовтки
- 100 г вершкового масла
- 1/4 ч.л. кайенского перцю (чилі)
- Сіль за смаком
У приготуванні соусу важливо мати всі продукти під рукою і стежити, щоб соус ні в якому разі не закипів. Підігрійте лимонний сік, розтопіть окремо масло. Вода повинна бути дуже гарячою, окріп.
Поставте каструльку для соусу на дуже повільний вогонь (краще використовувати водяну баню). Влийте жовтки і починайте збивати віночком, поки маса не почне густіти. Поступово вливайте окріп, не перестаючи збивати соус. Влийте підігрітий лимонний сік, зніміть з вогню і продовжуйте збивати. Тепер додаєте по чуть-чуть розтоплене масло. Всипте перець і сіль і ще раз збийте.
Важливий момент: збивати потрібно в однаковому темпі і в одному напрям, інакше соус може згорнутися. Якщо це все-таки сталося, додайте трішки холодної води і енергійною збийте соус.
Фламандський соус до спаржі
- 4 варені яйця
- 75 г вершкового масла
- 1 пучок петрушки
- Сіль і перець
Якщо ви не любитель стояти біля плити або просто немає часу, тобто більш простий варіант. Змішайте дрібно-нарубані яйця з розтопленим вершковим маслом і петрушкою. Посоліть і поперчіть. Соус готовий!
Нагадаємо, раніше сайт "Сегодня" писав, які продукти потрібно їсти навесні . Також ми повідомляли, які добавки допоможуть зробити вівсяну кашу не тільки смачною, але й корисною .
Дивіться відео, як вживати фрукти, щоб вони принесли користь організму:
Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram
джерело: greenmama.ru